Regrat je samonikla rastlina, ki jo veliko ljudi nabira za skledo prve spomladanske solate.

Naši predniki so stoletja nabirali zelišča in plodove, ki so jih uporabljali za prehranjevanje, pa tudi kot pomoč v naravnem zdravilstvu. Narava nam tudi danes ponuja pisano izobilje hrane, le nabrati jo je treba.

Divja zakladnica zdravja

Regrat (lat. Taraxacum officinale) raste tako rekoč povsod, previdni moramo biti le, da ga nabiramo na (kolikor je možno) neoporečnih površinah. Je zdrava, pa tudi izjemno okusna popestritev za vsak jedilnik in ravno v marcu se pričenja sezona nabiranja njegovih listov (ali drugega dela rastline), ki se lahko postrežejo kuhani ali surovi.

Regrat po svetu večinoma raste v divji obliki, a ponekod ga zaradi vseh blagodejnih učinkov tudi gojijo. Ima značilne suličasto oblikovane in globoko narezane liste, votla gladka stebla ter rumene cvetove. Ko cvet dozori, se spremeni v puhasta semena, ki jih lahkotno raznaša veter.

Cvetovi se z mrakom ter pred prihodom dežja zaprejo, zaradi česar so nekatere kulture z njegovo pomočjo napovedovale vreme.

Kateri del je uporaben?

Pri regratu je uporabna praktično vsa rastlina, za prvo spomladansko solato pa so odlični predvsem listi, ki so najboljši v času pred cvetenjem. Cvetovi se nabirajo ves čas cvetenja, korenino, ki vsebuje ogromno zdravilnih snovi, pa izkopavamo med majem in junijem ter avgustom in oktobrom. 

Pri izkopavanju je potrebna previdnost, da korenine ne poškodujemo, ker bi v tem primeru odtekel zdravilni mlečni sok. Posebej koristno je korenino nabirati jeseni, saj takrat vsebuje visoke odmerke inulina (polisaharida, ki je prisoten namesto škroba), celo okoli 40 odstotkov.

Ker ima regrat minimalen učinek na krvni sladkor, je primeren za diabetike, poleg tega pa pozitivno vpliva na prebavo, saj spodbuja peristaltiko črevesja. 

Tudi posušena zel je odlična

Če rastlino sušimo, jo postavimo v senco, in sicer tako liste kot korenino. Da bi v korenini rastline ohranili čim več zdravilnega soka, liste sušimo skupaj s korenino in jih odstranimo šele takrat, ko so suhi.

Regratov čaj

S čajem si lahko pomagamo pri napihnjenosti, pijemo pa ga po požirkih skozi dan. 

Regratov čaj pripravimo kot poparek iz štirih do desetih gramov posušenih listov oziroma kot poparek ali prevretek iz dveh do osmih gramov posušenih korenin ‒ popijemo do tri skodelice na dan.

Seveda lahko čaj pripravimo tudi iz svežih listov, ki jih dobro operemo, osušimo, (po možnosti) narežemo ter prelijemo z vrelo vodo. Pustimo od pet do deset minut, precedimo in po želji sladkamo.

Čaj lahko naredimo tudi iz regratovih cvetov, ki smo jih predhodno posušili. Uporabimo le rumeni del, ki smo ga ločili od cvetne čašice. Sveže cvetove lahko dodamo v smuti.

Regratova kava

Zanimiv in izjemno zdravilen je tudi napitek iz regratovih korenin, nekateri mu rečejo kar »regratova kava«. Korenine najprej dobro očistimo in speremo, nato pa jih posušimo ali (še bolje) spečemo v pečici.

Kako se lotiti priprave »regratove kave«?

Pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija, regratove korenine pa damo v obložen pekač in pečemo približno tri ure (oz. toliko časa, dokler niso pečene), vmes jih obračamo. »Peka« je končana, ko lahko korenine z lahkoto prelomimo. Korenine nato previdno zmeljemo v kavnem mlinčku. Napitek kuhamo podobno kot kavo, le da lahko pustimo vreti na majhni temperaturi 20 minut. Odcedimo in uživamo. Če nam je okus pregrenak, sladimo.

Odličen diuretik, ki čisti telo

Ker ima regrat več spojin, ki krepijo delovanje jeter in ledvic, je odličen za izločanje strupenih snovi iz telesa. Primeren je za pomladansko ali jesensko čistilno kuro, ki pa naj traja od štiri do šest tednov.

Regrat tudi ugodno vpliva na vezivno tkivo, ki se zaradi njegovih učinkov dobro prekrvavi, zato je priporočljiv pri zdravljenju protina in revme, blagodejno pa vpliva tudi na bolezni mišic in sklepov

Zdravilni učinki regrata:

  • regulira visok krvni sladkor,
  • pospešuje odvajanje vode iz telesa,
  • je izvor številnih vitaminov in mineralov,
  • preprečuje nastanek kroničnih bolezni,
  • pospešuje izgubo odvečne telesne teže,
  • ker je bogat z železom, izboljšuje krvno cirkulacijo,
  • pripomore k izločanju toksinov iz telesa,
  • pomaga pri prebavnih težavah,
  • pripomore k zdravju jeter.

Listi in korenine so bogat vir vitaminov in rudnin ‒ vsebujejo precej vitamina A, celo več kot korenje. Zaradi tipične grenčine je regrat odličen diuretik in spodbuja odvajanje vode. Ker vsebuje kalij, je količina te rudnine nadomeščena ob izločanju vode.

Regrat se uporablja pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in odvečni teži. Vsebuje tudi vitamine B, K in C, fenolno kislino in flavonoide.

Mnoge raziskave so dokazale, da je z regratom možno zmanjšati nastajanje žolčnih kamnov ‒ čaj namreč pomiri žolčnik, na ta način pa se zmanjša pogostost krčev. Nekatere starejše raziskave celo kažejo, da naj bi bil regrat koristen pri zdravljenju raka ‒ v tem duhu rastlino uporabljajo tudi Kitajci in Japonci. 

Brez ljudske modrosti ne gre 

Ljudska modrost pa tudi pravi, da lahko regrat, in sicer v obliki likerja, pripomore k zdravju otrok, sploh tistih, ki odklanjajo hrano.

Recept za otroški liker

Dodamo po eno žličko ingverja, kardamoma in koriandra, deset gramov kumine, deset plodov zvezdastega janeža, 15 gramov posušenih regratovih cvetov, sto gramov medu in liter jabolčnega soka.

Vse skupaj premešamo in zavremo. Počakamo, da se ohladi, in zavremo še enkrat. Ohladimo. Zavremo še tretjič, nato precedimo in prelijemo v steklenice. Otroku ponudimo šilce napitka na dan. 

Nepogrešljiva sestavina v kulinariki

Očiščevalna juha 

Če se želimo očistiti »navlake« v telesu, je tudi juha odlična izbira, sploh ker je preprosta za pripravo, pa tudi recept je zgolj usmeritev in se ga lahko brez težav prilagodi. Vse po lastnem okusu.

Prepražimo čebulo ali dve, nato pa v lonec dodamo približno 500 gramov zelene zelenjave (liste rukole, regrata, blitve, špinače, čemaža …) ter ob rahlem vretju kuhamo deset minut. Odstavimo in zelenjavo s paličnim mešalnikom sesekljamo.

V posebnem lončku zmešamo dve žlički koruznega škroba in nekaj žlic mleka, nato zmes dodamo v 200 mililitrov mleka. Premešamo in vse skupaj prelijemo v posodo z zelenjavo. Zavremo, znižamo temperaturo in kuhamo, dokler se juha ne zgosti. Popramo, solimo in postrežemo. 

Gostimo lahko tudi s krompirjem, ki se odlično poda k regratu. V tem primeru lahko dodamo tudi topljeni sir. Na koncu začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Iz regrata si lahko pripravimo očiščevalni smuti (dodamo še na primer kumare, liste špinače in banano), okusno omako »za preko pireja«, v kateri namesto špinače združimo liste regrata in kopriv, seveda pa je več kot odlična že »preprosta« solata z regratom, jajcem in kuhanim krompirjem, ki jo lahko popestrimo tudi z ocvirki, slanino, porom in kančkom medu.

Dodamo še kanček soli, balzamični in jabolčni kis ter olje po izbiri, in že je pred nami odlična gurmanska solata, ki se lahko postreže tudi kot samostojna jed. 

Komentarji (1)

Rvpilot (ni preverjeno)

Regratov med pa ne omenjate, pozimi za v čaj, odlično in zdravo, seveda iz cvetov

Starejše novice