Slika je simbolična (Vir: Facebook Turistično društvo Rimske Toplice).
Čebelarska zveza Slovenije opozarja na katastrofalen začetek pašne sezone, na Goričkem naleteli tudi na pojav bolezni huda gniloba čebelje zalege.

Mesec maj je za čebele eden najbolj medovitih mesecev, saj čebele v tem obdobju intenzivno izkoriščajo različne medovite vire po državi.

Začetek letošnje čebelarske sezone pa je po informacijah Čebelarske zveze Slovenije zelo slab, in če se bodo takšne razmere nadaljevale, se obeta še ena katastrofalna pašna sezona.

»Smo v začetku maja in za nami je že več kot mesec dni slabega in hladnega vremena, ki z izjemo parih toplejših dni, po vsej državi onemogoča pašo čebelam,« so zapisali na Čebelarski zvezi Slovenije.

Pozeba je najbolj prizadela akacijo

Kot so pojasnili na Čebelarski zvezi Slovenije, je paša na regratu, divji češnji in v večini tudi na sadnem drevju že za nami, s tem pa tudi prva cvetlična paša.

Vsem čebelarjem, ki čebele prevažajo na paše, kjer rastejo akacije svetujejo, da pred samim premikom preverijo stanje akacije na območju, kamor jih peljejo, saj je pozeba akacijo močno prizadela.

Čebelarji morajo biti pozorni na zadostno zalogo hrane v panjih

Čebelje družine so se do sedaj uspele dobro razviti in samo čakajo na priložnost za pašo. Čebelarje ob tem pozivajo, da preverijo zaloge hrane v panjih: »V primeru, da do paše ne pride, bodite pozorni na zaloge hrane v panjih, potrebe čebeljih družin so sedaj velike tudi preko pol kilograma na dan.

Na Čebelarski zvezi Slovenije opozarjajo še, da naj čebelarji pazijo, da imajo čebele delo znotraj gnezda, saj so ob takšnem stanju in brezdelju pogoji za prehod v rojilno razpoloženje hitro zagotovljeni.

Na Goričkem naleteli tudi na pojav bolezni huda gniloba čebelje zalege

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, območna enota Murska Sobota, je pred dnevi prejela poročilo o opravljenih preiskavah, s katerimi je bila obveščena o pojavu bolezni huda gniloba čebelje zalege v enem izmed čebelnjakov v kraju Serdica.

Kot so sporočili, se znotraj tri kilometrskega pasu nahajajo registrirani čebelnjaki v katastrskih občinah SerdicaSveti JurijGornji Slaveči, Kuzma, Rogašovci in Sotina.

Odredili neškodljivo uničenje čebeljih družin in satja z zalego

Uradni veterinar je v okuženem čebelnjaku poleg ukrepov odredil neškodljivo uničenje ali pretresanje čebeljih družin, neškodljivo uničenje satja z zalego, dezinfekcijo panjev, pribora, čebelnjaka in okolice.

Prepovedal je tudi vse posege v družinah brez kliničnih znakov, razen preprečevanja rojenja, ropanja, hranjenja s sladkornimi pripravki, zdravljenje varoze in veterinarskih posegov in druge ukrepe za sanacijo okuženega čebelnjaka.

Najmanj 30 dni po izvedbi vseh predpisanih ukrepov in končni dezinfekciji bo opravljen tudi kontrolni klinični pregled vseh čebeljih družin v okuženem čebelnjaku.

Prepovedan tudi premik čebelnjakov z in na okuženo območje v polmeru treh kilometrov

Uradna veterinarka Sandra Krpić je odredila prepoved premikov čebelnjakov z in na okuženo območje v polmeru treh kilometrov, klinični pregled vseh čebeljih družin v vseh čebelnjakih, ki so v omenjenih krajih ter prepoved premika čebeljih družin znotraj okuženega območja ter v čebelnjake izven območja.

Komentarji (9)

Marija!PaFego (ni preverjeno)

Goricko…. sami klantoši pijani bi med meli pa nemajo za burek

Gost 1312 (ni preverjeno)

Klantoš pijane te napravo

In reply to by Marija!PaFego (ni preverjeno)

Sonček... (ni preverjeno)

Poleg vremena pa smo mij lidgej tuj malo krivi za čebeljo pašo. Zelenice okoli kuče, morejo bite vsako soboto pokošene,
baugnedaj, ka bi kakšna trava gor stala. Če slučajno prijde v cvet pa je itak že katastrofa. Vse more bite kak tepih.

. (ni preverjeno)

točno isto san ge ščeu napijsate, največje idiotizme od američanov kopiramo

In reply to by Sonček... (ni preverjeno)

nf (ni preverjeno)

to, da je lusno imeti lepo urejeno travo pred/okoli hiše izhaja iz evrope,

In reply to by . (ni preverjeno)

Hazariii (ni preverjeno)

Sami sebi si tü zaj pljuvate v svoje sklede,Mrš paraziti sajavi!

In reply to by . (ni preverjeno)

eko tička (ni preverjeno)

Strašne, grozne so te košnje v Soboti okoli hiš. Travica čisto mala, pa sosed že kurbla kosilnico, pa brni, pa smrdi in onesnažuje s tem vso okolico. Počasi se sprehaja kot z otroškim vozičkom in in pokosi vse" do daske". Kje bi le bil kakšen cvet za čmrlja ali čebelo. Butast narod!!!

Hazariii (ni preverjeno)

Prokleta Greta- Kako si upaš! 🖕🖕

Pa (ni preverjeno)

Domov ljudem poslati obvestila glede košnje trave naj se malo zavedajo če ni čebel potem nas tudi ni

Starejše novice