Slika je simbolična.
Bešič Loredan za STA: Vlada bo podaljšala uredbo za zamrznitev višine premije dopolnilnega zavarovanja.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v pogovoru za STA napovedal, da bo vlada hkrati z zamikom preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja podaljšala veljavnost uredbe, ki omejuje višino premij tega zavarovanja na 35,67 evra.

Pripravo izhodišč nove sistemske zakonodaje, ki bo opredelila financiranje zdravstvenega sistema od leta 2025, napoveduje za to jesen, sprejem pa spomladi 2024.

Kot je znano, si vlada želi ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno, in sicer z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je vložena v parlamentarni postopek. Sprva je bilo preoblikovanje predvideno s 1. septembrom, pred sredino sejo odbora Državnega zbora za zdravstvo pa je vlada predlagala dopolnilo za zamik začetka uveljavitve sprememb na 1. januar 2024. Člani odbora so vsa vladna dopolnila, tudi tega, potrdili.

Zavarovalnice ustvarjajo milijonske izgube

Pri zamiku preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja gre po ministrovih besedah za konsenz med vsemi deležniki. 1. januar 2024 so kot najboljši datum za uveljavitev sprememb določili zato, da se bo lahko sistem do takrat pripravil, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki bo zbiral nov prispevek, bo do takrat lahko okrepil svoje vrste, hkrati pa bo imela vlada jeseni dovolj časa za komunikacije z deležniki, je dejal.

Na vprašanje glede mnenja zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, da novela odpira posamezna vprašanja skladnosti z ustavo, je odgovoril, da bodo še pred tretjo obravnavo predlog zakona oziroma dopolnilo, na katerega se nanaša komentar službe, posodobili skladno s priporočili, da bo pravno formalno ustrezen.

Napovedal je, da bo vlada veljavnost uredbe, ki višino premij dopolnilnega zavarovanja omejuje na 35,67 evra, podaljšala do 1. januarja 2024. Direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger je v sredo sicer opozorila, da zaradi uredbe zavarovalnice ustvarjajo milijonske izgube.

Ko bo zakon sprejet, se bo morala vlada sestati z zavarovalnicami, je napovedal minister. Po njegovih besedah bodo morali skupaj najti pravo pot, tudi za zaščito zaposlenih v zavarovalnicah. Na vprašanje, ali torej dopušča možnost pomoči pri iskanju rešitev glede kadrovskih vprašanj zaposlenih v zavarovalnicah, je odgovoril pritrdilno.

Dopolnila vključujejo tudi proračunsko varovalko

Kot je dejal minister, so pri pripravi dopolnil izjemno dobro sodelovali tako z ministrstvom za finance kot s poslansko skupino Svoboda. Ob tem je dodal, da je zdaj »verjetno edina priložnost«, da naredijo konec obstoječi obliki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, nato pa iščejo druge poti.

V sredo sprejeta dopolnila vključujejo tudi proračunsko varovalko, za katero je minister za finance Klemen Boštjančič opozoril, da predstavlja tveganje za državni proračun. Varovalka, kot jo predvidevajo dopolnila, je sicer časovno in finančno omejena na leto 2024 in 240 milijonov evrov, pri čemer so višino sredstev opredelili na podlagi trendov rasti stroškov.

»Ni finančnega ministra, ki bi dal bianco proračunsko varovalko zdravstveni blagajni,« je dejal Bešič Loredan in dodal, da so pri usklajevanju s finančnim ministrstvom »tekli nekaj krogov«. Kot je dejal, sta ministrstvi tudi po navodilu predsednika vlade poiskali vse rezerve in možnosti, da "nam to ne eksplodira".

»To nam na nek način daje tudi obveznost, da čim hitreje, še do konca tega leta vložimo v zakonodajni postopek ali v širšo javno razpravo predlog, kako bo od 1. januarja 2025 financiran zdravstveni sistem,« je poudaril.

Komentarji (6)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Spet so brcnili v meglo.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Nevedo, kako dalje in zato premik datuma.

Kot že pri ogromno zadevah.

Spet en izgubljen mandat.

Še sreča, da je gospodarska situacija ugodna.

Golob bo šel po poti Cerarja, SVOBODA pa po poti SMC.

Opaaa (ni preverjeno)

Nej, spadnole so kuverte pod mizo, Golob je dobo kaksnoga miljoncka ali dva, zdaj pa lejko fajn zavarovalnice zanjejo v meri naprej. Tak to ide prinas

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

pipilajn (ni preverjeno)

"Zdravstvenega kadra ni zato ker se delovni pogoji vedno slabši, odnos vodilnih določenih zdravstvenih ustanov pa katastrofa...tam kjer kadra ni ali množično odhaja"
.
Najvecji hec pa je to, da je to notoricna laz, ki so vam jo poturili in sedaj vsi verjamete v to. Kadra je v zdravstvu ogromno, v zadnjih 20 let je eksponentno raslo stevilo. Seveda, nekateri odhajajo, ampak zanemarljivo. A kateri novinar kdaj pove, koliko kadra je danes v primerjavi z 20 let nazaj? Ne? In zakaj ne? Ker ne bi mogli prodajati mantre, da kadra ni. Pa se razlika je med tem ali ni streznice ali ni zdravnika. Zdravniki ne odhajajo, zdravniki se dobesedno plodijo. Odhajajo kvecjem streznice in kaksna sestra. Ampak ta kader ne povzroca cakalnih vrst, cakalne vrste so zato, ker ne prides do zdravnika, ne pa zato, ker ne prides do streznice. Hocem povedati, da so vas vse nategnili.
Cakalne vrste so zato, ker ste ljudje vedno bolj bolani. Bolezni so katapultirale v visave in lahko uvozimo se ne vem koliko kadra, ga bo premalo. Lahko jim damo desetkrat vecje place, pa bo kadra se vedno premalo, samo place bodo imeli ogromne, ljudje pa se vedno ne boste mogli do zdravnika. Dodatna tezava je pa se to, da visje kot imajo place, vec so na bolniskah. Zakaj? Predvidevam da je veliko bolnisk laznih, ker ko imajo visjo placo, si odsotnosti lazje privoscijo in potem to bolj izkoriscajo.
Kaj je torej resitev? Ni je. Ljudje bi morali biti manj bolani. Kajti cez dvajset let bo moral biti vsak drzavljan diplomiran zdravnik, da bo zdravil samega sebe. To je pred kratkim povedala neka zdravnica v intervjuju, da je stopnja rasti bolezni taka, da bo cez dvajset let edina resitev ta, da bomo vsi zdravniki in zdravili sami sebe, ker glede na trende bomo vsi bolani. Pa a kdo kdaj naslovi to vprasanje? Jaz tega ne opazim. Nekaj je zelo narobe, ce so bolezni tako ekstremno eksplodirale. To, da prakticno ni vec cloveka cez 50 let, ki ne bi bil bolan, pac ni normalno. Za dodatek pa se to, da so kronicne bolezni eksplodirale ze med par leti starimi otroci. Kaj bo s temi otroci cez dvajset let samo bog ve.
To je pravi razlog za pomanjkanje kadra, stevilo bolanih ljudi rapidno narasca, ne pa odhodi kadra. Tako kot okoli vsega nam lazejo tudi glede tega. Nihce pa noce zaiti v smer, ko bi morali secirati in razlagati, zakaj smo ze vsi bolani. Aja, glede rasti bolezni razlagajo da je to zato, ker smo vedno starejsi in s starostjo pac zbolevamo - a tudi to je laz. Kajti danasnji starostniki so z naskokom bolj bolani kot starostniki dvajset let nazaj. Recimo moja stara mama sploh nikoli ni bila pri zdravniku in tu mislil dobesedno, umrla je letos zacetku leta stara 96 let. Isto je bilo s sosedo. Problem je toralna eskalacija bolezni. Vi pa se kar verjamite lazem, kako kader odhaja. Poskrbeti bi morali za svoje zdravje, ampak tega pa tudi ne morete, ker niti ne veste, kako se pride do zdravja, kajti tudi tu nam ves cas lazejo in vsiljujejo hrano in stil zivljenja, pod pretvezo in lazjo “to in to je super in zdravo”, a v resnici je tudi to laz. Vse, kar nam govorijo, da je zdravo, je laz in vse to nas zboleva. Vse tisto, kar naj bi bilo zdravo, v resnici samo pomaga industriji, da sluzi vedno vec in vec denarja, a za ceno vedno bolj bolanih ljudi. V enem trenutku se bo vse sesulo in ze sedaj smo blizu tega. Vi pa se kar verjamite lazem.

Llllp (ni preverjeno)

Cakalne vrste so zato ka se umetno vse podaljsuje in zavlacuje. Tudi delajo pomale in neresno. Zadnjic v gastro ambulanti v Rakicani je minilo skos pol vre med vsakin pacienton. Tak ka si zemejo pavzo med enin in drugin pacienton. Ti si zemes v sluzbi skos pol vre fraj prle kak naredis naslednjo stvar?

In reply to by pipilajn (ni preverjeno)

F5 (ni preverjeno)

Milijonske izgube prej… Če pogledneš drugače, bi radi zaslužili milijone več. Pa ka nadaljujen misel @pipilajn - pol ponudbe v trgovini so sladkarije, grickalice, cukrane pa alkoholne pijače. Zelenjava je baje dobra samo če je bio, mesa pa bokše ka sploj ne senjamo, za nas so črički, pa prehranski dodatki…

. (ni preverjeno)

Zavarovalnice so jim skrajšale peruti. Boji uvedli na koncu mandata.

Starejše novice