Kako vsi ti pozabljeni odpadki v kombinaciji s težko industrijo Kidričevega vplivajo na zdravje ljudi?

Okoljski inšpektorat je podjetju Albin Promotion iz Majšperka, ki je zdaj že v stečaju, že pred leti naložil sanacijo gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju, kjer je skladiščilo velike količine odpadnih avtomobilskih gum.

Podjetje bi moralo odstranjene izrabljene gume oddati oziroma prepustiti zbiralcu odpadkov, jih oddati izvajalcu obdelave odpadkov ali prodati trgovcu odpadkov. A tega nikoli ni storilo. Ker je državi grozila visoka kazen Evropske komisije, se je lotila sanacije sama. 

Kupi odpadnih gum do koder seže oko

Te dni je nov izvajalec že začel z odvozom dela gum iz gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju. 

Na tem območju se skriva še 27.500 kubičnih metrov izrabljenih gum in približno 1000 kubičnih metrov odpadne tehnične gume.

Na stroške države jih odvaža mariborska Surovina, dela mora opraviti v enem letu. Občina Kidričevo si želi čim prejšnjega zaključka kalvarije, z napredkom so zadovoljni, a Damjan Napast, direktor občinske uprave občine Kidričevo opozarja: »Ta proces praznenja gum že traja vrsto let, želimo si, da bi država uspela zagotoviti vsa sredstva v enem letu in bi to lahko že zdavnaj zaključili. Menimo, da bo zagotovljena količina odvoza še premajhna in bo potreben še en javni razpis in en nov izvajalec za odvoz gum.«

Cena odvoza? Nekaj več kot štiri milijone evrov. V štirih letih doslej so iz te gramoznice že odpeljali okoli 36.000 ton izrabljenih gum, kar je državo že stalo 3,2 milijona evrov. Druge izbire nima, saj ji žuga visoka kazen Evropske komisije.

Civilna iniciativa: Vpliv na zdravje je grozljiv.

Civilna iniciativa Gibanje za Kidričevo ob tem opozarja na vprašanje, ki ga vsi pozabljajo. Kako vsi ti pozabljeni odpadki v kombinaciji s težko industrijo Kidričevega vpliva na zdravje ljudi?

»Voda v Spodnjem Podravju je prekomerno onesnažena in lahko se zgodi, da čez leto ali dve ne bo več pitne vode. Večji problem pa je podtalnica v Kidričevem, s katero se oskrbuje 75.000 ljudi iz devetnajstih občin,« pravi Branko Štrucl iz Civilne iniciative Gibanje za Kidričevo.

Okoljska katastrofa. Podjetje, ki zaslužno za te prizore, je medtem pristalo v stečaju, domačini pa so v isti gramoznici že opazili nove kupe gum in drugih odpadkov. »Poleg odpadne tehnične gume so na lokaciji tudi odpadki iz obdelave mešanih komunalnih odpadkov,« potrdi ministrstvo za okolje in prostor.

Tudi stečajna upraviteljica podjetja, ki je navozilo odpadne gume, Vida Gaberc je potrdila, da je ob ogledu tudi sama opazila na novo navožene gume. Tja naj bi jih navozile tretje osebe. Dostop do gramoznice namreč ni zavarovan.

»Lokacija je odmaknjena, nezaščitena, nezagrajena in smo pričakovali, da se bodo pojavili vsi preostali odpadki in jih je možno neovirano pripeljati še dodatne odpadke,« pojasnjuje direktor občinske uprave občine Kidričevo.  

In številni to izkoriščajo. Odpeljane odpadne gume bo mariborska Surovina reciklirali ali jih uporabili za gorivo, v prejšnjem tednu so odpeljali približno 500 ton gum.

Starejše novice