Murskosoboški škof je v zapisu, danes objavljenem na spletni strani soboške škofije, ostro obsodil dogajanje in dejanje označil za »navadno barbarstvo«.

Peter Štumpf, soboški škof, se je odzval na incident na nedeljskem prekmursko-štajerskem derbiju, ki je bil včeraj prekinjen v 57. minuti, ko je odvrženi pirotehnični izdelek sprožil močno eksplozijo.

Poškodovalo se je pet nogometašev Mure in kondicijski trener domače ekipe.

Po zadnjih informacijah so pomoč v murskosoboški bolnišnici poiskali Niko Kasalo, Tilen Ščernjavič, Žiga Laci, Robert Čakš in Luka Turudije ter kondicijski trener Gal Ribič.

Po pregledu v Murski Soboti so bili napoteni v Univerzitetni klinični center Maribor, Niko Kasalo pa je zaradi poškodb sluha moral ostati na opazovanju.

Ostalih pet je bilo po pregledu odpuščenih iz bolnišnice, danes so morali na dodatne preiskave.

Murskosoboški škof je v zapisu, danes objavljenem na spletni strani soboške škofije, ostro obsodil dogajanje in dejanje označil za »navadno barbarstvo«:

»Ko pa pridejo huligani z namenom, da poškodujejo ljudi, ne pa da navijajo kot normalni ljudje, pa se na tej točki vse ustavi. To nima nič več opraviti s športom. Huliganstvo ni navijaštvo, ampak je navadno barbarstvo.«

»V primeru soboškega nogometnega derbija je vodstvo gostujočega kluba tu povsem odpovedalo. Če so vedeli, kaj grozi, bi igralci morali ostati kar doma. S huliganskim spremstvom niso imeli nobene pravice priti in igrati v Soboti,« je zapisal škof.

Ob tem je bil oster tudi glede varnosti na tekmi: »Preventiva, da do takega nasilja ne bi prišlo, je ključna. Odpravljanje posledic po tragičnih dogodkih pomeni zgolj hinavski poskus opravičevanja tistih, ki niso poskrbeli, da se nasilje ne bi zgodilo.«

»Če bodo v naša mesta še naprej prihajali huligani, potem so to nedeljo v Fazaneriji poleg alarma zazvonili tudi pogrebni zvonovi temu čudovitemu in nadvse lepemu športu, njegovemu navijaškemu duhu in tekmovalnosti na Slovenskem,« je še dodal.

Njegov zapis objavljamo v celoti.

»Globoko me je prizadelo in užalostilo nedeljsko tragično dogajanje v soboški Fazaneriji na nogometnem derbiju med ekipama štajerske in prekmurske prestolnice. Lep športni dogodek se je sprevrgel v hudo nasilje nad slednjo. Šlo je torej za namerno dejanje poškodovanja oseb, ki pomeni kriminalnost dejanja in zato tudi kazensko odgovornost.

Žal mi je za vse poškodovane in jim želim čimprejšnje okrevanje.

Zmeraj, ko je v Soboti kakšna pomembna tekma, je policije v mestu toliko, kot bi varovali, ne vem koga. Včasih pomislim, da je to celo del spektakla, ki športnemu dogodku daje še večji pomen in veljavo. Veselje in petje navijačev pove, zakaj se gre. Treba je zagotoviti varnost mestu, ki gosti dogodek, in na tekmi, zaradi pregretosti navijaškega adrenalina. Do sem so stvari še lahko normalne in tudi obvladljive. Šport je pač dinamika, ki skoraj nikogar ne pušča v mirovanju. Tudi v tem je čar športnega spektakla.

Ko pa pridejo huligani z namenom, da poškodujejo ljudi, ne pa da navijajo kot normalni ljudje, pa se na tej točki vse ustavi. To nima nič več opraviti s športom. Huliganstvo ni navijaštvo, ampak je navadno barbarstvo. Ekipa, ki ima za seboj huligane, in to tudi dobro ve, ne izpolnjuje nobenih pogojev, da bi lahko nastopila in igrala. 

V primeru soboškega nogometnega derbija je vodstvo gostujočega kluba tu povsem odpovedalo. Če so vedeli, kaj grozi, bi igralci morali ostati kar doma. S huliganskim spremstvom niso imeli nobene pravice priti in igrati v Soboti. Enako bi veljalo za domačo ali katerokoli drugo ekipo, če bi s huligani šla igrat kam drugam. Če so igralci in navijači ena duša, to nikakor ne morejo biti igralci in huligani. Če pa to so in hočejo taki tudi ostati, potem oboji pomenijo grožnjo – ne samo na igrišču in tribunah, temveč celotni družbi. Dokler se tukaj ne bodo postavile meje, se bo šport, predvsem pa nogomet, vse bolj kriminaliziral in to brez ovir. Nadaljevanje tega vodi v čisto navadno gladiatorstvo, ki zahteva žrtve, v skrajnosti na žalost tudi smrt.

Podobni dogodki, kot nedavni v Fazaneriji, že močno preplavljajo evropska in svetovna nogometna igrišča. Preventiva, da do takega nasilja ne bi prišlo, je ključna. Odpravljanje posledic po tragičnih dogodkih pomeni zgolj hinavski poskus opravičevanja tistih, ki niso poskrbeli, da se nasilje ne bi zgodilo. 'Če veš, kaj bo, pa že prej ne ukrepaš, da ne bi prišlo do tega, potem pa se opravičuješ, ker se je pač zgodilo, si za to tudi kazensko odgovoren'.
Tragičen dogodek v Fazaneriji je sprožil alarm, ki vse prebuja iz sanjskosti nogometa, ki je bil tudi tokrat zlorabljen za hudo nasilje. 

Če bodo v naša mesta še naprej prihajali huligani, potem so to nedeljo v Fazaneriji poleg alarma zazvonili tudi pogrebni zvonovi temu čudovitemu in nadvse lepemu športu, njegovemu navijaškemu duhu in tekmovalnosti na Slovenskem.

Še je čas, da huliganstvo zaustavimo in mirno in veselo gremo na tekme. Pristojne pa pozivam, da takoj odločno in učinkovito ukrepajo!«

Peter Štumpf, soboški škof

Komentarji (36)

župari (ni preverjeno)

Pa dajte no, ka zdaj te za sakšoga loleka keri se negi oglasi v povezavi s to temo novi članek napisali?
Koga briga ka si tej debeli misli.

realnoo (ni preverjeno)

k debelom hodi tvoja mamica k spovedi in vcasih mu ga tudi malo potegne za pokoro
zato ker si ti tak problematični tip mora tvoja mamica delati pokoro

In reply to by župari (ni preverjeno)

Rekord (ni preverjeno)

Tvoja žena tudi kda jo tak zjeben, ka jo te on blagoslovi pa ga not da pa pravi ka san prevelko lukno naredo. :**

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

huliganskiportal (ni preverjeno)

Evo pa ste pokazali da se tudi tukaj HULIGANI VERBALNI HULIGANI

In reply to by župari (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

tele mamino zabito
z drisko polito

In reply to by huliganskiportal (ni preverjeno)

Skof (ni preverjeno)

Dajte še Jankoja z Slaveč pitat pa še en članek....
Pa Geza z Hodoša je tudi še nej mel članka o petardi.... njega tudi pitajte pa še en članek lejko napišete.

Kontakti nekaj (ni preverjeno)

Kako lažejo; moral ostati na opaženju,ordinacija pa v Soboti bila zaprejta, ne nateguvlite naroda polnih ovac!

Pejle (ni preverjeno)

Debeli...
Darujte, pomagal vam bo ...

Uterus vidi (ni preverjeno)

Res zanimivo ka so edino tisti nogometaši imeli težav z sluhom, stranski sodnik šteri je tudi bil pouleg pa policisti in gasilci pa nobenih težav 🤣🤣🤣

. (ni preverjeno)

Škof pa je res zadnji ko lahko govori o miru, ko pa Sam dela taki razdor

In reply to by Uterus vidi (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

k škofu hodi tvoja majkulja k spovedi
in mu ga vcasih tudi malo POTEGNE
Za pokoro seveda
ampak ona mora se pokoriti za grehe ki jih ti
napraviš

In reply to by . (ni preverjeno)

Hepar vidi (ni preverjeno)

Sodnik je biu daleč kraj tij seronja, v čaladaj pa majo not zaščito tij budala.

In reply to by Uterus vidi (ni preverjeno)

Uterus vidi (ni preverjeno)

Stranski sodnik, ti majmun zabiti !

In reply to by Hepar vidi (ni preverjeno)

Mama mia (ni preverjeno)

Problem je ravno v tem,da pristojni k takim problemom ne znajo pristopiti in to ostro.Osebo,ki je to dejanje storila,je potrebno najti in brez vsakega sojenja pred zid in zrno v glavo in njihove navijače zraven postaviti,da bi videli,kaj se v prihodnje tudi njim ali nekomu,ki bi si tako glupost zamislil zgodi.Bolje,da se en bedak odstrani iz tega sveta,kot pa da njih zaradi bedaka umre več nedolžnih,ki so športno prišli si ogledat prireditev.Ja samo spet smo za take stvari prekilavi,saj zakon v Sloveniji ščiti barabe.

lepovec (ni preverjeno)

Ka nede slučajno enkrat nešče tejbe zaradi kakšne neumnosti pred zid postavo in zrno v glavo.
Čitate vi imbecili eni ka pišete?

In reply to by Mama mia (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

jas slabo čitam

In reply to by lepovec (ni preverjeno)

ĐenazaAbdullah (ni preverjeno)

In ka ma cerkev tu?
Premalo sranja majo ?
Banda lopovska pokvarjena

Proizvodnja (ni preverjeno)

Kaj je zdaj skof kriv, ce je obsodil dejanje? Mislim, da normalni clovek nemore podpirat. Drugo pa je ali je ta, ki je vrgel imel kaj soli v glavi, da bi se zavedal, kaj lahko stori njegovo dejanje!
Nauk zgodbe, taksnim prepovedati dozivljensko obiskovat mnozicne prireditve!
Srecno Slovenija!

Niko i ništa (ni preverjeno)

pa saj ni tako hudo
Ker ga je mura popušila z 2 nula je treba najti novi problem, da ne bi narod mislil na rezultat 2 nula
Jebem vam mamice
Rezultat je važen
ko jebe pubece

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

kuda (ni preverjeno)

big poppa spittin dat fire

. (ni preverjeno)

Prvi komentar po dugon case ka me je v smej spravo XD

In reply to by kuda (ni preverjeno)

Mamicaa (ni preverjeno)

Tako je skof! Tako se govori! Bom šla molit za boljši nogomet

vaški pijanček (ni preverjeno)

Zdrav "duh" v "zdravem telesu" ? Pri nas pa obe navedbi manjkata !!

In reply to by Mamicaa (ni preverjeno)

trg zmage

Marsikdo bi se moral zamisliti glede svojega komentiranja oz. nad svojo nekulturo!
Škofova služba je javna in tako ima tudi pravico, da poda svoje mnenje, nenazadnje tudi o nogometu ali balinanju, če bi se tam "kojim slućajem" stepli. Vedno in to je tudi njegova dolžnost!
Tudi ne pozabimo, da je bilo na stadionu veliko vernikov!
Da ne boste nekateri "šimfaši in totalni nekulturniki" preveč mučili svoje "verjetno ne prevelike možgančke", ne, nisem vernik in ne hodim k bogoslužju.

Lubrikantis (ni preverjeno)

Kaksna dolznost, ka gluposti blebeces?

In reply to by trg zmage

trg zmage

Ti "gluposti" pišeš! Škof je javna oseba in kot tak ima vso pravico, da poda svoje mnenje. Pa še veliko vernikov je bilo med gledalci!
Po tvojem bi bilo v redu, če bi se glede tekme oglasil kakšen gasilski velikaš iz Ovinek doline z Goričkega?

In reply to by Lubrikantis (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Vernik ali nevernik. Vsak normalen človek bo zagotovo obsodil ta nizkoten primitivni izgred.

In reply to by trg zmage

. (ni preverjeno)

Vandalizem in šport ne gresta skupaj. Prav je da je tudi Škof izrazil svoje mnenje o tem dogodku.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Hmmmm, čudno, da škof ni naredil nabirke za red na igrišču.

Pri njem se za vse dela nabirka.

Saj so že davno nazaj za denar odpuščali grehe.

krtek (ni preverjeno)

TELETA!

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Uterus vidi (ni preverjeno)

Ni rečeno da je ta šteri je vrgo to petardo takoj huligan. Ka pa če je šlo za načrtno dejanje gringosov...Zato nehajte soditi v naprej v imenu očeta,sina in Svetega duha Jasno!?

Markojca (ni preverjeno)

Prave se je oglaso debeli, špehasti ocvirek.

Mihapiha (ni preverjeno)

Škof naj svoje vrste ocenjuje, ne pa da se v vse ftekne.

Lubrikantis (ni preverjeno)

Ti ga bom popušil ko majmunu
če boš še naprej take neumnosti pisal

In reply to by Mihapiha (ni preverjeno)

Franz15 (ni preverjeno)

Jezus je rekel moliti in postiti se je obveza.

Kototamocinkari (ni preverjeno)

Dosadni ste sten fuzbalon ko vrag!!!

Starejše novice