Agencija Republike Slovenije za okolje je izdala podatke o številu preseganj dnevne mejne vrednosti delcev PM 10 v letu 2022. Mejne koncentracije so bile največkrat presežene v Murski Soboti.

Meritve koncentracij različnih snovi v zraku so najzanesljivejši pokazatelj stanja kakovosti zunanjega zraka na določenem območju.

Agencija Republike Slovenije za okolje zato v okviru državne mreže redno izvaja meritve kakovosti zunanjega zraka po celotni Sloveniji. 

Vrednosti delcev PM10 naraščajo

Med temi meritvami so tudi meritve koncentracije delcev PM 10, ki v zadnjem času strmo naraščajo.

Gre za trdne delce oziroma prah, ki je prisoten v zraku in je škodljiv za zdravje. Njegova glavna komponenta je ogljik, na tega pa se lahko vežejo tudi primesi kot so kovine, organska topila ali ozon. 

Vrednosti teh delcev se s strani agencije merijo vsakodnevno, na letni ravni pa se objavijo tudi podatki o tem, v katerih krajih po Sloveniji so bile vrednosti delcev PM 10 največkrat presežene.

24-urna mejna vrednost delcev PM 10 je sicer določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka in je lahko presežena največ 35-krat v koledarskem letu. Število preseganj je veljavno, če je v letu vsaj 90 odstotkov veljavnih meritev, navaja agencija za okolje.

Mejne koncentracije največkrat presežene v Murski Soboti

Kot je razvidno iz tabele na spletni strani agencije za okolje, so meritve omenjenih delcev v lanskem letu opravljali na 22 merilnih mestih.

Med temi sta bili tudi dve merilni mesti v Mestni občini Murska Sobota, in sicer v Rakičanu ter na Cankarjevi ulici v Murski Soboti.

Ravno slednje pa je pristalo v samem vrhu merilnih mest, kjer so bile največkrat presežene koncentracije delcev PM 10.

Na Cankarjevi ulici v Murski Soboti so bile koncentracije presežene kar 39-krat. To je za deset več kot v letu prej in več od dovoljenih 35-krat v koledarskem letu.

Največ preseganj dnevne mejne vrednosti delcev PM 10 je bilo v januarju lani, skupno 16-krat, sledi lanski marec s sedmimi preseganji ter december s šestimi.

Murska Sobota v vrhu onesnaženosti že v letu 2021

Že marca lani smo poročali, da so bile v letu 2021, glede na podatke agencije za okolje, mejne koncentracije delcev PM 10 največkrat presežene v Murski Soboti. 

Mejna dnevna koncentracija škodljivih delcev v zraku PM 10 je bila tudi takrat največkrat presežena na merilnem mestu ob Cankarjevi ulici v Murski Soboti, in sicer 29-krat. Letos pa so torej razmere še slabše.

V teh dneh izdana tudi opozorila o onesnaženem zraku

Da je v zraku po celotni Sloveniji res več delcev PM 10 je razvidno tudi iz tega, da je agencija za okolje nedavno izdala opozorilo, da lahko pričakujemo preseganje dnevne mejne vrednosti PM 10 v dolinah in kotlinah Slovenije.

Kot so zapisali pri agenciji za okolje, bodo ravni delcev najbolj visoke predvsem zjutraj in zvečer, čez dan pa se bodo znižale.

Visoke ravni delcev so sicer posledica povečanih izpustov zaradi ogrevanja in neugodnih vremenskih razmer. Priporočena je prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so še dodali.

Preberite še:

To so priporočila ob povišani onesnaženosti zraka

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za vse prebivalce, zlasti pa za ranljive skupine (dojenčki, otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki) ob povišani onesnaženosti zraka so naslednja:

  • Redno spremljajte obvestila in napovedi Agencija Republike Slovenije za okolje o kakovosti zraka in upoštevajte priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev PM 10 glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka.

  • Aktivnosti na prostem omejite na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajte bližini prometnic, izberite park ali gozd, ne izvajajte napornejših fizičnih aktivnosti, omejite se na sprehod.

  • V zaprtih prostorih ne kadite in ne prižigajte sveč.

  • Če imate vgrajene ventilacijske sisteme, morate v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre.

  • Bodite pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati.

  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
zapoplüvati (ni preverjeno)

Kak ne? Ka pa si lehko nešče kupi za toto plačo kak kakšen meter drv ovo pa se kuri na prospekte, folijo, pa stare cote!!

smetij (ni preverjeno)

Nej so problem tej ka kurijo drva. Problem je v ton, ka lidje v peči mečejo mokra drva, odpad od pohištva, iverice, lakejrani lejs, embalažo pa tak dale. Za podžiganje pa ponucajo prospekte pa polvinil, ka fajn zagori. Pa Sobota je še nej takši problem. Pelajte se malo z biciklinon po Goričkon. Rejže te v plučaj od dima od plastike pa sega sranja, ka kurijo. Pa toga je nej tak malo, ka nete mislili.

kapateje (ni preverjeno)

smetij. Nevem če tebe ne reže v možganih. Peleti ne dimijo, premog ne dimi, kurilno ne dimi. Aja edino toplotna ne dimi. He he elektriko pa proizvajajo HRČKI v bobnu ko ga vrtijo. Koliko premoga dnevno skurijo v termo elektrarnah za vaše oz. naše udobje, ampak atmosfera je pa ena. Sedaj boš pa rekel da sosed kuri z premogom jaz pa z drvmi katera presegajo vlažnost za 2% . In jaz sem večji krivec od soseda ker on je pač plačal eko davek. Zato pa še enkrat ČLOVEŠKA NOROST NIMA MEJE.

In reply to by smetij (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Če maš podatke vedno eno leto nazaj te ne prizadene. Če gučijo za lani, še ni hudo.

Gost1 (ni preverjeno)

To je rezultat ministrstva za okolje in pristojnih inšpektorjev, ki jim poveljuje v LJ. poveljuje Dejan Mandić

čarni vrag (ni preverjeno)

Dvomim v točnost meritev. Ravno Sobota, bi naj bila skoraj 4 krat bole onesnažena kak drujga mesta. Trbovlje ka leži v kotlini 8 krat, Sobota 39 krat. To je nemogoče.

. (ni preverjeno)

Mi še imamo polek autocesto.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

5 (ni preverjeno)

Ljudje kurijo vse kar gori. Kaj pomagajo meritve in opozorila, če pa niti za to pristojne službe, v zvezi s tem ne storijo nič. Še naprej bomo izpostavljeni vdihavanju onesnaženega zraka, saj se vsi ukrepi končajo le z besedami in kupi raznih strokovnih člankov.

AF (ni preverjeno)

Najbole mrzim te ka doma "kaminčke" lepo kurijo, ka jim je fajn.

Gost1 (ni preverjeno)

To je rezultat ministrstva za okolje in pristojnih inšpektorjev, ki jim poveljuje v LJ. poveljuje Dejan Mandić

5 (ni preverjeno)

Se strinjam. Resnično je tako. Pristojnim je čisti zrak deseta briga. Kot kaže praksa, dejansko stanje, se inšpektorji ne ukvarjajo s to problematiko, kar praksa tudi potrjuje. "Poveljnik" v Ljubljani ni toliko pomemben, kot so vodji območnih enot, ki bi jih v prvi vrsti tako stanje moralo motiti!? Torej, je iluzorno pričakovati rešitve tam, od koder jih ne bo. Pač naj raje vsak pazi na samega sebe in se izogiblje "zasvinjanemu" zraku.

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

of majči (ni preverjeno)

kda ti pa inšektor kazen fčesne, pa se boš pa gor vužigo, ka samo kazniti znajo

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

SramotaInfo (ni preverjeno)

Čestitam novinarju, ki je odlično prepisal članek iz Dela, ki je bil objavljen včeraj. Sedi 5 za prepisovanje, za novinarstvo pa cvek! Kvaliteta medija se slabša iz dneva v dan...

ButikHotel (ni preverjeno)

Stare peči, podkupleni inšpektori, dimnikari kerin se jebe za Soboto …

Če bi inšpektori peški šli vgojno aoi navečer po Soboti pa ne bi samo v pisarni sedeli, bi bilo nači.

5 (ni preverjeno)

Ne smejo se izpostavljati onesnaženemu zraku!

In reply to by ButikHotel (ni preverjeno)

cofek (ni preverjeno)

Največ teh delcov vo spluvajo stari dizlaši adi,vw.

Gost3467 (ni preverjeno)

Malo trbej inspekcijo po vaseh poslati.

mokuš (ni preverjeno)

Gda je bilo menje električnih avtojov je zrak bil čistejši.Tak vü zpadne.

rakičan (ni preverjeno)

moj sosed kuri že celo zimo samo iverico in odpadke , že 3,leta ni dal ven kante za smeti (za odvoz smeti),vse skuri

Sobočanec123 (ni preverjeno)

Koncentracija prašnih delcev je bila presežena 39 krat zaradi tega, ker je par metrov stran od Cankarjeve gradbišče na Slomškovi, ki leto dni neprestano dviguje v zrak prašne delce. Trenutno te meritve niso verodostojne.

kapateje (ni preverjeno)

SOBOČANCI, kaj ste kurili v času Juge. Zastrupljali ste svoje in tuje otroke sedaj pa bi klicali nekaterim inšpekcijo. Primite se za srce, pa se malo zamislite kaj vse ste počeli v času JUGOSLAVIJE katero nekateri tako hvalite in občudujete.

PROTI DIMI (dimu) (ni preverjeno)

Če bi bila boljša elektro infrastruktura, bi nej sončne elektrarne ZAKADILE ozračje!
Zdaj pa zavrnejo večino priklopov hišnih elektrarn!
ELEKTRO VPRAŠAJTE!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice