Nedavno smo poročali o 'ekološki bombi' v Fokovcih, na skrb vzbujajočo situacijo odlaganja odpadnega asfalta se je sedaj odzvala tudi občina Moravske Toplice.

V občini Moravske Toplice v kraju Fokovci gradbinec že dlje časa odlaga odpadni asfalt, ki ga po pričevanju domačinov na lokaciji tudi melje. 

Spomnimo. Na območje, ki je v Krajinskem parku Goričko, odvažajo odpadni asfalt, ki je nastal med nadgradnjo vodovodnega sistema B, katere izvajalec del je podjetje Teleg-m

Krajani opažajo odvažanje asfalta večino dni v tednu, vključno s soboto, dnevno pa naj bi skozi vas peljalo kar od deset do 20 tovornjakov, natovorjenih z asfaltom. Zaradi nenehnega dovažanja asfalta pa je že poškodovana tudi cesta, ki vodi skozi Fokovce. 

Maja Kobetič iz podjetja Teleg-M je za Sobotainfo zanikala navedbe, da se na zemljišče vozi tudi asfalt iz drugih občin, ob tem pa potrdila, da je bil podjetju določen rok za odstranitev asfalta, ki pa ga niso prekoračili:

»Omenjeni asfalt bo odstranjen, kot je zabeleženo v izdani odločbi in v roku, ki je zahtevan. Roka še nismo prekršili in se po najboljših močeh trudimo, da projekt izpeljemo v zadovoljstvo vseh sodelujočih.«

Skrb krajanov pa ob tem komentirala z izjavo, da 'mora' lokalna skupnost le malo potrpeti: »Je pa pri tem se treba zavedati, da zemeljska gradbena dela zahtevajo čas in prav tako potrpljenje ter razumevanje s strani občanov le še kratek čas.«

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo kot tudi Inšpektorat Republike Slovenije za naravne vire in prostor nista bila obveščena oziroma seznanjena z odlaganjem asfalta na območju Fokovcev, ob tem so nam z inšpektorata za naravne vire in prostor sporočili, da bodo prejete informacije obravnavali kot pobudo za uvedbo inšpekcijskega nadzora. 

Občina ni izdala dovoljenja

Glede peroče problematike v Fokovcih smo sedaj prejeli tudi pojasnila s strani občine Moravske Toplice, kjer so nam potrdili, da se je na deponijo v naselju odvažal odpadni asfalt, vendar občina ni izdala dovoljenja za uporabo zemljišča kot odlagališče: 

»Navedeno območje je v lasti Republike Slovenije, Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije in Slovenskih državnih gozdov, zato občina ni pristojna za izdajo dovoljenja in tudi nobenega dovoljenja ni izdala.« 

Župan občine Moravske Toplice Aljoz Glavač je v telefonskem pogovoru za Sobotainfo dodatno pojasnil, da zemljišče, ki je ob lokalni cesti Fokovci – Ratkovci, kot odlagališče asfalta začasno uporablja izvajalec Nadgradnje vodovodnega sistema B, torej podjetje Teleg-m.

Gradnja, ki se je pričela aprila 2022, se še izvaja in je potekala v več naseljih občine: Krnci, Fokovci, Ratkovci, Lončarovci, Filovci in Sebeborci.

In kdo je torej dovolil odlaganje odpadnega asfalta? 

»Da bi imel izvajalec, podjetje Teleg-m, čim manjše stroške s prevozi, je tisto kar odstranjujejo, torej asfalt, začasno tam odložil,« je dejal Glavač o razlogih za odlaganje odpadnega materiala, ob tem pa razkril, da je početje bilo odobreno s strani vodstva Krajevne skupnosti Fokovci in ne občine Moravske Toplice. 

Župan Moravskih Toplic nam je razložil, da pogodba izvajalcu narekuje, da se zemljišče po zaključenih delih vrne v prvotno stanje, odpadni asfalt bodo tako zmleli in ga odstranili z omenjenega območja: »Imamo zagotovilo izvajalca, da bodo to vse opravili v skladu z odločbo kmetijskega inšpektorata.«

Glavač nam je še dodal, da je pri mletju odpadnega asfalta med drugim prišlo do zamika, temu je botrovala okvara drobilca za mletje, ki so ga že zamenjali: 

»Zdaj pospešeno meljejo in odvažajo, direktor podjetja je obljubil, da bo ob zaključku oziroma roku, ki ga je izdal inšpektorat, bo vse odstranjeno in povrnjeno v prvotno stanje

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Gost10t (ni preverjeno)

Gospod zupan laze tak ka san sebo vrvle, glavno ka v sebeborcaj vse zriktajo. Da bi imrl izvajalec cim manjse stroske pac melje on odlaga asvalt tan….sto de pa popravilo cest financirau?? Te zupan je rejsan samo se za v penzijo.

kaščeš (ni preverjeno)

kdo je cesto zgradil, jo bou tudi popravo, verjetno občina, ti sigurno neboš!

In reply to by Gost10t (ni preverjeno)

Kpgoricko (ni preverjeno)

Placala de pa obcina, samo zato ka je izvajalec meu manjse stroske. Tij si pa rejsan tele ka ne znas stvarij povezate.

In reply to by kaščeš (ni preverjeno)

Replika (ni preverjeno)

Kaščeš.: tisti keri gradi tisti sigurno ne placa, tiste dobij placano. Placnik je obcina ali ks. Ali ka tij mijsles ka prijdejo pomgradove in to šenki napravijo? Malo vklopi mozgane! In zaj ge tebe pijtan.: kdo sestavlja ks in na koncu tudi obcino? Pa drugo vprasanje.: od kje ks in obcini denar?

In reply to by kaščeš (ni preverjeno)

kaščeš (ni preverjeno)

daj ne pametuj, če je občinska, jo bo občina popravila, plačo pa bo tisti, keri jo je uničo, izvajalec torej!

In reply to by Replika (ni preverjeno)

Replika (ni preverjeno)

Majster, narocnik je obcina in obcina de placala, nej izvajalev del. Unico jo je teleg-m in vrvli ka oni nedo nikaj placale, prle do se za popravilo skasejrale ce do oni izvajalec. Pa ke tij zives ka to ne razmes? Dokaz o ton ka ti gucin pa mas na strani moravskih toplic. Teleg m dela v sebrborcaj vodovod, keri je ze placano s stranij eu in ker do cesto unicili do se na novo asvsltirale za kar so se pa dodatno skasejrali cca 700000€.

In reply to by kaščeš (ni preverjeno)

franček75 (ni preverjeno)

ali je v partiji

In reply to by Gost10t (ni preverjeno)

Kpgoricko (ni preverjeno)

Se pravi ce ni dovoljenja se more ukrepate, cist enostavno. Inspekcija ka se caka?!

43434 (ni preverjeno)

da je početje bilo odobreno s strani vodstva Krajevne skupnosti Fokovci in ne občine Moravske Toplice.

to verjame samo bedak. kako lahko krajevna skupnost ima več pristojnosti kot občina.?? ali da oblčina ne ve kaj počnejo njihove krajevne skupnosti?? če res ne vejo, je to razlog za nesposobnost župana in direktorja občinske uprave da nemudoma odstopita.

Februar odmah (ni preverjeno)

Baje da pri tem enako sodelujejo obćinarji,isto je v Lendavi ge so izkoriščeno umetno travo nej odpelali na deponijo nego je župan raztalal med znance,še posebej na Hotizo..,Pozivam inšpektorje in policijo da naj malo preverjajo pokvarjenca lendavskega župana in njegovoga kolega malonogoga hotižkoga lopova!

ovaduh (ni preverjeno)

po komunistično delajo izdajalci slovenskoga naroda

In reply to by Februar odmah (ni preverjeno)

kakić (ni preverjeno)

Za vsako sranje je potrejbno soglasje očine, tudi če na svoji zemli maš srečanje ka do prdeli, za takši poseg pa te nej potrejbno, pa ka nam v vodi mesec kažete. Ja Boss fokovski je svetnik pa je odobro.

Replika (ni preverjeno)

Tocno tak in zaj naj odgovarja za to.

In reply to by kakić (ni preverjeno)

Bernadi (ni preverjeno)

In ka se zdaj Glavač gor prosi po tolikem času ? Ko so prvi tovornjak izkipali bi naj prepovedali ali pa poklicali policijo.Nekdo ima prste zraven in je dobil kuverto da se material vozi tja

IgorNaivni (ni preverjeno)

V Krncih. SDS vasi. Še zdaj niso uredili ceste. KA JE vaščani? Tak je. Kao smo pre korite, liki mas majo za sumare!!

Brejgaš (ni preverjeno)

Toga Glavač pa tej trij babe ko so na občini ka mislijo ka je občina njuva trbej zdoj v Rakičane na grmade zakojrete

Brejgaš (ni preverjeno)

V drujgej vasej so nej tok kok Filovčare ka so tjüma tan včasek pošlejo inšpekcijo haha

Brejgaš (ni preverjeno)

Glavač misle ka je županovanje isto kod včenje dijakov na centri ka jih lejko vsaki den v mozek podjebavleš

eden s Fokovec (ni preverjeno)

Ce je bilao dovoljeno s strani vodstva KS ...evo mamo krivce. So v Fokovcaj 3 na "trone"
Glavač ti se pa tele.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice