Foto: osebni arhiv Tomaža Tobiasa
Tomaža Tobiasa se spomnimo kot raperja z umetniškim imenom Tomet, a njegova pot je, v kali raperske kariere, zašla v ašram.

Tomaž Tobias, ki je svoja mlada leta preživel na Ptuju, nato v Mariboru, trenutno živi v Nemčiji, v ašramu. 

Ašram je hindujsko središče za učenje duhovnosti, meditacije, joge, je duhovno središče, kjer je Tomaž našel svoj dom in prevzel nov pridevnik - monk. 

Monk Tomaž je še kot Tomet spoznal svojega guruja Paramahamso Vishwanando januarja 2018. Tako je vedel, da je ta oseba zanj nekaj posebnega. Prav kmalu je izvedel še za ašrame in pot ga je zanesla prav tja. 

»Ljudje, ki so del Bhakti Marge, velikokrat sijejo drugačno luč«

V ta svet so ga vpeljali prijatelji iz organizacije Bhakti Marga, kjer je začel svojo duhovno pot. 

»Ljudje, ki so del Bhakti Marge, velikokrat sijejo drugačno luč,« pove Tomaž in doda, da je v Sloveniji veliko ljudi, ki so duhovni, a se ne počutijo sprejete. Tako se je počutil tudi sam. 

Foto: osebni arhiv Tomaža Tobiasa

Od raperja Tometa do monka

Tomaž je bil na slovenski rap sceni dobro znan pod umetniškim imenom Tomet, sodeloval je tudi z znanim raperjem Emkejem. A na svoji poti je našel nekaj drugega. 

Pove, da je bila glasba zanj vedno kreativen izpust, a je kmalu prišlo do ambicij in želje po uspehu. Ta je bila močna, pove. Pa ne samo močna, ampak vedno močnejša in tako je njegov um postajal vedno bolj nemiren. 

»Kar je glasba prinesla, je prinesla tudi ogromno nemirnega uma, želja po pozornosti, bildanje ega in preden se zaveš, misliš, da se cel svet vrti okrog tebe,« nadaljuje.

S pomočjo guruja je spoznal, da vse, kar dela, dela zase. Ob tem spoznanju se je počutil slabo, dovolj je imel egoističnega obnašanja, tekmovalnosti in nesigurnosti. Odločil se je za korenite spremembe. 

Njegov dan se začne ob petih zjutraj

Monk Tomaž se zbudi okoli pete ali pol šest ure zjutraj, ko se stušira, obleče in nekaj minut svojega jutra nameni čantanju.

Čantanje ali 'chanting' je ponavljanje mantre. Gre za ritmično izgovarjanje ali petje določenih zvokov ali besed. 

Večji del dneva prebije v templju, kjer je 'pujari'. Pujari je oseba, ki izvaja rituale v templju. Tam skrbi za 'tulsi devi', idejo božanske matere. 

»Za nas je bog zelo oseben in zelo blizu, cel dan se vrti okrog služenju bogu in guruju, ki je razlog, da smo tu,« o svojem delu in guruju Paramahamsa Vishwananda pove Tomaž. 

V ašramu monki delajo 'sevo'. Gre preprosto za nesebično služenje za zaščito in pomoč živim bitjem. Prav tako nudijo priložnost ljudem, da spoznajo njihovega guruja. 

Foto: osebni arhiv Tomaža Tobiasa

Kar je dobro, želimo deliti z drugimi

A ob tem se poraja vprašanje. Zakaj bi ljudje pripotovali od blizu in daleč le, da bi spoznali guruja? 

»Naravno je, da ko ljudje odkrijemo nekaj, kar nam pomaga v življenju, nekoga, ki da resnično smisel življenju in za povrh dobimo izkušnje, ki nam pokažejo globino in pravo sliko življenja, želimo to deliti z drugimi,« je preprosto pojasnilo monka Tomaža o svojem delu približevanja guruja ljudem. 

Trenutno Tomaž izpolnjuje svoje poslanstvo v oddelku oglaševanja ašrama. Skrbi za oglaševalske kampanje in skuša približati ašram vsem od blizu in daleč. 

Kaj pa monk Tomaž pogreša iz zunanjega sveta? »Misliš razen Bajadere,« šaljivo odgovori, a doda, da je živeti z gurujem zanj glavni zadetek. 

Ašram je sodoben in vegi

Ašram v Nemčiji, kjer je Tomaž našel svoj dom, je sodoben. Monki nosijo oblačilo poimenovano 'dhoti' in 'kurta'. Gre za obliko spodnjega in zgornjega dela oblačila indijske kulture. 

Ker živijo v Nemčiji in so zime hladne, vreme pa muhasto, pa nosijo tudi puloverje, majice oziroma oblačila, kot jih nosimo v zahodni kulturi. 

Hrana zaenkrat prihaja od lokalnih kmetov, imajo pa tudi vrt, na katerem poleti zraste veliko sveže zelenjave. Hrana je v celoti vegetarijanska, skuhajo pa jo kuharji v ašramu. 

Ašram je namreč razdeljen na oddelke, kjer stanovalci v ašramu služijo. Tako so na primer oddelki za vrt, vzdrževanje, gradnjo, marketing, video, fotografiranje in tudi kuhanje. 

Foto: osebni arhiv Tomaža Tobiasa

Ljudje se izogibamo delu na sebi

Čar tega načina življenja je, da se ne moreš skriti pred sabo, pove Tomaž. Doda, da se ljudje svojih težav zavedamo, a od tega odvračamo pozornost. 

»Vem, da je bilo v preteklosti zame veliko odvračanje pozornosti trava, alkohol ali celo na prvi pogled nedolžne stvari kot 'netflixanje', seks ... in to nas dostikrat ustavi,« pove monk Tomaž. 

Od težave pogledamo stran, a spremeniti se ne moremo, dokler se s težavo ne soočimo, doda. 

Pri takem načinu življenja pa pomaga tudi vera, natančneje hinduizem. Hinduizem temelji na osebni izkušnji skozi duhovne vaje. Tomaž pove, da hinduizem ni ogromno bogov. Gre za le enega boga, ki se je skozi zgodovino manifestiral v različnih oblikah - mi pa se lahko povežemo z obliko, ki je nam ljuba. 

»Ideja, da bog sedi na oblakih, nas gleda dol in konstantno ocenjuje, če smo vredni, da pridemo v nebesa ali ne, je zame vedno bila humoristična,« še doda. 

Koronavirus je vplival tudi na ašram

V ašramu, kjer se nahaja Tomaž, trenutno vse poteka preko spleta. Tedensko so dobili tudi po tisoče obiskovalcev, ki pa zdaj duhovno pot iščejo preko spleta. 

»Če bi lahko imel eno željo na svetu, bi si zaželel, da vsi spoznajo Paramahmso Viswanando. Kar ne pomeni, da morajo spremeniti vero ali postati menihi, ampak da občutijo in se prepričajo na lastne oči, da je nekdo resnično poseben in nosi ljubezen, ki da našemu življenju smisel,« je za Ptujinfo zaključil monk Tomaž. 

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
butalec (nepreverjen)

Ja, vsakemu pač nekam udari - meni je v Butale!!

fertilazer (nepreverjen)

No ja, sakši človek, keri smisel svojoga življenja išče v nekši veri, je en navaden sorryass. Pravličarski krožki so zatočišče labilnih čudakov, nesposobnih za življenje po svoji pameti in na podlagi lastnih odločitev. Ljudje keri nucajo nekoga ka jin vodi življenje, ka jin komadira in jih omejuje, si toga življenja skoraj ne zaslužijo. Pri vseh svetovnih verstvih je podlaga enaka in vsi pripadniki in podporniki verstev funkcionirajo na enaki način. Žalostno je gda človek ne ve san pri sebi razčistiti ka je dobro in ka nej, ka je nekša moralna vrednota in ka nej, in za to rabi nekšo versko skupnost, ka njemi kao nudi nekšo duhovno razsvetlenje in ga kao vodi na pravo pot. Gda pa malo bole pogledneš te verske dogme, je pa takoj jasno ka se pri vseh ide samo za nekšo omejevanje, povzročanje slabe vesti in gradnji nekšoga fanatičnoga odnosa do verovanja v stvari za kere nega ama baš nikšoga dokaza. Cilj vseh verstev je pa nadvlada nad drugimi verstvi in vsiljevanje svojoga verovanja. Na svejti je cca 12 nekših glavnih verskih skupnosti in še približno 1000 drugih verstev. In za sakšoga vernika je samo njegova prava.:)

czd (nepreverjen)

Fertilazer kaj ti vrjameš temu kar pišeš?A tebe doma žena ne komandira ali šef v službi???
Kaj si potem ti??? Kritiziraš človeka ,ki bori svojo bitko skozi življenje in ga niti ne poznaš.
Lahko pa da bi ta za tebe roko v ogen dal..Luba gela ...Kaj vse internet prenese..

In reply to by fertilazer (nepreverjen)

Komentator 007 (nepreverjen)

Vshodne bedarije

naftaš (nepreverjen)

Svašta pička rodi.Bog pomagaj saj nevedo kaj delajo.

Esclarmonde De Foix (nepreverjen)

Nobena vera, sekta, celibat, abstinenca, pop, menih ale doktor ti nede popolnoma pomago ubežati tvojemu umu od dejanskoga življenja. Od tvojoga jaza, osebnosti, persone to ka si. To edino uresniči smrt. Smrt vse zravna z zemlo nazaj. Če si človek sam nevej pomagate v življenje, se spravte na sredino, sprejete sebej pa takšnoga kakšne v bistve je ti nobeden drujge nige in nikole nede. Odite zamotane v zavese, z figo na glavej pa načečkane z jolly barvicame po obraze je oprostite nite slučajno nej rešitev še menje pa ka bi se počujto sprejetoga biloge. Te boukše ka se strliš ale pa obejseš.

Harakiri (nepreverjen)

Tocno tak. In to vala isto za vernike vseh ostalih verstev po svejti. Nesposobni za zivljenje se zatekajo k neksih na pou izrojenin skupnostin ge mislijo ka do dosegnoli nekso razsvetlenje in gratali bouksi lidje. Ce nemas pri sebi stvari spucane ti niksa vera nede pomagala. Poglente samo hipokrite v krscanstvi. Ne pravijo zaman bole sveti bole prekleti.

In reply to by Esclarmonde De Foix (nepreverjen)

..... (nepreverjen)

a je cepljen? in ali imajo za vstop Pct? to bi radi izvedeli.

. (nepreverjen)

Ge je pa zaj reper Zlatko?

Kako pa drugače (nepreverjen)

Kmalu se bodo še ti pridružili petkovim protestnikom. Zakaj, ker jim je zblojenost skupni imenovalec.

gost34637 (nepreverjen)

bil san avtomehanik, bil san bolničar, bil san picopek, bil san kmet zdaj san pa svoj mer najšo v frizerstve!!!
zakoj ne opišete moje zgodbe trplenja v prekmurje zakoj nekšoga neznanca? komi je te đanke vzor ka morete pisati o njen?

gost.... (nepreverjen)

zato ker ti nisi bil zasvojen in se fiksal s konopljo, alkoholom, seksom in netfliksom, .....moras biti devianten

In reply to by gost34637 (nepreverjen)

gost34637 (nepreverjen)

gospod kakšo iglo vi uporabljate ka lejko konoplo alkohol seks pa netfliksa not denete?
san že starejši gospod ali ne razmen kak si lejko to vse v žilo spravite?

In reply to by gost.... (nepreverjen)

Svenko (nepreverjen)

To samo pomejni ka si v sakson prejsnjon poklici biu za drek. Na konci si se pa negi najso in mas tan kao zdaj mir. V kon se ti ze razlikujes od toga neznanca? Oba bluzita.

In reply to by gost34637 (nepreverjen)

.......... (nepreverjen)

“S pomočjo guruja je spoznal, da vse, kar dela, dela zase.”
in potem dalje “Ob tem spoznanju se je počutil slabo, dovolj je imel egoističnega obnašanja,....”
Vse delati zase in ne biti egoisticen to je zelo v nasprotju, eno z drugim ne gre skupaj.
kaksna nebuloza in nateg

Svenko (nepreverjen)

Gda poslusas muslimane ali krscane ka ti bluzijo o nekson razodetji in razsvetljenstvi, prides na konci do istoga zakljucka.

In reply to by .......... (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice