Nova KBM, ki je danes državi plačala 444,2 milijona evrov kupnine za prevzem Abanke, namerava banki še letos združiti in povezati v eno pravno osebo. Združena banka bo imela več kot 1000 bančnih točk po vsej državi, za stranke pa uvodoma ne bo sprememb.

Združitev obeh bank bo izvedena postopoma, pod nadzorom pristojnih regulatornih organov, sta danes na novinarski konferenci v Ljubljani zagotovila prva moža Nove KBM in Abanke, John Denhof in Jože Lenič. Oba sta poudarila, da gre za zgodovinski trenutek za slovenski bančni sistem in eno največjih združitev v bančnem sistemu v zadnjih desetletjih.

Po oceni obeh bank bo imela združena banka okoli 800.000 strank in več kot 2100 zaposlenih. Strankam bo na voljo več kot 110 poslovalnic in skoraj 500 bankomatov. Skupaj s pogodbo o dostopu do poslovne mreže Pošte Slovenije pa bo imela združena banka po ocenah več kot 1000 bančnih kontaktnih točk, piše STA.

Kje bo sedež banke?

Zaradi združitve ne bo prišlo do selitve sedeža Nove KBM iz Maribora v Ljubljano, kjer ima sedež Abanka. Združena banka bo delovala s sedežev obeh bank, cilj pa je z bančnimi storitvami pokriti celotno Slovenijo. 

Kako bo z imenom?

Odločitev glede imena združene banke še ni padla.

"Trenutno smo povsem osredotočeni na izvedbo integracije, glede imena bo treba še počakati," je na današnji tiskovni konferenci dejal prvi mož Nove KBM, John Denhof.

Nova KBM in Abanka trenutno delujeta še kot dve samostojni banki, a usklajeno znotraj skupine. Abanka je tako trenutno hčerinska banka Nove KBM. 

Bo prišlo do odpuščanj?

Učinkovanje sinergij zaradi integracije procesov pričakujejo postopno, nista pa želela šefa obeh bank dajati konkretnejših informacij glede posledic združevanja na število zaposlenih. Zaradi ekonomij obsega in iskanja stroškovne učinkovitosti bo do sprememb prišlo. Obe banki sta ob odpuščanjih, do katerih je prišlo v celotnem bančnem sistemu, v zadnjih letih tudi zaposlili več sto ljudi, so spomnili na današnji tiskovni konferenci.

Novi nakupi niso izključeni

V vodstvu bodo gledali na vsako priložnost za nadaljnjo rast v Sloveniji, organsko ali neorgansko, zato ne želijo izključiti nobenih možnih novih nakupov, piše STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Landini

Čisto normalno, da bo prišlo do odpuščanja. Sploh v manjših mestih ne vidim, da bi lastnik ohranjal enako stanje.

Starejše novice