Prevzemnika Expo paviljona bodo izbrali z razpisom. Kdo vse si je zaželel paviljon in kaj bi z njim?

Paviljon, na katerem se je Slovenija predstavljala na sejmu Expo v Milanu, smo v Murski Soboti že skorajda vzeli za svojega. A Mestna občina Murska Sobota ni edina, ki si želi omenjeni paviljon. Kot kaže bodo dobitnika paviljona, čeprav je ta že bil obljubljen Murski Soboti, izbrali z razpisom, ki ga je agencija Spirit objavila danes.

Prednost tistim z denarjem in načrti

Državni organi, uprave samoupravnih lokalnih skupnosti in druge osebe javnega prava se imajo od danes možnost prijaviti na razpis za prevzem paviljona. Pri tem bodo prednost imeli prijavitelji, ki imajo zagotovljena finančna sredstva oziroma vire financiranja, imajo zemljišče, terminski načrt s čimprejšnjim pričetkom obratovanja in tisti, ki bodo bolje utemeljili širši učinek upravljanja paviljona na okolje in regijo, kamor bo postavljen. 

Paviljon brez lesene fasade

Upravljavec prevzame paviljon v upravljanje v stanju, v kakršnem bo prepeljan iz lokacije v Milanu v Slovenijo. S prenosom upravljanja prevzame vse stroške, ki so kakorkoli povezani z objektom in realizacijo projekta (skladiščenje, prevoz do nove lokacije, ponovna postavitev…). Pri tem upravljalec prevzame jekleno konstrukcijo, konstrukcijske elemente, pohištvo, elektro inštalacije, strojne inštalacije, notranja vrata in senčila na fiksnih stenah. Velja opozoriti, da pri tem lesena fasada, ki prekriva velik del zunanjosti paviljona, ni element, ki bi ga bilo možno ponovno uporabiti.

V preteklosti 11 interesentov za paviljon

Že v letih 2014 in 2015 je javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) preverjala interes za prevzem paviljona z Expa po končanju sejma. Takrat se je javilo 11 interesentov za prevzem paviljona, kdo vse, pa ni znano. V nadaljevanju navajamo nekaj znanih interesentov in namenov uporabe.

Ministrstvo bi ga imelo v Ljubljani

Interes za paviljon je izrazilo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki bi v primeru dodelitve brez razpisa, zagotovo imelo prednost pred občinami. Vanj bi najverjetneje umestili center znanja, ki ga bodo ustanovili na novo, stal pa bi v Ljubljani, natančneje v Trnovem. Ta možnost bi nedvomno najbolj šla na roko tudi Mestni občini Ljubljana.

Ptujčani z arheološkim muzejem

Za paviljon se zanimajo tudi v ptujski občini. Pred časom so na griču Panorama nad Ptujem pričeli z gradnjo arheološkega parka, v katerem bo poudarek predvsem na obdobju srednjega veka in časa Rimljanov. Kot je pred časom povedal podžupan Mestne občine Ptuj Gorazd Orešek, si paviljon z Expa želijo postaviti na Panoramo ter arheološki park urediti v paviljonu. V proračunu za leto 2016 sicer niso predvideli nobenih sredstev za paviljon.

Soline bi ga, Koper ne

Direktor podjetja Soline, ki upravlja Krajinski park Sečoveljske soline, je povedal, da se mu zamisel o umestitvi paviljona v park zdi krasna, zanj imajo celo prostor. A ker gre za krajinski park, kjer veljajo strožji predpisi, stvari niso tako enostavne. Tovrsten objekt namreč v park, kjer predelujejo sol po 700-letni tradiciji, ne sodi.
Za paviljon v Občini Koper, čeprav je bil župan Popović ob obisku Expa nad paviljonom navdušen, niso zainteresirani. V občini Nova gorica medtem menijo, da je arhitekturna rešitev sicer všečna, a bi šlo za finančno zelo zahteven projekt, ki bi ga bilo potrebno ekonomsko upravičiti.

V Zagorju bi postavili regijski center znanja

Z informacijami o tem, da naj bi vlada paviljon obljubila Murski Soboti, so bili precej nezadovoljni v občini Zagorje. Tamkajšnji župan Švagan je v paviljonu Expo videl priložnost za izgradnjo regijskega centra znanja oziroma vozlišča znanj Zasavski ekosistem prihodnosti, v katerem bi bil prostor za izobraževanje, raziskovalni laboratorij, razstavni prostor, prostor vsebin za sonaravno gibanje, knjižnica reči za kakovostno preživljanje prostega časa, skupnostna kuhinja za družbene inovacije skozi hrano in podobno. Paviljon bi postavili ob vhodu v Evropark, za projekt pa ima tudi podporo županje Trbovelj in župana Hrastnika.

Seveda je eden večjih interesentov bila tudi Mestna občina Murska Sobota, ki želi paviljon postaviti ob Soboškem jezeru v sklopu projekta Vrata v Pomurje, o katerem smo obširneje pisali v prispevku http://sobotainfo.com/novica/lokalno/paviljon-expo-edinstvena-priloznos…

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Tujec

Kaj bo storil Jevšek, če ostane brez Paviljona ? Bo več za Red Bull ? Aviacija namesto lesene podrtije ?

Gost (nepreverjen)

za milijon evrov se takšen montažni objekt povsem na novo postavi. Nej ka se stara jajca (zadnjič nekje na facebooku je bila slika v kako slabem stanju je stvar) transportira iz Italije. Znankar Židan Jevške obečo na lepe rdele oči ka de to šlo v MS, pa so gor prišli, ka to tak po komunistično nejde, zato zdaj javni razpis.

Tak pač je gda nega vizije: malo v Red Bull, malo aviatičarom, malo v električne avtoje za Komunalo, malo v RRA Muro, štero najprej porineš v stečaj in za finale samo milijonček v podirajoč objekt iz Italije. Istočasno pa narode ukinjaš Sobočanca, ker je predrage. Policijska logika pač.

čarni vrag (nepreverjen)

Kot kaže bodo dobitnika paviljona, čeprav je ta že bil obljubljen Murski Soboti, izbrali z razpisom, ki ga je agencija Spirit objavila danes

Obečanje ludom radovanje.

zemelski (nepreverjen)

Vej pa je nekda sveta en domači svetovno znani Arhitekt že študijo ka more tan stati in predstavljati Pomurje že napravo:

http://www.kalamar.si/sjezero.html

Zakoj je to to nej dobro? Zakoj trbej nekše alpske gare v panonsko ravnico vlačiti, Jevšek?
Pa zakoj more po vsej sili biti paviljon, če je lejko zemljanka - tak kak je že ednok bilo rejsan dobro vse premišleno?

Lekar smo volili nesposobne lidi, šteri gor zemejo vse ka pride mimo.

Kristušjezuš (nepreverjen)

Halo, butalci. Te paviljon je biu na EXPOji najvekša atrakcija. Z doloučenin razlogon se grebemo zanjega.

Vipko
Tujec

Kdo ti je pa to povedal ? So bil tam ? Ti znaš, koliko ljudi je v Milanu, koliko pa ob kamenšnici ?Malo razmisli s to svojo betico.

Gost (nepreverjen)

Primerna poraba občine MS: 8.906.969 € in občine NG: 15.671.611 € ...

pa je za Novogoričane predrago, sploh pa se zavedajo pomena ekonomske upravičenosti :)

Gost (nepreverjen)

Mi rabimo takšne objekte kateri bodo vidni z avtoceste, ker na primer TIC v Soboti bole težko najdeš.

Na uradni strani:

TIC MURSKA SOBOTA
Kontakt
TIC Murska Sobota
Turist Information Centre M.Sobota
Zvezna ulica 10
T: 02 5341 130
E: [email protected]

Odpiralni čas (business hours)
Ponedeljek/Monday – petek/Friday 09.00-16.00
Sobota/Saturday 9.00-12.00

Sicer bi pa lahko TIC kataloge odneso v mesarijo Kodila in bi bil večji hasek.

Gost (nepreverjen)

ta denar ki ga bodo na mestni občini porabili za demontažo in montažo in prevoz paviljona bi naj namenili za popravilo cest in za ureditev krožišč

Vipko
Tujec

Gost( .......142 ), ne rabimo ne tega PAVILJONA ne TIC - a. Za oboje vstran vržen denar. Kaj bomo pa imeli od tega, da bo vsak dvajseti voznik, ki bo peljal mimo, videl ta paviljon ? Mogoče si ga bo kdo zapomnil, če bo Podlunšek s svojim novim letalom krožil nad njim. V MS potrebujemo samo en dober turistični center na vidnem mestu, primernim odpiralnim časom in prijaznimi ljudmi.

GOGal (nepreverjen)

Če Ljubljana kandidira, Lublana dobi. Nam pa bodo ostale le pobožne želje - tako kot po navadi.
Nej mi je pa bilo znano, ka ima Sobota svetovno znanoga arhitekta Kalamara - tudi dober vic.

Gost (nepreverjen)

gost tujec to pa je res da ne rabimo tega paviljona ker je to res ta vržen denar ki bi ga namenili za postavitev tega paviljona ker še k tem stroškom ki bi nastali če bi se ta paviljon pripeljal in zmontiral v murski soboti še moramo računati popravilo paviljona pa kaj bi imeli sploh notri ta denar se naj nameni za obnovo in popravilo cest v celotni murski soboti tudi tisti svetniki in občani ki so proti postavitvi tega paviljona pošteno in upravičeno nasprotujejo

Gost (nepreverjen)

glavno da se vidi z avtoceste:) in ko ga zagledaš, si praktično že mimo. na poti v Sziget po možnosti.

Gost (nepreverjen)

Malo mimo teme. Ste gledali gnes Dobro jutro in prestavitev Sobote in M. Toplic.? Čista katastrofa. Lejko mi deset paviljonov postavimo...... Sam pa vido, ka so bivši zaposelni na RRA Mura doubili službe pri Brigiti.

Gost (nepreverjen)

Dugo so nucali, ka so popravi ulico. Ka pa je z delovnim časom.
http://www.zkts-ms.si/turizem/tic-murska-sobota

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice