Uspešnost mladoletnih pri nakupu alkohola skoraj 100-odstotna. V eni od pomurskih občin medtem tretjino vseh nesreč povzroči vinjena oseba.

Mnogi še pomnijo iz lastne mladosti, kako preprosto je pri nas priti do alkohola, četudi še nisi dopolnil 18 let. Druge na to velikokrat opozorijo prizori v lokalih ali v vrsti pred blagajno.

Ravno na to nevarno brezbrižnost do prodaje alkohola mladoletni in opiti mladini te dni opozarja Inštitut za raziskave in razvoj Utrip. In to precej nazorno, s šokantnim poskusom.

Skoraj stoodstotna uspešnost pri dostopu do alkohola

Rezultati akcije, ki so jo izvedli med oktobrom in decembrom lani, so namreč dokazali, da mladi do alkohola pridejo tako rekoč brez težav ali preverjanja starosti.

V slovenskih gostinskih lokalih so mladi aktivisti ter poklicni in amaterski igralci kot »skriti kupci« razkrili katastrofalno stanje. Od skupno 150 poskusov nakupa alkohola so bili "uspešni" v kar 145 poskusih oziroma v 96,7 odstotka primerov. Zavrnitev prodaje alkoholnih pijač mladoletnim in opitim mladim so torej našteli le pet.

(Vir: policija.si)

Lani odkrili 337 kršitev

Policisti medtem vztrajno opozarjajo na škodljive posledice alkohola, tako z vidika varnosti v prometu in kršitev javnega reda kot z vidika splošnega zdravja ljudi. 

Kot kaže statistika, so lani obravnavali kar 337 kršitev Zakona o omejevanju porabe alkohola, od tega kar 63 primerov točenja alkohola mladoletnim osebam:

(Vir: policija.si)

V Veliki Polani tretjina prometnih nesreč zaradi vinjene osebe

Bistvena je torej predvsem odgovornost oseb, ki prodajajo alkohol, zato bi bil potreben doslednejši nadzor, predvsem pa informiranje in ozaveščanje staršev ter osebja v nočnih lokalih.

Tako bi morda lahko zmanjšali tudi druga z nočnim življenjem povezana nevarna vedenja, kot so nasilje, tvegana spolnost in vožnja pod vplivom alkohola.

Prav slednja še posebej zaznamuje velikokrat tragične prometne nesreče v naših krajih in pravzaprav ravno v Pomurju najdemo občino z najvišjim odstotkom prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji v vsej Sloveniji.

V občini Velika Polana namreč kar 33,3 odstotka vseh prometnih nesreč povzročijo vinjene osebe.

Odstotek je zaskrbljujoče visok tudi drugod v regiji, predvsem v občinah Razkrižje, Črenšovci, Turnišče, Beltinci, Dobrovnik, Moravske Toplice, Puconci, Grad, Kuzma in Hodoš, ki vse presegajo 13-odstotni delež.

Kakšna je statistika v vaši občini? Preverite na interaktivnem zemljevidu:

(Vir: nijz.si)

Nekaj utehe morda lahko najdemo vsaj v dejstvu, da v Občini Veržej beležijo enega najnižjih deležev pijanih povzročiteljev nesreč v državi. Poskrbimo, da bo tako tudi drugod.

S spleta

Komentarji (40)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čika-pajo (nepreverjen)

In v kopici neumnosti katere beležijo naši uradniki, se najde tudi ta. Vsaj vidimo za kaj se zapravlja davkoplačevalski denar. Namesto da bi policija delala red, beleži statistiko in to pošilja statističnim uradom kateri spet v pomembnosti opravičevanja svojega dela pridno zbirajo ter prirejajo podatke. Vse je v Prekmurju slabo smo pijanci, debeluhi, samomorilci, lenuhi. Človek se sprašuje zakaj nas vedno prikazujejo v najslabši luči, ko pa pridejo k nam pa se nažerejo, napijejo ter naužijejo lepot Prekmurja.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Čika-pajo ne se bunit. Še zdaleč ni v Prekmurju vse slabo. Tudi veliko dobrega je. Potrebno je pa biti pošten in priznati ( kar kaže ta raziskava in še marsikatera druga ), da ste Prekmurci redni pijančki. Med največjimi, če ne največji v Sloveniji. Boli, a je resnica. Kar se pa nažiranja, napijanja in doživljanja lepot tiče vam pa turisti VSE TO PLAČAJO ! NE DASTE JIM TEGA ZASTONJ !

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ajde, pijančki, navalite z minusi ! Reve ste in reve boste ostali. Boste videli v starosti, kakšne bolezni boste vse dobili zaradi alkohola. A takrat bo prepozno ! Družinsko življenje ste pa tako že zajebali. Zdaj pa hitro na dve pivi, da potolažite svojo jezo ! Mevže !

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujčić (nepreverjen)

SD prdec, san dobro veš za pijanstvo v družini. Žena ti je odvisnica od pijače, sin od droge. Tij pa si se, kak vodja proizvodnje hvalo z 22 centimetri (ženske iz Mure so se te zapomnile po 22 mekih centimetrih) in BIMBO NA ŽOGI. Zakaj je izginil komentator pod tem nickom? In praviš, ka je Pohorski dvor zaprt?

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ja ga bom gnes opet merio,, Tujčiču ajde pridi mi ga pridržati, ker 22cm nije malo,,,mi je rekla tvoja žena kad mi je prošli put pomagala meriti

In reply to by Tujčić (nepreverjen)

Yeap (nepreverjen)

Daj ne kotali buč,pojdi malo ven iz Slovenije:Madžarska,Polska,Rusija,celi vzhodni blok pa boš videl kaj pomeni piti.Malo poglej ven iz svojega malega sveta in stanovanja.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Vidiš, to je bolezen alkoholikov: Če so drugi pijani, moram tudi jaz biti ! Ne znate se veseliti brez alkohola - to je problem vaše duše in glave ! In, kdor ne pije, ga takoj izločite !

In reply to by Yeap (nepreverjen)

Trava zelena (nepreverjen)

Nihče nas ne prikazuje v najslabši luči. Priznati je pač potrebno, da so Prekmurci alkoholiki. Tu ni kaj. Dejstva so dejstva. Pojdi dopoldan malo po gostilnah. Ko bi vsi morali delati, so gostilne najbolj polne. Da ne omenjam takrat, ko je dela konec. Samo nekaj ljudi lahko gre domov, da se ne bi prej ustavili v gostilni. Pijančki smo, tega se ne da zatajiti, pa čeprav se nekateri zelo trudite.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

domači trezen (nepreverjen)

Ja če je tujec pijanček, to še ne pomeni ka vsi domači tüj pijani vozimo. Polana je bole svetsko selo ma festival in te puno zapitih tujcov pride in tan nesreče povzroča. Tak isto na tu, v glavnon norosti pijšejo pijani tujci. :)

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

Tujčić (nepreverjen)

In ko mi tu pametujemo o alkoholu, v Bakovcih odpirajo dnevni center, splošno in zobno ambulanto, zraven pa bo seveda še manjši gostinski lokal. Zraven doktorjev še gostilna. Pa potem se čudimo zakaj toliko alkohola. Čika-Pajo, kaj boš pa zdaj napisal o alkoholu? Ali pa ne smeš, ker si domačin?

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

To je problem, s katerim bi se morala država bolj resno ukvarjati. Ne samo, da je storilnost takega človeka slaba, nevaren je sebi, okolici in drugim, čaka ga pa polno bolezni in raznih diagnoz življenje srednjih in poznih let.
Izgleda je pobran davek od alkohola še zmeraj dovolj visok in dobičkonosen, da bi država ukrepala.

grunvnjegavdaro (nepreverjen)

pa ka je zaj tu za debatejrati?!
pa tak je pa tak bou
tou fsi znamo-pač neka normalno za ta rajon.
lidge rabijo sprostitev od pijane države.....

-----

Spet Prekmurje .Prisojajo nam ,da smo naj manj izobraženi ,da je največja brezposelnost,da smo naj bolj rakavi v tem koncu države sedaj nam pripisujejo pijančevanje ,ko pa se bližajo volitve pa smo Prekmurci naj bolj prijazni in dobro srčni .

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Najbolj žalostno je to, ko alkoholik sam sebe tolaži, da ni alkoholik ! In pri tem sto izgovorov najde, resnice pa noče videti.

In reply to by -----

še en liter (nepreverjen)

Od kdaj si pa ti tak-da ne piješ. Moral bi malo piti, bi vsaj imel izgovor za bedarije katere pišeš na portalu. Mogoče pa bi takrat bolj veselo gledal na življenje. Prekmurci ga pijemo in ga bomo pili po ostalih delih države pa se streljajo, kurbajo ter drogirajo.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Prinas se ne strejlamo. Prinas Pigemo. Prinas se pikamo. Pa kurbamo pa drogejramo......

In reply to by še en liter (nepreverjen)

Tujčić (nepreverjen)

SD prdec, ti to iz prve roke oziroma od pijane žene. Hik, na zdravje

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

-----

Tujec2-pijancek........ Ti ,če piješ,ali ne si budala ,ko pa bom jaz pil boš ti lahko škof v Soboti na mesto Štumfa . Pišeš pa po svojih izkušnjah

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Zato pa Pahorja izvolite, ker ste v alkoholni omami.

In reply to by -----

Vajz (nepreverjen)

Ha ha, genau....

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Tujčić (nepreverjen)

SD prdec ali pa Štefko, štera je stalno v alko omami. Pa kaj je to; tvoja pige, Štefka ga tanka,..

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Tujec2 - pijanćek (nepreverjen)

Baba štefa to je ona od malega murgeljskega prdaca se je vdala alkohoizmu

In reply to by Tujčić (nepreverjen)

Runda (nepreverjen)

Normalno, tak ce ne bi drugi pili telko, ce bi ziveli isto v najbole depresivni pa zaostali regiji. Zdaj mo se alko kraj dejvo, genau....

ofeden (nepreverjen)

kvarimo povprečje toj lepoj, najbokšoj, ah, oh in sploh Sloveniji...najbokše ka se odcejpimo

ŠtorklaJejŽabo (nepreverjen)

prekmurje je še seeno najlepši plac v sloveniji, najbole smo svoji, unikat, pa še najbole zdravi v glavi. mamo velki (nažalost neiskoriščeni) potencial glede turizma, geotermalne vode, plina. turisti so tu večijnoma z najbole razvitij držav, nemamo čefurčinof pa musličof kak bi delali pizdarije kak jij ma žabarija, mamo čijsti zrak nej onesnaženi... to pa ka je država nesposobna voditi niti vrteca, pa smo nej mij krijvi pa ka se ne vlaga v nas.... tujec 2 pa kompanija... to tvoje sranje nas nikaj ne bolij... mij se bar znamo sprostiti, uživati, pa večijna nas zna ge je mera... za tvoje žalostno nepomebno živlenje pa neven....

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Pojdi na muziko v Čili bar, Spatracus, na gasilske veselice po Goričkem, na Polanske dneve, noč čarovnic v Rakičanu, ........... in boš videl, kako se zna večina Pekmurcev kontrolirati ! Nekateri že v grabi ležijo, pa so še žejni in bi še pili ! Poglej potrošnjo alkohola na prebivalca po Sloveniji in po Evropi in videl boš kje je najbolj zapiti narod doma !

In reply to by ŠtorklaJejŽabo (nepreverjen)

inženir (nepreverjen)

Nevem zakaj se čudite. Vsaka vas ima vsaj 3 domače lokale kjer so špricerji na dnevnem redu že ob 8 zjutraj. Vsaka vas ma tudi klub malega nogometa in vsi vemo, da je bistveno tudi tam, da se po tekmi pred tekmo in med tekmo spije 3-4 pive.

Saj pa je že sama mentaliteta slovencev prekmurcev, da brez alkohola ne gre. Greš ven z kolegi in če se ne spije 1-2L vina na osebo je fešta bla slaba. Maš gostüvanje, nihče ne vpraša če je nevesta bla lepa ampak samo kolko se je spilo vina in kelko se je pojedlo. Se ti rodi otrok in prvo kaj narediš je da se pelješ k nekomu po 100L vina za večer ker pridejo kolegi.

Težko je priznat, al smo zelo pijan narod. Ko sem bil v španiji tega ni bilo. Spili smo 2-3 pivi ( 0,33; 3%) in le plesali in jedli, pa je bil top žur. Pri nas v Sloveniji pa se pije tako dolgo dokler se ne bruha. 7 velkih piv nekaj žganega pa akcija. V avstriji je ljudi strah voziti ko spijejo 1 radler, pri nas po tekmi spije človek 3 pive pa bi peljal v koper. Smo zapijan narod in konec.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Jaz ko spijem tri pire še nikoli nisem napihal več kot 0,18,,,Kdo je sedaj tu nor,,Če mi zakon dopušča ,,zakaj pa ne,,,in ne seri da v avstriji če ljudje še enga radlerja ne bi smeli spiti pa da bi vozili,,
ti imžemer imaš sigurno 48 kil s posteljo vred ,,tebi pa je res preveč eno pivo,,Meni korenjaku s 22 cm en pir že v tića steče pa se mi v v lavoj nič ne pozna če tri pire ruknem

In reply to by inženir (nepreverjen)

müjra (nepreverjen)

vaj ne smilite se telko sami sebi...skoz ste nekše žrtve ljubljane, desnice, levice, prejšnjoga ali trenutnoga sistema, enoga ali drugoga župana...patetično pa nevzdržno.

je pa zanimivo ka telko kritizejrate mladino kak je razvajena in podobno...sami pa ste še najmenje pripravlene prevzet odgovornost za svoj život. takšna statistika je prilika za spremembe in, če mate deco, ka telko bole pazite ka se ne nalezejo škodljivih navad.

bonge (nepreverjen)

Dajte normalne plače narode pa normalne delovne pogoje nej pa ka de socijalna podpora pomale vejkša kak minimalna plača.Liden pustite normalno živete, pa do skrbele za svoje zdravje pa sproščeno živele nej ka se prebijajo z mejseca v mejsec in te najdejo tolažbo v pijače.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tipičen izgovor ALKOHOLIKA ! Za njegovo slabo so vsi drugi krivi, samo on sam nikoli !

In reply to by bonge (nepreverjen)

Tujčić (nepreverjen)

In ko mi tu pametujemo o alkoholu, v Bakovcih odpirajo dnevni center, splošno in zobno ambulanto, zraven pa bo seveda še manjši gostinski lokal. Zraven doktorjev še gostilna. Pa potem se čudimo zakaj toliko alkohola. Čika-Pajo, kaj boš pa zdaj napisal o alkoholu? Ali pa ne smeš, ker si domačin?

gost123 (nepreverjen)

hahaaaaaaaa agencija "Idea". Faking sami za sebe majo nekšo "agencijo" ka izvaja "legitimne" ankete. Kak legitimne so pa povej tau ka lidje nemrejo izraziti svojega mnenja, čeprav... a ni to namen anket?!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Vsi zelo dobri, a najboljši med njimi SOBOČKI ŠERIF !

In reply to by gost123 (nepreverjen)

Roza cvet7 (nepreverjen)

V Prlekiji pa nega pijóncof, ne? V Logarovcih je najmeje vsakši drügi, keko jaz ven (brez alkotestof, pa statistike). Pa to že od pamtiveka! Naj znojo to fsi, tüdi toti ka zaj štejete novice na Sobotainfoji.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Včeraj zvečer sva z ženo šla na pijačo. Ta čas, ko sva midva spila dve kavi in sok, so dečki za šankom ruknili vsak po štiri pire. Ko sva odšla, so nadaljevali s pitjem. Potem pa vsak v svoj avto. In za Prekmurce je to čisto normalno sredi tedna ????? !!!!!

Poppp (nepreverjen)

Kam sta šla na kavo?

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Picekkk (nepreverjen)

Verženci ste sramota za Prlekijo, samo 0,2%?
Hahaha haha........

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Jaz najraje piksno od pira vržem daleč v grmovje, tak da se ja ne vidi,,,, zato ker sem ekolog, ker imam rad lepo okolje

eternit (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek ti si stvarno budala

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice