Močan veter in slabe vremenske razmere soboškemu gradu vse pogosteje povzročajo številne težave. Krušenje in drsenje strešnikov ogroža mimoidoče, bi se lahko kmalu začela sanacija celotnega ostrešja?

Kot smo poročali včeraj, je slabo vreme ponovno povzročilo, da so s soboškega gradu odpadali strešniki, ki ogrožajo mimoidoče. V izogib poškodb mimoidočih pa so okolico soboškega gradu zavarovali z opozorilnimi znaki in napisi.

Krušenje in drsenje strešnikov na soboškem gradu je posledica vremenskih pojavov, nujni sanacijski posegi pa se izvajajo s strani upravljavca objekta - Pomurskega muzeja.

Že pred časom so iz Mestne občine Murska Sobota za Sobotainfo sporočili, da se občina za vzdrževanje in obnavljanje objektov nepremične kulturne dediščine trudi pridobiti sofinancerska sredstva, do takrat pa se pregled in odstranitev nevarnih delov strehe izvaja sproti.

Strešniki z gradu odpadali že prejšnji teden, odstranitev nevarnih delov strehe predvidena danes

Z Mestne občine Murska Sobota so na vprašanja Sobotainfo odgovorili, da so strešniki s soboškega gradu odpadali že v sredo, 22. marca 2023.

Objekt je bil še istega dne dodatno zavarovan z opozorilnimi znaki in napisi, da se prepreči morebitna poškodba mimoidočih.

»Pregled in odstranitev nevarnih delov strehe, kjer je odpadel material bo izveden danes. Tudi sicer pa so nujni sanacijski posegi s strani upravljavca objekta – Pomurskega muzeja predhodno že bili naročeni, izvedba bo v prvi polovici aprila,« so sporočili iz občine.

Prijava na javni razpis za sanacijo strehe že oddana

Mestna občina Murska Sobota si za vzdrževanje in obnavljanje objektov kulturne dediščine prizadeva pridobiti sofinancerska sredstva za izvedbo.

»V začetku marca je bila oddana prijava na javni razpis za sofinanciranje vzdrževanja objektov nepremične kulturne dediščine, in sicer s projektom sanacije celotnega ostrešja in strehe na gradu,« je za Sobotainfo sporočila Vida Lukač, vodja kabineta župana.

Danes, ob 11. uri, smo preverili, kako poteka odstranjevanje nevarnih delov strehe soboškega gradu, vendar se dela do sedaj še niso začela.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NEuk (nepreverjen)

Ja, gnes bi mogli delati na strehi, mate praf,...samo 70 km/h fuda! Idealno za takšno delo, nega kaj! Samo ka neka nabijate, nakladate,...

Marija!PaFego (nepreverjen)

GLAVNO KA SOBOCANCI MATE ZA KREDITIRANJE OBCINE IN USTVARJANJE INFLACIJE IN ZADOLZEVANJA… tu ste prvi…. NEPREMICNINE vec kak 3x drakse kak je “ocenjena vrednost”. se pravi ste bole pametni kak sodni cenilci.

GLAVNO KA MATE ZA KROZIsca PA LEJPI ASFALT. ZA DECO PA KREDITE SE PA NE SEKERATE

bosman (nepreverjen)

Tij si sigurno s Patrovec, ka znaš ka tou ide.

In reply to by Marija!PaFego (nepreverjen)

kuma (nepreverjen)

Marija!PaFego ............ Ka tij mogoče vračaš kredite ?Mislim ,da nimaš za sirov burek in en navadni jogurt . Saj ti nišče ne zameri v veselje ti je ,da ste dobili internet v vas

In reply to by Marija!PaFego (nepreverjen)

Marija!PaFego (nepreverjen)

ti kumič do te letos ukinil škof štumf pa
boš navaden stric nej več kuma

In reply to by kuma (nepreverjen)

Marija!PaFego (nepreverjen)

prizadetonja sobočanec sp1zdi dol z veškoga interneta

In reply to by kuma (nepreverjen)

Gost0011 (nepreverjen)

Pravi majster gnes nede šo na strejo ka tak fuda

Soboški prdec, (nepreverjen)

Prej ka je POTRČ hin.

haklen (nepreverjen)

of voditelj?

In reply to by Soboški prdec, (nepreverjen)

Munt (nepreverjen)

Upam ka nede dol kapalo ob soboskih dnevih za 150.000 €. Da de tulo kakšen hrvaški pevec za 40.000 €.
A je rejsan Soboška občina tak bogata ka si lejko tau privošči, grad pa partizan pa razpadata. Pa letos so vse investicije v minimalki, ker je prejšnji župan narejdo dug, keroga mo še lejta plačevali. Vači pa je senca tudi Anželi in valda še vedno vodi posle.

Bauce (nepreverjen)

Vodstvo grada in občina! Nej ste sposobni prebarvat lesena okna katera propadaja. Kot stara in nova okna ki so bile zamenjane,so v slabem stanju.
Mamo viška denarja pa kupimo nove. Lepo je biti na državni sisi.

Opazovalka (nepreverjen)

Dvomim ka se krofci rivlejo k deli na tun objekti…imajo zadosta dela po privat hizaj. Se je sploh sto prijavo na razpis za sanacijo?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice