Vsem dobro znan Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra se je lani ob organizaciji 59. sejma soočal z več težavami. Letos pa se je v Celje vrnil tudi sejem Agritech. Preverili smo, kaj pravijo na vse to organizatorji Pomurskega sejma.

Kljub slabi epidemiološki sliki so se lani organizatorji kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni poleg težav z zahtevo PCT pogoja ubadali tudi z razstavljavci.

Združenje uvoznikov in proizvajalcev kmetijske in gozdarske tehnike Slovenije je bilo namreč prepričano, da takrat še ni bil čas za organizacijo sejmov. Zato se je 25 od 28 članov združenja odločilo, da se sejma ne udeleži.

Plačani oglasi za bojkot sejma

Predsednik uprave Pomurskega sejma takšne odločitve ni razumel, zato je vodstvo takrat napovedalo resne ukrepe.

»Najbolj nas je pri aktivnostih združenja motil način, na katerega so pristopili k neudeležbi.

K bojkotu sejma so pozivali v plačanih oglasih, za objave nagovarjali novinarje in medije, nadlegovali z osebnimi obiski in telefonskimi klici naše razstavljavce, ki so vztrajali pri odločitvi, da se predstavijo na sejmu AGRA,« pravi Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. 

Napoved resnih ukrepov

Vodstvo Pomurskega sejma je takrat napovedalo resne ukrepe, celo s pomočjo pravnikov.

»Pravno ukrepanje ni bilo niti potrebno, saj je tako ravnanje škodilo tudi njihovemu poslovnemu ugledu in realizaciji.

Posledice odpovedi in sodelovanja članov združenja so bile za nas finančne narave in smo jih končno vzeli v kategorijo problemov, povezanih z epidemijo,« pojasnjuje Janez Erjavec.

Erjavec pravi, da potezo razstavljavcev, ki so jih takrat bojkotirali, še vedno obžaluje, saj želi vsem zagotoviti maksimalno promocijo in pošteno konkurenco.

»Vsekakor smo njihovo odločitev spoštovali, pa čeprav je bila nerazumljiva. Vsaj dolgoročno namreč nikomur ne more biti cilj, da bi imeli v Sloveniji deset kmetijskih sejmov, ki imajo to zgolj v nazivu,« še dodaja. 

Sejem Agritech po dveh letih

V Celje pa se je po dveh letih premora zaradi epidemije začel tretji sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech. Sejem poteka v šestih dvoranah, udeležilo se ga je 150 razstavljavcev.

Kaj o tem pravijo organizatorji Pomurskega sejma?

»Kmetijska mehanizacija je seveda pomemben segment sejma Agra, zato smo bili zelo veseli, da so nam tudi v letu 2021 ostali zvesti nekateri najbolj pomembni domači proizvajalci in ponudniki.

Dejstvo pa je, da na Agri ne ponujamo zgolj poslovnih razstavljavcev s področja kmetijske tehnike. Enako pomembne so predstavitve sredstev za vzgojo in nego rastlin ter živali, hlevske tehnike, opreme za živilsko predelovalno industrijo.

Tu so še najboljši končni pridelki in izdelki prehranske proizvodnje, vina …« odgovarja Erjavec.

S tem je Erjavec pojasnil tudi razliko med sejmoma. Izpostavil je tudi, da je sejem Agranamenjen stroki, strokovnim ocenjevanjem kakovosti prehranskih izdelkov ter kongresnemu delu, izobraževanju in prenosu dobrih praks.

Letos v Gornji Radgoni 60. sejem AGRA

V letu 2022 bo tako v Gornji Radgoni med 20. in 25 avgustom potekal že 60. jubilejni sejem AGRA. Organizatorji so že sredi intenzivnih priprav.

»Jubilejni sejem AGRA bo v mednarodnem letu mladih namenjen njim.

Predstavili bomo vrhunsko ponudbo vsega tistega, kar potrebujemo za trajnostno pridelavo hrane. Tveganja sodobnega časa bomo premagovali s spodbujanjem samooskrbe in preskrbe z varno, zdravo in naravi prijazno pridelano hrano,« pravi Erjavec.

Predsednik uprave Pomurskega sejma še izpostavlja, da bodo ob tem jubilejnem dogodku tudi posebne razstave, ki jih pripravlja Javni zavod Knjižnica Gornja Radgona.

Že tako bogat program bodo popestrile strokovne predstavitve živali, dogajanje na maneži in vzorčni rastlinski nasadi.

Seveda pa si ob praznovanju tega jubileja želijo čim večji obseg razstavljavcev in pa tudi obiskovalcev. 

Komentarji (9)

skalao (ni preverjeno)

kaj se boji konkurence, ki ima nizje cene za rastavljalce, sejmov je lahko vsak mesec eden ce so obiskovalci, ce jih ni pa se eden prevec.

jutri.visje cene (ni preverjeno)

Leta 2008: sodček nafte 146,69 $, liter dizla na pumpi 1,217 €. Leta 2022: sodček nafte 122,43 $, liter dizla na pumpi 1,670 €. Bravo vlada, najboljša vlada do sedaj! Če verjameš..... V Italiji trenutno liter bencina ze 2,40 eur.
zelenim lobiji, ki hočejo imeti davek, da delijo subvencije za elekrtične avte in sovražnikom obstoječih goriv.
Putin je lepo povedal, da je cena nafte poploma enaka.... Od kje potem podrazitve? Povedal je 5 krat. Sankcije delujejo samo proti evropi.

ERJAVEC NISI EDINI (ni preverjeno)

E moj Erjavec, časi enoumja so že dolgo minili štekaš to ? očigledno ne, ker si še zmeraj v partiskem sistemu privilegirancev, ko si postavljal ne normalne cene, zdaj pa ko je prišla konkurenca z nižjimi cenami pa boš jokal in podkupljenim novinarjem posredoval take prispevke namesto, da bi priznan da te je čas in monopol povozil - prehitel.

Banda. . (ni preverjeno)

Pajdaš samo te pijtan v kakšon sistemi smo zdaj ?
SDS PARTIJSKI, to ti je isto oziroma še hujše.

In reply to by ERJAVEC NISI EDINI (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

Dokec do meli vstopnino za sejme do vsi propadnoli! Vej smo pa nej 1975 leta, kaksen problem pa je gnes den poglednoti na internet? Avtomobilski sejmi propadajo en za drugim, preostali iscejo neke nove vsebine, ka iden na zacetek, razstavljalci tak placajo za prostor, pa se stroske majo z osebjem, narod pa vec neide v kolonah si oci past pa festat kak 30 let nazaj! Sejem pa se odvrne le te z vstopnino!

uwu (ni preverjeno)

to pomeni spremembe in nove ideje, to pa jim ne diši, ni volje. kakšna je cana za m2 na sejmu.
npr. AGRA 2019 - ministrstv za kmetijstvo plačalo za 5 dni sejma 78.880,34 eur z ddv. cene so previsoke.

In reply to by Gees (ni preverjeno)

hestar (ni preverjeno)

moram še preveriti, vendar če je sejem v Komendi 8-10 aprila 2022 brez vstopnine, bomo šli pogledat. tako bo strošek samo gorivo.

In reply to by Gees (ni preverjeno)

H610 (ni preverjeno)

Takšnim sejmom se itak počasi bije zadnja ura. Naj uživa, dokler lahko ...

Samo praven (ni preverjeno)

V naslove mate napijsano direktor, seposejde indre pa predsednik - to sta dvej različne funkcije.

Starejše novice