Foto: Bobo
Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je spregovorila o prvih odločitvah skupine pod njenim vodstvom, veliko govora pa je bilo tudi o varnosti cepiv po zadnjih zapletih v Avstriji.

Pogoja za prehod v rumeno fazo še zmeraj nista izpolnjena, saj današnja sedemdnevna incidenca znaša 762, v bolnišnicah pa je trenutno 527 covidnih bolnikov.

Današnji ponedeljek prinaša tudi precej sprememb, saj se polovica dijakov od 1. in 3. letnika vrača v šole po modelu C. Ob tem morajo vsi učencu nositi zaščitne maske tudi v matičnih razredih.

Novost je tudi poskusno enotedensko odpiranje teras gostinskih lokalov v Posavski in Jugovzhodni Sloveniji. Ob tem so v veljavi tudi strožji pogoji za vstop v državo in ponovno vzpostavljene kontrolne točke. Karanteno je po novem mogoče prekiniti z negativnim testom po petih dneh. 

Zakaj maske od 6. razreda naprej?

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je izrazila obžalovanje, da se stanje v državi ne izboljšuje tako hitro, kot bi si želeli. Poudarila je, da je veliko ukrepov namenjenih za omogočanje normalnega delovanja družbe in delovanja zdravstvenega sistema tudi za tiste, ki niso oboleli s covidom-19.

Glede odločitve, da morajo zaščitne maske nositi vsi otroci od vključno 6. razreda tudi v matičnih učilnicah, pa je poudarila, da gre za najbolj učinkovit ukrep za izničenje tveganja za prenos okužbe. Pri tem je zanikala bojazen, da bi bilo slednje škodljivo zdravju, kar potrjujejo številne raziskave. 

"Da bi zaradi mask bili otroci deležni pomanjkanja kisika, je skrb, ki ni upravičena. Tudi starejši z nošnjo maske ne bodo ogroženi tudi, če bodo masko imeli nameščeno dlje časa," je poudarila Logarjeva.

V Sloveniji pet smrti po cepljenju, za dve povezava s cepivom že izključena

Spomnila je tudi na pomen cepljenja, saj gre dejansko za najbolj učinkovit ukrep za omejitev širjenja okužbe in obolelosti. Ob tem je komentirala zaplete v Avstriji, kjer so zaustavili cepljenje z eno serijo cepiv Astrazenece, zaradi dveh večjih neželenih učinkov, za katera pa se še ne ve, ali sta povezana s samim cepljenjem. Ena oseba je namreč umrla, druga pa zbolela za pljučno embolijo.

"Tudi, če nekdo gre obrezovat drevo in pade z lestve pa umre, bo primer šel v poročilo in analizo, vse dokler se ne izključi povezave s cepljenjem" je navedla. V Sloveniji je bilo po cepljenju sicer zabeleženih pet smrti, pri vseh gre za starejše državljane s številnimi pridruženimi boleznimi, ob tem je pa za dve smrti že izključena povezava s cepivom, za tri smrti pa še poteka analiza. 

Logarjeva je potrdila še, da je bil v Mariboru potrjen tudi brazilski sev koronavirusa, in sicer pri teh osebah znotraj družine, pri tem pa upajo, da večjega širjenja ne bomo deležni. 

V pregledu več cepiv, najbližje odobritvi Johnson & Johnson

Borut Štrukelj je predstavil novosti na področju cepiv, in napovedal, da se že ta teden pričakuje zelena luč za cepivo Johnson & Johnson. V Sloveniji lahko tako pričakujemo cepivo v dobrem mesecu dni, gre pa za vektorsko cepivo, ki je zelo podobno ruskemu Sputniku V in cepivu Astrazenece. Učinkovitost cepiva je ravno tako primerljiva s cepivom Astrazenece. V ZDA je bila 72-odstotna, v Južni Afriki in Braziliji pa okoli 60-odstotna, a tam so bili že prisotni mutirani podtopi novega koronavirusa. 

V pregledu je še cepivo CureVac, na tekočem pregledu evropske agencije za zdravila (Ema) pa sta tudi ruski Sputnik V in ameriški Novax. Ema je pozvala tudi dve kitajski družbi, ki izdelujeta cepivi, da naj posredujeta dokumentacijo. 

Štrukelj se je dotaknil tudi zapletov s cepivom Astrazenece v Avstriji, kjer so zaustavili serijo zaradi dveh neželenih posledic. Kot je poudaril, je bilo približno 80 milijonov oseb cepljenih s cepivom Astrazenece in je resnih stranskih učinkov do sedaj zelo malo. Gre za nekaj deset primerov neželenih učinkov. Cepljenih je bilo sicer po vsem svetu že več kot 300 milijonov oseb, po Pfizerju pa so bili podani vsega štirje resni primeri zapletov.

"Tako kot zdravila imajo tudi cepiva neželene učinke in ti so tudi napisani. V avstrijskem primeru teh učinkov ni zapisanih kot možnih, zato bodo strokovnjaki preučili ali obstaja vzorčna povezava," je obrazložil strokovnjak s fakultete za farmacijo.

V postopkih preverjanja tudi zdravila proti covidu-19

V razvoju so ravno tako zdravila, ki temeljijo na tako imenovani pasivni imunizaciji, kar pomeni, da se v organizem ne vnese antigena, ampak protitelesa. Na EMI je v skrbnem pregledu potencialno zdravilo družbe Regeneron, čigar odmerek je dobil denimo tudi bivši ameriški predsednik Donald Trump.

Na evropski agenciji se preverjata še potencialno zdravilo južnokorejske družbe Celtrion in Ivermectin, ki je registrirano kot zdravilo proti določenim parazitom in v uporabi že dolgo let. Slednje zdravilo je podvrženo dvanajstim kliničnim študijam in se še izvajajo testiranja, izsledke pričakujejo kmalu. Uporabo Ivermectina za zdravljenje covida sicer Štrukelj odsvetuje, dokler ni zdravilna učinkovina v ta namen tudi registrirana.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ofeden (nepreverjen)

"Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je spregovorila o prvih odločitvah skupine pod njenim vodstvom, veliko govora pa je bilo tudi o varnosti cepiv po zadnjih zapletih v Avstriji."

Zapletih? Medicinska sestra stara 49 lejt mergej vi pa pravite tomi zaplet? Pri 35 letnici pa plüčna embolija...
štera vodi v smrt, če se ne ukrepa pravočasno...
To je škandal, za na sodišče.

Gost5 (nepreverjen)

Saj tu že vsi vemo da cepiva ne bodo kriva. Pa ti dve medicinski sestri nista edina primera, tega je po svetu na tisoče, samo se molči in skuša zakriti.

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

vggy (nepreverjen)

pa kda je sto pravo ka nemajo cepiva moznih stranskih ucinkov? Tudi aspirin ga ma, tudi antibiotik pa vse ostalo! ale mislis ka vse drugo nema stranskih ucinkov? nucas vseeno vse drugo, pa je kar nekaj zabelezenih smrti zaradi vseh dostopnih zdravil. ampak trbej iskati “resnico” tan ge je pac prirocno.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

joj. (nepreverjen)

Zato so pa najprej dali učitelcam, potem bojo pa politikom.

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

ewww (nepreverjen)

tudi za korono je mrla nosecnica pa neje edina. trenutno sta 2 30 letnici na aparataj.

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

rotschild (nepreverjen)

MI NEMAMO PANDEMIJO VIRUSOV,
MI IMAMO PANDEMIJO CEPIV ZA KATERO NIHČE NOČE ODGOVARJAT!!!
TO JE GENOCID Z CEPIVI NAD LJUDMI!!!

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

rotschild (nepreverjen)

ŠE VEDNO JE NAJBOLJŠI DOKAZ TO KO JE POSRANEC HORVAT PANIČNO BEŽAL IZ PARLAMENTA ZARADI MALEGA POTRESA.., ZDAJ PA SE VPRAŠAJTE, ZAKAJ SE ZDAJ TILE POSRANCI, POLITIKI, POLICAJI ITD. NE HITIJO DO CEPIV DA BI SE ZAVAROVALI KO PA JE TALE VIRUS TAKO SMRTONOSEN
??? VPRAŠANJE ZA VSE POLITIKE,ZDRAVNIKE, MILIČNIKE itd.!!!
PIJTAJTE JIH, ZAKOJ SE ONI NE BOJIJO TEH VIRUSOV IN RAZNIH SEVOV, PITAJTE VSAKŠOGA MILIČNIKA, ZDRAVNIKA, POLITIKA.., ZAKAJJ SE ONI NE BOJIJO TEH VIRUSOV IN ZAKAJ SE NE DAJO CEPIT!?!?

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Nikoli ni bilo kako cepivo ali zdravilo varno in nikoli ne bo samo malo ti olajša bolečine,ČE?l jaz se zdravim po starih receptih naprimer šilček žganja na tešče slanino za malico za kosilo pa zelje ali repo zvečer pa močnik.

smejalni (nepreverjen)

tocno tak. kda dobis raka pa konopljino olje, kda mas angino pa gripo pa limono pa caj, za vneto vujo pa cesnek. tak ka od zdaj naprej nisce vec k doktori, ker ce bos sao k doktore do te zastrupili, vstavili tracker ce ga se nemas, plus toga do mogli doktori meti gor masko zaradi kere so se zastrupili, toga pa pa nescemo, ker maske so nevarne. No zdaj ka smo to presteli pa fajn vsi na cik, ker itak je mit ka ciki povzrocajo raka, najbokse je tak pusiti v zapreton avtoji kda so deca not, ale pa celo med
nosecnostjo, pa fajn v mcdonalds na bigmac pa coca colo zero, ker on enoga se nikome nika nej bilo. vse je teorija zarote, vse, cistak vse :)

In reply to by smrkci (nepreverjen)

JJ (nepreverjen)

Bravo! Res čudovito si to posplošil... Groza je to, kako zelo se je besedna zveza ''teorija zarote'' v zadnjem letu demonizirala.

In reply to by smejalni (nepreverjen)

Gojzars (nepreverjen)

Vse je to prevara in nateg nad človeštvom v bistvi kriminal doktorji niso plačani da vam pomagajo ampak da vas ubijejo in zdaj je to čisti dokaz s temi cepivi. STOP PREVARI!

JJ (nepreverjen)

Podpišem!

Jaz enostavno ne razumem ljudi, ki se ne vprašajo kako je lahko cepljenje kvazi-prostovoljno (beri: prostovoljni muz) in zakaj se to počne!

Se bo končalo pri dveh odmerkih? SIGURNO NE! Čaka nas realnost doživotne nošnje mask, doživotnega distanciranja, doživotnega testiranja in doživotnega cepljenja. Čeprav nošnja mask ne pomaga praktično nič (razen, če ti mogoče nekdo namerno pljuva v faco), čeprav so testi (PCR, da o hitrih rajši ne govorim) DOKAZANO nezanesljivi - kar pa se cepiva tiče... Stranski učinki? Ne vedo. Si varen pred virusom? Ne vedo. Se lahko vseeno okužiš in širiš virus naprej? Mogoče, ne vedo. Kdo pa bo odgovoren za morebitne stranske učinke? Nihče, saj se vsak prostovoljno cepi in tako sam odgovarja za le-te. Če se cepim, moram vseeno nositi masko in se izogibati stikom? Da, ker še ni dovolj dokazov, da se ne moreš okužiti oz. okužiti drugih. WTF!!!? PA KOMU NA KURČEVO ČAST NAJ SE POTEM CEPIM?! Da bom s tem varoval ''ranljive skupine''? NE ME JEBAT!

In reply to by Gojzars (nepreverjen)

opaaa (nepreverjen)

nisce ti nej pravo ka mores. niti ne nucas mask nositi, sto pa te sili. in tak kak se ne nucas cepiti pa nej nositi mask, tak ne nucas oditi v trgovine, gostilne, poleti na dopust. lejko si celi zivot doma, nejdes nikan, ne delas nic in vse ka poges si lejko
spovas san. tak ka cistak nika je nej mus, se slepic ti lejko zena vreze sama v, sigurno je na youtube video kak se to naredi, pa se masko njoj nede trbelo meti. pa ce bog ne daj dobi keri korono in njemi pluca odpovejo sigurno obstaja kaksen bosanski video kak doma naredis ventilator ;)

In reply to by JJ (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice