V Državnem zboru so včeraj v prvem branju obravnavali predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, s katero v poslanski skupini SDS predlagajo ponovno uvedbo naborniškega sistema.

Predlog novele o ponovnem naborništvu so poslanke in poslanci SDS vložili januarja, še pred odstopom premierja Marjana Šarca. S predlogom želijo poslanci ponovno uvesti šestmesečno služenje vojaškega roka, v primeru ugovora vesti pa 12-mesečno opravljanje civilne službe. 

Naborništvo smo leta 2002 ocenili kot slabo

Po mnenju o ponovni uvedbi naborniškega sistema smo povprašali Alojza Šteinerja, nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske.

Šteiner meni, da se moramo ob spremembi novele zakona o vojaški dolžnosti vprašati, ali je ta dobro domišljen. »Ali je predlog v celostnem kontekstu in ali je pot, ki je v predlogu spremembe, prava,« se sprašuje Alojz Šteiner.

Pravi, da se s tem predlogom vračamo na staro rešitev, ki smo jo leta 2002 ocenili kot slabo. »Takrat smo takšno rešitev opustili na podlagi strokovne presoje, kvalitetnih strokovnih in akademskih razlogov ter na podlagi ustreznih mednarodnih priporočil. Naborništvo smo opustili tudi zaradi tega, ker ni bilo več mogoče zagotoviti temeljnega principa, ki velja za obvezno vojaško službo, kar je, da velja za vse, in da celotna populacija, na katero se nanaša, opravlja to obvezo,« pravi Šteiner.

Največja grožnja Sloveniji je nezadostno financiranje vojske

Vprašanje ni, ali Slovenija potrebuje ponovno uvedbo naborništva, ampak ali lahko zagotovi ustrezno javno podporo in mehanizme, da se bo takšen pristop izšel, meni Šteiner. »Če ljudje predloga ne bodo podpirali, bo prišlo do tega, kar se je že dogajalo med letoma 1999 in 2002, ko se je velik del populacije izognil na ta način, da so ljudje pridobili zdravniška spričevala, s katerimi niso rabili služiti vojaškega roka«.

Šteinerja smo povprašali tudi o tem, katere so grožnje, ki bi jih naj s ponovno uvedbo naborništva odvračali. Gre namreč za enega izmed razlogov, ki jih navaja Žan Mahnič, poslanec SDS, zraven krepitve domoljubja in zagotovitve dovolj velike vojaške rezerve. 

»Največja grožnja Slovenski vojski je, da ni zadostno financirana in da ne znajo pridobiti zadosti kadra preko trga delovne sile ali pa tistih kadrov, ki bi morali iti v rezervo. To, da ima država nezadostno pripravljeno vojsko, je njena največja grožnja. Kar se je pokazalo leta 2015 ob migrantski krizi in lahko se pojavi še ob kakšnem drugem primeru,« še dodaja Alojz Šteiner. 

»Meni se tole zdi totalno s***je,« pravi 17-letni Jan.

O tem, kaj menijo o ponovnem služenju vojaškega roka, smo povprašali tiste, ki se jih to najbolj tiče, slovenske najstnike.

»Meni se tole zdi totalno s***je. Septembra bom dopolnil 18 let in bom ravno začel četrti letnik. Če se naborništvo uvede, bom potem zamudil skoraj cel letnik in verjetno ne bom mogel narediti mature oziroma bom mogel ponavljati. Tudi iz vidika države se mi zdi zapravljanje denarja.« Jan, 17 let, Kranj.

»Nasprotujem iz večih razlogov. Na enem koncu je dejstvo, da je to izredno nazadovanje na manj razvit sistem, kjer omejimo mlade in njihovo izbiro. Hkrati se mi ne zdi pravilno, da lahko o taki stvari odloča starejši državni zbor, saj je povprečna starost v politiki preprosto toliko višja od 19, da je težko reči, da je pravično, če oni določijo zakon, ki vpliva samo na mlade. Hkrati se mi zdi ogabno, da se takšna stvar sploh omenja v današnji razviti družbi.« Lan, 18 let, Maribor.

»Osebno mi ni všeč ideja, da bi leto svojega življenja vrgel vstran. V tem času se bi lahko zaposlil, šolal in tako dalje. Prav tako obožujem idejo svobodne volje, in če nam to vzamejo, kaj je naslednje? Ukinitev svobode govora?« Primož, 17 let, Maribor.

»Sem absolutno proti, saj nismo več v socializmu. Čas je šel naprej in ne razumem tega, da se v 2020 ljudi sili v nekaj, do česar jim absolutno ni, in kakšno korist bo imela država od tega? Sem tudi mnenja, da bi se o obveznem naborništvu moral narediti referendum, na katerem bi imeli volilno pravico izključno ljudje med 16. in 25. letom starosti. Če pa zakon bo sprejet, pa grem rade volje protestirat.« Tim, 23 let, Maribor.

