Obljube o prenovi zapuščene stavbe na Cvetkovi ulici poslušamo že več let, vendar so se zdaj le začela. Gre za projekt vreden okoli 3,5 milijona evrov.

Obljuba, da bo prazna zgradba nekdanjega Muralista na Cvetkovi ulici v Murski Soboti dobila nove vsebine je bila dana že pred leti. 

Končno začeli z deli

V prostore naj bi namreč preselili obširno arhivsko dokumentacijo iz Prekmurja, sčasoma pa naj bi to postala tudi samostojna enota Pokrajinskega arhiva Maribor. Vendar pa je za to potrebna adaptacija objekta, ki se je po dolgem času le začela.

Danes je tako po dolgih letih padel napis ‘Mura’.

Občina na državo prenesla nepremičnine okrog objekta

Soboška občina je sicer v tem času že izpolnila svoj del in na državno prenesla 1200 kvadratnih metrov nepremičnin okrog objekta, Pokrajinski arhiv Maribor pa je čakal še zeleno luč za projekt s strani ministrstva za kulturo, ki naj bi bila pred dobrim letom dni tudi prižgana.

Nove zaposlitve

Lanskega maja je direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras za Sobotainfo dejal, da so dobili potrditev z ministrstva, da so sredstva zagotovljena in upajo, da bo letos dejansko prišlo do izvedbe - dela, naj bi se začela jeseni.

A je očitno prišlo do zamud, in so se začela šele zdaj, dobrega pol leta kasneje. 

Sama adaptacija naj bi sicer trajala vsaj dobro leto, vrednost celotnega projekta pa znaša okoli 3,5 milijona evrov. En del stavbe se bo zrušil, vključena je še oprema, poleg tega se obetajo tudi tri zaposlitve.

Sredstva bodo zagotovljena iz nove finančne perspektive EU, saj ga je vlada uvrstila med pomembne investicije za okrevanje po epidemiji.

Od skladišča, predavalnice in razstavišča do knjižnice in razpraševalnice

Sicer pa bo po prenovi v nekdanjih prostorih Muralista okoli 1700 kvadratnih metrov površin, ki bodo vključevale arhivska skladišča, čitalnico, predavalnico, razstavišče, knjižnico, delovne prostore, razpraševalnico, konferenčno sobo in ostale funkcionalne prostore. 

V stavbi bo nameščeno tudi dvigalo, uredila se bo tudi okolica.

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janko in metka (nepreverjen)

Kaj mora imeti Maribor zraven prste .To je v Soboti

. (nepreverjen)

Nova glasbena šola bo še naprej igrala v muralistu?

asdasd (nepreverjen)

Začela se je prenova nekdanjega Muralista, pričela so se rušitvena dela !

Gripa (nepreverjen)

Dokoncno je padel napis Mura...kot da ste srecni, ker je Mura dokoncno pokopana...?

jaa...... (nepreverjen)

Ja, končno je konec s to valilnico primitivizma, kere dolgoročne posledice so vidne v komentarih na ton forumi in do še dugo časa vidne na drugih področjih v našem mestu.

In reply to by Gripa (nepreverjen)

Ge san z vesi (nepreverjen)

Ka pa je to sploj razpraševalnica? Samo pitan.

Uzulu (nepreverjen)

Tou ti je kak v JNA, s pantakanon do prašili po genitalijaj. Če že pitaš

In reply to by Ge san z vesi (nepreverjen)

krobikar1

Ka pa če bi se kaj več preurejalo, dograjevalo, ne samo vse na "hard", podiralo,...

Gees (nepreverjen)

Ne vem ce si gda kaj gradil, mislim vsaj to financiral, z mojih izkusenj pa povem da je vsaj enkrat drazje preurejat kot na novo gradit, sem pa vesel da je padel ta napis! Da nas ne bo spominjal na tega giganta katerega so unicili domaci “ manegeri’ z svojo nezmoznostjo iti s casom naprej ter reorganizacijo poslovanja ( ljubljancani so samo vreco praznili, odlocat se jim niti ni dalo, tak da je imel standardni tim proste roke)

In reply to by krobikar1

Lili56 (nepreverjen)

Pa eni so fejst kradli, saj se še spomnite, kak ste kupovali obleke pri skladiščnikih doma, pa pri neuradnih trgovskih zastopnikih "za Gorenjsko" ki sploh niso bili zaposleni v Muri nikdar, delali pa so ob vikendih. Da ne govorimo o vseh managerjih, ki so denar premikali v Nemčijo in v svoj žep, pa še kam verjetno, vsaki sam ve, koliko je bil zraven, tudi kupci poceni oblačil so krivi, ker so vsi vedeli, kaj se dogaja, samo je vsem pasalo. Pred maturantskimi plesi je bil urnebes.

In reply to by Gees (nepreverjen)

. (nepreverjen)

hja, nažalost je koronadodatek naredil svoje in nobena srajca in obleka več ni praf

In reply to by Lili56 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Če bi telko pejnazof dali muri bi še zdaj delalo 3000 ljudi.

Arhivarski (nepreverjen)

Kup nepravilnih informacij v prispevki, se vidi, ka samo copy paste starih prispevkov. Vrednost projekta je nej takšna, rok za dokončanje del tudi niti približno neje isti kak navedeni...itd.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice