Na javni razpis za avtobusne koncesije v Sloveniji so se prijavili skupno trije prevozniki, v Pomurju samo eden.

Ministrstvo za infrastrukturo je v začetku leta objavilo javni razpis za avtobusne koncesije. Na razpis so se prijavile družbe Nomago, Arriva in Avtobusni promet Murska Sobota.

Vsi trije ponudniki so oddali ponudbe, ki so bile za en cent nižje od najdražje možne cene, ki je bila določena v razpisu.

Ponudniki so tako oddali ponudbo za 2,2 evra na kilometer (brez davka na dodano vrednost).

Po reorganizaciji vladnih resorjev sodi tematika javnega potniškega prometa v domeno novega ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki pa bo imelo letos očitno lažje delo kot lansko leto.

Prijavljena dva ponudnika zgolj v dveh sklopih 

Javno zbiranje ponudb za izbiro koncesionarjev za izvajanje gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov je bilo v ponedeljek, 27. februarja 2023.

Statistične regije v Sloveniji predstavlja 12 sklopov, zgolj v dveh sklopih pa sta se prijavila tako Arriva kot Nomago, in sicer v obalno-kraški in jugovzhodni Sloveniji.

Avtobusni promet Murska Sobota edini ponudnik v Pomurju

Lansko leto sta se v Pomurju na razpis prijavila dva ponudnika, Avtobusni promet Murska Sobota in Arriva, ki je oddala ponudbo z nižjo ceno.

Lansko leto je Avtobusni promet Murska Sobota oddal ponudbo 1,94 evra za kilometer, Arriva pa je ponudila ceno 1,8 evra za kilometra. Državna revizijska komisija je celoten razpis kasneje razveljavila.

Na letošnji razpis se je v Pomurju prijavil samo Avtobusni promet Murska Sobota, oddali so - tako kot ostala dva ponudnika - najvišjo možno ceno 2,2 evra na kilometer.

Avtobusni promet Murska Sobota bo za petletno izvajanje prevozov v Pomurju dobil skupaj z davkom na dodano vrednost nekaj čez 90 milijonov evrov.

Želeli so čim večjo konkurenčnost, a neuspešno

Za komentar o malem številu ponudnikov in visokih cenah smo se obrnili na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo in Avtobusni promet Murska Sobota, slednji na vprašanja Sobotainfo še niso odgovorili.

»Stanje s prejetimi ponudbami odraža trenutno stanje konkurence na slovenskem trgu in nezainteresiranost ponudnikov iz tujine.

Na nič od navedenega ministrstvo za okolje, podnebje in energijo kot naročnik nima vpliva, razpis je bil sicer pripravljen na način, da bi se lahko zagotovila čim širša konkurenčnost,« so za Sobotainfo odgovorili iz ministrstva.

Komentarji (9)

Robot (ni preverjeno)

Ste prepričani da ste pravilno izračunali znesek za AP Murska Sobota (90 mio EUR).🤔To je skoraj nemogoče.

pomurc (ni preverjeno)

Še dobro, da NSi več ne vodi ministrstva. Bi grobar Joško pokopal še eno prekmursko podjetje.

. (ni preverjeno)

Zaj bi lejko pelali en autobus sobotainfošov, keri nejdejo ven s hiš na ogled mariborinfo.

Semafor123 (ni preverjeno)

Bomo zdaj videli nove avtobuse z internetom in wcjem kateri bo odklenjen? Za ta denar bi bilo prav.

BiciklinNAavtobuse (ni preverjeno)

Nekdaj so vozniki bili prijazni. Danes pa so le še bleda senca preteklosti. Niti več žal ne govorijo slovensko....

fini (ni preverjeno)

Ne nakladaj, čisto ok so, pa se precej vozim...

In reply to by BiciklinNAavtobuse (ni preverjeno)

1235678 (ni preverjeno)

so se zmenli

Evgen12345 (ni preverjeno)

Dobro da se je zgodil prevzem...staro vodstvo bi itak vse zapravilo...

Edo (ni preverjeno)

Vejpa trbej penaze ka terbej neka cuj zidati ka več nega mesta v pisarnaj....šoferi do pa stalno več vozili za slabo plačo razen tistih nekaj njihovih tutasev pa ritoliznikov keri že zdaj majo dobro...tu na ap če si pošteni pa pošteno delas te ne prideš nikan razen če maš maš dober jezik pa lejces notri po pisarnaj pa druge doj serjes te si napredoval ali pa če kradeš itd..te dobiš za nagrado se novi bus

Starejše novice