Ministrstvo izbralo koncesionarje za javni linijski prevoz potnikov po Sloveniji. Kdo bo prevzel prevoze potnikov v Pomurju?

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je izbralo koncesionarje za izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov na območju Slovenije.

Dodelitev koncesije za javne linijske prevoze

Javno naročilo za izbiro koncesionarjev za javni linijski prevoz potnikov so objavili v začetku januarja, izteklo pa se je 27. februarja. Nanj so se prijavili Avtobusni promet Murska Sobota, Arriva in Nomago.

Ponudniki so se lahko prijavili na 12 sklopov oziroma statističnih regij in za vsakega je prispela po ena ponudba, zgolj za jugovzhodno Slovenijo in obalno-kraško regijo sta se prijavila dva ponudnika, to sta Nomago in Arriva. Pri tem je pri jugovzhodni Sloveniji eden kasneje umaknil svojo ponudbo, zato naročnik preostalih ponudb ni razvrščal po merilih.

Prevozi potnikov v Pomurju še naprej pod Avtobusnim prometom Murska Sobota

Za izvajanje gospodarske javne službe na območjih gorenjske, podravske, osrednjeslovenske in obalno-kraške regije je ministrstvo izbralo prevoznika Arriva.

Na območjih savinjske, jugovzhodne, goriške, koroške, posavske, primorsko-notranje in zasavske regije bo linijski prevoz izvajal Nomago, v pomurski regiji pa Avtobusni promet Murska Sobota.

Vsi prevozniki so oddali ponudbe v višini 2,20 evra na kilometer (brez davka na dodano vrednost), kar je en cent manj od najvišje možne cene, določene v razpisu.

Po pravnomočnosti izbire bo ministrstvo koncesijske pogodbe za izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov z izbranimi ponudniki sklenili za obdobje petih let z možnostjo podaljšanja, dejavnost pa se bo začela izvajati ne prej kot tri mesece po podpisu pogodb.

Ministrstvo je že avgusta 2021 objavilo javno naročilo za izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, a je Državna revizijska komisija razpis razveljavila.

Trenutno veljavne koncesijske pogodbe za izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, ki so jih zaradi neuspešno izvedenega javnega naročila podaljševali z aneksi, sicer veljajo do konca leta.

Komentarji (3)

1235678 (ni preverjeno)

so se zmenli in vsi zadovoljni

Jap (ni preverjeno)

Vsi ista cena pa se odpovejo revizijam postopka. Me prav zanima, če de to KPK kaj preverila

In reply to by 1235678 (ni preverjeno)

Czz (ni preverjeno)

Lepo so soboški podkupnino mogli plačati.

Starejše novice