Letošnje poletje bo namreč drugačno, kot smo jih bili vajeni do zdaj. Zato je zdaj čas, da spoznamo Pomurje!

Neskončno morje doživetij

Regijski promocijski center Expano je odlično izhodišče za pričetek našega raziskovanja. V notranjosti paviljona je interaktivni doživljajski park, kjer lahko s pomočjo sodobne multimedijske tehnologije spoznavate Pomurje kot še nikoli poprej. Tu vas čaka neskončno morje dogodivščin in obilo zabave. V maketi stratosferskega balona z VR očali se lahko povzpnete do neba in uživate v razgledih panonske nižine in vinorodnih gričev ali pa s pomočjo nevroznanosti spoznavate domača vodna bogastva. Obisk v Expanu je top izbira, s katero si ustvarite nepozabni prvi vtis, ki vas bo navdihnil za nadaljnje raziskovanje domačega Pomurja. Ob obisku še posedite na terasi z razgledom na jezero in si privoščite kaj dobrega ter uživajte v odkrivanju znamenitosti domače regije.
 

Po obisku interaktivnega doživljajskega parka si ob okrepčilu v gostinskem lokalu izdelamo načrt nadaljnega raziskovanja.   

Ustavimo se na obrežju jezera, ki je polno priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa v družbi družine in prijateljev. Jezero se ponaša z vadbenim parkom za odrasle, ki ga sestavlja 34 zunanjih fitnes naprav, otroci pa uživajo na igrišču. Tik ob vadbenem parku so štiri hiške z žarom, kjer lahko pripravimo piknik na prostem. Jezero ponuja še plavanje, vodene vadbene rutine v vadbenem parku, supanje, jadranje, zorbing na vodni gladini, vožnjo s kajakom in kanujem, ter najrazličnejše dejavnosti za otroke.

Po dobrem kilometru kolesarjenja smo že v Murski Soboti, v srcu Pomurja. Razlogi za obisk mesta so številni - drugačnost, mir, gostoljubnost, okus dobrega vina in pristne kuhinje. Sredi parka, v mestnem jedru, stoji renesančni dvorec s konca 16. stoletja. Očara z veličino in prepriča s spokojnostjo. V njem je muzej s stalno razstavo, ki prav tako priča o zanimivi preteklosti pokrajine. 

Le pet minut hoje skozi park nas pozdravi mestni center z veličastnimi secesijskimi stavbami. Najlepša med njimi, iz leta 1907, je dom regionalnemu kulinaričnemu centru »Hranilnici prekmurskih dobrot«, kjer vas razvajajo z regionalnimi dobrotami. 

Za Hranilnico prekmurskih dobrot se nahaja manjše dvorišče, ki ga mimoidoči stežka opazijo. A v poletnih večerih, ko na tem majhnem dvorišču odzvanja glasba, navdihnjena z jazz, blues, funk in ostalimi ritmi, marsikomu zastane korak.

Skrito dvorišče tako postane udoben prostor, kjer si spočije srce in se nahrani duša. To poletje bodo nastopili: Ana Bezjak Trio, Skupina Anbot, GypsyJazzSteirerHuat, Mia Žnidaršič Trio, Ratko Zjaca Band, Fake Orchestra, Tonč Feining Trio in Prašnati. 

Vsak drugi petek se v mestnem središču odvija festival ulične kulinarike "Sočna vilica", ki ponuja odlične lokalne jedi, eksotične okuse, vrhunska vina in izbor piv.

Poletni petkovi večeri v mestu pa so rezervirani za koncerte pod zvezdami. To poletje bodo v sklopu Soboškega poletja med drugim goste zabavali odlični slovenski glasbeniki: Prekmurska godba Bakovci in Moira, Tango story & Irena Yebuah Tiran, KiNG FOO, Klemen Slakonja in band, Bilbi in Oberdixie Band.

Ne smemo pozabiti na našo Muro, reko. Doživimo jo lahko kar iz čolna, z razburljivim raftingom ob spremljavi žuborenja vode. V spomin na preteklost pa nas brod na Muri prepelje z levega na desni breg reke. 

Nismo še končali, v tem neskončnem morju doživetij nas čaka še marsikatera dogodivščina. Take s konji bomo deležni v Dvorcu Rakičan, kjer pripravljajo tudi poni urice za najmlajše.

Ob vsem tem ne pozabimo na domačo kulinariko. Če še niste, je zdaj čas za »soboški fastfood«, saj veste kaj imamo v mislih? Če ne, je zdaj čas za raziskovanje...

Murska Sobota – TOP 10:

  •     EXPANO
  •     SOBOŠKO JEZERO
  •     MESTNO JEDRO
  •     DVOREC Z MUZEJEM
  •     SKRITO DVORIŠČE
  •     SOBOŠKO POLETJE
  •     SOČNA VILICA
  •     REKA MURA
  •     DVOREC RAKIČAN
  •     LANGAŠ IN GIBANICA

Fotografije so iz arhiva Mestne občine Murska Sobota.

Starejše novice