Foto: Jaka Arbutina
Ptujčan Gregor Pajek je 21-letnik, ki na prvi pogleda zagotovo 'izstopa' s tatujih, ki prekrivajo tudi njegov obraz.

Gregor Pajek je 21-letnik z ljubeznijo do telesnih poslikav. Njegovo telo tako prekriva na desetine poslikav, zaradi katerih v javnosti na prvi pogled štrli iz povprečja in pritegne tudi kak nezaželen pogled.

Ni presenečenje, da mu je blizu umetniško izražanje skozi risanje, iz česar se je v najstniških letih razvila ljubezen do tetovaže. 

S tetoviranjem se je prvič srečal pri štirinajstih letih, pri sedemnajstih pa je v roki že sam držal tetovirno iglo. Začel se je učiti, nabirati izkušnje, znanje z upanjem, da bo v prihodnosti po svojem delu znan. 

Želja biti v celoti pokrit s poslikavami

Za Ptujinfo je povedal, da je po prvem tatuju želja le še rastla. Po desetinah novih tatujev želja in ljubezen do te vrste umetnosti ni usahnila - želi si biti v celoti prekrit s poslikavami

S tetovažami ima pokrit tudi del obraza. Kot nam zaupa, se zaveda posledic vidnih tatujev, a je obenem odločen, da bo svoje življenje posvetil tej industriji. 

»Želim si kariero in moje življenje nadaljevati v tej industriji, kjer tatuji nimajo negativnega vpliva ter se prepustiti samemu sebi ter ustvariti nekaj zase, kar me veseli, hkrati pa dokazati ljudem, da tetovaže in drugačen izgled ne vplivata na sposobnost ter odnos do dela ter drugih ljudi,« pove. 

Tatuji na obrazu šokirajo, a pritegnejo tudi dobre odzive

Priznava, da tatuji na obrazu šokirajo in presenetijo, a obenem pritegnejo odzive - slabe in dobre.

Hvaležen je, da ima okoli sebe družino in prijatelje, ki so ga sprejeli, ga podpirajo. Pove, da so to ljudje, ki se zavedajo, da izgled ne vpliva na njegovo osebnost, odnos do ljudi. 

»Kar je posledično tudi vplivalo na pozitivno ter spoštljivo reakcijo tudi s strani šole ter večine profesorjev, ki so bili vedno zelo spoštljivi, saj so se zavedali, da kljub izgledu ter tatujem na obrazu nisem spremenil svojega odnosa ter spoštovanja do njih ter so mi v enaki meri to vračali,« še je dejal glede odnosa do njegovih telesnih poslikav na ptujski strojni in ekonomski šoli. 

Dodaja, da je imel tudi delodajalce, ki so bili razumni in spoštljivi. Telesne poslikave jih niso motile in tako je zadovoljen, da na njegovo delo tatuji niso negativno vplivali. 

Tatuji so stigmatizirani še danes

Čeprav so tatuji še vedno močno stigmatizirani, pa se Gregor raje spomni vseh dobrih in zanimivih ljudi, ki jih je spoznal prav zaradi svojih tatujev.

Prav tako pove, da je pridobil več zanimivih priložnosti prav zaradi svojega posebnega izgleda. 

»Ker so tatuji še vedno tabu, poslikave po obrazu pa pri nas zelo redke oziroma skoraj neobstoječe je na žalost to prineslo tudi nekaj slabih izkušenj ter reakcij, kot so pogosto grdi pogledi, neprimerni komentarji ter tudi občasno primeri groženj in neprimernega vedenja,« razkrije Gregor, a doda, ta se s takimi opazkami ne ukvarja, saj nanj nimajo vpliva. 

Vesel je, da je imel prav zaradi svojih tatujev veliko pozitivnih izkušenj, dobil je komplimente, spoštovanje, podporo neznancev, spoznal pa je tudi ljudi s podobnimi interesi. 

Gregor obenem prizna, da so osebe s tatuji še zmeraj močno stigmatizirane, a da je tega manj, kot v preteklosti.

Verjame, da bo stigme v prihodnosti manj in bodo tudi njegove poslikave kmalu postale nekoliko bolj sprejete. Tudi zaradi njegove zgodbe.

Projekt »Odkrito na spletu« sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Komentarji (12)

.uaiaoa (ni preverjeno)

stigmatizirani so z realnimi dejstvi, namrec tatuje, sploh grde tatuje nosijo nižji sloji družbe, zločinci, zaporniki, privrzenci kultov, radikalni ekstremisti,.......
Pri tem je zanimivo da v islamskem svetu ne vidis nobenih telsnih grdih poslikav.

Radio Veseljak (ni preverjeno)

Gda si miselno v sedemdesetih letih prejsnjoga stoletja in ne prestimas ka se pise leto 2021 pac napises taksen komentar.

In reply to by .uaiaoa (ni preverjeno)

Don Mentony (ni preverjeno)

V muslimanskem Svetu sploh ne vidiš tatujev ker jih njihova " napredna in miroljubna vera " v glavnem prepoveduje in jih povezuje s satanizmom .ostalo kar si naštel je pa precej tipično muslimansko.. nižji sloji družbe, zločinci, zaporniki, privrzenci kultov, radikalni ekstremisti,.......

In reply to by .uaiaoa (ni preverjeno)

Don Mentony (ni preverjeno)

Mojster če si sredi čela daš tetovirati kurec od ovce te pač ljudje gledajo in vedno te bodo, problem imaš ti sam s seboj, iščeš pozornost ki je brez tatujev ne dobiš v življenju, ker te nihče zares ne opazi pač iščeš na drugi skrajnosti pozornost in sicer zgražanje, da se potem lahko sam sebi smiliš in si nalimaš še kakšno " nalepko " na telo . Vsak ekstrem je klic na pomoč, lahko si vso telo pokriješ s tatuji, pa ne boš srečen , ker se tvoj problem skriva v tebi, v zgornji etaži, packanje s tatuji pa to samo zelo nazorno nakazuje.

Izoliran (ni preverjeno)

Svaka ti je ka' Njegošova.

In reply to by Don Mentony (ni preverjeno)

Radio Veseljak (ni preverjeno)

No te pa povej kaksen klic na pomoc nan ti posiljas glede na to ka se ekstremno zarukani?

In reply to by Don Mentony (ni preverjeno)

Don Mentony (ni preverjeno)

Vidita, tudi vidva imate stisko, jezna sta in nestrpna, tatuji nič ne pomagajo, sta še vedno zafrustrirana.

In reply to by Radio Veseljak (ni preverjeno)

bvhgz (ni preverjeno)

ka je noro je noro pa tu več bog ne pomaga. samo narava.

Izoliran (ni preverjeno)

Nihče še s tatujem ni izgledal boljše kot pred tem.

Izoliran (ni preverjeno)

Incoming angry tattoo owners in 3,2,1...

. (ni preverjeno)

Man jih dosta mel se bon jih vec. Mi je vseeno ka si mislijo druge man jih zto ka jih obozujem z od malih nog ,kda san se še v peski spilo . Pac eni jih sprejmejo drujge nej ampak to je pac clovestvo :) . Nemres nekome zamerete ci se njin pac to nevijde.

realnoo (ni preverjeno)

ZAKAJ SPLOH POTREBNO PISATI O TAKIH OSEBKIH. ZAKAJ JIM POTREBNO DELATI REKLAMO?

Starejše novice