V uredništvo sobotainfo.com smo dobili fotografije, ki prikazujejo odlaganje gradbenih odpadkov v naravo. Gre celo za območje, ki spada pod varstveno območje Natura 2000 ob reki Muri.

Iz Lovske družine Lendava so se obrnili na nas s fotografijami odloženih gradbenih odpadkov, pretežno opeke, na območju Gaberja.

Gre za območje ob rokavu, mrtvici reke Mure in v bližini hrvaške meje. Kršitelj naj bi bil znan, in sicer gre domnevno za samostojnega podjetnika T.H. iz Lendave. Problem divjega odlaganja odpadkov na tem območju je sicer prisoten že precej časa.

Kdo bo ustavil kršitelja?

Jožef Štihec iz Lovske družine Lendava pravi, da se odlaganje tam konstantno dogaja in je sedaj prešlo že vse meje, zato so se odločili, da obvestijo širšo javnost.

"Tu gre za območje Natura 2000, tu imamo rokav Mure in gre za zaščiteno varstveno območje in to, kar se tu dogaja, je že višek" se pritožuje Štihec.

Domnevnega kršitelja so prijavili tudi policiji, ki naj bi ga celo dobila med samo kršitvijo, ampak s tovrstnim početjem še naprej nadaljuje.

"Omenjeni najprej od tam odpelje zemljo, ki jo proda kot rodovitno, nato pa v nastalo jamo odloži ruševine in gradbene odpadke od porušenih hiš ter se vse skupaj tako zakrije" nam celoten postopek opiše Štihec.

O tem so obvestili že vse pristojne službe, tudi Krajevno skupnost Gaberje in Medobčinski inšpektorat, ki so zadevo posredovali naprej na Inšpektorat RS za okolje in prostor, ampak divje odlaganje se nadaljuje, še pojasnjuje Štihec.

Območje sicer res spada v posebno varstveno območje Natura 2000, in sicer pod identifikacijsko oznako 5000010. Ravno na tem območju, ob strugah in mrtvicah Mure, ki je naša najbolj ohranjena nižinska reka, je bilo ugotovljenih več kot 200 vrst ptic, je še razvidno iz opisa območja. 

Opozorilnih tabel še ni

Glede problematike smo poklicali v Krajevno skupnost Gaberje in predsednica Helena Antolin Tibaut nam je potrdila, da so z zadevo seznanjeni.

"Zadevo smo večkrat posredovali naprej na Medobčinski inšpektorat in nekdo drug se more ganiti, saj mi v krajevni skupnosti tega ne moremo preprečiti in niti ne izrekati sankcij." je razložila Antolin Tibautova.

Omenila nam je tudi, da so ravno spomladi imeli čistilno akcijo in so očistili, kar je se dalo, ampak gradbenega odpada bi naj tam bilo zares ogromno. Kot velik problem navaja še problematiko lastništva tamkajšnjih zemljišč, saj je v bližini hrvaška meja.

So pa po navedbah Antolin Tibautove prosili za opozorilne table, ki prepovedujejo odlaganje odpadkov:

"Čakamo na tri opozorilne table, ki bi jih na novo postavili na problematičnih mestih, ampak s strani Občine Lendava še nismo prejeli odgovora glede poteka izdelave".

Zadeva je v reševanju pri pristojni inšpekciji

Na Občini Lendava so ravno tako seznanjeni z zadevo, ampak so primer odstopili Inšpektoratu RS za okolje in prostor, saj gre za zasebna zemljišča in občina v tem primeru nima pristojnosti, pojasnjujejo. Potrdili so še, da je tudi policija obravnavala zadevo.

Govorili smo pa še z inšpektorjem iz Medobčinskega inšpektorata (Občina Lendava, Dobrovnik in Kobilje), ki je obravnaval zadevo, Miranom Domo, in ta nam je ravno tako potrdil že prej navedeno:

"To se tam dogaja že dlje časa in smo seznanjeni s problemom. Zadevo smo odstopili v reševanje pristojni inšpekciji. ".

Na Inšpektoratu seznanjeni, ampak ne vedo kdaj bodo obravnavali

Iz Inšpektorata RS za okolje in prostor smo pridobili odgovor, iz katerega je moč sklepati, da jim navedena zadeva ni prioritetna:

"Z zadevo smo seznanjeni. O nelegalnem odlaganju gradbenih odpadkov v k. o. Gaberje smo prejeli prijavo.Vsako prijavo pravnih, ali fizičnih oseb razvrstimo v evidenco neobravnavanih prijav po kriterijih, ki jih ki jih določa interni akt IRSOP - Kriteriji za določanje prioritetnih inšpekcijskih nadzorov IRSOP za leto 2019, ki so objavljeni na naši spletni strani. Merila določajo prioriteto obravnave prijav. Vedno imajo prednost prijave iz katerih je razbrati, da je ogroženo zdravje in življenje ljudi, javna varnost ali premoženje večje vrednosti, zato je težko napovedati, kako se bodo prijave obravnavale. Prijava ni zahteva za uvedbo inšpekcijskega postopka, ampak indic za njegovo uvedbo.".

 

Za komentar smo povprašali domnevnega povzročitelja tega divjega odlaganja, T.H. iz Lendave, ki pa nam je samo povedal, da ne ve nič o tem in nam zaželel lep dan še naprej.

