Za kilogram kostanja boste pri prodajalcih v naših krajih odšteli približno od štiri do pet evrov, mnogi pa se raje kar sami podajo v naravo po košaro jesenskih dobrot.

Pred kratkim smo pisali o pravilih nabiranja gob. Na kakšen način jih nabirati in kako ravnati ob morebitni zastrupitvi si lahko preberete na tej povezavi.

V zadnjih dneh pa se veliko lastnikov gozdov v zadnjih dneh razburja, ker jim nabiralci kostanja poberejo zajeten del teh jesenskih plodov. Preverili smo, na kaj je potrebno paziti pri nabiranju plodov in kakšne so zagrožene kazni za prekrškarje. 

Pravilnik o varstvu gozdov, ki je trenutno v uporabi, namreč določa, da imajo tudi rekreativni nabiralci pravico do gozdnega ploda, zelnatih rastlin in gob.

Naberete lahko do dva kilograma plodov

Lastnik gozda torej naključnemu obiskovalcu gozda ne sme prepovedati nabiranja gozdnih plodov na svoji parceli, dokler gre za nabiranje, namenjeno lastni uporabi, oziroma dokler teža nabranih plodov ne preseže dveh kilogramov. Če se tega ne držite in ob tem naletite na inšpektorja, lahko plačate globo v višini do 200 evrov

Lastnik gozda pa lahko na svoji parceli nabere tudi več kot dva kilograma kostanjev.

Vendar, pozor, pri nabiranju je prepovedana uporaba pripomočkov, ki povzročajo poškodbe v gozdu. 

Lastnik lahko prepreči nabiranje kostanja s prepovedjo

Nabiranje kostanja lahko lastnik drugim osebam prepreči le, če se odloči, da bo gozdne plodove, nabrane na svoji zemlji, prodajal.

Na občini mora za to vložiti vlogo za prepoved nabiranja plodov na svoji parceli, vrsto plodov pa ustrezno popisati.

Del posesti, opredeljene za izključno rabo lastnika in prepovedane za občo javnost, mora nato na lastne stroške tudi označiti, bodisi s trakom bodisi z napisom.

Če tega ne stori v določenem roku, je lahko oglobljen za 400 evrov.

Koliko vas lahko stane neupoštevanje pravil?

Če vas kot nabiralca pri nedovoljenem nabiranju plodov na prepovedanem ozemlju zaloti lastnik ali inšpektor, vas to lahko pošteno udari po denarnici.
79. člen Zakona o gozdovih namreč veleva:

(1) Z globo od 1.200 eurov do 42.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost ali samostojni podjetnik posameznik, ki: (…)
13.  kljub omejitvi ali prepovedi, ki jo določi pristojni organ, v gozdovih nabira živali, plodove, gobe ali rastline (25. člen); (…)
(3) Z globo od 400 eurov do 800 eurov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje tudi posameznik.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JIN BIN (nepreverjen)

IN TA INSPEKTOR NKOLI NE BO PRISEL IZ GOZDA

Gjlsdet673 (nepreverjen)

Jaz sem še dva inšpektorja počil okoli ušesa prokleti luzerji s pederušo! Sta se mi na drugi dan prišla opravičevat.

kdorkoli (nepreverjen)

Kostanji 90% pobrani. Prepozno.

sandi 1 (nepreverjen)

Vendar, pozor, pri nabiranju je prepovedana uporaba pripomočkov, ki povzročajo poškodbe v gozdu. HA HA HA, KAKŠNI PRIPOMOČKI POVZROČAJO POŠKODBE V GOZDU ???? PO MOJEM SO TO V,ELIKI TRAKTORJI, MOTORNA ŽAGA IN SEKIRA, TO PA NIKOLI NE NESEM S SABO, KO NABIRAM KOSTANJE.

Starejše novice