Odklonilno stališče poslanskih skupin

Predstavniki večine poslanskih skupin so na seji izrazili odklonilno stališče glede vloženega predloga o ponovni uvedbi naborništva. Da je predlog novele zakona o vojaški dolžnosti primeren za nadaljnjo obravnavo, so poleg predlagateljev ocenili le v DeSUS in SNS.

Te tri poslanske skupine, ki so napovedale podporo predlogu, skupaj štejejo 34 poslancev. Ker za ustreznost predloga novele v prvem branju zadošča navadna večina, gre za večino opredeljenih glasov navzočih poslancev, bo morebitna potrditev odvisna tudi od prisotnosti poslancev in od tega, ali bodo o njem sploh glasovali.

V opozicijski Levici v primeru potrditve predloga ne izključujejo niti referenduma.

S spleta

Komentarji (109)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Za mlade (nepreverjen)

torej bo za mlade končno napočil čas, da gredo na volitve in poskrbijo da jih ne bodo vodili več take kreature kot sedaj navajajo v svojem jamranju,... na volitve.. pol pa ne bo problem tale JJ in kompanija senilnih dedcev

zastare. (nepreverjen)

Če bi volitve kaj spremnile, bi bile prepovedane.

In reply to by Za mlade (nepreverjen)

janko špehsvinjski (nepreverjen)

Jaz sem v Času JLA najbolj užival v streljanju s MITRALJEZ
To je pravi užitek

In reply to by zastare. (nepreverjen)

Mondragon (nepreverjen)

Zanimivo. kako smo si različni
jaz pa sem najbolj užival v kopalnici
in to takrat ko mi je padlo milo na tla

In reply to by janko špehsvinjski (nepreverjen)

Miskolinko (nepreverjen)

Ka je deca? Poglednite kakše komentarje so dali otroci???? Vejo da je v vojaki red in se bojijo. Mamini sinčki! V vojsko pa bo red in disciplina!!!

In reply to by Za mlade (nepreverjen)

Simonsen (nepreverjen)

Red in disciplina je bila. nekoč. Danes v vojski ni več ljudi, ki bi ta red in disciplino lahko vzdrževali.

In reply to by Miskolinko (nepreverjen)

matejja (nepreverjen)

Saj pa tega ne bodo potrdili, premalo je teh.

In reply to by Za mlade (nepreverjen)

kolosej (nepreverjen)

Kot, da bo to uresničeno. Če danes začnejo bo uvedeno, mogoče čez 4 leta. Poleg tega imaš možnost civilnega služenja, sploh aktualno danes ker je veliko vegičev.
Pa a, vi sploh veste, kje bodo spali ti naborniki? saj vojska nima nič več prostih kapacitet. Ne nekaj na pamet.
Sem proti naborništvu, v fazi razsula vojske kot jo je zapustila in uničila rdeča SD. Naj rajje okrepijo profesionalno vojsko.

Czd (nepreverjen)

Kaki vegic?
Sem vegic odslužil obvezno služenje roka in trenutno dobil čin poddesetnik v rezervni sestavi. Vse se,da ..to kaj nekdo je pa res ni pomembno...

In reply to by kolosej (nepreverjen)

Vanjek (nepreverjen)

Se strinjan, samo bi pa moralo biti vsaj kako usposabljanje, da bo mladina vsaj vedela v primeru krize, ( vidimo zaj v grciji, pa poslusajte komentarje teh mladih migrantov, ) Imajo za njihovo od boga dano pravico da pridejo v evropo, moznost da se branijo, pa to ni vec strasenje.ti ki so nam to zakuhali pa zaj iscejo krivdo v “”desnih”” strankah

In reply to by kolosej (nepreverjen)

Za nabornistvo (nepreverjen)

Mali vojska vas 600 takoj lahko namedti tako da ne ti na pamet zgoljo

In reply to by kolosej (nepreverjen)

nespeci (nepreverjen)

dobro bi bilau ka idejo malo te mladi na teren ka nedo samo bulili v telefone pili in se drogerali pa nika nedo delali in živeli na podpori pa na ramenih staršev

marija marija

Pravilno

In reply to by nespeci (nepreverjen)

gost4321 (nepreverjen)

"Največja grožnja Slovenski vojski je, da ni zadostno financirana "
aja? https://www.youtube.com/watch?v=NE8HimzmK5U
in to je bilo 2015...
sicer je pa SDS dal leta 2002 predlog za odpravo... zdaj pa hočejo to nazaj... logično... poličitne tokče je treba nekak nabirat...

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Nihče nima pravice nikomur nič vsilit,če hoče kdo prostovoljno v vojsko naj gre,vsiljevat nekaj nekomu pa je popolnoma narobe,posebno,ko to pride od takih kreatur kot je ta Mahnič.Pa kako obvezno služenje vojaškega roka,kdo hoče naj gre in se igra po šumah,ostale pa naj pusti golazen SDS ova na miru.

zelenazvezda (nepreverjen)

ker v ex titoistični Jugoslaviji, te niso v nič prisilili ali vsiljevali. Tam je vse šlo prostovoljno, nič nas ne sme presenetiti. Sovražnik je vsepovsod.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

AntiFashista (nepreverjen)

Idiot neizobražene haha. Edini sovražnik ti je tvoja pamet hahaha

In reply to by zelenazvezda (nepreverjen)

...go.. (nepreverjen)

vsi antifasiti, so v prihodnje po letu 45 dejanski fashisti.

In reply to by AntiFashista (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

rdečo zvezdo so napravili fašisti, potem pa so tega podtaknjenca podtaknili enemu staremu borci
tele je itak mislil da je njegof ,
vsi pa vemo da je rdeča zvezda podtaknjenec fašistov

In reply to by ...go.. (nepreverjen)

zvezdica... (nepreverjen)

kdo te sili da se igraš po šumah. Pojdi v civilno služenje in boš nekaj naredil dobrega za družbo.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

črnazvezada (nepreverjen)

In zakaj nam vsiljujejo nepremičninski davek? zakaj ddv 22% namesto 20% ko sedaj ni več krize? zakaj nam vsiljujeo osebno izkaznico, če jo drugi ilegalci ne rabijo ko prečkajo mejo?
zakaj vsiljujejo obvezno osnovno šolo?
zakaj vsiljujejo obvezno cepljenje in ne izbirno?
zakaj nam vsiljujejo elektronsko poslovanje, če hočemo tudi papirno?
zakaj nam vsiljujeo obvezno plačilo povračila za nadomestilo uporabe cest, če se vozim po uničenih cestah?
zakaj obvezno zavarovanje vozil in ne prosta izbira?
zakaj nam vsiljujeo obvezno plačevanje RTV prispevka, če ne gledam TV?

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

gost4321 (nepreverjen)

@črnazvezada ker te samo tak lehko na vsakon koraki opeharijo...

In reply to by črnazvezada (nepreverjen)

dudek (nepreverjen)

Ne reči hop, dokler nisi preskočil jarka, kaj se pa golazni tiče, večjega ni treba kot si ti in tvoji levičarski izdajalci!

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

..Nika vam ne paše....če so levi ali desni,Janša ali Kučan,stalno te jamrali,ka nega toga pa ovega....NA ŽALOST SO VSI ISTI,pa nede noček ,pa lejko pride Sveti Peter.....

Dramačin (nepreverjen)

vej pa tebi nika ne paše...obrazovana si s fakulteto in pišeš na nivoje dece

In reply to by Domačin (nepreverjen)

tuncika

NABORNIŠTVO JE NUJNO.
Začne se z osnovnimi življenjskimi veščinami : red, urejenost, samodisciplina, forma in fit imidž. Ko delaš določene vaje si pač fit, lep, ipd...……….Vendar so pri nas mediji tisti, ki oblikujejo mnenje (po naročilu) o odvratnosti in potratnosti in nebodigatreba opciji. Tako se ustvarja negativna slika naborništva (urjenja za življenje). Denar ni problem. Se pač odvzame nevladnikom, ki jih je daleč preveč in so neučinkoviti in potrošniški.
MLADCI odločite se, poizkusite to vsaj en teden in boste videli, da je fama o naborništvu lahko zelo pozitivna.
Nekoč se nisi upal oženiti, če nisi bil v vojski. Danes je drugače, naj bo tako.

gost4321 (nepreverjen)

nujno? ker te starši nemorejo naučiti teh stvari? rabiš nekoga, ka kriči na tebe?
v vojski se samo naučiš kak ubogati kot pes... kdor to rabi naj kar gre...

In reply to by tuncika

gost1234 (nepreverjen)

gost4321
preveč gledaš ameriške filme. In še nisi bil v službi kjer lahko tudi šef kriči nate.

In reply to by gost4321 (nepreverjen)

gost4321 (nepreverjen)

preveč gledajo ameriške filme tisti, ka mislijo ka je vojska dobra... 80% filmov je tak z vojno povezano...
eni mamo (na srečo) takše šefe, ka se jim ni potrebno dreti :)

In reply to by gost1234 (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Neven kak je v tvojoj slizbi, ampak dover seg se nede drau ne tebe... iprihajamo namrec v cas, kda avtoritativno vodenje podjetij izumira... sicer pa v sloveniji dela ze kar vecina studentov in ne zivi v celozi na ramenih starsov...

In reply to by gost1234 (nepreverjen)

Prophet (nepreverjen)

Vojska je najlepsi primer tega kako NE misliti s svojo glavo, ampak ubogati ukaze, tudi, ce se ti zdijo se kako ne v skladu z lastnimi prepricanji. NOBENA izmed razvitih drzav nima obveznega nabornistva.

Kar se tice discipline, spostovanja in reda. Mar ni ucuti otroke primarna naloga starsev in na koncu koncev vsakega posameznika? ZANIMIVO, GLI POSAMEZNIKI KERI SO BILI V VOJSKE PA SE HVALIJO S TEN LAK SO SE NAFCILE REDA DISCIPLINE PA SPOSTOVANJA, NEMREJO NAFCITI SVOJE DECE ISTOGA REDA????

In reply to by tuncika

AntiFashista (nepreverjen)

Kak praviš. Kak prizadeti lidij so okouli naj. Al vsi so pa majstri discipline haha pa oči

In reply to by Prophet (nepreverjen)

AntiFashista (nepreverjen)

tno najjači starši

In reply to by AntiFashista (nepreverjen)

Za nabornistvo (nepreverjen)

Nemores nauciti reda otroka ker drzava ne dopusca

In reply to by Prophet (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Sami lgbt fantje

...bindiho (nepreverjen)

in vegani...

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

Đako (nepreverjen)

Plače dvignit vojaku na 1500 neto in zagotoviti službo do penzije in ne bo težav

Gost123 (nepreverjen)

Tisti vojak, kateri je v mesecu januarju normalno delal (straža, meja, kaj malo terena,...) je danes prejel blizu 2000 neto. Brez potnih stroškov.

In reply to by Đako (nepreverjen)

Sovdat (nepreverjen)

Pa ravno Štajner se je našel pametovati. Največji krivec za finančno podhranjenost vojske. Za ohranitev stolčka je brez odlašanja kimal, ko je Pahor vzel vojski polovico proračuna. Če bi imel jajca, bi politiki natočil čistega vina, kot je to naredil Geder (seveda ga je to stalo tudi stolčka).
In še bi se dalo naštevati...

forint (nepreverjen)

Desetar senja o ton, ka bi bil maršal, že bar 40 lejt.Je ešče v Jajce hodočastil.

ZA mir (nepreverjen)

Za mir pomeni manj orozja, manj vojske ... in NE nabornistvo!

22letni (nepreverjen)

evo sem 22 "mehkužec", ki mislim da bi vojaški rok bi kul, predvsem, da se losam malo compa pa fona....ampak biti v vojski s šusom v vojni in 2 za delovanje v miru ( četudi za 6 mesecev) je enostavno no-go za mene, naj najprej malo napredujejo v neko solidno vojsko,pa te se lahko pogovarjamo za naborništvo mladih. Bi pa bilo tudi fer najprej v vojsko nagnati socialbe len... khm probleme in razne vardaše pa potem mladino.

minobacačlija (nepreverjen)

Res ste nekateri levičari veliki kreteni, ki iskoriščate delavski razred, sami se pa nebi žrtvovali za sebe, ampak z lažmi iskoriščate uboge. Ko sem jas položil zakletvo pri vojakih, sem moral prisežti:"ČE TREBA, BOM DAL TUDI SVOJE ŽIVLJENJE" vaša zakletva pa glasi: "NE ŽELIM BITI VOJAK in NE ŽELIM BRANITI SVOJE DOMOVINE"
Če bi tako vzgojeni bili slo. veterani za slovenijo, se danes ne bi morali sekirati za vojake, ker bi še zdaj morali v JLA!!
Sram vas naj bo!

gost4321 (nepreverjen)

moraš biti vojak, ka si se sposoben braniti?
in pred kom jo boš branil? pred migranti kak zdaj dela vojska? večina vojske je itak doma... "branili" so jo pa očitno na bližnjem vzhodi...

In reply to by minobacačlija (nepreverjen)

Goričanec 2 (nepreverjen)

Potem takem si izdajalec za pred zid!

In reply to by minobacačlija (nepreverjen)

Zosagani (nepreverjen)

Ti si sral v lace nej dau zakletvo.... Ce bi takrat meu moznost ne bi sou pa bi lepo doma osto... Zdaj bi pa druge v to silo.... Ne seri... Pa idi san se inok ce bi rad

In reply to by minobacačlija (nepreverjen)

Gosttt (nepreverjen)

Haha, dicurdija de sla malo v v sumo, sploj neven ka se bunijo, ides ta uzivat tej par mescov. Malo streljacina, masiranje gor pa sol po terene, friski luft, spoznas lidij, kakso bedarijo napraves povelnikon....to je to :) iden se enkrat takoj :)

Landini
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sam sem tik pred 30im letom. Začel kariero v znanosti. Delam doktorat in zdaj nek debilček pričakuje, da bom pol leta svojega življenja namenil igračkanju. Da ne govorim o tem, da sem v boljši fiziči kondiciji kot nekateri profesionalci SV. A se sploh kdo zaveda kaj pomeni pol leta izpada iz znanosti?

Gost3 (nepreverjen)

Si tij en reden znanstvenik, takse nucamo. Vaj pa se doktorat delas in si celo v bolsi fizicne kondicije....se lahko drujzen s tebov....takse kak si tij bi glij terbelo v bojsko date.

In reply to by Landini

VRANA (nepreverjen)

hahahahahahahahahahahahahahaha, pa tou te buje

In reply to by Landini

lokokop (nepreverjen)

Landini, ti s tvojimi 30 leti si ze veliko prestar za nabornistvo in vojsko, ne se sekirat, te ne bodo vzeli. niti se jim ne ponujaj. ti skrbi za svojo kariero naprej. ne praskaj kjer ne skrbi.

In reply to by Landini

AntiFashista (nepreverjen)

Hahaha keri odziv si dobo :D se vidi ka je velka večina teh ka downvotajo neizobraženeh. Šta če ti pipeta ak' imaš lopatu hahahah baki stari "delavni" janšovi haha pfuj

In reply to by Landini

čarni vrag (nepreverjen)

Daj ne sviraj brez veze. Pri 30 letih te nihče nede zval kak nabornika. Sicer se pa s tem doktoratom preveč ne hvali. Mi mamo na tisoče doktorov, samo korist od toga je bole mala.

In reply to by Landini

Zanimame (nepreverjen)

Moglo bi biti neka takšnoga zelo podobnoga ampak brez učenja vojskovanja, ampak samo fizična delo. Recimo sanacija ledoloma, kakšnih poplav in podobno. Tak dobijo ljudje uvid v fizično delo, upoštevanje hierarhije, moč sodelovanja in podobno.

Viktor (nepreverjen)

Kam bodo šli ti pomehkuženi mamini sinčki, razen na družabna omrežja? Mogoče še "na pijačo", a ne z
lastnim denarjem in to pri 30 in več letih. Še čevljev si ne zna zavezat, ne kruha pošteno odrezat. Hruško
poje, a le če mu jo prinese mati z vrta, z drevesa, ki ga je posadil njegov ded. Slednjemu en sam krat letno
ne bo šel na grob, raje protestira staršem z utemeljitvijo, češ da je brez veze, ker da "ta stari" za to itak ne
ve, itd. ………………. So seveda tudi dobro vzgojeni in pridni fantje, katerim na tem mestu dolgujem opravičilo.
Žal, pa prevladujejo tisti prvi. Za njih dobrobit pa naj kdo drug poskrbi in če bo kdaj treba, naj tudi drugi nosijo
na prodaj svojo glavo!

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Tu iz teh komentarjev se prav vidi to dolgoletno antislovensko medijsko pranje možganov , ki predvsem prek osrednjih medijev zaničuje vse simbole slovenstva od maternega jezika, slovenske glasbe, slovenske kulture, krščanskih vrednot, slovenske vojske ...itd.
Slovenska vojska je eden od simbolov slovenske državnosti, zato take omalovažujoče izjave nekaterih prepotentnih najstnikov o slovenski vojski niso na mestu.

gost4321 (nepreverjen)

in na koncu vseeno nisi pravi "slovenec", ker nisi šel na slovenski simbol - Triglav.. ali pač?

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

nikaloo (nepreverjen)

Slovenska vojska je eden od simbolov slovenske državnosti...ka so tablete popistile. Obvezno sluzenje vojaskega roka je totalna bledarija.
MEDIJI VI PA RAJSI RAZISKUJTE IN PISITE KATERE UKREPE DE VLADA IZVAJALA KA SE DVIGNE ZIVLJENSKI STANDARD VSEH DRZAVLJANOV (visanje plan in manjsanje stroskov).
Tau pisurjenje o vojski je samo hujskanje naroda, aja vas boli k**** za narod, vi scete samo cim vec klikov!

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Če pride sovražnik, vi pa kot telički ne bo dobre plače. Plača bo mogoče ka ostaneš živ.

In reply to by nikaloo (nepreverjen)

Ghhhg (nepreverjen)

Naj kluko tirajo...najbokse je nekoga nekan poslati za 6mesecov al pa 1leto... Naj sami idejo nekan kama nescejo...vsiliti nekomi nekaj ka nesce? This is 21st century s*it hole!!!

Gost3 (nepreverjen)

Ka straj te je od manice kraj ite :) decko ce do sprejeli bos pac sau, konec debate. Ka ti malo mozatost v prijde :)

In reply to by Ghhhg (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Desetar, velki borec proti JLA, privilegijev v vojski (se spomnite se;Mamula go home)
BI SE RAD ŠPILAL VOJSKO.
Ka se je nam vsem, ali se je pa samo enemu ZMEŠALO??

Aja, to bi bila NJEGOVA vojska a la: druže Tito mi ti se kunemo!
(P.S. ka se skoti kak volk, tudi crkne kak volk)

S M (nepreverjen)

Prostovoljno MUS v vojsko ,- da se MAMINI sinćeki naučijo samostojnega življenja , da ne bodo kot ba...e. Jas sem služo DVE LETI V JUGO MORNARICI pa me ni vrag vzel tudi vas OTROCI nebo za kake 3 mesece., če pa pride do kake krize pa bo treba puško v roke pa nedo vedli kako se drži v rokah MARŠ V VOJSKO.

gost4321 (nepreverjen)

"prostovoljno mus"
tak kak je prostovoljni mus plačati davke?

In reply to by S M (nepreverjen)

Anon2103 (nepreverjen)

Ej, ges pa nejsan šou v vojsko, pa živen čista normalni život. Še več, nej mi trbej kupovati antidepresivov kak kolegon, šteri so šli prostovoljno služit. Če pa pride do krize, mo pa, tak kak tvoja smrdeča rit, vsi enostavno šli vo.

In reply to by S M (nepreverjen)

AntiFashista (nepreverjen)

Majmun debilen. Špilaj se v banji z Action-manon pa si ga drkaj

In reply to by S M (nepreverjen)

dudek (nepreverjen)

Mamica pravi da njen sin pleše, zato se ne bo udeležil vojaščine.Po mojem to nek divjaški ples, da se sovražnik ustraši!!

nikaloo (nepreverjen)

TA TEMA JE SAMO METANJE KOSTI NARODU.
PREPIRATI, PAMETOVATI IN KOMENTIRATI BI MORALI CLANKE KATERI SE NAVEZUJEJO NA ZVISANJE ZIVLJENSKEGA STANDARDA DRZAVLJANOV Z ZNIZANJEM STROSKOV IN VISANJEM PLAC!

TAU JE POMEMBNO!!!

nikaloo (nepreverjen)

TA TEMA JE SAMO METANJE KOSTI NARODU.
PREPIRATI, PAMETOVATI IN KOMENTIRATI BI MORALI CLANKE KATERI SE NAVEZUJEJO NA ZVISANJE ZIVLJENSKEGA STANDARDA DRZAVLJANOV Z ZNIZANJEM STROSKOV IN VISANJEM PLAC!

TAU JE POMEMBNO!!!

nikaloo (nepreverjen)

TA TEMA JE SAMO METANJE KOSTI NARODU.
PREPIRATI, PAMETOVATI IN KOMENTIRATI BI MORALI CLANKE KATERI SE NAVEZUJEJO NA ZVISANJE ZIVLJENSKEGA STANDARDA DRZAVLJANOV Z ZNIZANJEM STROSKOV IN VISANJEM PLAC!

TAU JE POMEMBNO!!!

Anon2103 (nepreverjen)

"Sem tudi mnenja, da bi se o obveznem naborništvu moral narediti referendum, na katerem bi imeli volilno pravico izključno ljudje med 16. in 25. letom starosti."

Se čista strinjan.

.gosts (nepreverjen)

Sem tudi mnenja, da bi se o obveznem minimalni pokojnini vsaj 1000 eur moral narediti referendum, na katerem bi imeli volilno pravico izključno ljudje med 63. in 105. letom starosti."

In reply to by Anon2103 (nepreverjen)

banon (nepreverjen)

Sem tudi mnenja, da bi se sele po zakljucenem obveznem naborništvu dodeli volilna pravica posamezniku, prej je nikakor ne more pridobiti."

In reply to by Anon2103 (nepreverjen)

3202on (nepreverjen)

Sem tudi mnenja, da bi se o obveznem NEplacilu vrtca za otroke moral narediti referendum, na katerem bi imeli volilno pravico izključno ljudje ki imajo vsaj 2 lastna otroka."

In reply to by Anon2103 (nepreverjen)

Nikaloo (nepreverjen)

Ka ce bi naredli referendum o zvisanju plac

...binas (nepreverjen)

ja, kjer bi lahko sodelovali samo tisti, ki imajo zaposlitev.

In reply to by Nikaloo (nepreverjen)

pantera (nepreverjen)

Kandidatom za novo službo se je v dobrih časih postavilo zadnje odločilno vprašanje o opravljeni dolžnosti služenja vojaškega roka. Negativni odgovor ti je seveda na široko odprl izhodna vrata podjetja.

Lucifer (nepreverjen)

Ne bi šli v naborništvo, nebe bili v Natoje...najboukše ka de nas teh 300.000 penzionistov branilo z par militarizejranime levičarskime pa pederskime grupame z šalatame v rokaj pa grablame...

marlyegh42 (nepreverjen)

They had us in the first half, not gonna lie

In reply to by Lucifer (nepreverjen)

marlyegh42 (nepreverjen)

Te idemo vsi od 17 do 65

Piiiiii (nepreverjen)

Imam vprašanje: Kdo bo mi garentiral da bo me moja služba čakala po končanem služenja vojske? Kdo mi da moj denar ki bi ga zasluži v teh 6 mesecih in kdo bo mi plačal moje rečune vsak mesec, in to mislim, ne samo zase, ampak tudi za mlade, ki imajo stalno zaposlitev in so navezani na svojo plačo.

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem, če imaš ti ki sprašuješ takšne neumnosti zadosti dobre psihofizične sposobnosti za služenje vojske. Vojska ni za bedake. Moj stari oče je služil v vojski Avstroogrske tri leta. Ko bi moral iti domov se je začela vojna. Domov se je vrnil iz ruskega ujetništva po sedmih letih. Kdo mu je to plačal? Mobiteli so vas popolnoma poneumili.

In reply to by Piiiiii (nepreverjen)

gfgfdgdf (nepreverjen)

slovenska vojska je za bedake kot ti. Že za časa služenja roka je večini pametnim bila vojska v muko, bedaki pa so komaj cakali.

sorry človek, časi avstroogrske in Yugo so mimok

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Nikoli ne veš kaj se lahko zgodi. Vzemi, da bi kdo hotel posiliti tvojo mamico. Bi jo branil ali pa bi jo prepustil usodi?

In reply to by gfgfdgdf (nepreverjen)

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Kaki usodi bi prepustil mamico,saj se bi imela s čim braniti ane. 😂😂😂

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Se pravi, da bi lahko hudobni stric posilil tvojo mamo. Nisi vreden, da na tebe sije sonce.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

df (nepreverjen)

tvojo pa ni bilo treba posiliti
je sama dala

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Purdi (nepreverjen)

Ka te Mahnič je bil v vojski?

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

He he he,puklasti je že dobil prvo kajlo,ta koalicija ne bo zdržala do konca leta. 😂😂😂

"DZ je sklenil, da predlog novele, ki ponovno uvaja naborništvo, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog je v prvi obravnavi podprlo 36 poslancev, proti jih je bilo 51. Poleg predlagateljev iz SDS so bili za še v DeSUS in SNS, proti so bili v koalicijski SMC in NSi ter preostali del novonastale opozicije. Predlog je tako končal zakonodajno pot."

https://www.24ur.com/novice/slovenija/predlog-uvedbe-nabornistva-koncal…

zvijezdarn (nepreverjen)

vau, in to je bilo kao pomembno za koalicijo in drzavo. zbudi se. To je bil samo pesek v tvoje rdece oci in se vedno nisi spregledal.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Bakovčar (nepreverjen)

Debela deklica press!

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Bakovčar (nepreverjen)

Ob novici, da obveznega naborništva ne bo, na FB, debela deklica svršavle.

Bakovčar (nepreverjen)

"Ka morejo vojaki puziti in pucati čizme." Nekak bi tuj mogo več puziti ali pa menje alkoja spiti, ka si nebi na fešti noge trou.

Nema veze (nepreverjen)

To mladino posebno pa cigane vse obvezno v poklicat v služenje vojaškega roka ker počasi bodo imeli menstruaciju kak se znajo biti po parku pa pizdarije delate pa socialno zdigavat naj napravijo neka koristnega za državo pa sebe

Viktor (nepreverjen)

Čarni vrag, pridružujem se tvoji ugotovitvi: pametni telefoni so iz velikega deleža današnje mladine naredili
neumno populacijo državljanov. Postali so dobesedno osebnostno, razumsko, čustveno …, nekateri celo spol-
no degenerirani in kot taki vsestransko neuporabni, nezainteresirani. Kljub temu, da se med njimi kar lepo šte-
vilo ponaša z višjimi in visokimi akademskimi nazivi, diplomami, katerih pa iz naštetih razlogov v praksi ne zmo-
rejo vnovčiti.

feri11 (nepreverjen)

Ne ven, zakoj se mladijno pa soboške klošare sijli delat, če njin je pa nej do toga...... Idiotsko razmišlanje manjakof pa idiotof!

feri11 (nepreverjen)

kak ka smo mij prostovolno v vojsko šli???? Pa tou za eno leto... Pa znate, ka van poven, nej je bilou slabo! Itak pa san se po vojski orožja niti teknoti nej ščel... Nej je cejlo naborništvo samo orožje, je tudi spoznavanje nouvoga, fčenje discipline, štero 85 % mladijne ne pozna, pa nejnazadnje tudi spoznavanje samoga sebej, san pravi ded na mesti ali pička z priveskon, štera more sakši keden k kozmetičarki pa frizejri....?

In reply to by feri11 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Pa ka si ti v vojski delo, če si se orožja nej štel teknoti? Niti to ne veš kak dugo je trajo vojni rok.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

pubec ki ni služil vojske ni ded
to je pestatl
ali veste kaj je pestatl
To je petelin ki se samo dere - kikirika
skakat na kure pa ne more
Da veste
Z menoj če je kdo hotel hoditi
je moral prvo pokazati vojaško knjižico

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Denar človeka pokvari
Zato sem jaz pristaš
nizkih plač in seveda dobrih medsebojnih odnosov

Vipko
Truplo

Naborništvo ima kar nekaj držav... mislim, da tudi Avstrija in Švedska. Sigurno še kakšna pomembna evropska država. Če se komu da, naj to malce razišče.
Klima za ponovno uvedbo naborništva trenutno ni pozitivna v tej smeri in pametno je, da so predlog umaknili. Trenutno to tudi ni taka nuja, da ne bi mogli zadevo prestaviti za nekaj časa?
Osebno je meni po svoje vseeno, kajti po eni strani ne bi rad odločal o usodi mladih. Predvsem tistih, kateri so zelo, zelo proti obveznemu služenju vojske, čeprav vsaj kar sem tule prebral, imajo nekateri neverjetno čudne razlage. Če bi država vsakemu ugodila glede njegovih interesov... uh, kje bi bili? Večina takih sigurno prej ali slej pride na "mino" zaradi, kakor misilijo, "liberalnih" nazorov. Po drugi strani pa mi ni najbolj vseeno, da nimamo sile (tudi policija je dokaj boga), katera bi lahko ustavila večji migrantski val in bog ne daj kakšne večje nerede.
Po mojem je general major Šteiner najbolje povedal: trenutno je večji problem zaradi pomanjkanja denarja za vojsko. Slabe plače, slaba oprema in še se kaj najde in potem seveda ni kadra. Če bomo imeli naborništvo, se bo potem našel denar? Smo pa v Natu in ta nekaj zahteva od nas. To pa ne razume stranka Levica in oni so navadno itak proti vsemu, razen proti komunizmu. So za skupno lastnino, samo za javno šolstvo, za javno zdravstvo, verjetno za javno gostinstvo in še se najde. Bogatim bi pobrali še več, vse pa razdelili siromakom. Slednje se niti ne sliši slabo, ampak problem po mojem je pri nas v tem, da VSEM BOGATIM ne vemo, nočemo pobrati tistega, kar je predpisano, čeprav je že to dokaj visoko. Veliko jih pošteno plačuje davke in vzeti jim še več? Pa kdo bo vodil razne ustavove, službe, podjetja??? 90% takih, kateri tu pisarimo? 90% nas je sigurno tule takih, kateri nismo izobraženi, nismo niti bogati, niti nimamo nekega interesa vleči voz, kakor se temu pravi!

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Truplo pri nas bogati plačajo premalo davka in bi jim morali vzeti tisto kar bi jim po zakonu morali.
Pri nas je davek na dobiček 19 odstotkov,v resnici pa ga ti tvoji bogataši plačujejo samo med 9,5 in 11 odstotkov,ko izkoristijo vse olajšave in pri nas jih je,če ne veš kar štirinajst,in kot vemo je v drugih državah še veliko večji davek na dobiček,edino pri nas razne barabe kot so Boskarol,Batagelj,Akrapovič in razni drugi bogataši,ki vedno govorijo,da so davki pri nas preveliki,ampak še vseeno so vsi v Sloveniji čeglih so grozili,da bodo proizvodnjo preselili v druge države in izkoriščajo ugodnosti,ki jih drugje ne bi imeli.

In reply to by Truplo

Čondraš (nepreverjen)

Tepa vsi ka ste nekšo marijo tak pametne ka trbej mlade do 30 let ta pa ta poslati obvezno sluzit v vojsko...pa zdaj in te zdaj vij meni povejte star san 22 leti redno zaposlen ze na enoj prekmurskoj firmi od 18 leta torej 4 leta delovne dobe man...pogodba za nedoločen čas(fala bogi)...in zaradi toga ka delan pa man takso pogodbo san si lejko fala bogi zel kredit ka se brez kredita kak navaden delavec ne da neka malo vec napraviti plus toga man avto keroga man na lizing in ga odplacuvlen vsaki mejsec...in zdaj te vij meni povejte sto de meni to vse odplacuvo vij keri ste vsi tak pametni pa mijslite ka vsi mlade doma sce mater cejli cas cecamo??? Al poslance keri gledajo samo na svojo rit...ker dragi moji lidje oni se toga ne zavedajo...ker ne nucajo kreditof,ne nucajo lizinga in nej nic ker pac lezijo na miljonaj....jes iden takoj za teh 6 mejscof al kelko de pač trbelo ta...najmenjse problem to..samo naj nan predraga vlada...saki mejsec nakaze povprecno plačo kakso saki posameznik ma in je stvar resena!!! Fala lejpa za razumevanje!!

slogo (nepreverjen)

brez panike, brez skrbi bodi, zamrzne se ti delovno razmerje in zamrzne se ti tudi kredit, če bo sploh do toga prišlo!?

In reply to by Čondraš (nepreverjen)

optimus1 (nepreverjen)

Torej tudi sosednja nevtralna Avstija Švica silta svoje državljane 🤔🤔🤔. no pa skandinavci, da ne naštevam v nedogled.

Caknoris (nepreverjen)

Raje naj ukinejo premikanje ure sedaj marca .Da bo zopet peavilen zimski čas tako kot je bilo pred to oslarijo.

Vipko
Truplo

Sam bi se pa opredelil, da ure res ne premikajo, vendar da imamo poletni čas!

In reply to by Caknoris (nepreverjen)

unity (nepreverjen)

Upoštevajte naslednje:

   Ali potrebujete posojilo za rešitev finančnega bremena ali za vlaganje? V tem primeru! Danes nas kontaktirajte za pomoč pri posojilu. Opomba: Ponujamo kratkoročno in dolgoročno posojilo po obrestni meri 3%. Lahko si izposodite od najmanj 5000,00 do največ 250 milijonov dolarjev.

Za več informacij nas kontaktirajte. [email protected]

S spoštovanjem,
MR. enotnosti

iz kamnika doma (nepreverjen)

podpiram obvezno služenje vojnog roka
Pebec ki ni služil vojnog roka nima jajc
in sosed mu babo natepavlje

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice