Tisto, kar Murski Soboti resnično manjka, je ...

Kot smo na Sobotainfo že poročali, se marsikatero mesto v času adventa zgleduje po tistih najbolj priljubljenih, ki so se že pred časom okitile z nazivi naj okrašenih mest.

Mnogi so prepričani, da je v tem pogledu Murska Sobota že pred časom zaspala. Ostaja vprašanje, ali so se ljudje odtegnili od prazničnega dogajanja ali pa se pustili pritegniti drugam. 

Česa nam pravzaprav manjka, seveda poleg novosti, potrebne svežine in smisla ‒ ali (pravi) odgovor res tiči le tu?

Ponujeno, a brez prave izbire? Nam manjka prave vsebine?

Opazili smo, da se je preko družbenih medijev oglasil tudi znani Sobočanec Tadej Ružič, nekdanji direktor Javnega podjetja Komunala, ki je na Facebook profilu nekoliko dregnil v osir.

Na družbenem omrežju Facebook je objavil slike Bad Radkersburga in opustošene Murske Sobote ter pripisal, da je pred novim županom nehvaležna naloga, saj mora pretresti »mestno sceno« in spodbuditi razvoj svežih idej.

Marsikdo, ki je prisostvoval (za)pisanemu pogovoru, je soglašal, a dilema je bila tudi tokrat prisotna: ali res v »zrak« poganjati denar (na primer) za razsvetljavo? Ružič je poudaril, da ni mišljen denar ali luči.

»Dva kramarska sejma in večna Sneguljčica, ki ji vandali občasno odtrgajo roko, sta pač daleč premalo. Letvica je postavljena visoko, zaželimo mu (županu) veliko poguma in ga v drznosti svežih zamisli podprimo.«

So stanovalci krivi za borno podobo mesta?

V komentarjih se je oglasila tudi Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, ki je dejala, da so imeli za centralno mestno ulico pripravljen zelo dober načrt, a zaradi razmer in pritožb, o katerih smo na Sobotainfo že veliko pisali, ta izgleda žalostno.

Dodala je še, da so zaradi pobud trgovke, ki niti ni stanovalka mesta, morali drugam, kjer pa da so tudi pripravili odlično ponudbo.

»… zelo dober, svež načrt praznične organizacije prostora, okrasitve in prireditve smo imeli za Slovensko ulico, ki sedaj res zelo žalostno izgleda. /…/ Škoda, da nisi šel tja fotografirat, kjer je res lepo okrašeno, diši po kuhanem vinu in po drugi odlični ponudbi.«

Čeprav središčno Mursko Soboto osvetljuje približno 60.000 luči, krasijo pa jo tudi »zgovorni« svetleči zračni baloni, drsališče, celo (občasno okrnjena) dežela pravljic, je vseeno vir nenehnih polemik in razprav. Kje torej najti (zadovoljivo) rešitev, kako se lotiti tega »večnega« izziva in v »malo« mesto vdihniti življenje? 

Komentarji (65)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gg (nepreverjen)

Saj pa je župan isto osto.. nikaj se nede spremenilo

Evo (nepreverjen)

Dodala je še, da so zaradi pobud trgovke, ki niti ni stanovalka mesta, morali drugam, kjer pa da so tudi pripravili odlično ponudbo.

Ziher je to ona, ka je imela plakat Mešiča nalepljeni na vhod. Samo politično pod*ebavnje je to. V medijih pa vsi jokajo, da je dogajanje v mestu mrtvo in bi oni boljše zrihtali.

Cici1234 (nepreverjen)

Ja, zaradi ene trgovke so spremenili koncept dogajanja, celega mestnega središča. Pa ja. Trgovka je krivec. Kdo drug. Prideš popoldan v mesto na kavo. Občinska Hranilnica dobrot zaprta.

In reply to by Evo (nepreverjen)

Gost24482 (nepreverjen)

Pendrekovo delo se je pokazalo

cunea (nepreverjen)

Ružič nam za primerjavo daje Bad Radkersburg - je pa verjetno spregledal, da dogajanje na trgu v Avstriji večinoma financirajo lokalna podjeta. Mogoče pa bi Medicop tudi lahko kaj prispeval za lokalno okolje, je že kdaj kaj? se ne spomnim.

smrkec1 (nepreverjen)

sami izgovori občinskih služb, zato pa vse mrtvo v Soboti. Dobro ka mamo v bližini Varaždin, Zagreb, Dunaj, Budimpešto, ka vidimo to praznično vzdušje bar tan.

Natashaa (nepreverjen)

Ok Dunaj in Budimpešta. Zagreb in Varaždin pa sta žal ološ od mesta razen da v decembru načičkajo te lučke. Zagreb izgleda brez lučk kot komunistična Bukarešta iz 1980 leta

In reply to by smrkec1 (nepreverjen)

karcithekmet (nepreverjen)

Če se pa v sobote po ulicaj delijo namesto ka bi vsi skup stopile... še Obradovič, ki je hvalil mesto je v Celje Spi*do

lol lol (nepreverjen)

Končno se enkrat z nekin tudi z Brigito strinjan ali tudi ona nosi del krivde ka je tak. Sobota je gratalo spalno naselje zaradi prebivalcov, keri so jo v to spremenili. Tak je to, gda se iz kmetov v Sobot priselijo te bi pa radi meli mir pa tišino kak na vejsi. In občinari tomi že en lejpi čas nasedajo. Ka mislite ka v Varaždini, Ljubljani, Grazi... spitavlejo lidij, če jin paše decemberski vrvež? Tan to smatrajo kak javno dobro in nekšo dodano vrednost mesti. Pri nas pa so vsi proti vsemi. Naprlej ova opica tan na Kocljevi ka je drsališče nagnala iz Trga kulture, zdaj palik nešče ka je dogajanje stiro iz Slovenske. Ges ne ven ka mamo mi to za mehkužcov na občini ka se dajo ustrahovati sakšomi ka ma 5 minut časa. Rejsan je sramotno gda se nešče iz čiste hudobije spravi nekaj minejrat. In cejlo mesto te izvidi zato ka tan eni par par dni nemre spati. Ges srčno upam ka tej lidje gda idejo na morje tan ne zahtevajo ka je ob 22:00 totalna tišina k oni nemrejo spati. Naj nešče javno napiše štera je ta ženska in štera je ta trgovina, kere lastnica je nagnala dogajanje iz Slovenske ka javno pozovejmo vse na bojkot tiste trgovine.

. (nepreverjen)

Ge je drkališče je zaj čisto vredik, nejti trbej nikoga blokejrati.

In reply to by lol lol (nepreverjen)

drsalko (nepreverjen)

ha ha ha ha ha si se probal drsati na tem drsaliscu??? za tisto fejst malo deco je dobro ce pa so poleg se starsi pa je ze guzva in je problem. v bistvi lahko samo pocasi prestopas in se pocasi premikas. nic od nic je to. enkrat bil z deco in ne grem vec zvecer ker je brezveze. totalno premajhno in prevelika guzva

In reply to by . (nepreverjen)

Ravno_obratno (nepreverjen)

Prehitro zaprejo. Par let nazaj je bilo odprejto do 10 ka smo se te malo nadrsali gda so deca odišla. Pa ka sploj ne komentiram kak je led slabo vzdrževani...brazda na brazdi...človek se še lejko buje tu.

In reply to by drsalko (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Kak si napijso drkališče maš lejko doma haha.

In reply to by . (nepreverjen)

uredništvo zna… (nepreverjen)

Dokeč ma MOMS županjo de tome tak.

Hi,hi,hi, (nepreverjen)

pa ne me j..., gospa Perhavčka je rekla, da so imeli dober načrt, ki pa da je propadel zaradi nasprotovanja ene osebe, mislim , pa kaj to ona prodaja bek 60,ali koga ta ženska ki že leta vedri na tem položaju krmi, zdaj če so tam nesposobni to popolnoma spremeni zadevo, sicer pa v Soboti v bistvu več ni soboškega meščanstva,vse to so pritepenci od Bog si ga vedi kje,in Sobota več nima tiste žlahtne meščanske duše, vse to je samo lumpenproletariat in južnjaki, enako kot Rim ni propadel takrat, ko so barbari podrli obzidja , ampak takrat , ko so barbari postali rimljani jebi ga to so dejstva in zaman je primerjati urejeno državo kot je AT.in slovenistan, ne gre, enostavno ne gre , ker nas delijo svetlobna leta ,aja,luč se bo itak sama ugasnila, mater sem se razpizdo.🤣🤣

Hi,hi,hi, (nepreverjen)

Lol lol , tvoje pisanje je ispod vsakega nivoja, napadaš ljudi , ki se ne morejo braniti in jim lepiš etikete, slabo so te starši vzgojili.

lol lol (nepreverjen)

Aja? Ka si pa ti zgoraj napiso? Ful si vse pohvalo... ali? Južnjaki, pritepenci, lumpenproletariat, Prhavčka.....
In zdaj povej ka san ges nej po istini napiso? Ker ges se v tvojon zapisi čisto s vsen strinjan in si več ali menje vse isto napiso kak ges.

In reply to by Hi,hi,hi, (nepreverjen)

. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Lepo mirno je v soboti, tak se šika, komi ne paše naj gre v varaždin.

Hi,hi,hi, (nepreverjen)

Kaj je dečko,remen se ti škali, redno si nevzgojeni, pa vidin ka tudi živčen, če kdo ne misli kot ti, smiri se malo, znaš srce , tlak pa te zadeve, drugače pa pred svojim pragom pometi boš imel dela še pa še.

Hi,hi,hi (nepreverjen)
hmmmmmm? (nepreverjen)

Znani Sobočanec? On nej iz Moravske občine? Tou tisti, ka je na Komunali bil direktor, pa nika nej napravo vsa lejta?

Eh, pa (nepreverjen)

Debeli Fuknjenec modrüvle pa klanfe serje.

hmmmmmmm (nepreverjen)

hi,hi,hi Točno tak. Soboti falijo meščani.

H2O4 (nepreverjen)

sobota, jako mesto

In reply to by hmmmmmmm (nepreverjen)

cunea (nepreverjen)

Primerjate Soboto z Varaždinom, Dunajem, Budimpešto, Zagrebom, ...!?!? najbogatejša mesta v svojih državah, tudi x krat večja od Sobote (po prebivalstvu, gospodarstvu, .... - skratka v vsem). Primerjajte z Krškim, Sl.Bistrico, ....

Majster2x (nepreverjen)

Drsališče je iz Slovenske prestavila spletna anketa in prav je tako. Svež veter bi moral zapihati na delovnih mestih odgovornih žensk vsakih 5 let ;)

. (nepreverjen)

Sveži veter? Vse se konča le pri vetrovih. Žal.

In reply to by Majster2x (nepreverjen)

Hi,hi,hi (nepreverjen)

sobota je sranje

tzfsa (nepreverjen)

Seveda, glavni problem je , ka kupne moci nega in s ten novih investijc. Kar je pa se ujse - nega niti idej, vole pa dzajc za spremembe.

MS gnili v svoji sivi zdolgocaseni bedi. Pasivnost, apaticnost in ozkogledanost.

Ge se sploj zbera folk med 16-30? Meni je tau nej jasno.

H2O4 (nepreverjen)

vsak izgovor je dober

In reply to by tzfsa (nepreverjen)

. (nepreverjen)

V igricah na spletu.

In reply to by tzfsa (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

ureditev slovenske je mimo, mogla bi biti zaprejta, vgojno stupiči gor pa večer stupiči doj kak v MB, vači zaprejto, drevje je cikcak tak ka nega odprejtoga placa... dale, drsališče na kocljevo ge je svetlo pa velki plac ... postavitev stojnic šenkati ... če je nešče pred penzijo pa več nema domišljije, trbej menjati ... najprle je jevšek je gučo ka ga nekša babica zvala ka nemre spati, zdaj ova nemre odavati pa ma 3 vure odprejto bauto ... što žive v centri more znati ka de gužva, lidge, muzika, dogajanje ... Ružič ma prav, samo trbej poglednoti ka se da napravti, sto je sposoben pa što ma interes ... sicer pa je sobota volila sd, ker isto stvar goni že 30 lejt, pa se nede napravlo nika, k leti mo isto pisali

asdsa (nepreverjen)

Ja, vse prav - samo mislis ka bi keri od ostalih kandidatov kaj spremeno baukse kak izvoljeni? Ne ven ce...tuga v varasi, tuga v politiki

In reply to by Cezar (nepreverjen)

H2O4 (nepreverjen)

nikaj ne bi bilo inači, če bi bil izvoljen mešič

In reply to by asdsa (nepreverjen)

Princ (nepreverjen)

PRAVLJIČNA DEŽELA SNEGULČICA SPI NA DENARJU.

. (nepreverjen)

Mladim več pomeni namišljeni svet na internetu kot kajkoli drugega. Deca raje špilajo igrice, kot da bi se družili v živo in pogovarjali kak je fse brezveze.
Dajte to kraj za en mesec, boste vidli razliko. Še prazne klopce sredi ceste v centru se bojo napolnile.

.. (nepreverjen)

Kaksna je pa alternativa, sploh ce se nesces nalevati v gostilni ali pa hoditi po sopingi? Kaj naj si mladi zacnejo v mesti? Pa ne samo deca, srednjesolci, studenti, ampak tudi mlade familije? Ka sploh je za opcije, kama bi lehko sel s kolegi kda pridejo na obisk?

Mas kino keri vrti glih 4 filme, od toga 2 risanki. Mas bowling. Mas woop, keri je dragi kak zafran, pa itak si po prvon obiski vse vido.
Pa mas dva sejma letno, na kerih na 100 stantih trzijo istih 5 stvari.

Tu se pa pomali konca.

Se poleti, kda je socna vilica, kera je sama po sebi odlicen koncept, so mogli zasrati.
Po drugih mestih mas odprto kuhnjo v soboto, ka hodi cela familija ta jest pa pit na kosilo, pa se dogaja celi den. Samo v Soboti more biti v petek, kda ljudje delajo. Ce bi pa sel po sluzbi, pa ze ob petih vsega sfali pa nemres vcasih niti pive dobiti vec.

Soboske dneve so tak izselili iz mesta.

Pa ka ne gucin o zimskon dogajanji, ka po sedmi uri zvecer razen par luck pa bunkera vse zaprto.

Kdo bo hodil sedet pa se pogovarjat na klopce v center? Ka niti pomfrija nemren pogesti v mire, kda se mi 15cm vkrej vozijo avti?

Ce je ze taksa tuga, pa ze raje sedim doma pred ekranom. Menje kosta pa se na toplon san.

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Treba napraviti hotel, da do prišli slovenci malo v ta kotiček slo venije ali pa avstrijci da se vennajejo. Pa kakšne re animacije pa bo šlo. V maribori so rome od nekec angažirali ka špilajo po mesti. Narod se drži zasebe duma, neje kak na vasi ka se fkup držijo in si pomagajo. Dobrodošel bi tudi soboški brejg.

Joj (nepreverjen)

Varaždin, odličen, čakovec tudi...drsališče v varaždini pa puno vejče.... ze par lejt raje ta odpelan družino kak v tou tugo....pa nej me narobe zejte...če bi se v ms dogajalo kak se tan, bi rade volej odo v ms. Ovači pa je center Sobote, ka bi moglo biti fajn dogajanje, se čuje samo muzika( pa to potiho ) iz Bunkera, žalost
...

Natashaa (nepreverjen)

Lahko se odseliš v Hrvatijo in tam delaš za 500e.

In reply to by Joj (nepreverjen)

Joj (nepreverjen)

Kaksni zblojeni odgovor....ti se odseli. Si sploj pismena? Ne vidis ka san piso?

In reply to by Natashaa (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Zalostno, ka si narod, keri dela za 500 eur lehko tak zrihta mesto pa pripela dogajanje, mi prekmurci pa smo toga ocitno ne sposobni

In reply to by Natashaa (nepreverjen)

večni (nepreverjen)

Narod v Soboti je izvolo iste kak do zdaj, pa te je naj dale isto...

ford mustang (nepreverjen)

Mislin ka je ružič lejko zadnji keri se ukvarja s ten, ker od kda je na medicopi ide samo na slabše. Naj se ukvarja s ten zakoj majo več miljonov zapadlih obveznosti do drugih firm, pa zakoj jin množično odhajajo delavci…kda ti v pol leta odide 30 lidi se rejsan lejko malo pitaš kak dugo do še gorele lučke medicopa

cunea (nepreverjen)

Sobočanci so večinoma "podeželani". Takšne fensi božične stojnice jin ne potegnejo, potegnejo pa šanki kako so bili na miklošovon senji. Eno rundo ges, drujgo tij, pa runda nesmi biti več kak 10 EUR. "praspomin" na druženje v vaških gostilnah je še v genih sobočancov. Daj jim liter pa slatino, nej kujano cukrano vodeno vino za par evrov.

jandlov (nepreverjen)

Se strinjan. Srce me boli gda se spoumnin kulturnih prireditev v preteklosti na kere smo Sobočanci s ponoson odli. Zdaj pa kak si pravo, priseljenin goričancon je važno ka se naločejo na senji in idejo na fuzbal. Najbole me pa zdigne gda vidin ka pridejo seljaki na kakšen dogodek v mesti v trenerki in gledajo samo ge je šank, prireditev jih sploj ne zanima. Negda je bila Sobota mesto, zdaj je pa selo. Pravih Sobočancov nas je resno malo ostalo, pa še mi odimo na koncerte in druge kulturne prireditve v druga mesta, ge je vse to na malo višjon nivoji kak v Soboti. Resno mi je žao v koj so to našo drago Soboto spremenili primitivni priseljenci.

In reply to by cunea (nepreverjen)

detroit

V MS je potrebno pri okraševanju najeti nekoga z občutkom za estetiko. Poglejte luči nad drsališčem. Nekaj tako v stilu "vamo, tamo"...in to bi naj bilo čarobno?Isto Slovenska ulica, ki bi lahko bila res zelo lepa, saj ima potencial....a bi morala biti zaprta za promet in šele potem bi se lahko projektirala osvetlitev.

detroit

🌟🥳🌟🥳🌟🥳🌟🥳🌟🥳🌟🥳🌟🥳🌟

. (nepreverjen)

Pijančevanje je puna kapa za prekmurce.

cunea (nepreverjen)

1. Slovensko zapreti. 2. Prireditve v center na Slovensko 3. Dogodki do 22.00 ure. 4. Ne ozirati se na stanovalce in nekaj sitnih trgovcev. Če čas se bo slovenska spremenila, tisti, ki jih to moti se bodo odselili, naselili se bodo mladi, ki jih žurka ne moti. Mladi bodo pripeljali življenje v center. Mislite, da v Varaždinu poslušajo stanovalce in par trgovcev? Veš kje si in kje živiš, če ti ne paše - prodaj in se izseli.

jandlov (nepreverjen)

Ponovno se strinjan!

In reply to by cunea (nepreverjen)

Filmaš (nepreverjen)

Glede na komentare še 30 let nede sprememb. Brez veze so lučke pa drsališče, če nega duše. Pri nas Komunaline stojnice naši ludge z veseljon odavlejo v Avstriji v hiškaj....?

Bog pomagaj (nepreverjen)

Ok Ruzic. Pogledni si rajsi kaksne place so na Medikope, direkt za v smeti, ka vec nisce nesce na Medikop ite delat. Tak ka na njegovom mesti bi bil rajsi tiho.

Eww (nepreverjen)

Žal res. Rajsi kak bi place zrikto, de neka “soboto popravlo”. Saj ma praf, ali druge stvari so pomembnejse kak lučke za 3 mesce.

In reply to by Bog pomagaj (nepreverjen)

fak fako (nepreverjen)

Mater, nejsan znao ka je Podlunšek Ružiči Medicop prejk dao ka on zdaj odloča kakše do tan plače. Ružič je zdaj po nouvon lastnik Medicopa?

In reply to by Bog pomagaj (nepreverjen)

Andrew tate (nepreverjen)

Andrew tate bi se smijau z vas kaksi luzeri ste

“Samo ka se špara, bog ne daj, ka bi dal kaksi evro vec iz svojega s-budgeta”

Frankolin (nepreverjen)

cista vrejdi je,tak kak je. Denar naj se namenja koristnejsin stvaren,nej pa zato,ka mo se primerjali z drugimi mesti. Bozic pa novo leto,sta nej namenjena tekmovanji.

Hej (nepreverjen)

Daj lepo vas prosim. Odjebite v Lj pa nekam drugan, pa tan drkajte folk po forumaj... me zanima keri od vas je kda kaj napravo za lepso ms. Samo drkanje na forumaj... tou je gnes den popularno... vi vsi fkup ste ena velka golazen... VSI

Tecumseh (nepreverjen)

No ja, besednjak ti je res na "višku"! Poglej, ker ti izgleda ni ničesar jasno: državljanke in državljani plačujemo davke. Tudi za take reči.
Odgovorni prejemajo plače od državnega proračuna, kateri pa se napaja...?
Ravno zato so odgovorni na teh mestih z nalogo, da skrbijo za prebivalce države, občin...
Pa napiši meni kot eni od "golazni", kaj pa naj posameznik stori? Imamo kakšno moč oz. smo poklicani za te zadeve? Niti pod razno, marsikdo med nami nima niti nekega znanja, niti ne ve, kako občina stoji s financami.
Na nekaj odprtih temah se je napisalo veliko predlogov. Pa bi kar stavil, da kdo od odgovornih to ne preštudira in kaj upošteva. Saj je veliko pametnih predlogov. Ker pa je služba zagotovoljena, nihče ne pritiska na odgovorne občinarke in občinarje, imamo pač kar imamo.

In reply to by Hej (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

jebeš besednjak
čuvaj zdravje
tele mamino

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

Hej (nepreverjen)

Tecumseh... na napačnem mestu se pritožuješ... ta forum beremo samo manj inteligentni ljudje... tisti, ki lahko kaj naredijo, ta forum ne berejo. Se gladko požvižgajo na tvoje komentarje in plačevanje davkov... pojdi na občino, do Brigite itd... boš prej kaj spremenil... zaradi sobotainfo foruma se še ni nič spremenilo... beremo samo taki, ki ne moremo nič spremeniti... samo pritožujemo se....

Tecumseh (nepreverjen)

Brez skrbi, še kako berejo. Zakaj je potem prejšnji župan vedno ali vsaj večinoma dal blokado komentarjev pri temah, kjer je bil on omenjen ali intervjuvan?

In reply to by Hej (nepreverjen)

Swarowski (nepreverjen)

Ružič je nej Sobočanec.

Bindi (nepreverjen)

Gnesden je že itak težko, ka bi lidje stoupili sküp, kaj predebatejrali, odloučali o sebi, o svojon varaši. Pouleg vseh mogoučih komunikacijskih sredstev se komunicejra menje kak negda, nemamo se ge pogučavati o takšnih temah. Nej med sebof, nej z odločevalci (keri so že desetletja isti in so del problema, nej rešitve), fse je prepüščeno naključnin člankon, ali pa na FB predebatejra neka par pajdašof, tou je fse. Če pa se občane še dodatno ovira pri ton, kak npr. občina s svojo distanco (pišeš, pa nega odgovora na dopis, ker si za njih siten nepomemben občan), te pa je rejsan še bole žalostno, pa nej čüdno, če je večina lidi tüu, manjšina pa vliče sakši na svoje. Posledice vidimo nenazadnje v praznih ulicah, v varaše brez düše.

hee (nepreverjen)

daj predlog nekaj pametnoga,dobra ideja ne skodi
npr kuhnjo za siromake , magari na privatni osnovi,nekoga najti ka de razmo, pa nemogoce

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice