Slika je simbolična.
Zavodu za blagovne rezerve, kot kaže, skladišč ne bo uspelo napolniti s slovensko pšenico. Kmetje in zadruge pravijo, da je cena preslaba, za odkup pšenice pa se je pojavil samo en ponudnik. V naših blagovnih rezervah bo tako najverjetneje tuja pšenica.

Na javno naročilo Zavoda za blagovne rezerve Republike Slovenije za razširjen odkup 40.000 ton pšenice iz letošnje letine, ki bi bila namenjena za človeško prehrano je prispela zgolj ena ponudba, so sporočili iz zavoda. Kaj to pomeni za slovensko pšenico ter kaj pravijo pomurski kmetje?

Na razpis za odkup pšenice prijavljen zgolj en ponudnik

Naročilo, objavljeno 19. julija se je nanašalo na nakup do 14.000 ton pšenice in do 26.000 ton pšenice z obveznostjo skladiščenja na območju Slovenije. 

Rok za oddajo ponudb se je iztekel včeraj. Na javno naročilo pa je tako prispela zgolj ena ponudba, in sicer za drugi sklop odkupa, torej za nakup do 26.000 ton pšenice z obveznostjo skladiščenja na območju Slovenije. Kaj je ključni razlog, da se je pojavil samo en ponudnik?

»Jaz mislim, da je ključni razlog ta, da je bil razpis državnih blagovnih rezerv izdan prepozno. Izdali so ga namreč komaj proti koncu žetve,« pojasni Danilo Meolic, predsednik območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota. 

Na zavodu za blagovne rezerve zdaj napovedujejo, da bodo prejeto ponudbo pregledali in v predpisanih rokih sprejeli odločitev o oddaji naročila.

Obenem zagotavljajo, da trenutne zaloge pšenice v skladiščih zavoda zadoščajo še za večmesečno oskrbo Slovenije, tako da se zaenkrat nimamo ničesar bati. 

Kmetje prodali pšenico boljšemu ponudniku od države

Vlada je sicer v sklopu ukrepov za ublažitev prehranske draginje in težav kmetom v preteklih mesecih napovedala, da je država pripravljena odkupiti celoten letošnji pridelek pšenice.

Do ukrepa so bili kritični predelovalci pšenice, nezadovoljni pa so bili na koncu tudi kmetje, saj mora država pri javnih naročilih slediti načelu cenovno najbolj ugodne ponudbe.

Očitno so vmes tako svojo pšenico raje prodali drugim kupcem, po boljši ceni od državne, menijo v zavodu za blagovne rezerve.

Bo to pomenilo, da bo zdaj v slovenskih blagovnih rezervah pristala tuja pšenica?

»Težko to komentiram. Vemo, da se je na naročilo prijavil zgolj en ponudnik, od kod bo vzel toliko pšenice pa ne vem,« še doda Meolic. 

Slika je simbolična.

Koliko so dobili slovenski kmetje za pšenico?

Predsednika območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota smo ob tem povprašali tudi o tem, koliko več so lahko za pšenico slovenski kmetje iztržili od drugih ponudnikov, v primerjavi s ponujeno državno ceno. 

»Jaz ocenjujem, da smo slovenski kmetje res iztržili nekoliko več, odvisno seveda od kmeta ter od vrste oziroma kvalitete pšenice, ki jo je imel. 

Ampak približno, če vzamemo neko srednjo kvaliteto, ki jo pridelajo slovenski kmetje. Menim, da je posamezen kmet po toni pšenice dobil nekje 40 evrov več,« razloži Meolic.

Slovenska pšenica izjemne kvalitete, zaželena tudi na tujih trgih

Kako zaželena pa je kvalitetna slovenska pšenica pri tujih kupcih in v kolikšni meri se slovenska pšenica prodaja tudi na tuje?

»Glede na to, da je Slovenija ne samooskrbna s pšenico, po navadi slovenska pšenica ostane doma in se je ne prodaja na tuji trg, zato je to težko odgovoriti.

Če je v tujini na primer suša in pomanjkanje je seveda tudi naša pšenica zelo zaželena, saj pridelujemo izjemno kvalitetno pšenico. Če pa je v tujini višek pšenice, pa je ta manj zaželena in se je ne mora prodati toliko na tuji trg,« zaključi Meolic.  

Dogajanje glede odkupa pšenice je ob včerajšnjem obisku v Prekmurju komentiral tudi premier Robert Golob, ki je mnenja, da to, da se je na naročilo prijavil zgolj en ponudnik, ni nujno slaba lastnost. 

»Očitno naši kmetje niso imeli težav s prodajo, s čimer ni nič narobe. So pač prodali boljšemu ponudniku,« je dejal v izjavi za javnost.

Če država vseh količin ne bo uspela dobiti na tem razpisu, ga bodo po Golobovih napovedih poskušali ponoviti.

Komentarji (61)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proizvodnja (nepreverjen)

Pojbic je na Tv izjavil sledece "ce bi drzava za vsako tono psenice placala kmetu 50 eur bi jo to na lanski odkup stalo 4 miljone eur". Za koliko bedastoc se zmece denarja stran je to kapla v morje in bi imeli kvaliterno psenico doma. Sedaj pa bo pac prisla Madzarska ali Hrvaska ali Bog si ga vefi od kje. Izgleda, da drzava spara na napacnem koncu.

realnooo (nepreverjen)

in zakaj bi naj bila psenica hrvatov in madzarov slabse kvalitete?
Ocitno vam je v glavo stopila medijska propaganda, da je nase kvalitetneje...

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec in zakoj si tij skaus tak pameten za vse ka se objavi. Pijzdo pa tij bi mogel biti direktor nej pa ka si socialne problem v toj državi.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

sem pač gnes fuknjeni
malo bolj

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

jebe se meni za pšenico
jaz imam rad bikova jajca

In reply to by ,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

jebe se meni za pšenico
jaz imam rad bikova jajca

In reply to by ,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

VI KMETJE ŠTERI RADI CUZATE DRŽAVO ZA SUBVENCIJE JE TO VEČ ZGODOVINA !
OD ZDAJ NAPREJ SI SUBVENCIJE PROSITE OD VAŠOGA NAJBOLJŠEGA PONUDNIKA, KER JE DRŽAVA REKLA: ZDAJ PA JE DOVOLJ TEGA IZKORIŠČEVANJA DRŽAVNE BLAGINJE!

In reply to by carni vrag . (nepreverjen)

Ficlek (nepreverjen)

KUpi zemljo ali jo vzami v najem in jo obdeluj. Potem pa nakladaj na tem portalu ali v parlamentu o subvencijah in velikih traktorjih. Sedaj pa razmišljaj, kaj bi jedli, če kmetov ne bo. Te bo hranil Golob? Ali pa bomo jedli golobe.

In reply to by Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Dan danes kmet Bole zastruplja kot pa nahrani ljudi...Mrš🖕

In reply to by Ficlek (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec te pa lijži asfalt pa suni beton po varaši prekleti socialaš.

In reply to by Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

,,,, ,,,,, (nepreverjen)

me spet je zagrabilo
postajam vedno bolj fuknjeni

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Tokrat ti moram pritrditi. Mi res mislimo, da Hrvati, Madžari, Poljaki... jejo smeti! Da je dobro samo naše, pogojno še Avstrijsko, Nemško... Naduti smo do amena in to ne samo na kmetijskem področju.
Kot navajaš, pri taki propagandi v vseh segmentih gospodarjenja so nam res oprali možgane. Mi na napačen način podpiramo kmetijsko politiko. Vse v smeri, da je naše tako kvalitetno, vse drugo pa so smeti, da se mora potem prodati samo od sebe!
Ta propadli odkup naše pšenice je velik poraz za kmetijsko ministerstvo!

In reply to by realnooo (nepreverjen)

takjeto (nepreverjen)

Seveda ka se pozna. Tudi pri mesej. Kupe piceka prinas pa v Avstriji, Madsarski itd. - ne odijo Avstrijci bzv k nan po meso… Ze na izgled je drugacno

In reply to by realnooo (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

pojasni Danilo Meolic, predsednik območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota obveznost članstva ? Tisti, ki hočejo biti naj bodo, ostalim pusti prosto pot, če imamo demokracijo in tržno gospodarstvo !!

In reply to by realnooo (nepreverjen)

En (nepreverjen)

Pojbic je tude prvi zdigno cejno svojih izdelkov gda se je začala zdigavati cena pšenice (čeprev je kupo pšenico po fal cejne pol leta prej) zaj ka se pšenica pocenila pa ne duha ne sluha ka bi cejno doj pusto. Telko o njegovon mnenje.

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

Proizvodnja (nepreverjen)

Nikjer nisem povedal, da je ostala psenica smet, niti se nisem spuscal v cene Mlinopeka. Omenil sem ga kot poznavalca zadeve in koliko bi to stalo drzavo. Pregovor pravi" da je Bog sebi prvo keco napravo" hocem samo povedati ce mas sam nisi odvisen od drugega v primeru krize. Lepo je, da ma vsak neko mnenje.

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Pojbič bi mogo biti že davno v penziji zdaj se vidi kak so komunisti bili z figo vžepu samo denar ga zaanima več vkradne več ma lopovi.

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

910 (nepreverjen)

Izgleda, da drzava spara na napacnem koncu.
Nej stari, kje ti živiš, ta država sploh ne špara. zato se ne sekiraj. Vsak se naj znajde to je moto te države.

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

. (nepreverjen)

tako kot z lesom, prodati surovino v tujino in jo potem predelano drago kupiti. slo venci znamo gospodariti.
država je še namerno prodala in zapravila merkator, da nam ne bi šlo boljše.

komuinista (nepreverjen)

ne se bat oni znajo ka delajo ,bolj verjetno ka ne
slovenc je pametn ali?

anton77 (nepreverjen)

Za kradnoti pametnejšoga od Slovenca nega, istina.

In reply to by komuinista (nepreverjen)

VLADA PROTI LJUDEM (nepreverjen)

kAJ ŠE HOČETE VEČJI DOKAZ DA TA GOLOBEČA VLADA DELA PROTI SVOJEMU SLOVENSKEMU LJUDSTVU. Isto je pri elektriki ki jo vso proda v tujino potem pa nazaj odkupuje po 5 kratni ceni. Res smo Slovenci najbolj tupasti narod da to zraven gleda in pleše.

Cezar (nepreverjen)

ne bluzi ... niena vlada ne dela za lidi, ka pa delajo za botrino ... lejvo desmo - vse isto

In reply to by VLADA PROTI LJUDEM (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Nouri Janšist

In reply to by VLADA PROTI LJUDEM (nepreverjen)

lllp (nepreverjen)

Z elekriko je resan to. Pa nesce Golob narediti kak so Francozi… Mi mamo svoje elektrike zadosti in bi jo lejko meli za gumbe - kak Francozi. Ampak nej Golob jo raje kupuvle in nan kradne pejneze iz zepa.Ce mi kaj zal mi je to ka smo volili Goloba… Ze s to elektriko nas scama kak manijak

In reply to by VLADA PROTI LJUDEM (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Ja zdaj je Golob grato Tesla in on je vo najšo in začo kipuvati elektriko butalci ste nori kak štuk

In reply to by lllp (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Če je v tujini na primer suša in pomanjkanje je seveda tudi naša pšenica zelo zaželena, saj pridelujemo izjemno kvalitetno pšenico. Če pa je v tujini višek pšenice, pa je ta manj zaželena in se je ne mora prodati toliko na tuji trg,« zaključi Meolic.

Ta Meolic je jako pameten. Pa to zna vsako dejte. Če je nečesa malo se cena zviša in obratno. So pa zanimivi naši kmetje. Če kje dobijo par Evrov več prodajo v tujino, te pa jočejo, ka naj jim država se pravi vsi mi pomagamo, če je toča, suša ali poplava. Se pravi, ka morem jaz pomagati mojomi sosedi kmeti, ka de lejko še dale pridelavo pšenico za Avstrijce, čeglij jaz od toga nemam absolutno nič. Možno pa je, da bomo mi to isto pšenico od Avstrijcov kupili nazaj, seveda po višji ceni. Slovenija moje Butale.

,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

a je tebi bik v glavoj se sprnuo da si tak fuknjeni

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Ukiniti vse subvencije in dodatke za sušo.

anton77 (nepreverjen)

Ukini tij san sebi hrano.... Ali ge tvoje gesti zrastej, na njivi ali na fejsbuki?

In reply to by .. (nepreverjen)

slavni influencer (nepreverjen)

Svija pri kopaji prva gej.

12 (nepreverjen)

Ukinit subvencije..naj jim najboljsi ponudnik da

.... ..... (nepreverjen)

Ukinoti socialno pa socialaše delat natirati pa de svet lepši.

202022 (nepreverjen)

o, sranje, potem polovico slovenije gre nazaj domov na blakan bosna in kosovo. bo vsaj manj gneće na cestah in v zdravstvu ne bo več čakalnih vrst, vrtci bodo bolj dostopni delavnemu ljudstvu, še krimnala bo manj. same pozitivne stvari.

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

..."kriminala de manj" ha ha ha,ova ti je bila dobra .

In reply to by 202022 (nepreverjen)

zmerni

Tisti, ki prodajajo v tujino, naj v tujini tudi prosijo za subvencije, vračilo trošarine,...

ll0i (nepreverjen)

me prav zanimo koliko si ti za svoje osebne potrebe kupil blaga, ki je uvožen iz tujine in koliko lokalnega. zato lahko tudi ti prosiš svojo plačo v tujini, če že ne delaš tam. subvencije se lahko ukinejo brez problema.

In reply to by zmerni

Stanko Kodric (nepreverjen)

Tudi po 40€ več od državne ponudbe so iztržili.
Se sploh ne čudim da so prodali drugam.
Vlado je lahko pa sram. S tako nizko odkupno ceno kažejo kakšen odnos imajo do kmetov in njihovega dela !
Tudi v koalicijski pogodbi so kmetje komajda omenjeni ! ( razen morda v kakšnem pamfletu Levice o kulakih )
Res, bravo vlada !
Nesposobni ste do konca in nazaj !

per (nepreverjen)

Pride Janša pa vse spokradne pa te dobite kmetje bone za turizem, ka te krave v hotel pelali

In reply to by Stanko Kodric (nepreverjen)

qwearra (nepreverjen)

ojoj, kaj si pa ti hotel povedati. Očitno te razen na strankarskih srečanjih nikjer noben ne razume kakšne fetiše imaš.

In reply to by per (nepreverjen)

Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Preprokleti vi edni vlki kmeti ,samo jamrati znate,pa državo cuzate,na koncu pa vseeno prodate za dobro ceno. Tiste subvencije ka van je dala Država vrnite in to takoj pohlepni smrduhi. !

In reply to by Stanko Kodric (nepreverjen)

Cigo.... (nepreverjen)

V TEJ ZAVOŽENI VUKOJEBINI ITAK DRUGO NE DELAMO KOT IZSILJUJEMO, VSI , OD DELAVCA, KMETA , SOCIJALAŠOV ITD.

anton77 (nepreverjen)

Zaj naprej nete geli kruja iz pšenice, nego kruj iz Goloubovoga nakladanja in tou brez glutena.... Nouri Slovenci!

Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Ja in to zaradi VAŠOGA pohlepa.Državi jamrate non-stop,nato državo izsiljuje te za vlake subvencije,državi pa nedate Nika nazaj. Smrt takim pohlepnim kmetom,Mrš!

In reply to by anton77 (nepreverjen)

smešnež (nepreverjen)

Ti sigurno Janšo voliš ka si tak maloumen.

In reply to by Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Ne se hecat , veleum .

In reply to by smešnež (nepreverjen)

Kaj te b. (nepreverjen)

Debeli F. - anton 77, si čüu, ukiniti socialno, pa socialaše, pa de svet lepši, Sobotainfo pa očiščen
največje smeti.

carni vrag , (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni prokleti stvor levo fasisticnl komunisticni murgeljski pedercic neotesani butasti pohabljeni učenec samega musolinija in tovariša Tita in jovanke broz ki je imela samo 2 razreda osnovne šole

In reply to by Kaj te b. (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

dejstvo je ka odavlejo dobro pšenico, meso, lejs, pa še ka v tujino, te pa od tan pripelajo najslabše pa prinas odavlejo kak prvi klas ... rešitev je ke se prepove izvoz tistoga na nan fali, s ten ka se naj liden plača poštena cena

per (nepreverjen)

Pa zakoj si šao v EU te bi lejko tak delo zdaj pa zakon diktera EU in je malo nej po tvojoj noroj teoriji

In reply to by Cezar (nepreverjen)

222w (nepreverjen)

lejs,

ko je več kot tričetrt slovenskega lesa državnega. kdo je potem pordal v tujino. pokvarjeni politiki nastevljeni na državnih gozdovih.

In reply to by Cezar (nepreverjen)

heeeh (nepreverjen)

Subvencije pa vse ostale dodatke naj prosijo zdaj tan kama so odali!

kwtw (nepreverjen)

subvencije ukinit, po vsej evropi. Naj te razsvetlin, subvencije so EU sredstva iz EU proračuna, tako da če so prodali v evropsko unijo, bodo očitno dobili od tam in ti boš lahko srečen.

In reply to by heeeh (nepreverjen)

3222 (nepreverjen)

a bi lahko kaj svojega dodali v članek, ne samo kopirati iz drugih medijev. kot npr. KDO je tisti edini ponudnik, ki je oddal ponudbo.
Podjetje Simtro energija d.o.o.

off the record (nepreverjen)

Bobnar: Niti žica niti ograja ne moreta preprečiti migracij

halo, pa to so res debili. Najprej odstranijo žico, potem pa govorijo, da ne more prepričiti migracij. Na kakšni drogi so ti.
Najpred podremo jez, potem pa povejmo narodu, da vode ne moremo ustaviti.

upokojenec70 (nepreverjen)

Za subvencije in pomoč zaradi suše pa prosijo državo. Jaz bi jim to takoj ukinil, pa naj se obrnejo po pomoč k tistim, katerim so prodali pšenico po višji ceni, kot jo je ponudila država. Sicer pa, jaz še nisem srečal kmeta, ki nebi tako jamral, da bi mu najraje dal dva evra, da bi si lahko kupil žemljico.

čarni vrag (nepreverjen)

Pokazalo se je, da je Golob navaden populist.

637 (nepreverjen)

A subvencije bi pa imeli, kmetje preračunljivi. Kdor prodal drugemu naj še subvencijo dobi od njega. Konec izsiljevanju kmetov.

JajoPajoo (nepreverjen)

Pod janšo bi se cedilo med in mleko. Evo zdaj mate golaubške. Ka ste volili to požrite.

Vvv (nepreverjen)

To je to,kar govorim ze nekaj let. Kmeta ne zanima samooskrba ze od nekdaj. Njemu je glavno,da povlece cim vec subvencij in da cim vec kemije strosi na polja. Zdaj,ko bi se morali žrtvovati za svojo državo,par centov pogoltniti,pa še dodatno izdajo svoje državljane. Kupujmo lokalno? Nikoli več. Crknite kmeti

komuinista (nepreverjen)

Aktueller Weizenpreis in Euro je Tonne
Kurs 314,25 EUR
+0,00%
Kurszeit 19.08.2022 18:30:00 Uhr
Eröffnung / Vortag 314,75 / 314,25
Tagestief / Tageshoch 311,00 / 316,50

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice