Ta teden smo že poročali, da so si občanke in občani Radencev za župana izvolili Romana Leljaka, katerega dolg znaša skoraj dvakrat toliko kot je proračun občine Radenci.

Leljak je pred časom sicer zaprosil za odpust obveznosti, a je bila njegova vloga zavrnjena, nam je povedal njegov stečajni upravitelj Matija Vičar. Ta dodaja, da naj bi že v kratkem stekli postopki za konec osebnega stečaja, ali se bo to zgodilo še pred nastopom Leljakovega mandata ali ne, pa v tem trenutku ni znano.

V osebnem stečaju, v katerem se je znašel zaradi postopkov proti njemu, ki so jih sprožili upniki, se je znašel leta 2015. Njegovi dolgovi so v teh letih po zaslugi obresti narasli na skoraj osem milijonov evrov, po javno dostopnih podatkih je v poročilu stečajnega upravitela Matije Vičarja za 7.967.660,28 evrov terjatev.

Najvišji dolg višji od šestih milijonov

Kot zanimivost dodajmo, da je Leljakov dolg precej višji kot znaša letni proračun občine Radenci. Ta je namreč v prejšnjem letu znašal dobrih pet milijonov evrov, župan, ki so si ga izbrali v Radencih pa ima dolga za skoraj dva občinska proračuna. Poleg tega pa je občina Radenci med upniki, ki jim Leljak dolguje denar. Res je, da je ta znesek 143,79 evrov, pa vendarle.

Največji dolg ima novopečeni župan Radenec do Društva za varstvo upnikov, in sicer 6.624.732,41 evrov. Banki Sparkasse dolguje 568.435,38 evrov, KBM - Leasingu 446.994,54 evrov, dolg pa ima tudi do Mestne občine Maribor in sicer višini 76.343,11 evrov in do Odvetniške družbe Matoz, ki ji dolguje 1.088,47 evrov. Seveda pa to niso vsi upniki, ki terjajo denar od Leljaka.

Bo prejemal minimalno plačo?

Leljak, ki je trenutno uradno brezposeln pa je na drugi strani vseeno "na polno zaposlen". Piše namreč knjige, predava na temo polpretekle zgodovine, te dni pa se mudi v Avstraliji. Toda za omenjena dela kot kaže plačila ne dobiva na svoj račun.

"V obdobju poročanja je bil stečajni dolžnik brezposeln in ni prejemal nikakršne oblike stalnih prejemkov, ki bi predstavljali stečajno maso," je v poročilih stečajnega upravitelja zapisano že vse od 1. aprila 2016 pa do danes.

Ne glede na to, da je njegova izvolitev v javnosti precej odmevala, pa je to za upnike vendarle dobra novica, pa naj se sliši še tako nenavadno.

Leljak bo namreč s tem, ko bo nastopil funkcijo župana, padel v 51. plačni razred, kjer je predvidena plača 3.129,66 evra bruto oziroma 1.895,19 evra neto, pri čemer dodatki še niso všteti. V praksi pa bo na svoj račun vendarle prejel drugačno, precej nižje plačilo.

"Takrat, ko se oseba, ki je v osebnem stečaju zaposli je praksa takšna, da se mu zasežejo sredstva, ki presegajo minimalni dohodek oziroma številko, ki jo določa zakon," nam je povedal stečajni upravitelj Matija Vičar, ki dodaja, da bo znesek, ki bo presegal minimalno plačo, tako šel za poplačilo dolgov do upnikov.

Članek je nastal v sodelovanju z uredništvom časnika Delo.

S spleta

Komentarji (50)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sobočanec 75 (nepreverjen)

Taki sploh na volitve ne bi smeli pustiti, ampak bi morali v zaporu gniti.

oblečena (nepreverjen)

ok. potem bo moral biti dosmrtni župan Radenec, da bo poplačal vsaj pol milijončka svojih dolgov. Res nenavadni izračuni in kalkulacije. Zame je to ena velik natega Radenčanov. Radenčani držite se za denarnice.

Brankoo (nepreverjen)

Je pa zelo sposoben delati dolgove, verjetno bo na občini s tem nadaljeval. Radenčanom sploh ni važno, če BO šlo iz njihovega žepa, važno je samo, da ni zmagal SD kandidat. Pa razumi, če lahko.

Janšković (nepreverjen)

Butl, večji butl, Radenčan...

Kr en (nepreverjen)

Še večji pa so kapelski, kero so bli glavni protagonisti.

In reply to by Janšković (nepreverjen)

All (nepreverjen)

A zdaj bomo vsak dan brali novice o obcini Radenci in Leljaku? Svasta.

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

jaz pa sem slišal, da je administrator član opozicijske stranke

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

A ne bi tega Leljaka pustili. Mrhovinarji!

gost1324 (nepreverjen)

Radenčani haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaloooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

gerebere (nepreverjen)

slovenija- raj za mafiske župane?
tistega ki je pašteto ukradel pa kazensko preganjajo-če bi bil jaz tam trgovec bi mu še 10 zraven kupil in kruh!

majčič (nepreverjen)

Drugače pa Leljak vedno s punimi žepi gotovine. Turistični vlakec vozi na črno, kasira keš brez računov....
Čestitke Radenčani.

gerebere (nepreverjen)

danes najbolj pade denar z neba s pisanjem knjig in turističnim predavanjem--brezposelni, vzemite si vzgled po tem

logatecih (nepreverjen)

Radenčani smeje se vam cela juga hahaha, res ste tupi in naivni :)

da te kap (nepreverjen)

hahahahahahahahahahaha
ja to pa je .ebena demokracija
hahahahahahahahahhaha

gost1324 (nepreverjen)

Demokracija ni za bedake.

pepič (nepreverjen)

Ja koliko politikov pa izvaja funkcije na državni ravni, ki so ukradli denar si ga prisvajajo prek provizij a to ni ukraden denar prek raznih manipulacij z sodstvom in tožilstvom z ustavnimi presojami z založitvijo obtožnic, škoda časa in besed ena velka SVINJARIJA?

E-nalastovka (nepreverjen)

Odprem Sobotainfo in za zajtrk spet radensko jamranje! Prebiram, da ima pri vas vaš novi župan neke dolgove. Če
to zares drži, imate z njegovo izvolitvijo pravo srečo, saj se "dobropis" lahko poračuna z njegovo plačo. Ampak, am-
pak vaš problem izhaja od drugje: da si župan ni "v sorodu" z vašo politično družino, ki je povsem obrala in še vedno
vsakodnevno do kosti obira navadnega državljana, brez politične moči. Vi in vaši pa se ob tem desetletja dolgo brezskrbno mastite, načrtno ignorirate in pod nujno odobravate levo politično lopovščino! In kako dolgo še???

Svizec in čokolada (nepreverjen)

Ta je šel korak naprej. Ta je odkriti prevarant, keri je za svoje barabije že špilo klavir. Pa kak zgleda bo še. Pa niti ena občina do zdaj ni imela izvoljenega župana v osebnem stečaju in dolžnega milijone. Ta bo sigurno cele dneve sedo na občini pa premišlavo kak de občino razvil pa bo na voljo Radenčaron. Te pa bo svizec zavil čokolado.
Pa dobro poglednite što bo član komisije za nadzor porabe proračunskih sredstev. Pa pozorni bodite, če se bo menjal računovodja in tudi tajnik občine.

In reply to by E-nalastovka (nepreverjen)

Vodnar000 (nepreverjen)

Prvo si prešti ka pomeni biti desen v ekonoskem smisli, te biti lejvi v ekonomskon smisli, te apliceraj tau na slovenski politični parket pa boš ugotovil, ka v Sloveniji nikdar nej blau levičarjov pri koriti(razen Levica trenutno), temveč desničarji. Od LDS do Cerara do LMŠ.

In reply to by E-nalastovka (nepreverjen)

Geza18 (nepreverjen)

Ustaše bo plačale dolg

E-nalastovka (nepreverjen)

V imenu mnogih državljanov prosim odgovor na svoje zgoraj postavljeno vprašanje. Lopov pa je lopov, če je levi ali desni! Brcnite ga v rit, če bo prelomil svojo, pred javnostjo dano zaobljubo! Do takrat pa ga pustite na miru, dajte mu
še eno priložnost, potem pa kot že povedano …! Zdaj ste pa na vrsti vi levi, da ta isti ultimat postavite vi svojim "angelom"!

LELEK (nepreverjen)

Narobe svet, spet in spet,... Takega, prekaljenega župana imel bi tudi jaz!!

Citroen (nepreverjen)

Tip je v osebnem stečaju, vozi pa novo TESLO.

citroen (nepreverjen)

Puni pa si jo na avtobusni postaji na račun občine.

In reply to by Citroen (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Zdaj šten v drugon mediji ka je tej sektaš dužen 8 milijonov pa med drugim tüdi občini. Radenčani šteri ste ga volili nemate vsej paperov pospravleno na podstrešji pa kar koli de što pravo. GROZA od vas.

Lol lol (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ŠE EN NERESNIČEN ČLANEK O LELJAKI NA TON PORTALI PA DUGO NETE MELI TE DREK KEROMI PRAVITE SOBOTAinfo. MISLIN KA STE VI BOLE RADENCIinfo KLOŠARI SOBOČKE!

vodka (nepreverjen)

Praviš ka vsi drugi lažejo samo vi nej. Čista sektaška fora.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

E-nalastovka (nepreverjen)

Namesto rdečih minusov, rdeči, prosim odgovor na postavljeno vprašanje. Ga nimate, kajne? Na vladi ste čez 70 let. V vašem duhu so se vzgajali mladi rodovi, vaši politični predniki pa so bili za vzgled večini mlajših rodov - tudi vam. Potem se pa ne čudite...………….. Pa še stotič in tisočič na tem mestu: razsodniki in sodniki so največkrat večji krimina-ci od teh, o katerih razsojajo in ki jim sodijo, tovariši!

sprga (nepreverjen)

Ljeljaku je isto pocrvenio!!!! KOS - JNA press.

In reply to by E-nalastovka (nepreverjen)

as5 (nepreverjen)

Kaj če bi v Radencih kandidiral ta pravi OSEL ..bi se danes trlo turistov....

LEle (nepreverjen)

In kdo je zdaj v tej zgodbi nor,...?!

icnedar (nepreverjen)

Nor je tisti, ki sploh dovoli, da takšen tip lahko sodeluje na volitvah. To pa je ustava oz. zakoni naše preljube dežele.
Bodo pa zdaj drli turisti v nove Butale - Radence, gledat narobe svet z novim krožiščem . Leljak v Avstraliji njegove ovce pa doma čakajo na njegove ukaze.

En Prlek (nepreverjen)

Jaz sen čisto nič ni krif pri ten, ka mote za enih problemof, ka sen tak ali tak ni z vašega rajona, pa sen g. Leljaka ni
moga voliti. Či glih bi ga ovak verjetno obkroža! Mon pa za vos Rodenčane en dobrodošel nasvet: Provite, ka van je
dužen dobrih pol milijona evrov. Neven sicer, keko te jemi dali ploče, ali od prilike bi van to lehko "odriba" v 3 - 4 svojih mandatih. No, poračün je takši: 1 x ste ga že zvolili, 3 x ga še bote, to je glih te 500.000 eur, mogoče še kaj kcoj
za dopustniški regres, delovno uspešnost.... Vuk sit, koza cela!

STRPNEŽ (nepreverjen)

Kaj se greste s temi komentarji Radenčani so ga izvololi so že vedeli zakaj niso druge rdeče kandidate ker tisti tudi imajo še večje maslo na glavi ,kaj pa Maribor ,Ljubljana tudi ta dva župana imata težko preteklost koliko sta že pokradla samo ju ne zaprejo ker sta rdeča ,pa če bo še Popovič v Kopru izvoljen uhhh se zamislite vsi ....

Pika na i (nepreverjen)

Skrbi me ker vedno več podbnih ljudi prihaja na oblast tudi v širšem evropskem
prostoru. Žal nad zgodovina premalo uči.
Na dolgi rok nič dobrega.

Drugi Radenčan (nepreverjen)

Požrite se nasprotniki Leljaka.SD je popušil...je popušil v Radencih...ha ha ha...hi hi hi...ho ho ho...
Se vidimo v naslednji vojni,ker to smo dobil Leljakovi vojniki...

Mirko Papirko (nepreverjen)

Drugi Radenčen! Tebi in tvojim soborcem iskreno čestitamo vsi vaši somišljeniki na obeh bregovih Mure!

Lepec (nepreverjen)

DOMOBRANEC na čelu Radencev - pohvalno!!!! Kmalu prihaja na obisk general Glantzkopf.

sprga (nepreverjen)

Glanzkopf...a ni ta reko, da gre v penzion, ce bo gospodarska rast več kot 2 ali 3%??

In reply to by Lepec (nepreverjen)

jankoV (nepreverjen)

kdo je to glanzkopf......milana misliš?

In reply to by sprga (nepreverjen)

sprga (nepreverjen)

Glanzkopf-abramba. Vec jasno? :)

In reply to by jankoV (nepreverjen)

zoro05

Verjetno je mišljen JJ

In reply to by jankoV (nepreverjen)

De (nepreverjen)

Tisti, ki obsojate Leljaka in ste tiho ko je govora o Jankovicu serifu ljubljanskem, ste hinavci. 17 in se vec milijonov dolga in biti srifglavnega mesta pa ni sporno?

Eden iz Boračeve (nepreverjen)

Kaj občani Radenec veste,da je Leljak v Avstraliji kjer predava ustašem,ki podpirajo NDH (Nezavisna Država Hrvatska).Laži trosi tam naprej,sicer je z njim hotel Velimir Bujanec največji nacionalist in ustaš na Hrvaškem,ampak mu Avstralija ni izdala vize in ni mogel z Leljakom,da bi tam srala po poštenih Hrvatih in Slovencih.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatica-prijavila-bujanca-australc…

Kdaj se bo kaj takega zgodilo pri nas,in bodo take začeli zapirat kot sta Leljak in Bujanec,pa še kaki bi se našel pri nas,ki bi jima moral delat družbo v zaporu.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/austrija-i-australija-pokazale-zube…

Eden iz Boračeve (nepreverjen)

A lahko tu kter napiše,zakaj točno je Leljak občini dolžan te 143 € in nekaj centov,da bomo vedeli,ker nekateri govorijo,da ni nič dolžan in si je občina to tak malo izmislila za občane,da bi glasovali proti njemu.Prosim za točen opis,ali kak uraden dokument,ki bi lahko te govorice demantirale.Sicer pa me ostali dolgovi ne zanimajo,želim vedet samo kaj je pri nas res.
Torej tisti,ki lahko kaj napišejo izvolite.

kepa (nepreverjen)

Mogoče je to to tudi del demo/anarhije

Eden iz Boračeve (nepreverjen)

Novopečenemu županu občine Radenci Romanu Leljaku, ki se je v času svoje brezposelnosti uspel podpisati kot avtor pod film in knjigo z naslovom Mit o Jasenovcu - mimogrede, na Hrvaškem so delo ocenili kot poskus relativizacije fašizma in ustaškega režima - so prepovedali vstop v Avstralijo.

Leljak bi moral v Avstraliji hrvaški diaspori predstaviti svoj izdelek, v katerem zanika obstoj taborišča Jasenovac, vendar so mu avstralske oblasti ukinile vizum in po pristanku v Sydneyju onemogočile vstop v državo, poroča Index.hr. Sklicujejo se na poročanje desno usmerjenih medijev, ki trdijo, da je Leljaka avstralskim oblastem prijavila neznana oseba, ki je prijavo podkrepila "s teksti levo usmerjenih portalov, v katerem ga lažno črnijo".

To ni prvič, da se je Avstralija odločila za takšne ukrep. V preteklosti so ukinili vizum že dvema Hrvatoma Bujancu in Sedlarju, nedavno pa tudi skrajnemu desničarju Gavinu McInnesu.

Leljak je lansko leto že gostoval pri hrvaški diaspori v Avstraliji in se fotografiral ob plošči Anteja Pavelića, voditelja Neodvisne hrvaške države. Sicer pa je v zadnjih letih Leljak priljubljen med hrvaško desnico, ki je navdušena nad njegovimi domnevnimi odkritji, čeprav nima kvalifikacij na področju zgodovinopisja in je tudi obsojen goljuf, hrvaška desnica pa njegove objave dojema kot znanstvene, ki da "razkrivajo velikosrbske in jugo-komunistične laži o Hrvaški".

Jani dragi (nepreverjen)

A je to normalno??? Zdaj bo 530 let župan Radencev da bi povrno dolg.
Što je kriv za taj dolg UDBA, KOS, JLA, komunisti, levi, desni ali pa samo dolgiiiii dolgiiiii prsti.
Radenčani bravo

kr neki (nepreverjen)

Članek je nastal v sodelovanju z uredništvom časnika Delo? Predvidevam, da je Sobotainfo.com levičarska izpostava tega skrpucala?

dfht (nepreverjen)

UDBOMAFIJA - PRIROČNIK ZA LAŽJE RAZUMEVANJE TRANZICIJE - RAVNIKAR - "obvezno" aktualno branje o izdajalcih

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice