V uredništvo sobotainfo.com smo prejeli s strani Stanka Ivanušiča, župana Občine Razkrižje, prošnjo za popravek v povezavi z našim prispevkom glede postavitve sežigalnice.

Včeraj smo objavili prispevek z naslovom "Šalovci se zanimajo za postavitev sežigalnice, Razkrižje odločno proti", kjer smo se sklicevali na poročanje STA v delu, ki se nanaša na projekt postavitve sežigalnice.

Gre za navedeni del:

 Občina Šalovci pa je izrazila zanimanje, vendar se interes občine križa z interesom občine Razkrižje - ta je namreč okoljskemu ministrstvu kmalu zatem sporočila, da postavitvi takega objekta nasprotuje za celotno področje Pomurja, so povedali na ministrstvu.". 

Danes nam je Ivanušič posredoval dopis, kjer omenjene navedbe zanika ter kot dokaz posredoval še sklep Občine Razkrižje in odgovor Ministrstva za okolje in prostor.

Njegov zapis v tem delu objavljamo v celoti:

"Ta navedba ne drži, kajti  Občinski svet občine Razkrižje je v zvezi s to problematiko, na svoji redni seji, dne 3.7.2019 sprejel sklep, ki ga prilagam. Hkrati prilagam dopis Ministrstva za okolje in prostor z dne 1.7.2019, v katerem se občini Razkrižje zahvaljujejo za odgovor. Zato me čudi ta neusklajenost v poročanju, kajti na ministrstvu za okolje gotovo niso mogli dati izjave, kot je navedena v vašem prispevku. K povedanemu dodajam, da smo v Občini Razkrižje o vsaki odločitvi vedno tehtno premislili. Seznanili smo se s sežigalnico na Dunaju in še v nekaterih drugih mestih, kako  sodobne sežigalnice delujejo.  Sežigalnica sredi Dunaja  se niti ne občuti in Dunaj je še vedno mesto, kjer ljudje živijo najboljše življenje na svetu, tudi kar se tiče čistega okolja. Zato Občina Razkrižje podpira prizadevanja, da se v Sloveniji najde mesto, morda kakšen obstoječi objekt, kjer bi se s sodobno sežigalnico naše slovenske smeti sežgale, ne pa da jih vozimo na sežig v tujino in tam drago plačujemo.  Nikomur pa ne želimo vsiljevati, kje naj bi bila sežigalnica.".

Spodaj si lahko še pogledate sklep Občine Razkrižje in odgovor ministrstva, ki županove trditve dokazujeta.

Komentarji (10)

100-100 (ni preverjeno)

V Sloveniji trbe napraviti 3 sežigalnice -edno v Maribori, edno v Lublani in edno v Kopri. Tan jih trbe napraviti zato ka se v tej velkij varašaj največ smeti pridela. Najleži jih je tuj do ta spraviti po avtocesti pa tuj toploto od njih ponucati.
Ista logika vala v Avstriji. Smeti voziti v odročne kraje, toploto puščati v luft je idiotsko. Samo tak je pač pri nas sigdar so na vladi bili takši, pa so eđće dele -zatou ka narod tak šče.

tocnotak (ni preverjeno)

tocno tak. sezigalnice spadajo v mesta ge je najvec smeti. Si sploj sto predstavla kelko tovornjakov smeti bi se dnevno vozilo na Goricko ce bi sezigalnica bila recimo v Salovcaj? Ka bi to pomenilo za cesto, za promet? Sezigalnica spada v Ljubljano

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

LG33 (ni preverjeno)

Kdo podpira, ti, ali mi, g. župan???

JOJ, JOJ ŽUPAN (ni preverjeno)

V imenu koga ti govoriš župan ? ODLOČNO NE čeravno pod določenimi pogoji, ljudstvo je odločno proti in poseremo se ti mi na sklep občinskega sveta in to velja tako za Razkrižje kod Šalovce. Čigava je to ideja da bi vse sranje vlačili v Prekmurje KJE STE ZDAJ NARAVOVARSTVENIKI elektrarne na Muri ne sežigalnica pa ja. Naj si to lepo sežigajo tam kjer jih ustvarjajo, seveda županoma so zadišali pejnezi jebe se njim za zdravje ljudi, SRAM NAJ JIH BO.

Cherif (ni preverjeno)

Naj si šerifi večjih mest, ki proizvajajo večino odpadkov napravijo sežigalnice, ena je lejko npr. v Stožicah. Samo smrad bi v Prekmurje vozili, ja naš ka!

Frizeraj (ni preverjeno)

Vej de jemi pa dodatna toplota vničila, stopila forbo na lasaj. Na to je pozaba?

Frizeraj (ni preverjeno)

pa trije modeli morejo biti podpisani za tri stavke. o bože javna uprava.

Zvc (ni preverjeno)

Lejko bi jo v Soboti postavili. Na podlagi toga, bi se vsi v Soboti segrevali zabadaf. Najhujse je, ka kujrimo mokra drva, razlicne stvari ka ne spadajo v pec itd. Podpiram!

Prleška tünka (ni preverjeno)

Bolj te "pametni" s totimi višjimi slacicarskimi, bolj dugo te pametovali boj so jodlari veseli, ki jih z našimi smetnmi zagrevamo pa še dobro plačamo za to. Dandamašnji so pa po vseh strogih normativih izpusti zanemarljivi! VIŠJI % strupenih delcev v zraku, povzročajo tovrnjaki na Ac ali makadamska cesta pri 50km/h! Zaskrbljujoče pa je, da kljub sežigalnci, če se bo zgradili kjer koli v Slo., bo cena odvoza najmanj ista današnji al pa višja, ker občani smo pač koleteralna škoda v kapitaluzmu. Svoboda narodu!

gostja 426 (ni preverjeno)

Sežigalnice, če že naj sploh obstajajo, spadajo v industrijske cone velikih mest, ne pa na podeželje, ki bi se rado šlo turizem in neokrnjeno naravo. S tem se potem ogreva stanovanja, ne pa izpušča strupe v nebo, tako kot bi sposobnjakoviči radi naredili pri nas - in potem jamrali, ko ne bodo več izvoljeni in bodo ležali doma z rakom. Žalostno, da ti župančki in tisti občani, ki to podpirajo, niso sposobni razmišljati o tem.

Starejše novice