Če ste se sprehodili kaj mimo Trga zmage, ste morda opazili, da manjka že skoraj kultna in priljubljena zimska atrakcija: Pravljična dežela.

Otroci so se te praznične atrakcije v Murski Soboti lahko veselili vsako leto. Pravljične like je prestavila v realnost, kar je lokacijo na Trgu zmage dodatno popestrilo. 

Kipci so razveseljevali več let, zaradi česar so sčasoma postali tudi nekoliko dotrajani, vendar so bili še vedno uporabni in čeprav so se jih nekateri že naveličali, so bili za majhne otroke še vedno zanimivi.

Razstava pa ni privabila le kulturne obiskovalce, ampak tudi vandale. Liki so bili večkrat polomljeni ali celo ukradeni, o čemer smo poročali tudi lani.

Nepridipravi so bili posebej nemarani in zagotovili, da je Pravljična dežela postala dokončno uničena.

»Prizor Sneguljčice razpolovljene na pol, poleg nje pa odtrgane roke, je marsikateremu otroku strlo srce,« smo situacijo opisali lani.

Čisto vsak pravljični lik je bil tarča napada z izjemo Petra Pana, ki je na srečo visel na zadostni višini, da mu je bilo prizaneseno.

Letos Pravljične dežele torej ne bo?

Glede na lansko razdejanje je razumljivo, zakaj so pravljični junaki izginili iz decembrskega dogajanja. Za dokončno potrdilo pa smo se obrnili na Mestno občino Murska Sobota.

»V letošnjem letu likov Pravljične dežele ne bomo postavili,« so nam pojasnili.

Žal je problem vandalizma v Murski Soboti prisoten, kar predstavlja tudi oviro za mesto, kadar si to prizadeva za atrakcije, ki bi lahko bile na voljo za vse. 

Kljub temu da se od pisanih figur poslavljamo, ne bomo prikrajšani zimskega veselja

Pravljične dežele letos res ne bo, verjetno tudi za vedno. Vseeno pa v Murski Soboti ne bo primanjkovalo aktivnosti za najmlajše. 

Lokacijo na Trgu zmage je nadomestil nov »Božičkov nabiralnik«. Otroci lahko na tem mestu oddajo pismo s svojimi željami in dobijo uradno Božičkovo potrdilo s severnega pola.

Nabiralnik se je slavnostno odprl včeraj, petega decembra ob prižigu lučk. V njem zbrana pisma bodo odpotovala daleč na Laponsko, otroci pa bodo od božička prejeli uradno potrdilo s severnega pola.

Bo nova atrakcija prihranjena vandalov? Letos so ob postavitvi mislili tudi na te

Pravljična dežela je bila v preteklih letih zavarovana le z nizko ograjo, ki pa ni bila dovolj, da bi preprečila povzročeno škodo. Letos so ob izbiri nove atrakcije mislili tudi na tiste manj kulturne člane družbe, saj je nov Božičkov nabiralnik zaščiten tudi s ključavnico.

Nabiralnik je skrit pod iglujem, vhod v iglu pa je možen le preko zaklenjenih vrat. Do nabiralnika boste torej lahko dostopali le v uradnih urah, kadar vam bo na voljo tudi škrat. 

Škrat bo ob obisku pomagal napisati ali oddati pismo z željami. Lahko pa pismo napišete že doma in ga zgolj oddate. 

Nabiralnik bo postavljen do torka, 12. decembra 2023, vsak dan od 16.00 do 18.00. 

Decembersko dogajanje bo pestro za vse generacije

V prazničnem decembru pa ne bo veselo le za otroke, občina je program pripravila za vse starostne skupine. 

Za najmlajše bodo izvedene predstave, pravljične ure, božična delavnica, animacija na ledu, prihod dedka Mraza in silvestrovanje za otroke. 

Celoten program lahko preverite na spletni strani Mestne občine Murska Sobota.

Komentarji (21)

Gost1 (ni preverjeno)

Včeraj petega, gnes je pa osmi.

administrator (ni preverjeno)

Pomeni da je Sneguljčico eden nategnil
Tako kot mene

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

ZTR_ (ni preverjeno)

Sobotainfo pisuni štejejo: 1, 2, 3, 4, 5, 8

franček75 (ni preverjeno)

Ogledalo gnejšnje drujžbe.... Ampak stariši tej vandale še itak obkladajo z naši junački, naši zakladki, naša sončeca.... Te meli sunce, da van ta razvajena sončeca gor pa prejk glavej zrastejo...

lukčev mesec (ni preverjeno)

Eno samo jamranje okrog vandalizma.

Namesto, da se redarji vozijo v službenem vozilu po mestu in kontrolirajo parkiranje bi pač decembra imeli kak dan šiht popoldan ali zvečer in bi tudi kakšnega vandala srečali.

Tudi policaji bi namesto kontrole varnostnih pasov šli zvečer malo peš po mestu.

Seveda po možnosti brez uniforme v civilu.

Ne vrag, da se kak vandal ne ujame.

Batina (ni preverjeno)

Po mojem bi morali postaviti sliko našega Ivana in je nihče ne bi poškodoval. Predstavljal bi parkllna in bi se ga tudi otroci bali. Ivan Kumrovaški komunajzar je pravi PARKL.

Haghs (ni preverjeno)

Na ivana bi se poscali

In reply to by Batina (ni preverjeno)

gost 00 (ni preverjeno)

Sliko Ivana pa Golobinjeka, staroga sejroga palčeka iz Murgel pa Zokija. Te bi šče pa Sobočanci meli mer pred psami pa posranim parkon.

In reply to by Batina (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

Tega parklja, se najbolj bojijo prav njegove zveste "ovčice". Otroke pa čim bolj vstran od njega, če jim zares želimo mirno in lepo otroštvo.

In reply to by Batina (ni preverjeno)

38 (ni preverjeno)

Za RKC, je ta "parkelj" več vreden kot Miklavž, saj jo je v preteklosti dobrodušno obdaril z davkoplačevalskim denarjem.

In reply to by Batina (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

Tak bi moglo biti kak v srednjon veki. Takšne barabe zgrabiti jih do gologa slečti in privezati. Paulek pa nastaviti šibe ka bi jih mimoidoči lejko narezali s šibami.

VsiGlasni (ni preverjeno)

Zupan te nabiralnik se pred kuco postavi.
Tradicija pravlicna dezela...
Kak te je nej sran

Labod (ni preverjeno)

Postaviti kamere.

Elokog (ni preverjeno)

Tak je. 3 ali 4 kamere. Pa naj te vidimo vandale. V Londoni no hahahaha lepa primerjava s Sobotof so se sakšega vandalizma rejšili s postavitvijo kamer. 2.5 milijona kamer majo. Za soboto bi ji bilo 300 zadosta.

Elokog (ni preverjeno)

Aja. Pa rajši Lublano poglenmo. Od glavne pošte pa do Maximarketa te gleda 18 kamer.

. (ni preverjeno)

škoda po 20 letih....

kreteinus (ni preverjeno)

Saj to sploh ne spada v cas Jezusovega rojstva. In prav je tako, da so priceli logicno dajati prazniku praznini pravo vsebino drugace je itak vse nateg.

Za pravljice naj poskrbijo ob drugih casih leta.

administrator (ni preverjeno)

Kriva je občina
Zakaj ni čuvala občinskega premoženja

Sobota55 (ni preverjeno)

Ljudje so pač barabe

Jozo (ni preverjeno)

Najdet in polomit roke tem nafiksanim brezdelnezem.ki delajo tako skodo ..pa bi bil mir Policija je tak za kurac

x-acto (ni preverjeno)

Či san čistak iskreni so tiste lutke tan za tistof malof zavečof ograjicof zgledale kak če so jih iz Černobila pripelali.

Starejše novice