S Policijske uprave Murska Sobota so nam potrdili, da je Policijska postaja Lendava v letu 2019 obravnavala odlaganje odpadkov v naravi na območju Krajevne skupnosti Gaberje, o čemer je bil kot pristojni organ pisno obveščen Medobčinski inšpektorat v Lendavi.

Komentarji (18)

markow83 (ni preverjeno)

Če je to Natura 2000 ma občina še kakšne pristojnoste. Zavolo toga država še kazen lejko dobi od EU. Brez ocene vpliva na okolje in dokaza ka vpliva nega, se v Natura 2000 ne da nika delate, sploj pa nej naravnih virov črpate ali pa spreminjate habitata.

Domačin (ni preverjeno)

Dragi lovci samo gobezdate ko vam nekaj ne pase mi kmetje prijavimo skode na pilscinaj nic od vas se smejete nam v gobec,vozite se z avti ke vam pase celo da omeni F.L iz vasega drustva da ne govorim g.C. iz dv.to tudi ni dopustno da vi lahko hodite po tuji lastnini in sicer ne pes in ne z avtomobili. Ne zagovarjam H.T ker nevem situacijo ampak bomo mi tudi kar zaceli vas prijavljat za motenje poseati

Sizif (ni preverjeno)

Ka tebe so tuj železo nastavele v kukorco pa se živčen na cejli svet.

In reply to by Domačin (ni preverjeno)

Domačin (ni preverjeno)

Ne niso lovci puscajo za sabo svoje smeti pa se vozijo kje koli po njivah tak ce bi blo vse njihovo

In reply to by Sizif (ni preverjeno)

Domačin (ni preverjeno)

Ne niso lovci puscajo za sabo svoje smeti pa se vozijo kje koli po njivah tak ce bi blo vse njihovo

In reply to by Sizif (ni preverjeno)

Putin (ni preverjeno)

Uff tale bo pa dobil po denarnici...

TTX

Zakopajte toga idiota cuj k tumi odpadi, pa naj zgnili tan.

madafaka4rill (ni preverjeno)

Ka pa to ka lejko v MS što ščej na svojen grünte azdbestne plošče nalaga? Kak so "rakotvornoNevarne" pa se zdaj lepou doj perejo pa v podtalnico!
Inšpektor pa ti povej, ka lejko na svojen dela ka ščej!!!

AlexM (ni preverjeno)

Na Melincih čisto identična situacija. Odpadki direktno v stari rokav in direktno v gramoznico...inšpektorat pa na zimskem spanju...večletnem!

AlexM (ni preverjeno)

Pa to dela privatnik s koncesijo občine Beltinci...podnevi izkop gramoza, v mraku zasipavanje gramoznice z odpadki...

096543 (ni preverjeno)

Zgleda so inspektori slejpi, pa se kaksne drujge institucije za ohranjanje narave, ali so pa podkuplene. Tan pod moston kak so decki progo napravile, kero mujra itak zravna gda so poplave, tan je pa problem biu.

Gondor (ni preverjeno)

Tipična slika , eni niso pristojni , eni so kao nekaj odstopili pristojnim službam , eni so kao ugotovili , da se to samo zavažajo neke poti in , da je to v bistvu ok. in zakaj za boga milega potem naj navadni ljudje spoštujemo neke predpise.

gostja 426 (ni preverjeno)

Tou dela večina obrtnikov. Problem je, ka naročniki ne zahtevajo potrdila obrtnika, ka je odpad rejsan odpelo na legalno deponijo. Tak pa naročnik plača odvoz, privatnik pa tou odpela v grabo na čarno, pa še pejnes od plačila odvoza na deponijo pospravi v žep. Inšpekcjie pa nič - če prijaviš, ga samo opozorijo.
Ka pa do table pa opozorila naredla? Nič. Strogi nadzor pa visike kazni, edino tou pomaga.

VojkoZMajolko (ni preverjeno)

Kakšno potrdilo? Kako naj jaz, kot naročnik, vem da je potrdilo res za moje odpadke? Zato imamo inšpekcijske službo. Naj opravljajo svoje delo.

In reply to by gostja 426 (ni preverjeno)

Srečko112 (ni preverjeno)

Zdaj še ga naj nagradi država

Bes (ni preverjeno)

Ce se dobro spomnin so tuj sprejeli neki zakon za odsluzene avtomobile ki so odjavljeni, dosta te rjajce stoji na ogled po dvoriscih in parkiriscih pa nikomu Nika, ce so ti inspektorji takooooo zaposleni pa bi lahko npr. Koga preko javnih del zaposlili da bi sel na teren.

2319 (ni preverjeno)

Vsi se pametne delate, kot da vam je mar... Medtem časom ko tej mečejo na svojo zemljo cigel in beton, kelko plastike ste pa vij v naravi pustili? :)

Domačin (ni preverjeno)

Ja ocitno lovci lahko delajo kaj hocejo ceraj trgali koruzo in opazil da kar precej fali pol pa opazis da Lovec iz Lovskega drustfa lendava ima vecjo kolicino koruze na sfojem dvoriscu ampak njiv nima sosedje videli kak lepo nosi domov.

Starejše novice