Slika je simbolična.
Nacionalni inštitut za javno zdravje s priporočili za preprečevanje širjenja koronavirusa na prireditvah.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja okužb z novim koronavirusom na prireditvah in dogodkih.

V priporočilih, ki so razdeljena na dva scenarija, med drugim svetujejo vzdrževanje medosebne razdalje, razkuževanje ali umivanje rok in nošnjo zaščitnih mask.

Priporočila, ki so jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje objavili na spletni strani, so razdeljena na dva scenarija. Prvi scenarij bo veljal, če bo prevladovala koronavirusna različica, ki se bo naglo širila v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne bo povzročala težjega poteka covida-19, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje.

Po tem scenariju osebam, pri katerih obstaja tveganje za težji potek covida-19, udeležbo na množičnih dogodkih odsvetujejo, še posebej če potekajo v zaprtih prostorih. V primeru udeležbe posameznikom svetujejo uporabo zaščitnih mask, vzdrževanje medosebne razdalje in cepljenje proti covidu-19.

Vzdrževanje čim večje medosebne razdalje svetujejo tudi vsem drugim udeležencem in delavcem na prireditvi oziroma dogodku. Med drugim je priporočeno pogosto umivanje ali razkuževanje rok in uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Na prostem uporabo mask priporočajo le v primeru, ko ni mogoče zagotoviti zadostne razdalje med udeleženci. Ob tem svetujejo, naj se posamezniki prireditve udeležijo le, če so zdravi.

Če je dogodek v notranjih prostorih, organizatorje pozivajo k stalnemu in učinkovitemu zračenju. Priporočajo tudi brezstično poslovanje.

Pred in po koncu vsakega dogodka je treba očistiti oziroma razkužiti vse površine, s katerimi so bili obiskovalci v neposrednem stiku - naslonjala za roke, vrata, kljuke, pulte in druge površine.

Kdaj lahko pričakujemo drugi scenarij?

V primeru širjenja koronavirusne različice, ki bi povzročala težje oblike covida-19 v tako velikem deležu, da bi brez dodatnih ukrepov nastopila preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh, bi v veljavo stopil drugi scenarij.

Tudi v primeru drugega scenarija osebam, pri katerih obstaja tveganje za težji potek covida-19, udeležbo na množičnih dogodkih odsvetujejo. Ob tem svetujejo še omejitev števila obiskovalcev v prireditvenih prostorih tako, da je med obiskovalci možno ohranjanje razdalje 1,5 metra. Takšna razdalja naj bo med obiskovalci tudi v času prihoda na prireditev in odhoda s prireditve.

V primeru ponudbe hrane in pijače se odsvetuje samopostrežba hrane. Organizatorji naj zagotovijo čiščenje in razkuževanje sanitarij vsako uro oziroma glede na število obiskovalcev.

Navodila so v celoti dostopna na tej povezavi.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gfgr4545rewew (nepreverjen)

PREHLAD NATEG IN NAJVEČJA PREVARA VSEH ČASOV!
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK KATERE POVZROČAJO BAKTERIJSKO PLJUČNICO IN SMRTONOSTNIH STRUPENIH CEPIV!
EVROPSKO SODIŠČE JE PRESODILO DA GREJO VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR IN SE JIH RAZLASTNINI! https://www.facebook.com/100055981178962/videos/527942368711212/
---
---
Maske ZELO ŠKODIJO zdravju in ne ščitijo pred ničemer! Razen prah in med operacijo da ne pade not slina. Boniki eni pa kdaj boste skapirali da vas hočejo ZAPRAVITI! Tu sene gre za nobeno zdravje ampak kako ljudem UNIČITI ZDRAVJE!!

Cilnuk (nepreverjen)

kaki idiot je ta nijz o bog pomagaj. le kako se vzdržati razdalje, če se gre za nek dogodek, kjer mrgoli ljudi! stvarno pišejo brez najmanjšega razmišljanja. zgleda, da so se sami tak okužili, da ji ni več pomoči. upam, da tudi crnejo, da več ne bomo rabili poslušat te njhive nebuloze.

pozorni (nepreverjen)

Prištinske doktorante, pa dobro plačane specalizante so že pa žačale trausite noroste. Vej pa naj je nosijo, pa tüj tan zadaj je naj nosijo kak filtre, ka gda prdnejo nede smrdelo.

Starejše novice