Slika je simbolična. (Foto: Bobo)
Na testirnem mestu v Stožicah beležijo porast naročenih, zaposleni opozarjajo na nestrpnost čakajočih.

Na vstopni točki Zdravstvenega doma Ljubljana v garažni hiši Stožice beležijo povečan obseg naročenih na testiranje na koronavirus.

Kot je povedala vodja koordinatorjev točke Tatjana Lekšan, zaposleni ob tem doživljajo nestrpnost čakajočih, pojavljajo se primeri, ko na odvzem brisa s potencialno okuženim v avtomobilu pridejo še druge osebe.

Dvojno število naročenih

Po besedah koordinatorice Lekšanove na vstopni točki danes beležijo dvojno število naročenih na odvzem brisa za PCR-test na koronavirus v primerjavi s prejšnjim tednom.

Po zadnjih podatkih je bilo okoli 13. ure na bris v današnjem dnevu naročenih 1490 oseb, končna številka bo najverjetneje še višja.

Trenutno še zmorejo zagotoviti odvzem brisa v roku 24 ur od klica posameznika. »Vendar je to odvisno tudi od tega, če osebo naroča osebni zdravnik,« je pojasnila. Tudi rezultate testa osebe prejmejo v roku 24 ur.

Načrtovanje dodatne vstopne točke

Na vprašanje, če Zdravstveni dom Ljubljana načrtuje dodatno vstopno točko oziroma povečanje kapacitet obstoječe, je odgovorila, da usklajevanja še potekajo. Če bi povečali kapaciteto obstoječe vstopne točke, bi s tem povzročili gnečo okoli Centra Stožice in na ljubljanski obvoznici, je opozorila.

Povečanje kapacitet bi moralo biti po njeni oceni usklajeno tudi z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo, ki brise po odvzemu analizira. »Tudi oni ne morajo delati več, kot je človeško zmožno,« je opomnila.

Osebe, ki nimajo vozila, lahko na testiranje pridejo tudi s kolesom ali peš. Lekšanova sicer priznava, da je vstopna točka trenutno slabo označena, saj zaradi zastojev v dobavi materiala na talne oznake še čakajo.

Nestrpnost in neupoštevanje navodil

Odziv ljudi je po njenih besedah različen. Nekateri se zaposlenim zahvalijo za njihovo delo, drugi so do njih nestrpni.

»Nas nadirajo, nam tudi povejo, da nismo mi krivi, ampak poslušamo pa vseeno. Ni nam vseeno, tudi če nismo krivi, si vzamemo k srcu,« je poudarila.

Kot je pojasnila, več kot polovica oseb, ki se pripeljejo na testiranje, v svojih avtomobilih sedi brez zaščitnih mask na obrazu. Številni si jih kljub opozorilu zaposlenih nočejo nadeti.

Prihaja pa tudi do primerov, ko ob naročenem na bris v avtomobilu brez mask sedijo še družinski člani oziroma druge osebe.

Naročene zaposleni na vstopni točki opozarjajo tudi, naj ugašajo svoja vozila, saj je garaža, kjer se nahaja točka, zaprt prostor. Tudi ta opozorila po besedah vodje koordinatorjev številni preslišijo.

Prihajajo tudi nenaročeni

Pojasnila je še, da številni na vstopno točko prihajajo nenaročeni. Takim nato razložijo, kako naj se naročijo.

»Če so ljudje pozitivni doma, naj v miru počakajo v izolaciji, da se naročijo prek osebnega zdravnika ali preko telefonskih številk, ki so objavljene na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana,« svetuje.

Vstopna točka med delovniki sicer deluje od 7. do 17. ure, med vikendi pa v dopoldanskem času. Delajo tudi za praznike, 1. januarja so bris tako odvzeli 400 osebam. Po besedah Lekšanove na dan dela štiri do šest zaposlenih, ki odvzemajo brise, vse skupaj pa 16 zaposlenih.

Ob tem že beležijo izpad nekaj zaposlenih zaradi pospešenega širjenja okužb s koronavirusom. Ker zaposleni delajo na različnih deloviščih, je nemogoče oceniti, če so se okužili pri odvzemanju brisov, ob tem poudarja Lekšetova.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stiv (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nestrpnost in negodovanje v vrstah čakajočih na teste !!?? Idioti naj se dajo cepiti in ne bo nobene vrste !!!

necepec (nepreverjen)

Samo nej, ka bi tudi ti, cepleni že 3x, že vutro v vrsti čako, ka nous ta podržijš!
Vupaj, ka de omikron!!
Želin ti, ka nede hudo!

In reply to by Stiv (nepreverjen)

Fuj vaxerji (nepreverjen)

Daj zakopaj se pa naprave te zemle nekaj dobroga

In reply to by Stiv (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Pojdi v kopalnico in se poglej v ogledalo, temu, ki ga vidiš lahko govoriš da je idiot. Pa lep dan želim.

In reply to by Stiv (nepreverjen)

gost81 (nepreverjen)

sem 2x cepljeni in ka mi vala, nič, prej škodi kot koristi, na 3 oz. 4. odmerek pa sigurno več nejden. Sem se pa cepil zaradi službe, drugače se ne bi, sem prepričan da tisti ki se (sedaj že dnevno) morajo testirati, ne prenašajo virusa, prej ga raznašamo mi ki smo cepljeni, saj se sam od prejete druge doze naprej več nisem testiral.

In reply to by Stiv (nepreverjen)

Ohjoj (nepreverjen)

Ja halo?! Krajša veljavnost testa=več testov!

neandertalec (nepreverjen)

to je isto kak v pomurskih mlekarnah namesto božičnice so delali vse dneve dobili pa velko figo v zahvalo

100-100 (nepreverjen)

Tika taka cepivo čaka,
en dve tri,
hitro pod kožo smukne ti.
Oj ti stara antivaxserska para,
kdaj se cepiti,
boš dala.
Ko bo ura smrti bila,
boš celo flaško spila,
lahko tudi škropiva

velkiavto (nepreverjen)

ja rejsan je tak v mlekarne bo le delaš menje si vrejden če nemaš kolegov ali kolegic začaš delati te pa lepo na bolniško za svejtke vse jih odpistiti manjake božičnico pozabimo amen

43321 (nepreverjen)

Vsak prehlad, ze te narocijo na PCR, ki itak tudi na gripo + pokaze.

322232235453232 (nepreverjen)

PODKUPLJENI mediji vam lažejo 24ur 10x na dan! NATEG in PREVARA po celem svetu! https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK IN STRUPENIH CEPIV!

ffran

Število naročenih na odvzem brisa PCR se je podvojilo ? Ne se sekirat, saj teste plača država, bomo pač malo več zaslužili.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice