Tudi v Murski Soboti je ob dnevu samostojnosti in enotnosti potekala krajša slovesnost.

Mestna občina Murska Sobota je danes v sodelovanju z Območnim združenjem Zveze veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota in Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje priredila krajšo slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Zbranim gostom je ob prazniku pred obeležjem braniteljem slovenske samostojnosti na Trgu zmage čestital župan Aleksander Jevšek.

Slavnostni govornik ob tej priložnosti je bil Edvard Mihalič, poveljnik 75. območnega štaba Slovenske vojske, ki je spomnil na prehojeno pot k osamosvojitvi naše mlade države, po plebiscitu pred 24 leti in potem, ko smo Slovenci 25. junija 1991 razglasili neodvisnost.

V kulturnem programu so nastopili Pihalni orkester Murska Sobota ter Monika Novak in Miran Čarni, ki sta zapela iz izbora slovenskih domoljubnih pesmi.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

ČESTITKE. Najbolj sem vesel, ko med zbranimi vidim meščane MOMS-a iz različnih političnih in društvenih organizacij. Tako je prav in prav je tudi, da predstavimo domoljubnost v ljubezni in besedi.

Fujkomunizem (nepreverjen)

Gledam slike. Nikjer ne vidim zastav Slovenije ali Evropske unije. A ni to praznik Slovenije?... Ali imajo spet komunisti zraven prste. Glede na nekatere prisotne (Židan) in oba govornika (Jevšek, Mihalič) izgleda, da imam kar prav... Sram me je, da moram praznovati takšen praznik z rdečkoji.

Vipko
Truplo

Dokler bomo vlačili na take proslave predstavnike bivše vojske razcapancev... nekega povezovanja ne bo. Žal tega "Povezovalni" in "Pojoča travica" še nista dojela.

In reply to by Fujkomunizem (nepreverjen)

veteran (nepreverjen)

Sami veliki vojskovodje na kupu, kje so pa borci ?

zima.bella

Imate radi stripe?
Če da, potem se pa dobro nasmejte:

http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/PoliticniSistem/URS/UstavaVStripu

portil

zima.bella oz. zima.rdeča; ges te bom imenoval zimski prdec. Glede na tvojo ljubezen do Janše, mi je čüdno, ka si ga nej nekak vpletla v svoj komentar pod člankom. Lejko bi tudi komentejrala zakoj sta na proslavi dvej zastavi z zvejzdo, simbolom države, prouti šteri so se borci za samostojno Slovenijo borijli.

In reply to by zima.bella

oknaj (nepreverjen)

Veteran : Tudi borci smo bili. Žal ne poznaš vseh.Zgodovina je slavila le vojskovodje.Med in po NOB so tudi borci nekaj pomenili. Da bi dal pomen tudi borcem, ki si jih ti Veteran izpostavil , bom napisal nekaj, kar na raznih obletnicah že dolgo pogrešam. Pozornost do malega človeka. Brez borcev ni vojskovodje . Tudi danes sem pozorno prisluhnil slavnostnemu govorniku , takratnemu poveljniku TO za PrekmurjeV nasledmjem prispevku bom na kratko poizkusil opisati pot borcev, ki so takrat delovali izven poveljstva Prekmurja in se jih nikjer in nikoli ne omenja.

oknaj (nepreverjen)

Žal ,nobeden nikjer ne omeni in nikjer ni napisano,da smo prekmurski teritorjalci nekaj varovali v podjetju TAM v Mariboru.Nikjer tudi ni omenjeno, da je posebej izbrana skupina fantov iz Prekmurja , kot samostjen Odred delovala izven poveljstva , kateremu je poveljeval g. E. M. Z nalogo zavarovati nabornike v Pekrah smo bili par dni pred odločilnim 25 . 6 . 1991 poslani v Pekre. Potem smo bili napoteni na najobčutlivejša borbena mesta. Iz Peker na letališče Slivnica. Potem na tankovsko barikado Štrihovec , in potem , po letalskem napadu ,ko nihče od domačih poveljujočih ni hotel sprejeti naloge zavarovanja barikade Štrihovec smo le to sprejeli mi. Pozneje smo sodelovali še v napadu na položaje okrog mejnega prehoda Šentilj in v napadu na karavlo v Šentilju. In mordav resnična zgodba kako enotni smo bili takrat. Kakšen dan po letalskem napadu je eden od fantov potožil , da ga v hrbto nekal peče. Poklicali smo reševalce . Preden so ga odpeljali smo se vsi od njega poslovil, zate je vojna končana. Zvečer se je vrnil z rešilnim av tomobilom. Na naše čudne poglede je odgovoril " z vami sem prišel in z vami bom šel domov"Fantje , tako kot sem vam takrat obljubil , da vas bom vse žive pripeljal domov, vam sedaj obljubljam , da bom napisal kako smo preživeli tistih deset dni. Posebej pa si želim , da bi morda kdo od vas napisal , kako je takrat in kako sedaj vidi tiste dogodke. Napišete mi lahko na naslov. [email protected] Pa da ne pozabim . Letos poleti sem obiskal našega takratnega vodiča g. Lešnika. Želi si , da ga vsi obiščemo.Poveljnik Soboške čete

- o

oknaj ...... tisti ka delajo in napravijo dobro se jih hitro pozabi ka pa se vlečejo gre rouda in iz ozadja tisti pa nekaj veljajo .

In reply to by oknaj (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Vsaj en dan v letu je samostojnost in enotnost.

veteran (nepreverjen)

G.Oknaj, tudi jaz sem bil že prej na položaju, ker sem bil v vrstah milice in smo že izvajali aktivnosti 1989. Tu so bile vojaške evidence, akcija SEVER, ko sem bil v Krškem kot komandir enega od oddelkov PPE Milice in pozneje tudi v vojni na večih
žariščih, vendar si v sanjah nisem želel take države, kot jo imamo zdaj in še brez pravic si kot veteran. Še dopolnilno zz so nam ukinili.
Hvala za tako državo in patriotizem !

portil

Gledan slike s proslave, pa tan v prvi vrsti, pouleg policaja vijdin nekšoga šteri mi že po lejtaj, premladi, ka bi se boro za Slovenijo, ta ne soudi. Ga štoj pozna? Je tou eden od tisti "kljukcev" šteri se na vsakon slikanje postavijo pouleg, či glij nemajo s tistimi na sliki nikše veze?

Vipko
Truplo

Mijslen, da je tou "šejf" podmladka nekdanje, pa izglejda še današnje, vojske razcapancof. Prece je v tiste vojske bilou pošteneh borcof, proute šteren neman nika proute, ale tüde nej glij male broj drüjgeh je s svojeme dejanje dobesejdno plüjno na njih... in njihof boj, bojna, je zvodenela.

Seeno, ka dela simbol okupatorske vojske pre vojne za osamosvojitejf na takšne proslave se pa lejko pijtamo. Tou je po mojon dobesedno proteustavno dejanje.

In reply to by portil

zima.bella

Truplo,
če mi ne bi bilo znano od kakšnoga provokatorja in dundeka so zdaj ti "razcapanci" prišli, bi me svado, ka bi pa pol strani napijso. Tolažin se: dundek je dundek, pa kama šteč ga deneš, opet maš dundeka!

Vipko
Truplo

Pijše pa žali, kak štejš... nika se nej povedo, nemaš pa nikšne možnoste, da spremenijš isteno. Zgodovina de se prlej ale slede menjala, obrnola v smejre istene. Ta pa je, točno takšna, kak san napijso: saka čast seeno nej malome števile borcof, ale vodele so jeh večijnoma lopove, morilce... in vojska je delovala, kak vojska razcapancof, kak se tome preprousto prave. Seposejde, ge so bilij, so dostakrat kradnole, strejlale lidij in še ka. Glij zarade toga so nastale vaške straže, zametke domobranskeh enot... z prvotnen namenom, ka se odbranejo od lopovov, morilcev, komunistof. Ka se je dale dogajalo se tüde zna, pijtaj pa se tij čeden inštruktor, što je koga koma prisijlo, što je v bistve izdajalec. Kak 1991 leta, da so bilij vodelne komunajzarske politike skoron brez izjeme malodane skoron do začejtka spopadof proute osamosvojitve. In glij tej si gnesden lastijo zasluge. Pa narod, malo pogledne, što je biu na proslave. Ges nekšneh desneh politikof ne vijden.

Podatke so dostopne, pa se tij za kurac gor obeso. Nika te več ne pomaga, gnesden seeno lejko ka povejš, nej kak nekdaj, ka se fčaseh leto na Goule otok. In gledej na dogodek, o šteron je rejč v zapise... ka dela prapor z rdejčof zvejzdof na proslave v počastijtef vojne za Slovenejo, če so nas pod ten simbolom napadnole? Kak drüjgo, so nas leta 1991 branele tej borce? Pa več ale menje so že si meli prejk šejsdesejt ale več lejt. Betežno!

In reply to by zima.bella

Gost (nepreverjen)

Pa te človek se sešeron cuj truca. Tak je kak herpes, da ga enkrat maš, se ga teško rejšiš.

zima.bella

Predlagam v branje:

http://www.mladina.si/158087/dr-janez-stanovnik/

Svoje mnenje pa si seveda naj vsak ustvari sam!

oknaj (nepreverjen)

zima. bela, veteran Težko bomo prepričali prepričane. Bog je bog (JJ). Namerno sem pa napisal svoj e nslov , da bi lahko skupno napisali in tudi izdali svoje spomine. Sedaj se žal v javnosti pojavljajo le m spomini evro poslanca , ki je zavohal duh po slovenski vojski. Ko pa je ta slovenska vojska Žarela in smodila po Sloveniji se je skrival v "komunističnih zakloniščih Cankarjevega doma. In ko danes poslušam te skrivače , kot ji imenuje moj sosed Lojzek, 85 letni človek , ki si je kopal grob pri petnajstih letih na Bratonskem pokopališču, in so zaradi zmrzali zmedene madžarski oficirji menjali ukaz o ustrelitvi... Sedaj , ob tej uri me je zaneslo. zima. bela , veteran, pišita, v slogi je moč. Tu smo sedaj trije , ki pišemo. Truplo, ima svoje prebliske, žal pa ne ve kaj bi samo s seboj. Ali bi se kremiralo , ali pokopalo.Po vašem zapisovanju marsikaj vesta. Jaz osebno pišem kdaj in kje sem doživel oamosvojitev.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice