Mestni svetniki murskosoboške občine so morali na današnji redni seji odločati o številnih podražitvah.

Na 12. redni seji soboškega mestnega sveta so svetniki odločali tudi o podražitvah zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov, turistične takse, oskrbe s pitno vodo in pomoči na domu.

Zvišanje turistične takse na 2,50 evra, podražitev oskrbe s pitno vodo v povprečju za 2,82 evra na mesec, podražitve odvoza odpadkov za 1,32 evra na mesec in podražitev cen pomoči na domu.

Pomoč na domu v soboški občini zagotavlja Dom starejših Rakičan, ki bo po novem zaračunaval 0,79 evra več na uro med delovniki in ob sobotah ter 0,73 evra več na uro ob nedeljah in praznikih.

Svetniki so zvišanje skupne turistične takse iz dva evra na 2,50 evra sprejeli s 24 glasovi za in nobenim proti.

Bo oskrba s pitno vodo dražja?

V skladu z uredbo je predlagana cena oskrbe s pitno vodo sestavljena iz vodarine in omrežnine.

Predlagana cena omrežnine znaša za vodovodni priključek, kjer je nazivni premer cevi enak ali manjši od 20 milimetrov, 7,5576 evra na mesec, kar je podražitev za 10,86 odstotka.

Predlagana cena vodarine znaša 0,9108 evra na kubični meter brez davka na dodano vrednost in bo predstavljala povišanje za 25,47 odstotka.

Ob povprečni porabi deset kubičnih metrov pitne vode na mesec bo mesečna položnica gospodinjstva dražja za 2,82 evra z davkom na dodano vrednost oziroma na letni ravni za 33,84 evra.

Slovenska demokratska stranka dviga cen ne podpira

Mitja Horvat, svetnik stranke Gibanje Svoboda, je med razpravo svetniških skupin povedal, da se vodne izgube gibljejo čez milijon kubičnih metrov in da je povprečna plača zaposlenega za več kot 400 evrov višja od panožne.

»Vsi zaposleni v javnem podjetju so visoko izobraženi, iz tega razloga je povprečna plača toliko višja,« je svetniku odgovoril Boštjan Zver, direktor Javnega podjetja Vodovod sistema B.

Bojan Petrijan iz Slovenske demokratske stranke je povedal, da bodo v stranki glasovali proti, saj se velikokrat ukrepa prepozno, potrebno se je osredotočiti na vodno izgubo in »dokler se na srečanjih stroke ne bo govorilo o možnih stabilizacijah cen, mi v svetniški skupini dviga ne bomo podpirali

Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota, je svetniku odgovoril, da ves čas iščejo priložnosti, gledajo na vlaganja, cene se usklajujejo z višjimi materialnimi stroški in posledica tega so elaborati, in v kolikor so dobro pripravljeni, ni zadržkov za njihov sprejem

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je podražitev oskrbe s pitno vodo potrdil s 14 glasovi za in šestimi proti.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Dvig stroškov dela, zunanjih storitev in dvig cen materialov

V nadaljevanju so svetniki obravnavali elaborat o oblikovanju cene izvajanja storitev obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Murska Sobota za leto 2024.

Matevž Ružič, vodja skupnih služb na Saubermacher - Komunala Murska Sobota, je na seji predstavil nekaj podatkov o ravnanju z odpadki v lanskem letu.

Na spremembo cene je po pojasnilih Ružiča najbolj vplivala obdelava bioloških odpadkov, saj je prišlo do dviga cen obdelave bioloških odpadkov

Na področju zbiranja komunalnih odpadkov pa je izpostavil dvig stroškov dela, dvig stroškov zunanjih storitev, dvig cen materialov, pa tudi povečano število odvozov v primerjavi z letom 2022.

Sprejeli tudi podražitve pri zbiranju določenih vrst komunalnih odpadkov

Trenutno veljavna cena za storitev zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov znaša 0,15572 evra na kilogram brez davka na dodano vrednost, cena zbiranja bioloških odpadkov pa 0,15147 evra brez davka na dodano vrednost.

Predlagana cena za storitev zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov znaša 0,16590 evra na kilogram brez davka na dodano vrednost, predlagana cena zbiranja bioloških odpadkov pa 0,17003 evra na kilogram brez davka na dodano vrednost.

Svetniki so podražitve pri zbiranju določenih vrst komunalnih odpadkov sprejeli z 12 glasovi za in šestimi proti, pet svetnikov se je glasovanja vzdržalo.

Na mesečni ravni bo tako pri ocenjeni količini 48,86 kilograma na mesec za 120-litrski zabojnik za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov potrebno odšteti 0,52 evra z davkom na dodano vrednost več, za zbiranje bioloških odpadkov pri ocenjeni količini 39,03 kilograma na mesec za 120-litrski zabojnik pa za 0,8 evra na mesec več.

Na letni ravni to pomeni, da bo treba odšteti 15,84 evra več.

Vir: gradivo za 12. redno sejo mestnega sveta

Potrjene tudi podražitve cen pomoči na domu

Mestni svetniki so odločali tudi o podražitvi cen pomoči na domu, ki jo v Mestni občini Murska Sobota zagotavlja Dom starejših Rakičan. Po novem bo rakičanski dom zaračunaval 0,79 evra več na uro med delovniki in ob sobotah ter 0,73 evra več na uro ob nedeljah in praznikih.

Povečanje stroškov bo večinoma padlo na občinski proračun, saj bo občina krila približno 67 odstotkov ekonomske cene tako med tednom kot ob nedeljah in praznikih. Za ta namen je v proračunu predvidenih 210 tisoč evrov.

Anželj je povedal, da je ta uskladitev cene bistveno dražja za mestno občino, s tem stopajo bližje uporabnikom.

Svetniki so podražitev cen pri pomoči na domu sprejeli z 20 glasovi za in nobenim proti.

Komentarji (14)

Kak lepo (ni preverjeno)

Wau, to pa so svetniki

captain (ni preverjeno)

Da se malo razgibajo dvignejo roko !

In reply to by Kak lepo (ni preverjeno)

white

14 golazni je za,banda lopovska

Gigi Govedina (ni preverjeno)

Vsi so baje visoko izobraženi, no do sedaj nisem vedel,da obstaja visoka vodovodarska,sicer pa v tem pašaluku je vse možno.

ButikHotel (ni preverjeno)

12 prodanih duš. Izleti v avstrijo nejso kšenki.

realnooo (ni preverjeno)

SOBOTAINFO, OBJAVITE IMENA SVETNIKOV KATERI SO GLASOVALI ZA!!!!!

Joj (ni preverjeno)

Ka ste zvolili, to mate...

lukčev mesec (ni preverjeno)

Ajdeeeeee, šišaj ovce ❗❗❗

Beeeeeeeeeeeee

🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑

Do volitev bo raja že itak vse pozabila in spet izvolila tiste, ki so jim dvigali cene ❗❗❗❗❗❗❗❗❗❗

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Volivci imajo itak spomin zlate ribice ❗❗❗

🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠🐠

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

črv (ni preverjeno)

Tu je že vračunana izguba v dvorcu rakičan za to pa takša sila z dvigom cen .Mislim da še bodo letos teh 14 svetnikov dvigovali roke enih tri krat za podražitve .Kje ste volivci ? .

150921 (ni preverjeno)

Naj bi ti visoko izobraženi najprej analizirajo zakaj so tako velike izgube vode, najlažje je dvigniti cene. Dvig je dosti večje od trenutne inflacije. Mogoče bo pa slavnostna otvoritev ceste proti Noršincem zaradi tega dviga en dan prej kot bi bila.
Varčevati bi bilo potrebno tudi pri plačah oz. zmanjšati število zaposlenih.

AA (ni preverjeno)

Vas alkoholikov podražitev vode nebo prizadela. Jo ne pijete, mujvlete se pa verjetno tudi nej.

Munt (ni preverjeno)

Na žalost se Soboška oblast in to SD TER SVOBODA držita nad vodo na račun občanov Murske Sobote. To se bo nadeljevalo ker drugih prihodkov ni kot dvig uslug. Lahko župan dobiva priznanja katere mu Jevšek zrikta a realnost v občini je čisto drugačna.
Ta dejanja te oblasti so podla in ne jih pozabit do naslednjih volitev.

.... ..... (ni preverjeno)

Tudi dejanja desne "oblasti" so bila in bodo enako podla, kar se tiče podražitev! To nima veze z volitvami! .

In reply to by Munt (ni preverjeno)

Cezar (ni preverjeno)

moms ne dela za občane, naj si poglednejo Ljeljaka

Starejše novice