Slika je simbolična.
Na voljo subvencije za zaposlitev brezposelnih mladih za nedoločen čas v višini od 5400 do največ 8820 evrov za delodajalce, ki bodo izbrani na javnem povabilu.

V zadnjih petih letih se je brezposelnost mladih zmanjšala, hkrati pa se je zvišal delež zaposlitev brezposelnih mladih za nedoločen čas.

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje želi brezposelnost mladih še dodatno zmanjšati in hkrati spodbuditi zaposlovanje za nedoločen čas ter dodatno usposabljanje, zato so objavili novo javno povabilo delodajalcem v okviru programa Hitrejši vstop mladih na trg dela.

Program je namenjen brezposelnim in delodajalcem iz celotne Slovenije. Cilj programa pa je med letoma 2022 in 2024 omogočiti zaposlitev 4000 mladim za nedoločen čas, od tega v letu 2022 to omogočiti 1300 mladih.

Kot nam je pojasnila Mirjana Zgaga iz mariborske območne enote zavoda za zaposlovanje se trudijo, da bi k programu pritegnili tudi čim več delodajalcev z območja Maribora in okolice.

Program povečuje socialno varnost mladih

Program Hitrejši vstop mladih na trg dela je nadgradnja dosedanjega programa trajnega zaposlovanja mladih.

Namen programa je hitrejši prehod mladih brezposelnih oseb na trg dela, pridobitev delovnih izkušenj in kompetenc ob pomoči izkušenega mentorja z zaposlitvijo za nedoločen čas pri izbranih delodajalcih.

Program tako prispeva tudi k zmanjševanju neskladja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela in povečanju socialne varnosti mladih. Tako osebe kot mentorji se morajo usposabljati ali izobraževati pri zunanjih izvajalcih, registriranih za dejavnost izobraževanja, z namenom pridobitve dodatnih kompetenc v trajanju vsaj 30 šolskih ur, zaželeno iz digitalnih vsebin, je še pojasnila Zgaga.

Ciljna skupina so brezposelni, stari do vključno 25 let in 364 dni. Prednost imajo osebe, ki:

  • v zadnjih dveh letih še niso bile vključene v noben program aktivne politike zaposlovanja,
  • se soočajo s socialnimi in zdravstvenimi ovirami,
  • so dlje časa prijavljene v evidenci brezposelnih oseb.

Koliko znaša subvencija za delodajalce?

Delodajalci za zaposlitev prejmejo subvencijo, ki je odvisna od trajanja brezposelnosti, izobrazbe in vključitve osebe v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje. Subvencija znaša od 300 do 490 evrov na mesec in se izplačuje za največ 18 mesecev.

Delodajalec lahko prejme skupaj od največ 5400 do največ 8820 evrov na osebo.

Subvencija je višja za 70 evrov na mesec v primeru, da delodajalec ob zaposlitvi osebo vključi v kolektivno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Delovno razmerje mora biti sklenjeno za nedoločen čas in za polni delovni čas.

Sorazmerno nižja subvencija se izplača invalidom, ki skladno z odločbo o invalidnosti lahko delajo le krajši tedenski delovni čas.

Delodajalci morajo oddati ponudbo za subvencionirano zaposlitev

Na javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vsaj 12 mesecev vpisane v Poslovni register Slovenije, imajo vsaj enega zaposlenega v zadnjih treh mesecih ali so samozaposleni, zagotavljajo mentorja z vsaj tremi leti delovnih izkušenj, imajo poravnane davke in obvezne dajatve ter izpolnjujejo še vse druge pogoje za prijavo.

Delodajalci lahko oddajo ponudbo za subvencionirano zaposlitev elektronsko na portalu Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije za delodajalce od 16. avgusta 2022 dalje. Pred prvo uporabo portala se morajo registrirati. 

Del ponudbe so tudi podatki o prostem delovnem mestu, na podlagi katerih delodajalcem napotijo brezposelne iz ciljne skupine javnega povabila glede na zahteve delovnega mesta. Delodajalec izmed napotenih brezposelnih izbere ustreznega kandidata, ki ga zaposli šele po tem, ko je z nami sklenil pogodbo o dodelitvi subvencije.

Brezposelni se glede možnosti vključitve v program obrnejo na osebnega svetovalca ali svetovalko na uradu za delo, kjer so prijavljeni.

Za program je na voljo 27,36 milijonov evrov v okviru instrumenta nextGeneration EU, Načrta za okrevanje in odpornost Republike Slovenije, ukrepa Hitrejši vstop mladih na trg dela. Ter pomoč »de minimis,« to je maksimalno 200.000 evrov javnih sredstev na delodajalca.

Oddaja ponudbe na voljo od 16. avgusta 2022 do 31. januarja 2023 (predvideno podaljšanje do novembra 2024).
 

Komentarji (23)

Cilnuk (ni preverjeno)

kreteni namesto da bi dali programe za starejše srednjih let ki še težje dobijo službo. pol pa se jočejo kako dolgo so eni na zavodu in da so lenuha. nič niso lenuhi pač pa s tako starostjo težje dobiš službo kot mladina. se prav vidi da nimajo nič v glavi. sicer pa ti zavod sploh nič ne pomaga najti službo, samo groziti ve. če pa ti najde, pa je najbolj zajebano delo

Cilnuk (ni preverjeno)

Pa morali bi jih prijaviti, tožti, ker je to diskriminacija, da le mladim omogočajo take programe.

In reply to by Cilnuk (ni preverjeno)

komuinista (ni preverjeno)

mafijo krmijo odpuscanje se poveca na racun zaposlovanja
bonus dobijo delovna doba nula prisparajo dolgorocno
banda lopovi
mentalno zdravje uradnikov mamo idiote

Vijek (ni preverjeno)

Sam tudi nisi najbolj brihten, glede na to, da pišeš povsem napačno. A si že kdaj slišal za vejice? Izgleda takole: , ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

In reply to by komuinista (ni preverjeno)

komuinista (ni preverjeno)

vtaknem ti ,,,,,,,,,,,
aka moski kilav v glavi

In reply to by komuinista (ni preverjeno)

Vijek (ni preverjeno)

Če ne veš kam treba dati vejico, boš še manj vedel kaj kam vtaknit.

In reply to by komuinista (ni preverjeno)

komuinista (ni preverjeno)

kreteni ...pozabu

lpar (ni preverjeno)

Socialno varnost ja ... v Sloveniji nema več nišče socialne varnosti, razen par prisklednih posameznikov. Bole kak izguba službe je najti primerno bivališče (stanovanje/hiša) ...

,,,, ,,,,,, (ni preverjeno)

me tako hudo srat tišči
pa si ne upam sprdnuti

.... ..... (ni preverjeno)

Tij si samo san sebi v gobec poseri pa sprdni. Pa užijvli v ton gnoj zamazani.

In reply to by ,,,, ,,,,,, (ni preverjeno)

ChinaMana (ni preverjeno)

Ma kake subvencije. Socialo bo holob zvišo za blažitev draginje za socialaše. Se bo lažje čohat po jajcih če si nesposoben.

komuinista (ni preverjeno)

napisat pritozbo na evropsko komisijo glede diskriminacije zaradi subvencij , nadomestila za delovno dobo
in potnine, v slogi je moc naj se kdo drug poda pritozbo na eu

realno

Za zmanjšanje brezposelnosti mladih bi država morala starce kateri izpolnjujejo pogoje nagnati v penzion, ne pa da jih še nagrajujejo poleg plače s 40% pokojnine, pa bi hitro mladi imeli več možnosti

Vijek (ni preverjeno)

Točno tak, pa ne omogočati dela po penziji.

In reply to by realno

Vertikala (ni preverjeno)

Tako, tako, nenazadnje je zato penzija, da si doma, ne pa da delaš dalje in zaradi takih mladi ne dobijo službe, nimajo življenja.

In reply to by Vijek (ni preverjeno)

uuuy (ni preverjeno)

“”Starci”” v nasi firme delajo bokse in vec kak marsikeri 20-30 letnik

In reply to by realno

Sijon (ni preverjeno)

zato ker so vajeni x let delati, mladi pa še ne, se še učijo in niti motivacija ni tako dobra, če so tako uboge plače. starejši pa dobijo več zaradi del. dobe. preposta, logična razlaga. naj samo delajo da čimprej crknejo

In reply to by uuuy (ni preverjeno)

PEW (ni preverjeno)

Nisem še videl 65-letnika, ki bi opravljal boljše pisarniško delo kot 30-letnik.
Za proizvodnjo pa je možno..

In reply to by uuuy (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Točno tako. Nekateri delavci, zaposleni zlasti v Državni upravi, kljub izpolnitvi obeh pogojev zaradi lakomnosti in nenasitnosti, še kar naprej "delajo". Pa jih zaradi tega ni nič sram. Zaradi takih, na stole prilepljenih, ostaja mlajša generacij nezaposlena. Sicer pa naj tisti, ki nočejo v penzijo, gredo delat na gradbišča, kajti tam primanjkuje delovne sile.

In reply to by realno

d. (ni preverjeno)

Nagnati ,delat tiste kateri so zdravi in dobijo denarno pomoč .Nič ne delajo in tisto kar dobijo večina njih pusti vse po grlu dol .In to tak iz meseca v mesec .Čez 55 lejt stari pa morajo na seminare ovi ka so sposoni za delo pa pohajkujejo

komuinista (ni preverjeno)

ti manjka nekaj! mater je mladina fukjena
200 za potnino 200 za delovno dobo

Haloooo (ni preverjeno)

Tiste, ki v javni upravi dopolnijo pogoje za penzijo takoj poslat v penzijo.
Dajte prostor mladim.

gru (ni preverjeno)

Bilo bi pravično in pošteno, žal pa po zakonu lahko še naprej delajo. Taki pohlepneži mislijo le na svoj žep, ne pa na mlade.

In reply to by Haloooo (ni preverjeno)

Starejše novice