Za odstranitev 20 let starega mazuta v prostorih nekdanje Pomurke 65 tisočakov. Tekoči del so odpeljali v Bosno in Hercegovino, usedlino pa na sežig v Avstrijo.

Iz objektov nekdanje Pomurke so po dveh desetletjih skladiščenja odstranili okoli 100 ton mazuta, ki ga EU zaradi prevelike vsebnosti žvepla klasificira kot nevarni odpadek. 

Snov je v prostorih podjetja, ki je od leta 2009 v stečaju, predvidoma ostala kot rezerva po povezavi s plinskim omrežjem. 

Okoljska inšpekcija je ugotovila, da je rezervoar leta 2010 bil v brezhibnem stanju in tako ni ogrožal okolja. Kljub temu so ga morali odstraniti, zaradi spremembe zakonodaje v EU namreč ni bil več ustrezen. 

Odpadke prepeljali na sežig v Avstriji

Upraviteljica Alenka Gril za odstranitev mazuta v stečajnem postopku sicer ni imela dovolj sredstev, zato je ta morala počakati. Pred dvema letoma je prišla odločba za odstranitev mazuta in očiščenje rezervoarja, sledilo pa je še opozorilo, da bo čiščenje na njene stroške naročil inšpektorat, piše STA. Po zahtevnem iskanju je nato le našla izvajalca. 

Podjetje Eko-teh iz Polhovega Gradca je mazut in ostanke ta mesec odstranilo ter predalo podjetju Saubermacher. Slednje jih bo v svojem centru v Kidričevem zdaj zmešalo z drugimi odpadki in pripravilo za sežig v Avstriji.

Vrednost del je ocenjena na približno 65.000 evrov. Po pojasnilih Grilove bodo strošek lahko pokrili z lansko prodajo dela opreme.

Potrebe po obratu za odstranjevanje nevarnih odpadkov v Sloveniji

Direktor Saubermacherja Slovenija Rudolf Horvat medtem opozarja, da bi v Sloveniji nujno potrebovali vsaj en objekt za odstranjevanje tovrstnih odpadkov. Kot pravi, trenutno namreč kar 90 odstotkov vseh odpadkov, ki so tržnega značaja, pristane čez mejo. 

Kot ocenjuje, bi se tako kmalu lahko znašli v težavah, saj države v zadnjem obdobju najprej poskrbijo za lastne odpadke in šele nato proste kapacitete ponudijo drugim. Predvsem pri nevarnih odpadkih bi se lahko zgodilo podobno, kot se je pri odpadnem blatu in madžarski prepovedi uvoza. 

Rešitev bi po mnenju Horvata morda ponudila gradnja objekta, v katerem bi s sežigom ali predelavo odstranjevali nevarne odpadke.

Večina nepremičnin izročenih do decembra

Za Pomurko v stečaju so sicer objavljeni načrti delitve. S poletjem je stekel postopek izročanja upnikom, ki morajo v stečajno maso plačati stroške nepremičnine, zmanjšane za najemnine med stečajem. Večji del nepremičnin naj bi bil izročen do začetka decembra, večino, predvsem zgradbe, pa bo prevzela Družba za upravljanje terjatev bank, še poroča STA.

*Naslovna fotografija je simbolična.

Komentarji (4)

čarni vrag (ni preverjeno)

To se lahko zgodi samo v podalpskih Butalah. Namesto, da bi mazut ob začetku stečaja prodali so ga "skladiščili" 20 let in ga zdaj morajo dati v uničenje in še plačati. Še dobro, da ni rezervoar v teh dolgih letih prerjavel in obogatil našo podtalnico. Mogoče pa tudi je. samo mi tega ne vemo. Slovenija-ladja norcev. Očitno je bil cilj klavnico Pomurke popolnoma uničiti in z njo pomursko kmetijstvo.
Tako je v letih od 2006 do 2008 Pomurka mesna industrija hčerinski družbi Mip Pomurka Reja (MPR) prodala polovico vseh zemljišč Pomurkinega tovarniškega kompleksa v Murski Soboti. Knjigovodsko je tako Pomurka ob koncu leta lahko prikazala izredne prihodke in pozitivno poslovanje, čeprav od družbe MPR zemljišč nikoli ni dobila plačanih.

Tu lahko vidimo kako poteka poslovanje v podalpskih Butalah. Zemljišča se lahko prodajajo brez plačila kupnine.

Gost 13 (ni preverjeno)

Ta baba še itak ode po pomurki.duže je v pomurki kak je salavec direktor bil.stečaj nede gotov dokeč nede baba v penzijo šla ali kak to vo vidi je ta nejsposobna to zriktati do konca

HahA574 (ni preverjeno)

Ja res je!!!! Pizda ena še itak po pomurki svojo rit vlači.

In reply to by Gost 13 (ni preverjeno)

teta pehta (ni preverjeno)

Stečajni upravitelj je super služba. Glede mazuta pa je tako. Sedaj bi naj bil nevarna snov. Še ne dolgo nazaj so z njim kurile večina tovarn. In so ga pokurili na tisoče ton. Sploh nihče ni vedel, da bi naj bil nevaren in se o kakšnih ekoloških zadevah niti ni razmišljalo. Sam stečaj je pa druga zgodba. Na žalost je Pomurka bila ena izmed tistih podjetij, ki so ga določili, da mora propasti. Večina ne pozna teh stvari. Resnica pa je, da so določeni lobiji v ozadju sklenili kdo bo preživel in kdo propadel. Za tiste, ki se še spomnimo izdelkov Pomurke in smo poznali njeno poslovanje vemo, da kar tako, kot je Pomurka propadla čez noč se to normalno ne more zgoditi. Nekomu je Pomurka bil na poti in so poskrbeli, da je šla v stečaj. Tik pred stečajem so še dobili evropska sredstva za modernizacijo.

Starejše novice