Slika je simbolična.
Prihaja najdaljši dan v letu, ko bo Sonce najdlje nad obzorjem opazovalca.

Kdaj ste nazadnje vstali dovolj zgodaj, da ste opazovali sončni vzhod? Letos bo najzgodnejši 11. junija, ob 5.02. 

To pomeni, da kmalu prihaja najdaljši dan v letu 2023, ko bo Sonce najdlje nad obzorjem opazovalca. To bo ob poletnem solsticiju. 

»Beseda solsticij izvira iz latinščine in je skovana iz dveh besed. 'Sol' pomeni Sonce, 'sistere' pa pomeni stati. To je torej dan, ko Sonce dalje 'stoji' na nebu,« razloži Albin Gradišnik iz Amaterske vremenske postaje Krčevina pri Vurbergu. 

Kljub temu da je 21. junij najdaljši dan v letu, pa Sonce na ta dan ne bo najzgodnejše vzšlo, pa tudi ne najkasneje zašlo. Sonce najhitreje vzide 11. junija, torej deset dni pred solsticijem.

Najkasneje bo Sonce zašlo deset dni po poletnem solsticiju, torej 1. julija, ko bo zašlo šele ob 20.56. 

Ste pripravljeni na najdaljši dan v letu?

Sončni vzhod na prvi poletni dan, torej 21. junija, bo na Ptuju ob 5.04, zahod pa ob 20.55. Najdaljši dan v letu 2023 bo dolg skoraj 16 ur, natančno 15 ur in 51 minut, pojasni Gradišnik. 

Ste vedeli, da dnevu, ko se prične poletje, rečemo tudi kres? Če zdaj kres prižgemo za 1. maj, pa so davna ljudstva ogenj prižigala na dan poletnega Sončnega obrata. Naši predniki so kresovali v času božanstvu Kresniku, krščanstvo pa je praznik preuredilo v praznik Svetega Janeza Krstnika, ki je 24. junija. 

Zemlja bo na ta dan od Sonca oddaljena 152 milijona kilometrov, okoli poletnega solsticija pa sta Zemlja in Sonce v bližini točke, ko bosta najbolj oddaljena en od drugega. 

»Pri tem je treba poudariti, da je čas vzhoda in zahoda odvisen od lokacije. Razlika med Prekmurjem in Primorsko, oziroma med skrajno vzhodno geografsko točko, krajem Benica, in skrajno zahodno geografsko točko, krajem Breginj, znaša trinajst minut,« poudarja Gradišnik. 

Komentarji (1)

Film (ni preverjeno)

Sonce me že mika...
Ko je že vroče ....
Me vse žge
Pa malo pečem se ...lp

Starejše novice