Foto: Bobo
V soboškem zdravstvenem domu smo preverili, kako poteka cepljenje proti covidu-19 in ali je prišlo do večjih zavrnitev zaradi pojava domnevnih zapletov s cepivom Astrazenece.

Zdravstveni dom Murska Sobota je pričel s cepljenjem pomurskih učiteljev v torek. Kljub poročanju o prekinitvi cepljenja s serijo cepiv Astrazenece v Avstriji, saj naj bi prišlo do smrti ene osebe, še pri eni osebi pa je prišlo do pljučne embolije, je bil odziv pomurskih učiteljev dober. 

Tudi danes izvajajo cepljenje šolnikov in do večjih zavrnitev ni prišlo, nam je povedala direktorica soboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač. Danes je sicer na eni izmed šol v Velenju odpadel pouk, saj je večje število učiteljev bolniško odsotnih po domnevnih zapletih zaradi včerajšnjega cepljenja s cepivom Astrazenece, a tudi to ni imelo pretiranega vpliva na zaupanje pomurskih šolnikov v varnost cepiva.

Direktorica ZD Murska Sobota je razočarana, da se zaradi potenciranja v medijih ustvarja nezaupanje v cepivo (FOTO: Fotolens.si).

Nekaj odjav, a tudi zaradi bolezni

"Danes se je odjavila ena četrtina prijavljenih s strani Osnovne šole I, približno tretjina prijavljenih z Osnovne šole II, največ pa je bilo odjav s strani osnovne šole v Gornjih Petrovcih, kjer si je premislila več kot polovica šolnikov," pravi Žižek Sapačova, a opozarja, da je veliko odjav tudi posledica prehlada ali drugih bolezni.

"Ne gre za množičen pojav, saj s strani ostalih šol ni bilo odjav," še poudari. Ob tem bodo tisti, ki so bili do cepljenja danes zadržani, naslednji teden spet na seznamu in imeli novo možnost, da se cepijo. 

Soboški zdravstveni dom je sicer naročil 1000 odmerkov cepiva Astrazenece za pomurske šolnike, po oceni Žižek Sapačove pa bodo od tega uporabili blizu 80 odstotkov odmerkov za učitelje in učiteljice, ostalo pa bodo uporabili tudi za druge prioritetne skupine.
 

Pri velenjskih učiteljih ni šlo za stranske učinke

Kar se tiče zapletov v Velenju, direktorica soboškega zdravstvenega doma meni, da ne gre za stranske učinke, ampak za pričakovane reakcije po cepljenju. Podobno je danes poudaril koordinator za množično cepljenje Jelko Kacin, ki je dejal, da gre pravzaprav za znak, da cepivo deluje. Evropska agencija za zdravila je sicer že sporočila, da smrt in zapleti z pljučno embolijo v Avstriji niso povezani s cepivom Astrazenece, ravno tako pa je Svetovna zdravstvenega organizacija danes navedla, da ni razlogov za prekinitev uporabe tega cepiva. 

Kacin je danes tudi napovedal dvig starostnega praga za uporabo cepiva Astrazenece nad 65 let. Po njegovi oceni bo v prihodnjem tednu s prvim odmerkom cepiva cepljenih okoli deset odstotkov prebivalcev in če bodo cepljenje nadaljevali s takim tempom, bo do konca junija cepljena polovica prebivalcev, poroča STA. 

Bodo prijave prek eUprave igrale vlogo?

Nekaj slabe volje je sicer sprožila informacija, da izražen interes za cepljenje prek eUprave ne zadostuje, ampak je obvezna prijava pri osebnem zdravniku. Prvotno so pristojni namreč nagovarjali k prijavam prek eUprave, kjer se je zbralo na tisoče prijav.

Kot je danes pojasnil Kacin, je ministrstvo za javno upravo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje odstopilo podatke o prijavah prek eUprave, NIJZ pa sedaj v dogovoru z ministrstvom za zdravje pripravlja program za usklajevanje prijav. "Rok, da to operativno začne delovati, je prva polovica aprila, ko naj bi imeli dovolj cepiv," je še dejal po poročanju STA.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Polde (nepreverjen)

Direktorica soboškega zdravstvenega doma meni, da ne gre za stranske učinke, ampak za pričakovane reakcije po cepljenju. Joj, joj. Kakšni so zaposleni v zdravstvu. Po cepljenju si napol mrtev, ampak to niso neželeni učinki, pričakovane reakcije. Pa kdo ima tu narod za norca??? Da lahko še naprej kasirajo korona dodatke in provizije od cepiva. Epidemije bo konec, ko bodo nekateri nehali služiti z maskami, ventilatorji, korona dodatki in cepivi. Vzamite jim denar in kar naenkrat bo epidemija izginila.

..... (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Polde Ne bluzi brez veze dobro je povedala samo tij bole znaš.

In reply to by Polde (nepreverjen)

nescefali (nepreverjen)

epidemije nede konec samo tak, celo ka mamo zdaj še nevarnejše seve. če se lidje nedoskup pobrali že enkrat do kvečjemi konec najšle firme, službe posledično do lidje ostali brez kuč, stanovanj, avtojov. Socialne pa tudi več nedo takšne kak so zdaj, ker Janša napovidavle ka vsi ka do na socialni do pucali jarke, ceste, poberali smeti. Tak ka ne bluze ka de česa konec. Konec de edino udobnoga življenja keroga smo vajeni zdaj. Itak epidemija traja zaradi bedakov, keri nevejo paziti, pa ne upoštevajo ukrepov in zato smo tan ge smo.

In reply to by Polde (nepreverjen)

Teleskop (nepreverjen)

Paziti ka? Kaksni ukrepi? Ka se vkup pobrati? Od oktobra je epidemija in kaksen je rezultat? Tretji povrsti z najvecjo umrljivostjo na svetu ... pa ne bluzi ka so ljudje krivi za namerno zaigrano zgodbo v katero ti pac verjames.

In reply to by nescefali (nepreverjen)

Süja salama (nepreverjen)

Bluzenje "teoretika zarot". Koga se ti bogijš? Sveži zrak namesto tv pa bou boukše. Priporočam sprehod od Müjri :)

In reply to by Polde (nepreverjen)

bigo (nepreverjen)

za zdravega cepljenje ni potrebno, ker preboliš, če sploh zboliš. Razmerje stranskih učinkov napram verjetnosti, da zboliš in se stanje poslabša zdaj ali čez leta je preveliko, da bi se zdrav cepil.

Ego (nepreverjen)

Egoistično "razmišljanje" na pamet...

In reply to by bigo (nepreverjen)

Jager (nepreverjen)

Ma nemoj :) bluz...

In reply to by bigo (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)

verjetno spadaš med tiste ka se v avtoji ne vežete ker vozite previdno

In reply to by bigo (nepreverjen)

AstraZeneca fun (nepreverjen)

AstraZeneca vse reši

. (nepreverjen)

Astra z enega eka.

In reply to by AstraZeneca fun (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Zaj ka je ostalo do pa lejko cepili političare. Oni majo prioriteto.

čarni vrag (nepreverjen)

Cepivo ma emergency use dovoljenje, to je zasilno dovoljenje. Cepivo ni preizkušeno in zato zna samo dragi Bog kakšne bodo posledice. Te so lejko jako neprijetne, recimo skleroza multipleks, narkoelipsija, krvni strdki in podobno.
Mi smo seveda nekšni supermeni. V sedmih državaj so prekinili cepljenje, pri nas pa je vse v redi. Če verjamete.

7.3.1 zagotavljanje obveščenosti državljanov, da cepljenje ni obvezno in da se na nikogar ne pritiska/ne prisiljuje politično, socialno ali kako drugače, da se cepi, če tega ne želi narediti sam;
7.3.2 zagotoviti, da nihče ne bo diskriminiran, ker ni bil cepljen zaradi možnih tveganj za zdravje ali ker noče biti cepljen;
To pa je Resolucija Sveta Evrope o cepljenju.

bralka (nepreverjen)

Dobro zapisano.Za vsakim cepilom so lahko posledice.In to hude.Dobis kronicno,neozdravljivo bolezen.Vendar zdravniki tega nikoli ne bodo priznali.Zal.

prdni lujza (nepreverjen)

bogi ste sploh šolniki policaji zdravniki občinari itd..

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice