Na pobudo članov Pomurske gospodarske zbornice je bila nedavno sklicana seja na temo reševanja problematike onemogočanja izkoriščanja regijskega geotermalnega potenciala.

Meritve termalne vode v Pomurju namreč kažejo, da se gladina podzemnega termalnega bazena od leta 2016, ko so bile podeljene koncesije za rabo vode zniževala na vseh vrtinah, letos pa se hitrost zniževanja gladine umirja. To ugotavlja tudi Geološki zavod Slovenije.

"Merimo pet vrtin v severovzhodni Sloveniji, s tem smo začeli leta 2009. V njih merimo gladino podzemne vode, ker je to merilo iz katerega lahko ocenimo tlake v vodonosniku. Od leta 2016, ko so začele veljati koncesijske pogodbe, so vsi uporabniki morali vzpostaviti monitoring. Hitrost zniževanja gladine se je na nekaterih mestih začela spreminjati, očitno so na nekaterih lokacijah začeli z energetsko bolj učinkovito rabo vode, zato je načrpajo nekaj manj in posleično se gladina lahko ustali," pravi Nina Rman, vodja organizacijske enote Podzemne vode – hidrogeologija na Geološkem zavodu Slovenije.

Nekatere meritve sicer kažejo na upad tlaka in gladine termalne vode.

"Vodonosnik v severovzhodnem delu Slovenije so peski, peščenjaki. To pomeni, da če bi gladina preveč padla, bi se lahko skompaktirali, torej stisnili skupaj. Posledično bi nekdo, ki bi želel na novo zgraditi vrtino, ali pa tudi sami uporabniki, dobil manj te vode. Zato se mora sistem držati v ravnovesju".

Najprej bo zmanjkalo nam, nato Madžarom

Na težave pa opozarjajo tudi podjetniki, ki se ukvarjajo z geotermijo. Večina uporabnikov geotermalne vode v Pomurju leži ob nižjih vodotokih, zato ne morejo doseči predpisanih izračunanih mejnih letnih vrednosti.

"Geotermalna voda, ki je v Murski Soboti na tisoč metrov je na Madžarskem na 1500 oziroma 1600 nadmorskih metrih. Zato je tudi temperatura višja. Ta depresija, ker voda teče tja, je v takšni obliki, da mi lahko varčujemo in podobno, toda te geotermalne vode bo najprej zmanjkalo nam, šele nato Madžarom," pravi Metod Grah iz Term Vivat.

Le okoli trideset odstotkov vse načrpane termalne vode v Pomurju gre v bazene, ostalih sedemdeset odstotkov je uporabijo za ogrevanje. V podjetju Paradajz, kjer imajo urejene izpuste in okoljevarstveno dovoljenje za 25 let, upada pritiska ali gladine na svoji vrtini ne opažajo.

"Trenutno porabimo približno tretjino tistega, kar bi lahko načrpali pri naši vrtini. Nekako torej že zdaj z vrtino na zelo dolgi rok. Posledično lahko rečemo, da gre za stoodstotno obnovljivi vir energije," pravi Kristjan Magdič. 

Uničujoče posledice za gospodarstvo

Ena izmed točk, o katerih je na zadnjem sestanku v Murski Soboti tekla beseda je tudi vračanje načrpane vode v globino. To bi namreč pomagalo pri vzdrževanju gladine termalne vode, a stroški izgradnje tovrstnih vrtin so vrtoglavi. Formula, na podlagi katere se izračunava letni emisijski delež oddane toplote, pa je neuporabna, opozarja Grah. Poleg tega pa inšpektorji že trkajo na vrata z odločbami o prepovedi geotermalne vode, kar ima lahko uničujoče posledice za pomursko gospodarstvo.

"Na koncu koncev lahko pride do tega, da nam prepovejo rabo geotermalne energije, torej vode. Vsi pa vemo, kaj to pomeni za pomursko regijo in vse uporabnike. Zapiranje podjetij in posledično izguba delovnih mest".

Ravno zaradi tega so preko Pomurske gospodarske zbornice aktivirali Ministrstvo za gospodarstvo.

"Mi smo preko Pomurske gospodarske zbornice vključili Ministrstvo za gospodarstvo, ki je na našo pobudo dalo prošnjo za spremembo tistih členov, ki se nanašajo na kritične stvari. Ta predlog naj bi šel potem naprej na vlado".

Drugi pravil ne spoštujejo

Medtem pa države, kot so Madžarska, Bolgarija in Slovaška, istih pravil v geotermiji na spoštujejo. Poleg tega Slovenije pobere za milijon koncesnin letno, kar je po mnenju gospodarstva za enega izmed obnovljivih virov energije precej.

"V primeru reinjekcij geotermalna energija ni več konkurenčna ostalim energijam. To pa zato, ker so ostale energije, torej sončna, veterna, lesna biomasa, plin in tudi plinska kogeneracija, spodbujane. Za njih obstaja sistem obratovalnih podpor, edino geotermija je tista energija, ki je v Sloveniji, ne vemo zakaj, izvzeta iz tega," pa še pravi Magdič.

A v Pomurju menijo, da so na ključni točki preboja. Država že govori o tako imenovani 'toplotni podpori' tudi za geotermalno energijo, kar bi rešilo težavo reinjekcij. Na potezi je torej vlada.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NORCI - BUTALCI (nepreverjen)

NORCI to je najbolj blaga beseda, ki jo človek lahko uporabi, do zdaj se je razglašalo in vse delalo na izrednih možnostih, da se v Prekmurju koristi topla termalna voda, tako v kmetijstvu kot turizmu, zdaj naenkrat so neki NORCI ugotovili, da te termalne vode ni zadosti in da bo potrebno varčevati. Saj tu nima smisla kaj več pisati v Sloveniji smo hujši od butalcev.

gost8 (nepreverjen)

Od termalne vode Prekmurci nemamo nika. Cejle Moravske Toplice pa cejli Radenci so v lasti lublanskoga podjetja Sava. V Lublano ide ves dobijček in vsa smetana. V Prekmurji ostane samo turistična taksa v višini 2 evra na den za turista. Zaposleni so večijnoma Srbi pa Bosanci, direktori pa Lublančani.

In reply to by NORCI - BUTALCI (nepreverjen)

Groz (nepreverjen)

To jokanje o izgubi delovnih mest mi gre pa tu kar malo na jetra. Vsak, ki koristi geotermijo bi moral poskrbeti tudi za vračanje vode in ne bi bilo težav. Da, zadeva je draga, ampak to je edini način, da ohraniš delujočo stanje. Na tem bi morali delati vsi. Tako tisti, ki bodo izkoriščajo kot država. Ne pa samo jokati o stroških. Sploh, če hočejo dolgoročno preživeti.

gost8 (nepreverjen)

Tou je dober komentar. Narod se sploj ne zaveda, ka je turistični biznis tak naravnani, ka od cejloga turističnoga pogona (hoteli, toplice...) koristi vlečejo samo lastniki, šteri majo ponavadi sedež izven regije ali so pa celou multinacionalke. Domača regija od turizmv trenutnon neoliberalbnon kapitalizmi nema skoraj nika. Edijni način s šterin lejko domačijni vsdaj del prihodkov zadržijmo doma, so rakse za rabo geotermalne vode. Zatou pozdravlan vsakši dvig teh taks, jokanje in stokanje Save turizem d.d. mi pa ne pride do živega.

In reply to by Groz (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Počasi prihaja resnica na dan. Če bi vodo vračai v globine se njena uporaba ne bi spačala.

kuča na Umagu (nepreverjen)

majstore pa ti sve znaš kako je ovo moguče

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Rastan (nepreverjen)

Mi plačujemo, Madžari in ostali pa trošijo.Kdo je tu nor?

pancho villa (nepreverjen)

Lejko bi meli se pa nemamo nika. Zakoj? Nejsmo enotni.

Vipko
buldog

V tem kontekstu so tudi "pojasnjevanja" Ferenčaka iz Ocean Orchids pokažejo v drugačni luči. Ker je do sedaj izvenelo, da "grda" država terja, da se drži v koncesijski pogodbi določene količine načrpane vode, oni pa bi "potrebovali" več. Dobro bi bilo povedati, da so v tem času razširili proizvodnjo in da reinjekcijske vrtine nimajo. Računica je bila naslednja: čimveč relativno poceni tople vode, z minimalnimi stroški. Očitno pa ima ta računica le dve napaki: nima vračunanega stroška reinjekcije in zdaj vidimo, da enostavno vode ni dovolj.

Že dolgo se ve, da je vode, ob vračanju, dovolj za turizem, le v manjšem delu za kmetijsko proizvodnjo in skoraj nič za ogrevanje stanovanj. Pridobivanje elektrike iz geotermalnih virov pa so v tem primeru skoraj dobesedno mokre sanje.

S pojasnili v gornjem članku je zgodba o velikopotezni geotermiji v Pomurju zaključena, ker je temeljila na nepravih in politično sproduciranih postavkah.

čarni vrag (nepreverjen)

Glavni štos pri teh povratnih vrtinah je v tem, da bi morali vodo vračati s črpakami, ki bi morale dajati čez 100 barov pritiska. Če voda iz vrtine globoke tisoč metrov priteče skozi vrtino na površje pomeni da je v tej globini pritisk vsaj kakih 150 barov. Problem je samo v tem, da bi te povratne črpake porabile več energije, kot bi jo iz vode pridobili. To so nam politični nakladači zamolčali.

In reply to by buldog

Izgube (nepreverjen)

Ne bi bilo unicujoce ker ze zdaj pridelujejo izgube

..... (nepreverjen)

Nej za turizem? Za gospodaratvo?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice