Slika je simbolična.
Gospodarska družba Rimska Čarda je oddala formalno popolno vlogo na razpis za podelitev koncesije za rabo termalne vode iz vrtine Mt-2.

Kot smo že poročali, je ministrstvo za naravne vire in prostor pripravilo uredbo o koncesiji za rabo termalne vode iz vrtine Mt-2 za ogrevanje in potrebe kopališča v Rimski čardi.

Koncesijskega akta ministrstvo dolgo časa ni izdalo, pobudo za uporabo vrtine pa je že januarja 2022 dala gospodarska družba Rimska Čarda.

8. junija 2023 je ministrstvo vendarle v predlog poslalo uredbo o koncesiji, vlada pa je 14. julija 2023 sprejela uredbo, ki med drugim ureja obseg in območje koncesije, pogoje za pridobitev koncesije ter vsebino koncesijske pogodbe.

Temperatura vode čez 50 stopinj Celzija

Vrtina Mt-2 se nahaja na stičišču občin Murska Sobota, Moravske Toplice in Puconci, raziskava termalne vode iz omenjene vrtine pa je leta 1986 pokazala, da ima voda blagodejne učinke pri zdravljenju luskavice in že takrat se je porodila ideja o zdravilišču, ki bi bilo edinstveno v Evropi.

Vrtina je zvrtana do globina 1460 metrov, ob stalni uporabi pa je temperatura vode nekaj nad 50 stopinj Celzija.

Rok prijave na razpis se je končal 2. oktobra, prispela ena prijava

Javni razpis za podelitev koncesije je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije 1. septembra 2023, rok prijave pa je bil do 2. oktobra 2023, do 15. ure.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor ter pri gospodarski družbi Rimska Čarda smo preverili, ali je bila koncesija že podana in komu.

Iz ministrstva so za Sobotainfo pojasnili, da je bil postopek odpiranja prijav izveden 4. oktobra 2023, ob 11. uri, na sedežu ministrstva, prispela pa je ena ustrezna prijava.

Postopek izbire še ni končan, vloga gospodarske družbe Rimska Čarda formalno popolna

Postopek izbire še ni bil končan, zato nam več informacij niso mogli posredovati, nadaljeval pa se bo z izdajo odločbe ter podpisom pogodbe.

Tudi iz gospodarske družbe Rimska Čarda so odgovorili, da so postopki še vedno v teku, v razpisnem roku pa so oddali vlogo, ki je bila formalno popolna.

Spomnimo ...

Uredba, ki jo je vlada sprejela 14. julija 2023, med drugim ureja obseg in območje koncesije, pogoje za pridobitev koncesije ter vsebino koncesijske pogodbe.

Obseg vodne pravice, izražen kot največja letna količina rabe termalne vode iz vrtine Mt-2, je 113.530 kubičnega metra na leto, največji dovoljeni trenutni pretok termalne vode iz vrtine pa je 6,4 litra na sekundo.

Komentarji (4)

Ghhhh (ni preverjeno)

12 let so to urejali vsaka cast drzavi ka si hitri

moravci111 (ni preverjeno)

Poglednite si ka dela novi direktor. Tak se dela. Takšnoga nücamo za župana.

Anti (ni preverjeno)

Sto de pa delo? Filipince?

Grk (ni preverjeno)

Vili, de glavni investitor!

In reply to by Anti (ni preverjeno)

Starejše novice