Vir: posnetek zaslona (Facebook Mitja Slavinec)
Na Soboškem jezeru se obeta nov Vadbeni potapljaški center Murska Sobota.

Mitja Slavinec, predsednik Slovenske potapljaške zveze in Potapljaškega društva Murska Sobota je na svojem družbenem omrežju objavil posnetek vaje na Soboškem jezeru.

Kot je zapisal, so v soboto, 9. decembra, soboški podvodni reševalci v Soboškem jezeru izvedli vajo, med katero so iz vode prinesli simbolni temeljni kamen za predviden nov reševalni center.

»Film smo skupaj z animacijo Andreja Kalamarja prikazali tudi na večerni proslavi, na kateri smo se zelo razveselili petih še živečih podvodnih reševalcev, ki so prav v Murski Soboti začeli z organiziranim reševanjem v Sloveniji,« je dodal.

Mineva 50 let od začetkov potapljanja v Pomurju

Leta 1973 je nekaj pomurskih potapljačev opravilo potapljaške tečaje in pri Gasilskem društvu Murska Sobota je bila ustanovljena prva enota za podvodno reševanje v Sloveniji.

50 let od začetkov potapljanja v Pomurju so letos poleti na Soboškem jezeru že obeležili z vajo celotnega sestava Podvodne reševalne službe Slovenije.

Potapljaško društvo Murska Sobota je med tem postalo največje potapljaško društvo v Sloveniji, katerega potapljači so med številnimi reševalnimi akcijami rešili tudi dve življenji, izšolali 300 potapljačev in podelili skoraj 1000 potapljaških izkaznic.

Mestna občina Murska Sobota je enoti zagotovila odlične pogoje za neurgentno delovanje, pogoji za najpomembnejše - urgentne reševalne akcije oziroma aktivnosti, pa so še vedno neprimerni

Kot so povedali na društvu, reševalno plovilo hranijo na lokaciji, ki izven delovnega časa ni dostopna, to pa je v primeru urgence povsem neprimerno. Reševalni kombi pa se nahaja kar v garaži enega od njihovih članov. 

V skladu s tem se je Mestna občina Murska Sobota odločila zgraditi nov reševalni center, ki bo omenjene neustrezne pogoje bistveno izboljšal. 

Ideja o projektu stara že nekaj let 

Ideja o gradnji je stara že nekaj let, saj je bil projekt v proračun Mestne občine Murska Sobota prvič umeščen pred tremi leti

»Realna in za proračun občine tudi najbolj optimalna je gradnja v dveh fazah, pri čemer bi za drugo fazo sredstva zagotavljali iz zunanjih virov. Namembnost projekta je namreč večplastna - tako za zaščito in reševanje kot za šport in turizem,« je povedal Slavinec. 

Po besedah Slavinca bo reševalni center zgrajen v okviru Mestne občine Murska Sobota, strokovna partnerja v projektu pa sta Potapljaško društvo Murska Sobota in Slovenska potapljaška zveza. 

Projekt vreden okoli 300.000 evrov, objekt bo vseboval različne storitve 

Projektu bo za gradnjo v obeh fazah namenjenih okrog 300.000 evrov, še dodaja Slavinec. 

V to bo vključena tudi ureditev okolice in dodatni izvoz na glavno cesto za urgentne potrebe reševalcev. 

Po besedah Slavinca bo reševalni center opremljen z najsodobnejšo tehnologijo, vključeval pa bo različne storitve in prostore. 

»Celotni objekt bo vključeval garažo za reševalni kombi ali reševalno plovilo, servisni prostor s kompresorjem za zrak, prostor za skladiščenje potapljaške reševalne opreme, sanitarije, majhno predavalnico, opazovalnico z inteligentnim opazovalnim sistemov za preverjanje gladine jezera ter pisarno. 

V drugem delu stavbe pa bo tudi prostor za morebitno gostinsko ponudbo in organizacijo športno-rekreativnih aktivnosti.«

Komentarji (7)

realnoo (ni preverjeno)

Za 300.000 jurjev te vi vse tau postavili:) Daj daj, ka se palik lažete:) na konci de znesek x5!!!

Po drugi strani pa MOMS rejsan tau nuca? Glede na dvig stroškov v MOMS ne verjamem, da je naslednih 5 lejt pametno tau graditi.

REALen (ni preverjeno)

Lansko leto se je na veliko govorilo, da bo nasproti Expana zrasel nov center za varstvo pred poplavami, eden modernejših v Evropi ter da so zemljišča za ta namen odkupljena,...Tako je to na obisku v M. Soboti, povedal takratni obrambni minister Tonin, dir URSZR But,...
O tem ste takrat pisali mediji, zdaj pa preverite zadevo, ne samo copy/paste članki,...

likina (ni preverjeno)

Politično nakladanje je to bilo. Te pa je Panvita kak najemnik zemljišča prek lastnika zemljišča preprečila to gradnjo tam. Seveda so te naši političarji začali iskati drugo lokacijo. Neka so se menili z vojsko glede Bereka, da bi tam to postavili. Zadnjih par mesecev pa je itak vse potihnilo. Z drugimi besedami je ta center šel po gobe...

In reply to by REALen (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Končno se gradi nekaj dobrega in koristnega.

xavier (ni preverjeno)

Točno tak! In zdaj de se palik najšlo en kup pacijentov ka do srali po ton.

In reply to by .. (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

koristno de za tistega, ka de v toj pisarnici sedo in v luft gledo. Obcina skrable skuper pejneze in "kradne" obcanom iz denarnice v obliki dvigovanja raznih rispevkov!
Po drugi strani pa zapravla za nenujne in nepotrebne investicije.

In reply to by xavier (ni preverjeno)

Skisko (ni preverjeno)

A to moramo imeti ali pa bi bilo fajn, da imamo? Zanima me kako lahko to objavlja, ker proračun še ni sprejet.
Razen. če ima seveda več informacijo kot ostali. Sem mnjenja, da ob tej situaciji, ko smo brez denarja v proračunu kaj takega ne rabimo.

Starejše novice