Enota za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor dobiva končno podobo, dela v Murski Soboti že prehajajo h koncu. Investicija bo zaključena pol leta prej, kot je bilo predvideno.

Kot smo poročali lani, se je na območju nekdanjega Muralista, na Cvetkovi ulici v Murski Soboti, začela izgradnja stavbe, v kateri se bodo kmalu odprli prostori Enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor.

Direktorica Pokrajinskega arhiva Maribor Nina Gostenčnik je v telefonskem pogovoru za Sobotainfo razkrila, da bo Enota za Prekmurje v Murski Soboti vzpostavljena še prej, kot je bilo predvideno, in povedala nekaj več o naslednjih fazah projekta. 

Projekt zaključen že letos 

Fotografije na Facebook strani Pokrajinskega arhiva Maribor nakazujejo, da novi prostori Enote za Prekmurje že pridobivajo končno podobo, dela pa tako prehajajo h koncu, kar nam je potrdila tudi Gostenčnik.

Ob tem je pojasnila, da se bo projekt zaključil že v prihajajočih tednih: »Trenutno se opravljajo zaključna dela, montira se oprema, že v naslednjih tednih pa bo vse končano.«

Novo urejeni prostori bodo med drugim vključevali opremljena arhivska skladišča, čitalnico, predavalnico, razstavišče, knjižnico, delovne prostore, razpraševalnico, konferenčno sobo in ostale prostore, ki bodo zagotavljali nemoteno delovanje Enote za Prekmurje.

Gostenčnik razlaga, da bo po zaključku del še treba vložiti dokumentacijo za pridobitev uporabnega dovoljenja in dodaja, da bo s tem investicija letos tudi zaključena. 

Pred odprtjem prostorov še zadnji korak

Preden bodo zaživeli novi prostori Enote za Prekmurje še sledi preselitev arhivskega gradiva, ki se nanaša na Prekmurje. Selitev gradiva iz Maribora v Mursko Soboto bo predvidoma v začetku naslednjega leta. 

Ob odprtju novih prostorov pa bo treba usposobiti ustrezen kader, kot smo poročali maja, bodo trije zaposleni morali obvladovati 329 arhivskih fondov z okoli 1700 tekočih metrov gradiva, zadolženi pa bodo tudi za dialog in sodelovanje z drugimi kulturnimi institucijami, da bo Enota za Prekmurje resnično zaživela.

Na Pokrajinskem arhivu Maribor morajo tako s pristojnega ministrstva še pridobiti potrditev za zaposlitev novih kadrov, ki bodo v Mariboru deležni ustreznega izobraževanja, da bodo lahko znali samostojno delati v Murski Soboti, potem pa se bo obetalo tudi samo odprtje prekmurske enote, nam je še pojasnila Gostečnik. 

Dela zaključena kar pol leta prej kot načrtovano

Direktorica Pokrajinskega arhiva Maribor je za Sobotainfo dejala, da pri gradnji ni prišlo do nobenih zapletov, tako bo zadana investicija terminsko izvedena celo pred zastavljeno časovnico: »Projekt je potekal brez zapletov, dejansko zaključujemo okoli šest mesecev pred predvidenim zaključkom.« 

Spomnimo, prvotna časovnica poteka del je narekovala, da bo Enota za Prekmurje vzpostavljena šele v drugi polovici leta 2024, ker pa pri projektu ni prišlo do komplikacij, bo investicija zaključena veliko prej, kot je bilo načrtovano. 

Direktorica to pripisuje predvsem izvajalcu in ekipi, ki so se popolnoma posvetili projektu vzpostavitve novih prostorov Enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor:

»Ni bilo dodatnih del in zapletov, vse je steklo kar hitro, tudi izvajalec se je posvetil, ekipa je bila dobra.« 

Komentarji (16)

majmun (ni preverjeno)

budale majo luknjo v zepi,aja v glavi tudi

. (ni preverjeno)

Zunanjost pa ni kaj preveč lepa.

čarni vrag (ni preverjeno)

Arhitekt je neki darker. Ta stavba je grda, da bolj grda ne bi mogla biti.

;-)) (ni preverjeno)

kak tanja starić -žalostna sova ala jamnička kiselica

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

bosman (ni preverjeno)

Še dobro smo prošli. Lejko bi bijla v mavričnih barvaj.

takol (ni preverjeno)

-zakoj nihče ne poroča o potratnih vikend poletih premierja goloba... čakajo na dovoljenje ali je to pač tista famozna "selektivnost" pri poročanju? Či bi to delo Janša, bi bilo na prvih straneh vseh novin!
-niti ne poroča, da so Ukrajinci Rusom na Krimu razstrelili sedež Črnomorske flote, skupaj z vodilnim admiralom in več kot 100 visolimi oficirji.....ka skrivlejo in koga ščitijo novinari??

kristošjezoš (ni preverjeno)

Što de pa nas zaščito že ednouk od takšnih maloumnih zarukancov kak si ti?

In reply to by takol (ni preverjeno)

5g (ni preverjeno)

ne omenjaj Kristoša, levajzar, ti, ka si nej maloumni zarukanec, si vrit vtekne svojoga goloba, kda boš to v žepi čuto in to bo kmalu, boš drugače razmišljal

In reply to by kristošjezoš (ni preverjeno)

kristošjezoš (ni preverjeno)

No evo, o takšnih gučin... što de nas pred takšnimi degenerejranci zaščito?

In reply to by 5g (ni preverjeno)

Džozo (ni preverjeno)

Interier bi lahko obogatili z slikami domačih akademskih slikarjev, če seveda za to obstajajo primerni pogoji ( primerne stene in svetloba). Notranjost je ravno tako pomembna kot zunanjost, zato bi moral biti izbor del za takšno postavitev v takšni inštituciji sredi Sobote
tudi strokovno utemeljen z strani galerije M. Sobota.

majmun (ni preverjeno)

ustanova zaprtoga tipa

In reply to by Džozo (ni preverjeno)

kilodreka (ni preverjeno)

Majster, tej arhiv je nej odprejti za javnost kera bi se sprehajala gor pa doj pa gledala slike na stejnaj. Za to obstajajo muzeji in galerije. Za tiste 3-4 ka do tan zaposleni pa verjetno nej trbej dragih slik na stejne vesiti. Ali?

In reply to by Džozo (ni preverjeno)

Obupanec (ni preverjeno)

Prosil bi, če lahko Pokrajinski arhiv Maribor prevzame še gradnjo soboške obvoznice, rekonstrukcijo soboške kanalizacije in obnovo avtocest pri nas. Čez eno leto pa se naj lotijo še gradnje drugega tira. To, da bi nekdo predčasno končal gradnjo, se pri nas še ni zgodilo.

wefwefwef (ni preverjeno)

glej ga zlomka, kda neje naš prelubi pomgrad paulek stvari idejo hitreje. Nemoreš da verjameš. Majster aneksov in zamud pomgrad d.d

. (ni preverjeno)

In kome nacast de ta stavba tu stala za bv :) namesto, ka be se dodaten blok zgradil. Resno ne ga smisla v tej stavbi.

.. (ni preverjeno)

Poceni so prišli do parcele v mesti. Za blok bi bilo premalo placa.

Starejše novice