Slika je simbolična.
Po primeru hude gnilobe čebelje zalege na Goričkem so se težave sedaj pojavile še v treh pomurskih občinah.

Kot smo že poročali, je Čebelarska zveza Slovenije pred časom opozarjala na katastrofalen začetek pašne sezone, napovedali pa so, da bo celotna pašna sezona naravnost katastrofalna.

Mesec maj je navadno za čebele eden najbolj medovitih mesecev, saj čebele v tem obdobju intenzivno izkoriščajo različne medovite vire po državi.

Mesec dni slabega in hladnega vremena po vsej državi je čebelam onemogočilo pašo, zato so iz Čebelarske zveze Slovenije čebelarje ves čas obveščali, da preverjajo zaloge hrane v panjih.

Hudo gnilobo čebelje zalege odkrili že na Goričkem

V začetku meseca maja so v enem izmed čebelnjakov v kraju Serdica naleteli na pojav huda gniloba čebelje zalege.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je tako odredila  neškodljivo uničenje ali pretresanje čebeljih družin, neškodljivo uničenje satja z zalego ter dezinfekcijo panjev, pribora, čebelnjaka in okolice.

Primer hude gnilobe čebelje zalege odkrili tudi v občinah Črenšovci, Velika Polana in Lendava

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sedaj ugotovila primer hude gnilobe čebelje zalege tudi na Hotizi.

Zaradi tega so vsem čebelarjem v katastrskih občinah Hotiza, Dolnja Bistrica, Velika Polana, Kapca, Črenšovci in Kot pri Muri prepovedala premike čebelnjakov oziroma čebeljih družin v polmeru treh kilometrov.

Uradni veterinar je odredil neškodljivo uničenje ali pretresanje čebeljih družin, neškodljivo uničenje satja z zalego, dezinfekcijo panjev, pribora, čebelnjaka in okolice z ustreznimi dezinfekcijskimi sredstvi oziroma obžiganjem ali neškodljivo uničenje vseh dotrajanih panjev in pribora in prepoved vseh posegov v družinah brez kliničnih znakov, razen preprečevanja rojenja, ropanja in hranjena.

V polmeru treh kilometrov je prepovedano premikanje čebelnjakov z in na okuženo območje ter prepoved premika čebeljih družin.

Komentarji (5)

Vbbnn (ni preverjeno)

Nobena dezinfekcija tu ne pomaga, edino zažig ali totalno uničenje panja v celoti, če hočejo preprečitev širjenja na ostale.

Laznimediji (ni preverjeno)

Daj ne lažite gnoji od gnojof!

Urška zabuhla (ni preverjeno)

lahko pa bi jih ljudje pojedli
Ker Žuželke so zelo vitaminska hrana
pravi naš minister
Žuželko jedci živi dlje
bo pisalo na vsaki vrećki poginulih čebel

ffwfefewfewfe (ni preverjeno)

Lahko jih ti ješ da boš fajn dobil raka ali pa tumor pa dober tek!

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

to je hrana za reveže

In reply to by ffwfefewfewfe (ni preverjeno)

Starejše novice