Ugotovitev dijakov ljutomerske gimnazije, da je v ribah, ki plavajo v Muri tudi mikroplastika, tukajšnjih ribičev ni preveč presenetila. Raziskava potrjuje, da je po oceanih ta okoljska težava že dosegla tudi naše reke in jezera.

Dijaka tretjega letnika Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Domen Bogdan in Tamara Kolerič, sta v svoji raziskovalni nalogi analizirala kar 50 rib s petih različnih krajev ob Muri in odkrila skrb vzbujajoče količine mikroplastike.

»239 delcev sva našla, od tega 230 vlaken in devet fragmentov. To je ogromna količina mikroplastike, posebej zato, ker te ribe niso zelo velike, le nekaj stogramske,« pravi Domen.

Mentorica presenečena, da je v živih organizmih toliko mikrodelcev

Gre za prvo takšno meritev mikroplastike v sladkovodnih ribah pri nas in izsledki so presenetili tudi profesorico biologije na ljutomerski gimnaziji dr. Marijo Meznarič, ki je oba dijaka usmerjala pri raziskavi. »Sem bila tudi sama presenečena, nisem pričakovala, da tudi že na našem področju je toliko mikrodelcev v živih organizmih,« pravi Meznaričeva.

Ribiči slutili, da je v tukajšnjih ribah mikroplastika

Ribiči ob Muri so v preteklosti opozarjali predvsem na težave onesnaženosti zaradi intenzivnega kmetijstva, a jih tudi potrditev, da je mikroplastika prisotna tudi v murskih ribah, ni presenetila. »Sigurno, da je tudi mikroplastika prisotna, ogromno je teh stvari še odvrženo ob obalah, posebej ob reki Muri, ki je dejansko ne moremo čistiti,« pravi predsednik Ribiške družine Ljutomer Bogdan Vrbnjak.

Plastika tudi v večjih ribah, saj je rdečeoka hrana sčukam, smučem in somom

Ribiči so dijakoma pomagali tako, da so zagotovili vzorce rib rdečeok za raziskavo. »Po ulovu sva ribe takoj stehtala, izmerila njihovo dolžino, potem sva jim odstranila drobovje in to drobovje dala v deset odstotno razstopino kalijevega hidroksida in inkubirala tri dni,« razlaga Tamara Kolerič.

Na Inštitutu RS za vode sta nato pod mikroskopom naletela tudi na skojar millimeter velike fragmente plastike. Čeprav sta raziskovala le rdečeoke, sta mlada raziskovalca prepričana, da je mikroplastika prisotna tudi v drugih vrstah rib. »Rdečeoko mi štejemo kot ribji drobiž in ribji drobiž je tudi hrana raznim roparjem, kot so ščuka, smuč, som, tako da bi lahko bilo to povezano,« pravi predsednik ljutomerske ribiške družine.

Dijaka že pripravljata znanstveni članek

Meritve mikroplastike v sladkovodnih ribah so redke tudi drugod po Evropi, zato bo iz prve tovrstne raziskave v Sloveniji nastal tudi znanstveni članek.

»Presenetilo naju je to, da v Sloveniji ni bilo narejene še nobene raziskave glede mikroplastike in sladkovodnih rib. Zato smo se z najino mentorico odločili, da bomo na Inštitutu za vode Republike Slovenije naredili še znanstveni članek, torej mednarodni članek, ki bo objavljen v znanstvenih revijah,« pravi Tamara Kolerič.

Pogled na krožnik z ribami nikoli več ne bo isti

Oba bodoča maturanta priznavata, da na ribe na krožniku, tudi murske, odslej gledata drugače. »Pojeva jih že, ampak vseeno se malo bolj zamisliva. Ta količina mikroplastike te odvrne od teh rib,« je dejal Domen Bogdan.

Komentarji (25)

Fujd (ni preverjeno)

Koliko je pa v zraku to se pa ne vpraša nihče,...
Vode so že tako uničene
Hrana pa sami pesticidi

asoapap (ni preverjeno)

in smo pri hrani pset pri intenzivnem kmetijsktvu in uničevanju travnikov, opuščanju govoedoreje in pospeševanje pridelavi koruze in svinj, ki potrebuje čimveč pesticidov. Korzuni pas njiv ( ptujsko polje in ravninski del prekmurja ter prlekije) ima najbolj onesnaženo podtalnico s pesticidi.

In reply to by Fujd (ni preverjeno)

Jack Frank (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Glede nato, ka žeremo plastiko že kar tak, npr. McDonalds, se zaradi tej mikroplastike niti kaj dosti ne sekiran.

blek stena (ni preverjeno)

Jack Frank........... Za ,kaj pa podpirate McDonalds tisoči tam hodite jest .Vem ne briga me vsak ,dela kar mu paše .Nikoli nisem jedel v teh in podobnih prčvarnicah še manj pa pri kot so Pajdo in Emruli .
Bolj zdrava je zaseka 100 % od McDonaldsa .

In reply to by Jack Frank (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

McDONALDS ima kar kvalitetno meso. Ne nekaj blatit samo zato ker je iz ZDA! Seljak butel!!

In reply to by blek stena (ni preverjeno)

bojan ž. (ni preverjeno)

realno ........... Seljak in zarukanec si ti ,ki hodite ,žrejt to nesnago na pol plastično .Eni bi še drek pogeli pohani tak ste zasvojeni z tem Mcdonalds .Ha ,da ima kar kvalitetno meso .

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Sve su madicin… (ni preverjeno)

Kad jede MilitaryCoDonalds nije daleko do zubarja i u covid cjepivu ima mikroplastiku ... kad ne crknuti sa 1.shot onda jim treba i 2. i 3. ...

In reply to by bojan ž. (ni preverjeno)

Res nica (ni preverjeno)

Dejansko rejsan, marsikaj v McD je dosti bokše kvalitete kak pa v drugih restavracijaj. Kak študent san delo v mcd in smo mogli za sako sestavino znati s kec je pa kak delati z njo. Pa kelko se je le dalo je bilo lokalno ali pa iz bližnjih držav. Nej pa samo nekšo poljsko meso na antibiotikaj kak pri pajdoji npr.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Olosh (ni preverjeno)

Aha ja :D Mek ma kvalitetno meso ja :D

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Kr0kar (ni preverjeno)

Vrvli ka ja, večina je celo slovenskoga. Picek je vse PP in ne pitaj kakšna kontrola je da dobavljamo..

In reply to by Olosh (ni preverjeno)

Hdhbnvx (ni preverjeno)

Še v toj vodi ka jo kupeš je not mikroplastika...

?!.aa (ni preverjeno)

raziskava ni pretresljiva, ampak pričakovan razultat. Kot da bi na smetišču odkril smeti. Nič novega. Lotite se reševanja problema, za začetek ustanovitev iniciative ukinitev ali močno obdavčenje plastičnih vrečk. Od xy člankov v znastvenih revijah ne bo voda nič bolj pitna ali čista.

boogiedoobie (ni preverjeno)

Ka pa če bi se ti čeden "loto"?

In reply to by ?!.aa (ni preverjeno)

.... (ni preverjeno)

zakaj bi delo jamali tistim, ki odkrivajo "tolpo vodo", naj izpeljejo delo do konca. Na pol opravljano delo se imenuje dre.k.

In reply to by boogiedoobie (ni preverjeno)

,,, (ni preverjeno)

Daj ne palamudi

In reply to by .... (ni preverjeno)

gmxatbakla (ni preverjeno)

Deca nej tau na glas gučati - mi v prekmurje rajši držimo glave v peske pa se ne ukvarjamo s takšnimi zadevami!

NE ODKRIVATI A… (ni preverjeno)

NE ODKRIVATI AMPAK UKREPATI. Najlažje je odkrivati tisto kar že itak vsi vemo in ni samo problem onesnažena voda, kaj pa recimo mleko, pa meso, žitarice, sadje itd. v vseh živilih BI SE NAŠLO MARSIKAJ, ČE BI SE SMELO IN HOTELO ampak to se vse načrtno prikriva. Predlagam vam da si enkrat poskušate v klavnicah in mesno predelovalnih obratih, ogledati tehnološki postopek od uvoženega več let zamrznjenega mesa sumljivega porekla pa do izdelave končnega izdelka (seveda vam tega ogleda nikakor ne bodo dovolili) recimo čevapčičev, salam, hrenovk itd. Inšpekcija seveda svojega dela ne opravlja ker je povezana in pod vplivom proizvajalcev. Znanec, ki dela v taki predelovalni industriji mi je enkrat povedal, da ko pride domov z dela še njegov pes beži stran od njega. V pasjih možganih je del, ki je specializiran za identifikacijo vonjev, ki 40-krat večji od človeškega. Ocenjeno je, da psi lahko prepoznajo vonj nekje v povprečju do 10.000-krat bolje kot človek.

aloalo (ni preverjeno)

Vejpa dijaka sta tau: ka misliš, ka do dijaki food industry rešavali?

Btw: Bianca is that u?

In reply to by NE ODKRIVATI A… (ni preverjeno)

bajaka (ni preverjeno)

Dijaka?? a sta zato manj sposobna, invalida, nesposobna komunicirati.?? Ne jih dajati v nič. Naj posanejo ljudje akcije? samo neke seminarske delajo, da so mentorji zadovoljni in dobijo točke za napredovanje.
Če imata medijsko podporo, kot jo vidimo že na sobotainfo in še kje, lahko izplejeta tudi dejanja.

In reply to by aloalo (ni preverjeno)

Cajka (ni preverjeno)

OK Karen...

In reply to by bajaka (ni preverjeno)

Ospica (ni preverjeno)

Ja, resno bi trbelo dijake spremeniti v fitosanitarne inšpektore, keri odkrivajo nepravilnosti (seveda zastonj!), nej pa ka delajo nekse bedne sEmInArSkEa!!! :DDD

In reply to by bajaka (ni preverjeno)

Za mlade (ni preverjeno)

ti sploh kapiraš, da je najprej potrebno, da nekdo sploh ugotovi da je nekaj narobe, da se potlej lahko kaj premakne. Ko si tak bister pa predlagaj, kaj naj napravita, ka mo te zahtevali, da nam deca še to napravijo namesto države, sistema.
Mogoče, če bi šla na roko to mikroplastilo pobirat z Mure, jeli?

In reply to by bajaka (ni preverjeno)

Za mlade (ni preverjeno)

super je ka se malo podrži ogledalo družbi, ka nam deca morajo povedati kakšno je stanje, ker sistem ne funkcionira, pol pa še kup težakov tu sumarije kvasi.. ker niti ne razmijo kaj se jim je povedalo...
poglednite si: https://www.rtvslo.si/zdravje/v-posteljicah-sestih-nosecnic-nasli-12-dr…

bravo dijaka.. očitno vas na GFML dobro šolajo...

Lia (ni preverjeno)

To je že zelo dobro znano. Škoda teh ribic, katere so padle v zanko dijakoma in neslavno končale.

. (ni preverjeno)

S čim li krmijo ribe, ki jih prodajajo v trgovinah. Si upate narediti analizo?

Starejše novice