Slika je simbolična.
Ministrstvo za naravne vire in prostor je pripravilo uredbo o koncesiji za rabo termalne vode iz vrtine Mt-2 za ogrevanje in potrebe kopališča v Rimski Čardi.

'Beli rudarji' so v šestdesetih letih 20. stoletja v Pomurju iskali zemeljski plin in črno zlato, zato so v zemljino skorjo vrtali tudi na območju občine Moravske Toplice.

Namesto nafte je iz vrtine Mt-1 na površje pricurljala termalna voda, danes pa tam stoji eno najbolj priljubljenih zdravilišč v Sloveniji.

V občini Moravske Toplice še ena vrtina s termalno vodo

Na območju Rimske Čarde, na stičišču občin Murska Sobota, Moravske Toplice in Puconci se nahaja vrtina Mt-2, ki je na površje prinesla termalno vodo, a je kljub številnim poskusom ostala neizkoriščena.

Raziskava termalne vode iz vrtine Mt-2 je že leta 1986 pokazala, da ima voda blagodejne učinke pri zdravljenju luskavice, zato se je že takrat porodila ideja o zdravilišču, ki bi bilo edinstveno v Evropi.

V preteklosti so se pojavljali številni strateški partnerji, ki bi pokrili investicijo v višini vse do 50 milijonov evrov, a je na koncu vse skupaj padlo v vodo, ideja pa zaradi potenciala ni bila nikoli povsem pozabljena.

Temperatura vode čez 50 stopinj Celzija

Leta 2020 je občina Moravske Toplice, ki je lastnica vrtine najela podjetje Petrol Geo, ki je še istega leta začelo izvajati testiranje vrtine.

Vrtina Mt-2 je geotermalna, zvrtana do globine 1460 metrov, ob stalni uporabi pa je temperatura vode nekaj nad 50 stopinj Celzija.

Na koncesijski akt čakali več kot eno leto

A ministrstvo za naravne vire in prostor dolgo časa ni izdalo koncesijskega akta, na podlagi katerega bi se podelila pravica do posebne rabe termalne vode, in sicer za ogrevanje in potrebe kopališč.

Pobudo je že januarja 2022 dala gospodarska družba Rimska Čarda, ministrstvo pa je za uporabo vrtine pridobilo strokovna mnenja Geološkega zavoda Slovenije, Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave in Zavoda za ribištvo Slovenije.

Uredba o koncesiji za rabo termalne vode

Pobudo za podelitev koncesije za vrtino Mt-2 je 19. januarja 2022 dala gospodarska družba Rimska Čarda, d. o. o, ki je bila ustanovljena s strani občine Moravske Toplice zgolj za namen pridobitve koncesije.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je 8. junija 2023 v predlog za obravnavo poslalo uredbo o koncesiji za rabo termalne vode iz vrtine Mt-2 za ogrevanje in potrebe kopališča v Rimski Čardi.

Kot so za Sobotainfo pojasnili iz družbe Rimska Čarda, bo uredba na vladi sprejeta še ta mesec.

Največja dovoljena količina rabe termalne vode iz omenjene vrtine je 113.530 kubičnih metrov na leto, največji dovoljeni pretok termalne vode pa 6,4 litra na sekundo.

Bi lahko v Rimski Čardi kmalu začeli z zdravljenjem luskavice in ostalih bolezni?

Komentarji (16)

. (ni preverjeno)

Naj napravijo dve vrtini, eno za not drugo ven, ka ne bo kak v soboti.

Kiki2 (ni preverjeno)

Ženska ima tudik 2 vrtini

In reply to by . (ni preverjeno)

df (ni preverjeno)

vrtam vrtam noč in dan
o dela sem že ves zgaran
vrtam vrtam noč in dan
pridem lahko tudi k vam

In reply to by Kiki2 (ni preverjeno)

štefpokica (ni preverjeno)

laži so prispele od levičarskih ust

Labod (ni preverjeno)

Kaj je laž v tem?

In reply to by štefpokica (ni preverjeno)

Etna (ni preverjeno)

Pa ka vi to pišete? Kakši koncesijski akt? V vladni obravnavi je uredba o podelitvi predmetne koncesije, ki še ni bila sprejeta, nato sledi razpis za koncesijo in na koncu se podeli koncesija s podpisom koncesijske pogodbe. Pa stvarno nemate pojma o kon se ide? Dajte umaknite te članek, ker je pun nesmislov in nehajte pisati o stvareh, o kerih se van ne senja. Držte se raje pri vremeni in prometnih nesrečaj ipd.

Karl Marx (ni preverjeno)

Da se občina neka coj spravila te s tej mele nega kruja. S tej toplic nede nigdar nika. Esdesovci doj zapravijo vse česar se teknejo.

ElonnMusk (ni preverjeno)

Te si pa ti malo zaspo lekaj ker to obcino po novon tudi odkrito vodijo rdeči. Mo vidli kak de zaj

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

kakić (ni preverjeno)

Tij si v kmici! Vej pa vrtina že ma direktora s strani občine M. Toplice in to je: Večni poslanec v občinskem svetu ! Ugibajte če ne veste, lova je lova.

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

govori.se (ni preverjeno)

Govori se, da si bo izposodil od Rimske Carde tlakovanec od rimske ceste

In reply to by kakić (ni preverjeno)

BobiJoško (ni preverjeno)

Odi liži.

sandi 1 (ni preverjeno)

To se je že pisalo 20 ali 30 let nazaj pa iz tega ni bilo NIČ in tudi sedaj bo tako.

. (ni preverjeno)

Pravim treba žepe napuniti. Vse se da.

In reply to by sandi 1 (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Za kozlat ta papirologija! Kje drugje (izven slo seveda) bi to vodo ze vec let izrabljali za profit!

Vn (ni preverjeno)

blagodejne učinke ....... skoraj kot nič

wefwefwef (ni preverjeno)

neje to privat last tan če nekšna kuča pa že pred lejtami sta se nekšiva dva ščela iti turizem te pa se laučila ale ka je tu bilau

Starejše novice