Volilna udeležba v Pomurju do 16. ure le nekoliko nižja od državnega povprečja, ki je 35,32 %. Do 19. ure še vedno traja volilni molk, zato previdnost, tudi na družbenih omrežjih, ni odveč.

Danes volimo novega predsednika republike. Za ta položaj se potegujejo Borut Pahor, trenutni predsednik dr. Danilo Türk in dr. Milan Zver. Do 16. ure je skupno za svojega predsednika glasovalo 604.870 državljanov, kar pomeni, da imamo 35,32 % udeležbo. Prve delne izide glasovanja bomo izvedeli ob 19.30 uri.

V ponedeljek bodo izidom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije - na ta način lahko glasujejo volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih, 19. novembra pa tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Volivcev s stalnim prebivališčem v tujini je sicer 63.106, vsem pa je Državna volilna komisija po pošti poslala volilno gradivo.
 

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja in bo jasno, ali bo za izvolitev predsednika republike potreben še drugi krog. Tega bo Državna volilna komisija predvidoma razpisala za 2. december.

Kako množično smo do sedaj volili po Pomurju?

V volilnem okraju Ptuj sicer s podatki do 16. ure beležimo nekoliko nižji odstotek udeležbe od slovenskega povprečja, in sicer za 0,52 odstotka. V Lendavi se je na volišča do 16. ure odpravilo 28,90 % volilcev, v Ljutomeru 36,15 %, Murska Sobota I beleži 34,65 % udeležbo, Murska Sobota II 38,04 %, Gornja Radgona 34,39 %.

62 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Vse do zaprtja volišč še vedno velja volilni molk, zato je v tem času prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve. Kot kažejo podatki je od začetka volilnega molka dežurna služba do 11.00 ure prejela skupaj 62 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Za 31 prijav je bilo takoj ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka.

Tako inšpektorat na podlagi 31 prijav trenutno obravnava 11 zadev, od tega sta dve povezani z objavami na spletnih portalih, dve z deljenjem volilnega materiala v poštne nabiralnike, dve za sporni vsebini v tiskanem mediju, dve za oglaševanje na TV, kršitev volilnega molka z elektronsko pošto, kršitev na socialnih omrežjih in plakatiranje. Največ klicev beležijo s področja osrednjeslovenske in podravske regije. 

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 1200 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 120 do 200 evrov za posameznika.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
komentator

vupan ka turk več nede. Vači mi je pa vseeno keri de naslednjič. Sam pa tudi nemo šel volit

divjejabolko

Zakaj je pri tej novici omogočeno komentiranje?

marjetica

@Tinka in prijatelji. Idi volit, ka ne boš pa ob sedmih presenečena! :)

I-OWN-YOUR-MOM

To, kak mediji interpretejrajo statistiko anket, tak folk voli.

Zakoj pa što keroga voli, pa tak nema pojma.

Ali nešče de skos zmago, ker tuj či bi samo sorodniki pa politični kolegi posameznoga kandidata glasovali, bi bilo zadosti, ka bi en zmago ...

Naj se cirkus nadaljuje ...

Starejše novice