Medtem ko britanska družba Ascent Resources od Slovenije terja odškodnino zaradi odločitve ARSA v zvezi s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, so na Otoku fracking prepovedali.

Zaradi nevarnosti sprožanja potresnih aktivnosti je britanska vlada včeraj prepovedala pridobivanje plina s sporno tehnologijo hidravličnega lomljenja. Prepovedi, ki je v veljavo stopila nemudoma, naj bi po poročanju tujih medijev botrovala nova znanstvena študija, ki je dokazala povezave med frackingom in potresnimi sunki.

Sporen proces lomljenja kamnin povezan s seizmično dejavnostjo?

V postopku, znanem tudi kot 'fracking', mešanico vode, kemikalij in peska vbrizgajo v podzemne plasti kamnin, s čimer povzročijo njihovo lomljenje in sprostijo zemeljski plin, ujet v kamnini.

Zaradi domnevnih nevarnosti za zdravje in okolje ima postopek veliko nasprotnikov – tudi v Pomurju, kjer sta se v središču pozornosti znašla Petišovsko polje in prizadevanja družbe Ascent Resources za večji izkoristek zemeljskega plina.

Med večjimi tveganji, na katere opozarjajo kritiki in strokovnjaki, so možnost onesnaženja podtalnice, problematika odpadnih voda in povzročanje seizmične aktivnosti. Prav slednje so pod drobnogled vzeli na območju Preston New Roada v severozahodnem okraju Lancashire v Veliki Britaniji.

Popolna prepoved na Otoku

Lokalna energetska družba Cuadrilla je tam oktobra lani po pridobljenem soglasju pristojnih državnih organov začela izvajati fracking. Neuspešno so to sicer poskušali že pred nekaj leti, ko so manjši potresi prekinili dela. S strani oblasti so jim takrat bili naloženi strožji varnostni ukrepi, poroča STA.

Meritve so zdaj pokazale nadpovprečno veliko potresnih sunkov od začetka hidravličnega lomljenja na tem območju. Britanska ministrica za podjetništvo in energetiko Andrea Leadsom pa je po preučitvi seizmične aktivnosti dejala, da ni mogoče izključiti prihodnjih nedopustnih vplivov na lokalno skupnost.

Britanska vlada, ki je fracking do pred kratkim podpirala, je zato z moratorijem postopek do nadaljnjega povsem prepovedala. 

Odločitev je naletela na odobravanje nasprotnikov spornega postopka. Tema pa bi lahko močno zaznamovala tudi kampanjo pred bližajočimi se predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki so v Veliki Britaniji predvidene za 12. december.

Medtem pa v Prekmurju …

Spomnimo, da se družba Ascent Resources na Petišovskem polju z namenom pridobivanja večjih količin plina želi posluževati prav omenjenega hidravličnega lomljenja. Toda njihove načrte je marca letos prekrižala Agencija RS za okolje, ki je odločila, da bo za črpanje plina s tem postopkom treba izvesti presojo vplivov na okolje ter pridobiti okoljevarstveno soglasje. 

V britanski družbi so že pred meseci napovedali, da bodo odločitev izpodbijali. Zaradi zamud v postopku izdaje dovoljenj v Sloveniji pa naj bi zahtevali tudi odškodnino v višini skupno 50 milijonov evrov, na kolikor ocenjujejo svojo investicijo.

Še pred tem je takratni minister Leben odredil notranji nadzor nad delom Arsa v postopkih, ki so bili povezani s črpanjem plina na Petišovskem polju. Pregled je pokazal, da je v postopkih prihajalo do pritiskov in groženj ter da sta bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb, kar je s položaja odneslo takratnega direktorja Arsa Joška Kneza.

Komentarji (9)

celec j (ni preverjeno)

Saj pa bedak se bo najšel,da bo to dovolil in izdal dovoljenje seveda za debelo kuverto .

goostt (ni preverjeno)

Ti si pa res hecen, kdo misliš, da bo delal in se trudil za tanko kuverto ?!

In reply to by celec j (ni preverjeno)

Fainšček Ekolog (ni preverjeno)

We will kick you out British cunts!

qwq (ni preverjeno)

Britanci si o Sloveniji mislijo isto kak si mij o Romuniji eli pa Albaniji. Vukojebina ge lejko delaš stvarij kere doma nigdar nebi...

stari rouraš (ni preverjeno)

in tudi prav je tako da tak mislijo

In reply to by qwq (ni preverjeno)

stara kelnerca (ni preverjeno)

ne vem kje je to društvo za zaščito ptic
zopet ne opravljajo svojega dela
ob lomljenju kamenja ptiči zelo trpijo

Gees (ni preverjeno)

Ja pa oni nebi lomili v obmocjih vikendic nase elite, mi pa tak mamo ta društva samo zato da scitijo interese teh

In reply to by stara kelnerca (ni preverjeno)

Arabski plin (ni preverjeno)

Cenejsi, boljsi in bolj ekonomicno

Feri. (ni preverjeno)

Slovenec dobi 500 eur v žep pa bo šlo.

Starejše novice