Na mariborskem kariernem sejmu so se minuli teden predstavili številni delodajalci. A za razliko od prejšnjih let, ko so brezposelni iskali zaposlitve, zdaj podjetja skoraj že s povečevalnim steklom iščejo delavce.

Karierni sejem v Hotelu City je organiziral slovenski zaposlitveni portal Mojedelo.com. Na njem se je predstavilo več kot 50 različnih slovenskih in tujih delodajalcev. 

Obiskovalcem so bila na voljo zanimiva predavanja in delavnice na temo kariernega razvoja, izobraževanj in osebnostne rasti. Prav tako so lahko izkoristili ta čas za pogovor z delodajalci in brezplačno karierno svetovanje.

Več ponudbe kot povpraševanja

Trenutno stanje na trgu dela pa, kot je bilo opaziti, predvsem za delodajalce, precej zahtevno. Več je tistih, ki ponujajo delo, kot pa tistih, ki zaposlitev iščejo.

Kot so na kariernem sejmu razložili delodajalci, je trenutno primerne kadre težko dobiti, za bodoče sodelavce pa se morajo boriti. 

»Kot vemo, je situacija s kadrom, predvsem z uspešnim, pravim kadrom, ki jih iščemo, kar tesna. Zato se moramo pač boriti za naše bodoče kandidate,« nam je dejala Tihana Pukšič, vodja centralnih funkcij v GEA.

Na mariborskem kariernem sejmu so predvsem podjetja iskala svoje bodoče zaposlene, za razliko od prejšnjih let, ko so delavci iskali službe. 

Veliko obiskovalcev že zaposlenih, a iščejo boljše pogoje in nove priložnosti

Kar nekaj izmed obiskovalcev sejma je bilo že zaposlenih, na sejmu pa so le iskali priložnost, da bi dobili boljšo službo.

»Da si pustim možnosti odprte, da me čim več podjetij pozna. Tako da če kdaj pride do težjih časov, da ma mogoče kdo moj življenjepis, pa po sreči kaj dobim,« je pojasnila obiskovalka sejma. 

Glede na nizko brezposelnost, je takšnih, ki trenutno nimajo nobenega dela bolj malo. Delodajalci morajo vložiti veliko dela v to, da najdejo primerne kadre. 

»Beležimo rekordno nizko brezposelnost, kadrov primanjkuje. Tako da je dejansko nekako moč, če gledamo tehtnico, bolj na strani iskalcev,« je pojasnila Nika Rakonja, vodja enote strateški marketing Mojedelo.com.

In to moč iskalci zaposlitve tudi s pridom izkoriščajo, kar pomeni, da se morajo podjetja boriti za svoje bodoče sodelavce. Iskalci zaposlitve pa si lahko tako rekoč izbirajo delovna mesta.

V Sloveniji na voljo različna dela

Zaradi pomanjkanja kadra je v Sloveniji trenutno na voljo vrsto različnih del, vse od zahtevnih del, za katere je potrebno usposabljanje ali ustrezna izobrazba pa do lažjih del, del v proizvodnji.

Večina delodajalcev na vprašanje kakšna delovna mesta ponujajo in kakšne profile delavcev iščejo, odgovori z širokim seznamom prostih del.

»Mi smo iz branže polnilnih strojev oziroma polnilnih linij, tako da smo usmerjeni v specifično tehnični kader. Iščemo torej monterje, varilce, konstrukterje, tehnologe, lean menedžerje,« je še dodala vodja centralnih funkcij v GEA. 

»Iščemo vse od inženirjev do tehnologov, mizarjev, lesnih tehnikov, CNC operaterjev. Tako da je spekter naših poklicnih kadrov kar širok,« pa nam je razložila Sandra Županec, direktorica podjetja Carthago.

»V tem trenutku iščemo delavce na zahtevnejših strokovnih delih ter delavce za enostavnejša proizvodna dela. Torej od konstrukterjev do razvojnih inženirjev, potrebujemo tudi delavce na področju nabave, planske službe, iščemo skupino vodje,« je pojasnila Melita Fartek, strokovna sodelavka za kadre v Elrad Electronics.

Zaradi boljše plače marsikdo našel delo v sosednji Avstriji

Ker je Avstrija relativno blizu in tamkajšnji delodajalci ponujajo boljše pogoje dela in boljšo plačo, se marsikateri Slovenec odloči, da gre raje delat čez mejo.

V nekaterih avstrijskih podjetjih je tudi do 60 odstotkov slovenskih delavcev.

Kot na kariernem sejmu pojasnijo delodajalci iz Avstrije, iščejo predvsem zdravstvene delavce, medicinske sestre, delavce za delo v domu ostarelih, gradbenike in delavce za proizvodnjo.

»Ogromno Slovencev prihaja k nam in so tudi zelo zaželeni. Kot opažamo, Slovenci ne hodijo dosti na bolniške staleže in podobne zadeve, so odgovorni in zanesljivi,« je izpostavila Manuela Sever, rekruterka pri Pflege mit herz.

Nekaj obiskovalcev vendarle prišlo pogledat možnosti za zaposlitev

Kljub trenutni situaciji s stanjem na trgu dela se je na kariernem sejmu vendarle našlo nekaj takšnih, ki so potipali možnosti za zaposlitev.

Med njimi tudi kar nekaj študentov, ki končujejo študij in iščejo prvo zaposlitev ali priložnost za pripravništvo.

»Malo, da preverim ponudbo dela, kmalu bom zaključili z fakulteto, tako da zanimivo, zanimive stvari,« je dejal eden izmed obiskovalcev.

»Ker iščem neko priložnost za poletno pripravništvo in me zanima, kaj mi lahko podjetja ponudijo. Zanima me predvsem delo programerja ali pa delo na nekem projektu, ki vključuje strojno učenje oziroma umetno inteligenco,« pa je pojasnila drug obiskovalec.

Komentarji (50)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Ja s plačo za poklicno šolo z znanjem in delom in odgovornostjo pa po visoki izobrazbi.

heheh (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

itak ja 🤣🤣🤣 samo se tolazi

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pa če boš dvakrat prdno namesto enkrat, da te lahko s hitrim postopkom likvidirajo.

In reply to by . (nepreverjen)

fghgh (nepreverjen)

Tako, dajo 800€ od tebe pa pričakuvlejo delo za 3 lidi.

In reply to by . (nepreverjen)

bbbbbb (nepreverjen)

Čelavoga diktatora so obsodili !! Začelo se je !! Še malo pa bo šel v zapor !!

Flip (nepreverjen)

Trenutno več tistih, ki ponujajo delo kot tistih, ki iščejo zaposlitev, SUPER še uvotiti 100.000 šiptarjev in bosancev in še dvakrat toliko njihovih članov familij, Slovenec pa more v AVstriji če želi spodobno preživeti v Sloveniji .

Flop (nepreverjen)

Ja, nekdo mora plačevati stroške, da deluje socialni sistem ...

In reply to by Flip (nepreverjen)

kva (nepreverjen)

In kaj točno majo tej šipaci pa bosanci z slovenci kateri delajo v avstriji?
-kaj kao zbijajo urno postavko??
Slovenec je sel v tujino delat z razlogom in to je več denarja. nima tu veze sipac ali bosance..tupi glupi fasho

In reply to by Flip (nepreverjen)

544322 (nepreverjen)

O ja pa ima in to veliko. Uvozeni so bili na zeljo podjetnikov, z razlogom, da se place drzijo nizko, pni pa vecje dobicke, ker to je poceni delovna sila. Noben ne bi sel v avstrijo, ce ne bi bilo uvoza balkana in bi bili primorani dvignit place. Najbolse da filipince pripeljejo in bo minimalna placa 100 eur, se balkanci ne bodo delali, bodo pa podjetniki veseli, do naslednje vojne.

In reply to by kva (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

544322..hvala ker si mu še ti razložil...

In reply to by 544322 (nepreverjen)

kva (nepreverjen)

aja, zato pa nasi delajo gor (severno ) za minimalce.. sem pozabil..

In reply to by 544322 (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Si zabit komunajzer toplovodarski mudžahedinski ? Šiptarji in boasnci so nelojalna konkurenca, delajo pod minimalno plačo, ker živijo 4-. je v konejnerju se jim splača delati tako, pa še nekaj keša na roke pa je, potem pa privlečejo gor celo familijo pa poberejo 4-krat več prispevkov in koristi kot vplača v državno blagajno njihov " glava družine ". ki kot dela tam anslonjen na lopato..ravno zaradi šiptarjev in Bosancev so naši delavci primorani v tujino , kapiš? Logično je da Slovenec ki nima 5 - tih otrok, ne bo delal tukaj za 700 € če se le da ne...

In reply to by kva (nepreverjen)

pongrin (nepreverjen)

sam si tupi glupi, ker itak da imajo prišleki še kako velik vpliv na slo.

In reply to by kva (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Ponavlja se Jugoslavija.

In reply to by Flip (nepreverjen)

pumuckl (nepreverjen)

ja, taka mojstrske delavce iščejo, kaj pa ostali kader? nič, dalje doma.

truktirun (nepreverjen)

laž je to da lahko iščemo, izbiramo med deli. vsaj ne med poštenimi deli, še manj med poštenimi plačami. iščejo se predvsem kot je omenjeno v članku in z malo višjimi izobrazbami. a tisti vmes pa se lahko dalje doma čohajo.

5545234234 (nepreverjen)

Dečko kram pa lopata kelko ščeš na tone! Delati trbej ne pa na firmo modruvat odite pa kadite pa 5 kaf spite na delovnon mesti!

In reply to by truktirun (nepreverjen)

lopatar (nepreverjen)

ti samo krampaj za minimalca...zavolo taksih mo tu ge smo z plačami

In reply to by 5545234234 (nepreverjen)

čikunor (nepreverjen)

pozabljaš, da ne more to bilokdo, ker ima lahko zdrav. težave. sicer pa če si študiral, itak da ne greš v tako delo in si raje lepo na socialki. samo kmet in naivnež gre tja.

In reply to by 5545234234 (nepreverjen)

Rasheed (nepreverjen)

Aha, caa. 15 let nazaj je v eni firmi kjer sem bil zaposlen, delovodja izjavil, da je na ZZZS "konkurenca huda". Takrat si res bil vesel, če si kje dobil zaposlitev, danes pa fabrike komaj delavca dobijo... 🤔

...... (nepreverjen)

ZZZS = Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije !

In kaj ima ZZZS s tem ?

In reply to by Rasheed (nepreverjen)

Rasheed (nepreverjen)

Zavod za zaposlovanje sem mislil 🙂

In reply to by ...... (nepreverjen)

Lulika (nepreverjen)

Malo še trbej socialno zignote ka je mala. De zdaj golobinjek pa njegov pajacek zriktala ka nede trbelo več delat.

43423432 (nepreverjen)

Plače na 1500eu minimum pa de delavcov zadosta.

kpp (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To si trbej zasluzete. V prvi vrsti s pridnostjo v soli pa tak dale. Nej samo neka dobiti znas… ale eni nebi naredili niti srednje sole, bili pa bi bokse placani kak doktori 🤣

In reply to by 43423432 (nepreverjen)

D126 (nepreverjen)

Če si visko šoulani,še ne pomeni,ka si bouši delavec,pa več znaš kak nizko izobraženi.Delan v gradbeništvi,pa poznan inžinejre,ka nemajo pojma,ka delajo.En navaden zidar z osnovnošolsko izobrazbo zna dosta več kak tej šolani.Nešče more tudi drek puščati,pa te je zdaj te menje vrejden.Tudi te si zasluži plačo za dostojno življenje.

In reply to by kpp (nepreverjen)

8990p2 (nepreverjen)

Dokler ti uvozeni balkanci delajo za 800 in dobijo socialno se 1000eur sociale na familijo plus delo na crno se 500 zraven ter zdravstvo, solstvo, vrtec, prehrana vse zastonj, ne bos videl tega dviga.

In reply to by 43423432 (nepreverjen)

csdaš (nepreverjen)

daj ne piši norij predvsem pa dezinformacije, ker nihče, ampak res nihče ne dobi toliko socialmne. se vidi da nimaš pojma o zadevah. ušam da 1x pristaneš na socialni in potem boš videl kako je. sicer pa če nisi zadovoljen, idi drugam po večjo plačo ali pa kar na socialko, da vidiš kako nam je tam lepo.

In reply to by 8990p2 (nepreverjen)

Uživač (nepreverjen)

Što je prtijšnjeni ka bi delo POKAŽITE GA.

xyz123 (nepreverjen)

In zakaj bi bilo to zaskrbljujoče? Je dosti boljši položaj za delavca, če ima izbiro ...

sobočanec 22 (nepreverjen)

Socialno pomoč zbiti na 200€, kak je bila pred serpentinškon. Seveda, zdaj dobijo od države prek 400€, pa doma sidijo ali pa eni, keri so še za delo, idejo prek meje služit.Za 800-900€ pa bi šli delat doma, ne bi se trbelo voziti pa čas zapravlati.

hhhh (nepreverjen)

vlecejo socialne te pa delajo na crno. bole tak. kelko dela na carno je zadnje case. ge ste inspekcija???

In reply to by sobočanec 22 (nepreverjen)

csdaš (nepreverjen)

hvala bogu.samo norec gre delat za take plače. docailna, delo na črno, 2x letno izredna pomoč, zadnja leta še od države nekaj (hvala rusiji), malo rdeči križ, malo karitas, malo druge humanitarna društva, rtv in dopolnilno ter še kak račun ti plačajo oz proračuna itd. superca!

In reply to by hhhh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Denar je nej problem, saj ga naprintajo. Potrošnja more biti.

In reply to by sobočanec 22 (nepreverjen)

miramar (nepreverjen)

želim ti plačo 100 €. ja, 100, pa daj potem preživeti iz tega, materialistična pička. poleg tega ti želim bolezen in da ti hiša pogori. pa potem daj živeti s 100 € na mesec. bolje, da se ustreliš, ker take glave delajo le škodo družbi. sicer pa vse najslabše za vse s takim razmišljanjem.

In reply to by sobočanec 22 (nepreverjen)

ĐejĐej (nepreverjen)

Tržne zakonitosti ja... povpraševanje presega ponudbo in "nevidna roka trga" to uredi tak da se določi višja cena. To klapa na vseh trgih RAZEN za trg dela... Tu pa niti pod razno "nevidna roka trga" da dvigne plače če je pač povpraševanje večje od ponudbe. Ker stran povpraševanja že pri omembi večje cene (=plače) ošpice dobi in začenja kao kufre pakirati...

Darjan123456789 (nepreverjen)

In dokler ne bomo rekli da je dovolj tega dreka bodo kar pakirali. Žal pa obstaja mnogo posameznikov, ki srečno delajo za minimalce medtem konima firma 10 mil čistega dobička na leto...

In reply to by ĐejĐej (nepreverjen)

Njakob (nepreverjen)

Z ene izmed teh firm na tem sejmu mi nikoli niso odgovorili na mojo prijavo za delovno mesto, kjer sem ustrezal vsem pogojem. Očitno bi radi 25 letnega, ki ima 10 let izkušenj.

Zuxj (nepreverjen)

Kao primanjkuje delovne sile pa še vedno skoraj vsi na minimalcu ali malo več. To dvoje ne gre skupaj.

asdasd (nepreverjen)

Ko pa podjetniki ugotavljajo, da je delovna sila draga in ostane premalo dobička !

In reply to by Zuxj (nepreverjen)

jakaracman (nepreverjen)

Pa tij znaš, kelko jahta košta, pa te še privez, pa kelko nafte troši..... pa tak dale!!!
Še jadrnica je nej fal!!

In reply to by asdasd (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Tudi po že več kot tridesetih letih, pri nas delo še ni postalo vrednota. Še vedno se dostojno plačilo za delo in znanje išče v tujini, kot da ne živimo v isti Evropi..

Gees (nepreverjen)

Poglednimo v kaksnem sistemu zivimo, podpiramo vse povprek, sociala, vecinoma za tiste ki jim ni za delat, velik drzavni aparat, javna uprava. Tovarne , kjer delamo za tujce ki poberejo smetano, dosti dodelavnih, poceni poslov, malo dobicka, dvigom minimalnih plac, place srednjega strokovnega kadra niso sorazmerno rasle!! Vse to je posledica divje privatizacije v 90, ko so tedanji nespososobni menadzerji dobesedno unicevali velike sisteme ki so jih dobili v roke od prejsnjih generacij! Spomnite se Litostroja, Metalne, Mure, TAM-ma, Peko, pa se puno toga.

FRAP (nepreverjen)

Drži. Nastala je nepopravljiva škoda. Našteti giganti, pa še nekateri, so bili prava šola za na novo zaposleni mladi kader. Je pač treba vse uničiti kar je javnega. Na tem se dela iz dneva v dan.

In reply to by Gees (nepreverjen)

Alchemist (nepreverjen)

Pa ste presteli sploj clanek ali kar na slepo ?! IScejo se samo delavci tehnicne smeri/izobrazbe. Monter, varilec, cnc operateri, mizarji pa podobno. Pa toga je ciduze menje na trgi, ka se nisce skoro vec ne sola v to smer. Zato pa pride balkan. Ali nisce ne isce kaksih tajnikov/tajnic, lidi v marketingi, v ekonomiji, ka javno upravo sploj ne omenjan, ka cejle rodbine ze delajo notri, samo v MS pogledni. Malo obcino, upravno enoto, pa se kakso banko ka o nesposobnem zavodi za zaposlovanje pa socialnon ne gucin...

Sobota mu (nepreverjen)

Socijlaka je pre velka sto de delo za drobijz.

SocialaJeZakon (nepreverjen)

Hvala golobu in levici. Zdaj se bom še po riti praskal ne samo po jajcih. Sociala je dobra zakaj bi delal za minimalca.

jakaracman (nepreverjen)

Pazi, ka te tozadevno Golob ne preseneti!!! Nej je papi!!!

In reply to by SocialaJeZakon (nepreverjen)

Zuxj (nepreverjen)

DAJTE SI PREŠTITE PREDEN KOMENTIRATE. Iščejo samo določene poklice, recimo grafični oblikovalec ali pa ekonomist nemata izbire in morata počakati na službo tudi več mesecev, če jo sploh dobita "v svoji stroki".

obellun (nepreverjen)

prej več let kot mesecev, žal.

In reply to by Zuxj (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice