Policisti v sodelovanju z drugimi organizacijami ponovno opozarjajo na nevarnosti uporabe pirotehnike in odločno odsvetujejo njeno uporabo. Pirotehnični izdelki poleg nevarnosti za človeka predstavljajo tudi veliko obremenitev za živali in okolje.

Policijska uprava Murska Sobota pred prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki v sodelovanju s Splošno bolnišnico Murska Sobota, Prostovoljnim gasilskim društvom Murska Sobota ter Društvom za zaščito živali Pomurja ponovno opozarja na nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov

Čeprav poškodbe ob uporabi pirotehnike v zadnjih letih upadajo, pa si nekateri praznikov še vedno ne morejo predstavljati brez njene uporabe. 

Ob tem organizacije pozivajo na previdnost, saj poškodbe zaradi pirotehničnih izdelkov v večini puščajo hude in trajne posledice, ne le na neposrednih uporabnikih, temveč pogosto tudi na naključnih mimoidočih. 

Poleg resnih posledic na človeku pa pirotehnika škodljivo vpliva tudi na dobrobit domačih in divjih živali ter onesnažuje naše okolje. 

Policija s preventivnimi ukrepi za dvig zavedanja med ljudmi 

Policijska uprava Murska Sobota si že vrsto let prizadeva s preventivnimi ukrepi preprečiti negativne posledice uporabe pirotehničnih izdelkov. 

Kot je povedala samostojna policijska inšpektorica Suzana Rauš, policija tudi letos sodeluje v državnem projektu Bodi zvezda, ne meči petard, v okviru katerega izvaja številne preventivne dejavnosti. 

»Namen tega projekta je ozaveščanje o škodljivih in negativnih posledicah, ki jih pušča uporaba pirotehničnih izdelkov. Opozoriti je potrebno o posledicah neprevidne, nepremišljene in objestne uporabe. Slednje namreč vse pogosteje povzroča tudi resne telesne poškodbe

Kot pravijo na policiji, je neprevidna uporaba pirotehnike problem vseh. Želijo si, da bi prazniki minili prijetno, varno in brez nepotrebnih poškodb. 

Samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije Boštjan Sedonja je posebej poudaril, da policisti popolnoma odsvetujejo vsakršno uporabo pirotehnike

»Če pa ste med tistimi, ki se nikakor ne morete upreti uporabi pirotehnike, pa vam svetujemo, da tovrstne izdelke uporabljate varno, torej tako, da pri tem ne boste ogrožali sebe ali drugih. Najpomembneje je, da pri tem upoštevate veljavne zakonske omejitve,« je še dodal Sedonja. 

Vir: Policija

Kakšne pa so zakonske omejitve? 

Uporaba pirotehnike je pri nas določena z zakonom o eksplozivnih pirotehničnih izdelkih. 

Prodaja izdelkov, katerih daljnji učinek je pok (kategorija F1), je dovoljena le med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa le med 26. decembrom in 1. januarjem

Uporaba te vrste pirotehničnih izdelkov je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za cestni in potniški promet ter na površinah za javna zbiranja. 

Boštjan Sedonja ob tem opozarja: 

»V kolikor imate namen kupiti pirotehnična sredstva, slednje nikakor ne kupujte pri preprodajalcih na tržnicah, na boljšjih sejmih ali drugje na ulici, prav tako se ne posložujte nakupa izdelkov, ki jih posamezniki prodajajo na družbenih omrežjih.«

Izkušnje namreč kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna. Slednji namreč večinoma niso testirani, vprašljivi pa so tudi materiali, iz katerih so izdelani. 

Vir: Policija

Policisti opozarjajo, da bodo v tem času izvajali poostrene nadzore v bližini šol, na javnih prireditvah in ostalih mestih, kjer bi lahko prišlo do prodaje oziroma do uporabe pirotehničnih sredstev. 

»Posameznike, ki kršijo zakon, čaka globa med 400 in 1200 evri,« še dodajajo na policiji. 

Soboški policisti so od 1. decembra lani do 10. januarja letos prejeli 13 prijav v zvezi s pirotehničnimi izdelki, od tega sta bili ugotovljeni dve kršitvi, zaseženih pa je bilo 410 sredstev. 

Od prvega do 16. decembra letos so prejeli dve anonimni prijavi, a morebitnih kršitev niso zaznali, so pa bile slednje ugotovljene ob kontroli parka v Radencih, kjer so mladoletnikoma zasegli 38 prepovedanih izdelkov, zoper oba pa uvedli postopka kršitve. 

Zaradi nepremišljene uporabe pirotehnike pa morajo redkeje posredovati gasilci. Kot je povedal Tadej Zelko iz Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota, so v desetih letih zaradi pirotehnike skupno posredovali trikrat, od tega so največkrat zagorela drevesa

Zdravniki opozarjajo na trajnost posledic, ki jih pušča pirotehnika

Čeprav so zdravniki v zadnjih letih zaznali upad poškodb, ki so posledica uporabe pirotehničnih izdelkov, pa to ne pomeni, da slednjih ni. 

»Ljudje mislimo, da vse vemo. Da se nam ne more nič zgoditi. Dokler nekaj ne doleti nas ali naših najbližjih. Šele takrat se začnemo zavedati resnosti situacije,« je povedal kirurg Milan Nemeš iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. 

Kot ugotavljajo v bolnišnici, je največ poškodb s pirotehničnimi izdelki v preteklosti nastajalo med najstniki, sedaj pa je razmerje spremenilo, in sicer je največ nastalih poškodb med študenti ter delovno aktivnimi posamezniki (21-30 let)

Med poškodbami zaradi uporabe pirotehničnih sredstev so najpogostejše opekline, raztrganine, zlomi ter amputacije, med najhujše pa spadajo amputacije, izguba sluha ter vida. 

Glede prizadetih delov telesa pa izrazito izstopajo poškodbe rok in prstov, sledijo poškodbe oči in glave. 

Problematično je, da so nastale posledice večinoma trajne, rehabilitacija pacientov pa dolga in zelo draga. 

Slika je simbolična.

Pirotehnika je zelo problematična tudi za živali 

Živalim poki in bliski predstavljajo veliko nevarnost, saj za razliko od ljudi ne razumejo, kaj se dogaja. Prav tako slišijo veliko bolje od ljudi, zato se jim nevarnost zdi še toliko hujša. 

Kot navaja Ana Marija Žnidarič iz Društva za zaščito živali Pomurja, je v tem obdobju največ pobeglih in povoženih živali. 

Na društvu v skladu s tem pozivajo, da opažene pobegle živali ljudje čim prej objavijo na različnih družbenih omrežjih, zato da se poveča možnost njihove varne vrnitve v domove.

Žnidarič je navedla nekaj napotkov, kako živalim olajšati obdobje uporabe pirotehničnih izdelkov: 

  • prikrijemo zvok pirotehnike (radio, posnetki);
  • zastremo bliskanje;
  • živali vzamemo k sebi in jim namenimo več pozornosti;
  • ljubljenčke pripravimo na pokanje (začnemo mesec do dva prej, navajamo na pokanje, ki je tišje, uporabljamo manjšo frekvenco, nato postopoma povečujemo oboje, da se žival navadi); 
  • smiselno je, da živali malce utrudimo (z igro in sprehodi, da ne posvečajo toliko pozornosti samemu pokanju);
  • pomembno je tudi, da smo z njimi (da nudimo občutek varnosti, da se umirimo, saj živali to čutijo);
  • zadnja možnost je pomiritev z zdravili, vendar samo po posvetu z veterinarjem, nikakor pa ne po lastni presoji (zdravila samo zakrijejo strah, ga pa ne odpravljajo). 

Komentarji (13)

1234tik tak (ni preverjeno)

Jaz bi prepovedala pirotehniko. VSAKEGA STROGO KAZNOVATI Prazniki so lepi brez pirotehnike.

smrkci (ni preverjeno)

Pirotehnika ni za otroke,pijance,drogeraše in njim podobne,dan danes ni novega leta brez pirotehnike ko pirotehnika leti v nebo je užitek gledati v nebo,glede živali pa vsak lastnik na poskrbi da bodo živali na varnem,doma.Srečno z pirotehniko v novo leto.

….. (ni preverjeno)

Budalo!

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

SI TI ❗❗❗

🎆🎆🧨🧨🧨🧨

In reply to by ….. (ni preverjeno)

Toporišič (ni preverjeno)

… s pirotehniko …

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

Tok (ni preverjeno)

Pokajo ze mesec dni. Policija ne reagira. Toliko.

REALen (ni preverjeno)

Kakša policija, če bedak na dvori vrže, ali pa med bloki, pa ga nega,...Vse je v glavaj bedakov, policija nede nikoga pazila, pa bedake šolala,...doma se zača! Kapiš?!?

In reply to by Tok (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Komaj čakam ognjemet.

👍👍👍👍👍👍👍👍

:) (ni preverjeno)

Vsak DOBER oča, de poskrbo ka razloži svoji deci glede petard. Vsak glupi oča pa nede nika razložo, kvečjemi kupo pa z deco meto. Vse je odvisno od fotrof, v družini se vse zača in konča. Đabe policija pa akcije...

. (ni preverjeno)

Samo petarde so razgnale škorce, ki so žrli brajde.

smrkci (ni preverjeno)

Vsi ki kritizirate pirotehniko lažete sami sebi da ne gledate kako lepo letijo v nebo veliki lažlivci ste sami sebi idioti lažljivi.

Ograček (ni preverjeno)

Vej še malo pa pride pokanje iz Ukrajine pa Izraela se v naše kraje. Te te tuj tu na komentaraj glasne? Nej metate ...?

Pasulj (ni preverjeno)

Hja edne mauti paukanje, zaj ka so gratali malo starejši, da so bilij mladi te so zganjali bedarije tak ka se njin mejšalo. Kda človik grata starejši te ga pač vse mauti in hitro pozabi kda je bil mladi ka je zganjal.

Starejše novice