Foto: bralec Sobotainfo
Močno neurje, ki smo mu bili priča prejšnji teden, je pustilo posledice tudi na gradu v Murski Soboti. Streha gradu je spet poškodovana, zlomljeni strešniki pa ponovno ležijo na tleh.

V uredništvo Sobotainfo smo prejeli fotografije in sporočilo bralca, ki nas je opozoril, da s strehe Gradu Murska Sobota ponovno odpadajo strešniki

Neurje poškodovalo streho soboškega gradu

Kot je zapisal bralec, se je minuli konec tedna sprehajal po mestnem parku in mimo soboškega gradu ter opazil, da so na ploščadi pred gradom na tleh kosi strešnikov, ki jih je močno neurje vrglo s strehe.

Iz bralčevih fotografij je razvidno, da je streha gradu poškodovana, okrog gradu pa je vzpostavljen zaščitni trak, na katerem piše »gibanje znotraj ograjenega območja prepovedano«, saj še vedno obstaja možnost, da s strehe pade kakšen poškodovan strešnik. 

Spomnimo ...

Že večkrat smo sicer poročali, da je streha Gradu Murska Sobota dotrajana in potrebna celovite sanacije.

Ob vsakem močnejšem vetru ali nalivu se zgodba z odpadlimi strešniki ponovi, kar pa je seveda nevarno za mimoidoče, hkrati pa kazi samo podobo kulturno-zgodovinske stavbe in posledično tudi kraja. 

Branko Kerman, direktor Pomurskega muzeja Murska Sobota, je za Sobotainfo v začetku marca pojasnil, da je krušenje in drsenje strešnikov odraz vremenskih pojavov, se pa trudijo, da tovrstne poškodbe sproti sanirajo tako da streha ni nevarna za mimoidoče.

Dodal je, da se s pomočjo občine zavzemajo tudi za prijavo na razpis, s katerim bi lahko izvedli celovito sanacijo ostrešja gradu.

»Trenutno pa je v fazi prijava na projekt glede sanacije celotnega ostrešja gradu,« je dejal.

Prijava na javni razpis za sanacijo strehe že oddana

Mestna občina Murska Sobota je nato kmalu za tem, konec marca, sporočila, da si za vzdrževanje in obnavljanje objektov kulturne dediščine prizadeva pridobiti sofinancerska sredstva za izvedbo.

»V začetku marca je bila oddana prijava na javni razpis za sofinanciranje vzdrževanja objektov nepremične kulturne dediščine, in sicer s projektom sanacije celotnega ostrešja in strehe na gradu,« je za Sobotainfo sporočila Vida Lukač, vodja kabineta župana.

Kot vse kaže, sicer strešniki ponavljajočih se neurij in toče ne bodo več zdržali dolgo.

Komentarji (3)

sobotno (ni preverjeno)

Čevap lejko gor poberej

FranjoPrujman (ni preverjeno)

to strejo delate kak noe barko ze vec mesecev to traja z padanjem kritine… sobocanci ajajaj… pacienti

M.S. (ni preverjeno)

Za prenovo dvorca RIS so bili pejnezi zatou ka ma Celec prste vmes za naš Soboški grad pa nega pejnez.
Sramota kak je zapuščeni!!!

Starejše novice