Grozljive razmere v občini Moravske Toplice, zemljišče v Krajinskem parku Goričko se spreminja v odlagališče odpadnega asfalta.

V občini Moravske Toplice naj bi tiktakala ekološka bomba. Na zemljišču, sicer v lasti države, v kraju Fokovci gradbinec že dlje časa odlaga odpadni asfalt, ki ga po pričevanju domačinov na lokaciji tudi melje. 

In to sredi vasi, na očeh vseh ...

Dnevno tudi do 20 kamionov asfalta?

Na to območje naj bi odvažali odpadni asfalt, ki naj bi domnevno nastal med nadgradnjo vodovodnega sistema B, katere izvajalec del je podjetje Teleg-M

Glede omenjene situacije se je v uredništvo Sobotainfo obrnil tudi bralec, ki sicer trdi, da naj asfalt na navedeno lokacijo ne bi prihajal zgolj iz občine Moravske Toplice, ampak tudi iz drugih občin v Pomurju

Krajani pa ob tem opažajo odvažanje asfalta večino dni v tednu, vključno s soboto, dnevno pa naj bi skozi vas peljalo kar od deset do 20 tovornjakov, natovorjenih z asfaltom.

Zaradi nenehnega dovažanja asfalta pa je že poškodovana tudi cesta, ki vodi skozi Fokovce. 

Je območje, kjer naj bi veljala skrb za naravo in biotsko raznovrstnost, postalo odlagališče odpadnega asfalta?

V vasi je slišati, da so priča tovrstnemu ravnanju že približno dve leti, naj bi se pa nekateri že obrnili na pristojne inšpektorate. Ti naj bi podjetju Teleg-M dodelili že dva roka, do kdaj bi bilo treba urediti omenjeni predel vasi nazaj v prvotno stanje.

A kot je razvidno iz fotografij, ki so bile posnete te dni, podjetje tega do sedaj še ni storilo.

Uvedba inšpekcijskega nadzora

Za razjasnitev okoliščin v Fokovcih smo se obrnili na občino Moravske Toplice, odgovore bomo objavili, takoj ko jim prejemo. 

Obrnili smo se tudi na Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo, kjer so nam razložili, da niti Inšpektorat Republike Slovenije za naravne vire in prostor niti Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo nista bila obveščena oziroma seznanjena z odlaganjem asfalta na območju Fokovcev.

Ob tem pa so sporočili, da bodo prejete informacije obravnavali kot pobudo za uvedbo inšpekcijskega nadzora. 

In kaj sledi, če gre za primer nedovoljenega odlaganja?

»V kolikor je odlaganje nezakonito, je to kršitev okoljske zakonodaje, ki jo nadzira Inšpekcija za okolje Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo,« so nam pojasnili o resnosti razmer iz inšpektorata za okolje in energijo. 

Ali gre za odlaganje, ki ni skladno z določili okoljskih predpisov, pa preverjajo inšpektorji v inšpekcijskih postopkih. Če zaznajo kršitve oziroma nepravilnosti, se inšpekcijskemu zavezancu (ki ga prav tako ugotavljajo v inšpekcijskem nadzoru), izreče ukrep, ki ga za ugotovljeno kršitev določa ustrezen predpis.

Ukrep zajema rok kot tudi način, v katerem se morajo izpolniti odrejene obveznosti.

Za komentar smo povprašali tudi podjetje, ki naj bi na zemljišče v Fokovcih odvažalo in mlelo odpadni asfalt. To so povedali.

Podjetje prosi za razumevanje in potrpljenje občanov

Maja Kobetič iz podjetja Teleg-M je za Sobotainfo dejala, da je nadgradnja vodovodnega sistema B, ki so jo pričeli lani junija, pomemben projekt za lokalno skupnost in širše področje Pomurja. Ob tem pa je dodala, da na vprašanje, kdaj bodo odstranili odpad, ki se je nabral v predhodnih letih, ne bodo podali odgovora.

Navedbe, da se na omenjeno zemljišče vozi tudi asfalt iz drugih občin, zanikajo: »Prav tako ne drži trditev, da se vozi asfalt iz drugih občin, saj je po projektu predvidena večja količina asfalta.«

Kobetič je v odgovoru razkrila, da je bil podjetju res določen rok za odstranitev asfalta, a da tega niso prekoračili:

»Omenjeni asfalt bo odstranjen, kot je zabeleženo v izdani odločbi in v roku, ki je zahtevan. Roka še nismo prekršili in se po najboljših močeh trudimo, da projekt izpeljemo v zadovoljstvo vseh sodelujočih.«

Ob tem je še sklenila, da 'mora' lokalna skupnost le malo potrpeti: »Je pa pri tem se treba zavedati, da zemeljska gradbena dela zahtevajo čas in prav tako potrpljenje ter razumevanje s strani občanov le še kratek čas.«

Komentarji (28)

Vaščan. (ni preverjeno)

Tau sploj nej ekološka bomba. Ker kda se zmele se pa lejko v vse ceste dela navoz. Enome so nej ščele kaj napraviti pa jij prijavo :)

69 (ni preverjeno)

Zemlja dala alsfalt
zemlja vzela alsfalt
ja kaj pa je tu narobe
Pa saj ni alsfalt
prišel iz lune
Pa kaj se jaz z vami jebem
imam previsoko izobrazbo
da bi se z vami jebal

In reply to by Vaščan. (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

ti si rejsan tele

In reply to by 69 (ni preverjeno)

Api fen (ni preverjeno)

Glavno ka se metulje ščiti, pa vinotoče zapira.....

Gost1 (ni preverjeno)

Inšpekcija nikoli nič ni obveščena, nikoli ne dobi prijave. Zakaj sploh imamo inšpekcijo, da pijejo zjutraj kavico, nato grejo na malico, potem počitek, kavica in nato se odpravljajo domov.

vaški pijanček (ni preverjeno)

Krajane skrbi 'ekološka bomba' na Goričkem, ki ne eksplodira in ne škodi do takrat ko je na cesti !
Nadaljevanje si napiši sam, problem je ko se komu kaj zameriš.

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

vaški (ni preverjeno)

Res je asfalt na cesti ne moti nikogar !

In reply to by vaški pijanček (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Če bi obstajala v MS inšpekcija za okolje, bi lahko marsikaj odkrila in ugotovila!?

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

Lolii (ni preverjeno)

Ge pa te,nasrejdi sobote ga naj mele!!!

Gost555 (ni preverjeno)

Obstajajo pdjetja kera se s ten bavijo, in ja, v murski soboto so! Samo problem je ka tan trbej placate. Sicer pa povej ge si doma pa naj pri tebi melejo. Ce je to tak kak pijse, je v krajinskon parke, natura 2000 pa neven ka se vse nemajo…te se to pac tan nesme delate. Je san za odvoz rusenja stare kuce mogo placate odvoz na deponijo, ka je te papirologija ustrazala. Tu pa pijtanje kak je.

In reply to by Lolii (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Daj samo ne motaj. Ekološka bomba je, da se ti posereš, ka cejlo prekmurje smrdi. Te pa kriviš bio plinarne. Vi pisarniške na papere ste tak vedno najbole pametne. Nej neka na pamet modruvate. Prle se pozanimaj srakica iz pisrne.🤮

In reply to by Gost555 (ni preverjeno)

Gost555 (ni preverjeno)

Zgleda si si tuj tude nej presto ka je nevaren odpadek oz gradbeni material keri se ne odlaga v naravo ampak se odpela na deponijo. Prle kak koga zalos in zmerjas se prepricaj.

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

! (ni preverjeno)

Kdo odlaga ? Saj pa vidite napise na tovornjakih .Teleg --M....... Žabarsko podjetje

45 (ni preverjeno)

Že, ampak to pristojne inšpekcije ne zanima!!

In reply to by ! (ni preverjeno)

Sumič (ni preverjeno)

A gda je pa na cesti pa neje nevaren? Ma dajte no to so bučke. Kak bi pravu kar banane so ok,gda jih pa zmelješ te so pa bomba.

Čista resnica (ni preverjeno)

Ekološko pravo bombo mate v Dokležovju v Naturi 2000 pa v krožnem križišču tu se tudi vse mele pa še zakopavle odlagališče pa smetišče vse v enem pa v naseljene delu pa nihče nič ne napravi,dobro trbej podmazati pa lejko delaš ka ščeš. Ja pa Korošak se moreš pisati.

Domacinka (ni preverjeno)

Vascane dvomen ka mote... Bole koga drugoga....

3y3 (ni preverjeno)

Sto je to prijavo pa ga moti rejsan nema vseh paperov...

99 (ni preverjeno)

Z malo volje pristojnih služb, bi lahko bila zadeva hitro rešljiva!

čarni vrag (ni preverjeno)

Ka te vi mislite, ka se mislijo podjetja iz Ljubljane katerih pravi lastniki so razni politiki in mafijaši držati zakonov in predpisov tam v nekšnon Prekmurji. Inšpektor menda ne ve, ka se to tak na divje dela že dve leti. Inšpektori so pač namignili ka naj to zadevo pusti na miri. Slovenija je pač skorumpirana vukojebina.

Ro x (ni preverjeno)

Taksna dejavnost ne sodi v Ekološki prostor, celo pa tam kjer je Pokrajinski park.
Nemudoma odstranite vsa dela.
Inspekcija je brez pomena, moči.. Stop.

Ograček (ni preverjeno)

Vuden,ka si ti tuj iz pisarne. Bik eden pozanimaj se prle kak te debele prste sprobavleš na tipkovnice. Eno je pisarna pa soba. Drugo pa je delo v narave pa na gradbišče. Tou je gradbene matrijal. Tou se zmelje in odpelje za navoz drugeh navozov. Bikec posarniške tou je nej plutonej pa uran.🤣

In reply to by Ro x (ni preverjeno)

Gost555 (ni preverjeno)

Majster pa tij si sploj presto cejli clanek? Te pa naj k tebi domau vozijo. Samo povej naslov.

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

Jozo (ni preverjeno)

Tudi taki bijki kak tij ka tao pijses marsikam ne sodijo...pa je clovestvo brez mocij in te more prenasati

In reply to by Ro x (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Ge be samo krajanan pa kokošen, ka tak rade tutkajo povedo. Ne škrable se tan ge te ne srbi. Doma se najprle prag zmete. Pa delat se sprave. Vse drugo vidite samo tou nej,ka be trbelo. Kokoše, tou je gradbene matrijal ne pa nekše bou bou. Kure kurnek se pospravte, ka nete mele kirečnic.

Jozo (ni preverjeno)

In zdaj je vse glaven ka je prijavo. Kelko krat se pa hipohonder sam pela po asvaltejranoj cesti pa ga cista nikaj ne mauti...!

šalovčar (ni preverjeno)

Prosim vas, ODPADNI ASFALT je ekološka BOMBA, na cesti vas pa ne MOTI, ker se vozite po ASFALTU .... stari asfalt pa zmeljejo in pa navozijo na cesto isti kak je bilo pri nas. Krajinski park je pa itak samo zato, da dobijo zaposleni plače.

znanka (ni preverjeno)

Čudno ka neje že prle koga zmotilo - ka je že lejta pod asvalton.... Smetišče zasipano z zemlo!

Starejše novice