Furs je v prvem tednu februarja izvedel 742 nadzorov nad izvajanjem zakona o davčnem potrjevanju računov. Nepravilnosti je odkril v sedmih odstotkih ter z izdanimi plačilnimi nalogi skupno izrekel za 19.000 evrov glob zavezancem ter za 5200 evrov glob odgovornim osebam. V prihodnjih tednih bo nadzor še okrepil.

Finančna uprava zaostrila nadzor

Finančna uprava RS (Furs) je s februarjem oziroma po mesecu dni obvezne uporabe davčnih blagajn pri poslovanju z gotovino zaostrila nadzor in ga primarno opravila nad zavezanci, ki so januarja dobili le opozorilo, poroča STA.

"Ugotovljeno je bilo, da je velika večina zavezancev obveznosti izpolnila, pri manjšem deležu pa smo še vedno ugotovili nepravilnosti," so danes sporočili iz Fursa.

Najpogostejše kršitve so bile te, da zavezanec ni izdal računa

Od skupno 55 ugotovljenih kršitev je bil v 28 primerih začet prekrškovni postopek z namenom izreka globe. Od tega je bilo z izdajo plačilnih nalogov zaključenih osem postopkov, 20 postopkov pa je še v teku.

Najpogosteje ugotovljene in sankcionirane kršitve so bile te, da zavezanec ni izdal računa, da se poslani podatki niso ujemali s podatki na izdanem računu in da izdani računi niso bili potrjeni, ugotovili pa so tudi kršitve, ki so povezane z uporabo vezanih knjig računov.

Uporaba davčnih blagajn, ki se ob vsaki izdaji računa prek spleta povežejo z računalniškim sistemom finančne uprave, je v Sloveniji obvezna od 2. januarja. Fursov nadzor je bil januarja usmerjen predvsem v preventivno delovanje, s februarjem so ga zaostrili.

Komentarji (15)

Gost (ni preverjeno)

Kje je moj komentar ?

Gost (ni preverjeno)

Ga bom ponovil. Te blagajne bi že zdavnaj morali imeti, samo nobena vlada ni imela toliko jajc, da bi jih uvedla. In, ko je Cerar to storil, mu je takoj padla podpora. Res smo kradljive ovce. Je pa tu en velik problem. Bodo inšpektorji imeli toliko jajc, da bodo kontrolirali Šiptarje pri prodaji njihovih izdelkov ? Na Rome so se spravili, da vidimo to pri Šiptarjih.

Gost (ni preverjeno)

Kak je ta na sliki simpatična. Le kje ste jo našli ?

Gost (ni preverjeno)

Soboški taksisti tudi ne dajo računov.

vidocq (ni preverjeno)

moja žena , ka bi tij rad

svetozar (ni preverjeno)

rezat vratove vaših sinov družin k orožju državljani v bataljone naj teče kri namoči naša polja

svetozar (ni preverjeno)

smrt svinjam klobase narodu zbiram zamaške za slo narod

GostO (ni preverjeno)

Mogoče se je že kaj popravilo, ampak na računi upravne enote nega nej duha sluha o qr/črtni kodi ali ZOI številki. Račun s parkirišča pred bolnico sicer ma kodo in to številko, ampak neveljavno. Što pa to preverja?

Ti lahko preveriš (ni preverjeno)

naloži si App na telefon, poslikaj,... pa še zadeni 15.000€... :)

Gost (ni preverjeno)

vidocq, rad bi jo imel pri sebi, pa čeprav samo za en teden. Če bi se pa dalo pa tudi dalj časa.

gost3 (ni preverjeno)

čisto prav, vsem je treba naredii kontrole, koristili bi pa vse.

Gost (ni preverjeno)

LE VKUP LE VKUP OBOGA GMAJNA!!! Cas je za vstajo!!!!

mimoidoči (ni preverjeno)

zadaj pa čvapčič telefonera xD

BB

Rajši naj tiste miijone pa miljarde skasejrajo saj se točno zna što je zeo kredit pa što ga je odobrio...

...nej pa ka se špilajo za drobiž - predvsem pa z usodo malih lidij!!! :(

Gost (ni preverjeno)

BB, povej, zakaj bi jaz moral državi plačevati davek od vsakega centa, ki ga zaslužim, tistim, ki nekaj delajo privat, pa tega ne bi bilo potrebno plačevati ? Ali zakon ne velja za vse ? Ne podpiraj prevar, lopovščin, korupcije kraje,......... ! Po tvojem pisanju bi malo lahko kradel brez kazni ????!!!! Se pa strinjam s tvojim prvim stavkom.

Starejše novice