N.K. je zdrav 28-letnik, ki dokazuje, da virus zares ne izbira, saj je zaradi zapletov po okužbi s koronavirusom potreboval bolnišnično zdravljenje v soboški bolnišnici.

Kot pripoveduje 28-letni Prekmurec, so se prvi simptomi pri njemu pojavili v nedeljo, 18.10, ko se je sprva zgolj slabo počutil in bil utrujen. Dan pozneje je prišla vročina in bolečine v mišicah ter v vratu, zato ga je osebni zdravnik napotil na testiranje za koronavirus. V torek dopoldne je prišel rezultat, ki pa ga ni presenetil, bil je pozitiven na koronavirus.

V bolnišnico ga je namesto rešilca odpeljala mama

V skladu z veljavnim protokolom mu je bila odrejena samoizolacija, a sledilo je nekaj, kar se le redko zgodi pri okužbi s koronavirusom tako mladim in fizično zdravim osebam. 

"Isti dan sem v poznih večernih urah doživel hudo dihalno stisko. Težko sem prihajal do zraka, bil sem bled in tožil za bolečinami v prsnem in hrbtnem delu. Partnerka je poklicala 112, kjer so jo vezali sem in tja in naju skušali pomiriti, da naj ne delava panike, saj da je pri mojih 28 letih malo verjetno, da bi prihajalo do dihalnih zapletov in da naj zjutraj pridem na pregled na urgenco. Po pregovarjanju pomoči ni in ni bilo, v tem času je prišla moja mati in skupaj s partnerko sta me odpeljali v bolnišnico," opisuje kaotično dogajanje, ko je dobesedno lovil sapo, in dodaja, da je naslednja stvar, ki se jo spominja, trenutek, ko se je prebudil v bolnišnici s kisikovo masko in ves "popikan" zaradi infuzije. 

Reševanje morebitnega nezadovoljstva v skladu z zakonom

Po poizvedovanjih pri Dispečerskem centru zdravstva Maribor, ki naj bi pokrival tudi Pomurje, so nam slednji odgovorili, da niso zaznali obravnave omenjenega nujnega klica in nas usmerili na Zdravstveni dom Murska Sobota.

Tam nam je direktorica Edith Sapač Žižek odgovorila, da so "na podlagi poizvedb ugotovili, da dogodek ni 'črno-bele' vsebine, da obstajajo okoliščine, ki jih je potrebno ustrezno obravnavati, preden se podajo ugotovitve in zaključki".

Predlagala je še, da naj se obrne pacient direktno na njih, kjer bo dogodek ustrezno obravnavan "s ciljem, da se nesporazume rešuje na kraju, kjer je problem nastal in kjer je možno doseči rešitev ali zadoščenje" skladno z Zakonom o pacientovih pravicah. 

Bolnišnično zdravljenje je potreboval tri dni, preden je bil odpuščen v domačo oskrbo.

Na lastni koži občutil izredne razmere v zdravstvu

Glede bolnišnične oskrbe N.K. nima pripomb. V Splošni bolnišnici Murska Sobota so ga hitro obravnavali, dobil je infuzijo, paracetamol in vitamin C, dodali so mu kisik in slikali pljuča. V bolnišnici so mu povedali, da bo hospitaliziran kakšen dan ali dva, saj da se lahko dihalna stiska ponovi oziroma se njegovo stanje lahko poslabša.  Kot pravi, razmere v bolnišnici niso rožnate, to se je prepričal na lastne oči in na lastno kožo. 

"Delavci so na robu zmogljivosti, veliko je bolnikov in na tem mestu bi pohvalil njihov pristop, trud in delo, tako na covid oddelku kot na infekcijskem oddelku," ne skopari na račun pohval zaposlenim zdravstvenim delavcem. V bolnišnici je sicer preživel tri dni, dva dni je preživel na covid oddelku, za en dan pa so ga zaradi prostorske stiske premestili na infekcijski oddelek. Sobo si je zmeraj delil še z enim obolelim zaradi covida, kot priznava, pa je bilo najhuje zaspati ob pomanjkanju moči in težkih bolečinah v hrbtnem delu, poleg tega pa je moral imeti še OHIO masko za dovajanje kisika. 
 

Zdaj okreva doma

Sedaj po bolezni okreva v domači oskrbi, je vidno shujšan in brez moči, izgubil je tudi občutek za vonj in okus, a stanje se mu izboljšuje. "Virus ni tako nedolžen, in lahko povzroča zaplete, ne glede na starost," opozarja 28-letni Prekmurec iz Murske Sobote, ki je sicer po izobrazbi tudi medicinski tehnik, a je težko verjel, da ga lahko doleti, kaj takega. Vesel pa je, da so ga odpustili domov, saj da več dolgo v "tem peklu ne bi zdržal".

Kot smo poročali, so v soboški bolnišnici zapolnili kapacitete in novih covid bolnikov več ne sprejemajo oziroma jih premeščajo v druge bolnišnice, ki še imajo proste kapacitete. V sredo, 11. novembra, je bilo v Splošni bolnišnici Murska Sobota hospitaliziranih 143 covid bolnikov, od tega jih je bilo 23 na intenzivnem oddelku, 15 obolelih pa je dihalo s pomočjo ventilatorja. Danes je en oboleli s koronavirusom v soboški bolnišnici izgubil življenje.

S spleta

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice